Audio Pro A48 aktív hangfal teszt

Állófogadás

2023. augusztus 8., kedd, 18:20

Audio Pro audio hifi hangfal hangszóró aktív hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt Audio Pro hangfal Audio Pro hangfal teszt Audio Pro aktív hangfal

A legtöbb álló hangfal túl domináns látvány egy kis vagy közepes alapterületű nappaliban. Az Audio Pro A48 kompakt, ráadásul okos, de mi a helyzet az erővel? Vajon bírni fogja a terhelést, ha házibuli jön? És ha dinamikus zenét küldünk rá? Nem gyengék a 13 centis mélysugárzók? Sok átlagfelhasználói kérdés vetődik fel, de több mint 4 évtized alatt könnyű válaszokat találni, főleg svéd fejlesztők társaságában.

Audio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfal hangszórókAudio Pro A48 aktív hangfal hangszórókAudio Pro A48 aktív hangfal hangszórókAudio Pro A48 aktív hangfal magassugárzóAudio Pro A48 aktív hangfal magassugárzóAudio Pro A48 aktív hangfal mélyközépsugárzóAudio Pro A48 aktív hangfal mélyközépsugárzóAudio Pro A48 aktív hangfal kábelAudio Pro A48 aktív hangfal kábelAudio Pro A48 aktív hangfal talpAudio Pro A48 aktív hangfal hátlapAudio Pro A48 aktív hangfal csatlakozókAudio Pro A48 aktív hangfal hátlapAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfalAudio Pro A48 aktív hangfal távirányítóAudio Pro A48 AppAudio Pro A48 AppAudio Pro A48 aktív hangfal

Aktív résztvevők

Az Audio Pro 1978 óta gyárt aktív hangfalakat. Első munkájuk, az A4-14 aktív háromutas állványos hangdoboz volt, melyhez mélyládát is készítettek B2-50 néven. Akkoriban menőnek számított szekrényméretű hangfalakat helyezni a nappaliba, de manapság legtöbben minimalizmusra törekszenek. Minél kisebb helyről akarjuk a lehető legerőteljesebb és tisztább hangzást megteremteni. Az A48 gyártói közleménye alapján tovább viszi az örökséget, de amit saját szemmel látunk, nem könyvszekrény méretű láda, hanem kecses, alig észrevehető, kis mélységű doboz.

Audio Pro A48 aktív hangfal

Tesztalanyunk az Audio Pro kínálatában új kategóriát testesít meg, mert a gyártó eddig nem készített ilyen méretű aktív hangfalat. A korábban tesztelt A28, illetve A38 fölé pozícionálták. A hatékony D osztályú erősítők elterjedése és intelligens jelfeldolgozás, nagymértékben segítette az A48 létrejöttét. Szerényen méretezett doboza négy különálló D osztályú erősítőt tartalmaz, melyek összteljesítménye 320 W.

Audio Pro A48 aktív hangfal

A jel feldolgozását és hangszórókra történő szétosztását korszerű Analog Devices DSP végzi. Nincs passzív keresztváltó. Emellett található rajta analóg (RCA) és digitális (Bluetooth, optikai, HDMI ARC) bemenet, ráadásként streaming szolgáltatásokat is nyújt. Használatra kész televíziós hangrendszer, de elég egy internetkapcsolat vagy Bluetooth-szal rendelkező okostelefon, hogy bármilyen zene megszólaljon rajta.

Audio Pro A48 aktív hangfal hangszórók

Miből jön a hang?

Az Audio Pro A48 különlegességeinek egyike egy szabadalommal védett magassugárzó technológia. Ez a BMR (Balanced Mode Radiator) nevet kapta. Kör alakú és lapos, szemben a legáltalánosabb dóm formákkal. A hangfalakon lévő, 5 cm-es BMR sugárzót neodímium mágnes és lapos, többrétegű (szendvics) membránlemez alkotja, kiegészítve egy szimmetrikus lengőtekerccsel. A lemez hátsó része egy ellensúlyt tartalmaz, melynek célja a megmaradó rezgések megszűntetése. A BMR sugárzó fő előnye, hogy több frekvenciát képes megszólaltatni, mint a hagyományos dómsugárzók.

Audio Pro A48 aktív hangfal magassugárzó

Alsó határértéke 700 Hz, ami a dómoknál többnyire csak 2-3 kHz. Az emberi fül különösen érzékeny a 2-4 kHz közti hangokra. A gyártó közleménye alapján a BMR sugárzó sokkal kevésbé érzékelhető átmenetet biztosít a mélysugárzókhoz. Szórása széles, ezáltal a hallgatói középpontot nagyobb szögben képes kitölteni.

Audio Pro A48 aktív hangfal magassugárzó

A dobozok kis méretük ellenére a műszaki adatok szerint akár 30 Hz-es mélyhangokat is képesek megszólaltatni. Ritkán találkozunk ennyire alacsony értékkel egy viszonylag kisméretű hangsugárzó esetében (gyakorlati tapasztalatok bővebben a Hangminőség c. bekezdésben olvashatók).

Audio Pro A48 aktív hangfal mélyközépsugárzó

Az évekkel ezelőtt tesztelt, H-PAS technológiát tartalmazó Atlantic Technology AT-1 tudott hasonlót, de az passzív hangfal volt, audiofil célokra, egymillió forint fölötti árcédulával. Az Audio Pro leírása szerint a BMR-nek köszönhetően tudtak erősebb basszust megvalósítani. Az A48 intenzívebb mozgásra alkalmas mélysugárzókat tartalmaz (oldalanként kettőt), melyeket kifejezetten az alsó frekvenciákhoz optimalizáltak.

Audio Pro A48 aktív hangfal mélyközépsugárzó

Küllem

Az Audio Pro következetesen kitart letisztult, minimalista formaterve mellett. Az A48 keskeny, diszkrét hangsugárzó, melynek nem célja a pompa és feltűnés. Megjelenése ideális bármilyen otthonba, mivel egyáltalán nem domináns, az egyik legkisebb álló hangfal, ami eddig megfordult nálunk. Aljára egy lemezből álló, stabilitást növelő talpat is csavaroztak, mely igény szerint eltávolítható.

Audio Pro A48 aktív hangfal talp

A bal oldali doboz tartalmazza a bemeneteket. Speciális csatlakozóval szerelt, masszív kábel segítségével illeszthető hozzá a másik hangfal. Az elektronikát tartalmazó, fekete alumínium panelen a fentebb említett szellős, de praktikus felhozatal található. Tetszés szerint felrakható rá a gyártó által mellékelt, bútorhatású szövettel ellátott előlapi védőrács.

Audio Pro A48 aktív hangfal hátlap

A tartozékok része egy alumínium infravörös távvezérlő is. A gombokat és áramkört tartalmazó panel gemkapocs végével, vagy SIM-kártya kiszedővel emelhető ki, ha később cserélni kellene a benne lévő gombelemet. Az összkép egyszerű, de nagyszerű érzést keltett.

Audio Pro A48 aktív hangfal távirányító

Használat közben

Az Audio Pro A48 szinte ugyanazt a felhasználói élményt nyújtotta, mint korábban bemutatott kisebb rokona, az A28. Vezérlése kimondottan felhasználóbarát. Az első Spotify összekapcsolás során tétlenül gondolkodott (2-3 percig semmilyen hang nem érkezett belőle), de utána minden további alkalommal azonnal reagált telefonunk utasítására. Aminek még örültünk volna: Ethernet csatlakozó és hálózaton keresztül történő be/kikapcsolás lehetősége.

Audio Pro A48 App

Az Audio Pro saját fejlesztésű alkalmazásával kiváltható az infravörös távvezérlő. A puszta vezérlésen kívül számos funkciót tartalmaz. Minden hálózati zenelejátszással kapcsolatos szolgáltatás innen érhető el. Gyorsprogramok (preset) hozhatók létre, és ha több Audio Pro hangrendszerrel rendelkezünk, összekapcsolhatjuk azokat multiroom üzemmódba. Időnként érkeznek szoftverfrissítések is, telepítésük ezzel az alkalmazással lehetséges.

Audio Pro A48 App

A beállítások között egyedi név adható (bármely) Audio Pro hangrendszerünknek. Módosíthatunk a basszus és magashang intenzitáson. Amennyiben különálló aktív mélysugárzót használunk, annak jelszintjét a hangfal EQ beállításaitól függetlenül lehet módosítani. Emellett egy "Virtual Surround" opció is engedélyezhető (később térünk rá vissza).

Audio Pro A48 aktív hangfal

Hangminőség

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában az ikonikus ének kristálytisztán jelent meg, teljesen nélkülözve a fedettség érzetét. A dinamika erőteljes volt, a hangszerek élénken, erős dinamikai eltérésekkel kísérték az énekesnőt. A friss és artikulált karakter egyértelműen rámutatott a DSP vezérlés előnyére. A basszus játékos határozottsággal támasztotta alá a zenét. Nekünk kicsit soknak tűnt a mélyhangok mennyisége, de a telefonos alkalmazásban két érintéssel mérsékelhettük a búgó húrpendítések erősségét. A magashangok élénk és részletes textúrát jelenítettek meg, de kicsit sűrűn és tömören rajzolták meg a rumbatököt és a hölgy mássalhangzóit. A csilingelő részletek enyhe elektronikus érzettel jelentek meg, ezért a Red Guitar nem teljes realizmussal tárult elénk. Logikus, hogy az A48 nem érte utol egy azonos összegbe kerülő passzív hangfal (melyhez még elektronika is kell) természetességét. Erő, dinamikai élénkség és szórás tekintetében viszont tisztességes munkát végzett.

Audio Pro A48 aktív hangfal

Sokan ismerik és szeretik az Eagles - Hotel California c. klasszikusát, így kritikus meghallgatásunkat azzal folytattuk. Tetszett, hogy az A48 minden egyes pendítést, dobütemet és basszusdallamot fegyelmezetten elkülönített egymástól. Feszes mélyhangjai előnyösen érvényesültek e műnél. Tetszett, hogy a BMR hangszóró stabil kapcsot hozott létre a két hangfal között. Nem kellett tökéletesen középen ülni, hogy a virtuális színpadot érzékelni lehessen. Ugyanakkor a hangkép tagolása és a mélység megjelenítése nem volt eléggé kifinomult. Örültünk volna egy kicsit elmélyülőbb atmoszférának. Sejthető, hogy akkor százezres szinten nőtt volna a hangrendszer ára is. De ne kerülgessük a forró kását! Szépen muzsikált rajta a Hotel California?

Audio Pro A48 aktív hangfal kábel

Megpróbáltuk magunkat egy átlagfelhasználó helyébe képzelni. A szépen textúrált gitárhangok, élénk, magával ragadó karakter megalapozta belső mosolyunkat. Az összkép élvezetes, eleven volt. Aki maximalista audiofil és tudja, hogy mit keres, ezt a karaktert túl "multimédiásnak" találná. De globális mércével nem az, mert jobb. Egy alapszintű hifihez képest viszont sokkal tisztábban, lelkesebben szólt. Vicces, hogy a keskeny dobozok éppen basszusban és dinamikában múlták felül az elvárásokat: két tulajdonságban, amit a fizikai adottságok alapján legkevésbé vártunk volna.

Audio Pro A48 aktív hangfal hangszórók

Amikor hifi terméket tesztelünk, az előnyöket és hiányosságokat egyformán keressük. Fentebb megemlítettük az A48 viszonylatos kompromisszumait, de illendő körvonalazni azt az oldalát is, mellyel messze felülmúlta elvárásainkat. A zene energia. Minél inkább felszabadult és gazdag módon jeleníti meg a hangsugárzó, annál élvezetesebb lesz hallgatni. Az A48 magas frekvenciás mikro-dinamikában és térmélységben nem közelítette meg a (többször) drágább vetélytársakat, viszont John Metcalfe - Gold, Green c. számát elindítva bámulatos lendület jött belőle. A dinamikus, dús basszusra épülő zenéket magabiztosan, igazi lelkességgel kezelte. Elektronikus könnyűzenére, rockra lelkesen reagált, 25 négyzetméteres szobában nem volt erőltetett vagy túlfeszített. HEDEGAARD - Ratchets c. darabjának eszelősen kemény basszusait döbbenetes méretekben jelenítette meg.

Audio Pro A48 aktív hangfal hátlap

Alternatívák

Kis szobába elegendő az Audio Pro A28 is, mely kb. 200 000 forinttal olcsóbb, és ha basszus kell, később bármikor kiegészíthető külön aktív mélyládával. Viszont az A28-nak nincsen olyan különlegesen egybefüggő szórása, mint az A48 BMR sugárzójának. Aki még kisebb, állványos hangfallal szeretne 20-25 négyzetméteres szobát betölteni zenével, annak az SVS Prime Wireless Pro teszt elolvasása ajánlott. Utóbbi erős vetélytársnak nevezhető, bár formaterve nem kimondottan a skandináv minimalizmust követi.

Audio Pro A48 aktív hangfal hangszórók

Záró gondolatok

A dinamikai felbontás, kiegészítve a magas kapacitású basszusokkal nemcsak elektronikus mosógépmuzsikánál jelentett előnyt, hanem rengeteg más könnyűzene, filmnézés és videójáték során is. Gyártója "Multiroom képes tv hangrendszer" néven hivatkozik az Audio Pro A48-ra, ami találó. Okos funkciók és nappaliban univerzálisan kamatoztatható hang. Mélysugárzó nélkül is meglepő basszusokat, széles teret és meglepő közvetlenséget nyújt az Audio Pro jelenlegi legnagyobb A szériás modellje. A vele töltött idő kellemes kikapcsolódás, közepes szobában jól bírja a terhelést. A mélyebb részleteket nem képes olyan ügyesen kibontani, de streamelt műsorok esetén nem biztos, hogy minden egyes tömörített bitet hallani akarunk. Az Audio Pro A48 új bizonyíték, hogy aktív hangfal is könnyen kiválthat egy alsó-középkategóriás hifi rendszert. Aki helytakarékos, de jól terhelhető mindenest keres elsősorban tv mellé, annak érdemes meghallgatni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.