Acoustic Energy Compact 1 állványos hangfal teszt

Kicsi hangfal, kicsi teszt

2017. április 6., csütörtök, 15:05

Acoustic Energy audio hifi hangfal hifi hangfal AE hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt AE hangfal teszt Acoustic Energy hangfal Acoustic Energy hangfal teszt

Ritkán írunk úgy egy hangfalról, hogy az már kifutóban van, de most kivételt teszünk, mert jár ennyi tisztelet a kis AE Compact 1-nak.

Acoustic Energy Compact 1 hangfalAcoustic Energy Compact 1 hangfalAcoustic Energy Compact 1 hangfalAcoustic Energy Compact 1 hangfalAcoustic Energy Compact 1 hangfalAcoustic Energy Compact 1 hangfal hátlapAcoustic Energy Compact 1 hangfal csatlakozóAcoustic Energy Compact 1 hangfal csatlakozóAcoustic Energy Compact 1 hangfal keresztváltóAcoustic Energy Compact 1 hangfal keresztváltóAcoustic Energy Compact 1 hangfal keresztváltóAcoustic Energy Compact 1 hangfal keresztváltóAcoustic Energy Compact 1 hangfalAcoustic Energy Compact 1 hangfal

Az Acoustic Energy Compact 1 eredetileg csak azért került hozzánk, hogy segítsen egy-egy apró erősítő tesztjében. Pár napos bejáratás után szorgosan dolgozott is a DALI, a Cambridge Audio és a Tannoy egy-egy típusa mellett. Segített három tesztben, hajtottuk új erősítőkről és meghallgattuk közel 20 éves, robosztus Onkyo Intec modellel is. Végül megismertük és kicsit meg is szerettük.

Acoustic Energy Compact 1 hangfal

Az AE Compact 1 neve mögötti jelentést kutatva a Compact nem igényel sok magyarázatot. Az alig 22 cm magas hangfalacska tényleg kompakt, hiszen kis mérete ellenére nem egy olcsó, spórolós dobozka, inkább a nagyobb típusok sűrítménye. Az angol Acoustic Energy láthatólag nem az ár miatt akart kisebbet készíteni, hiszen a magassugárzó, a reflexnyílás, a kábelcsatlakozók és maga a doboz is olyan, amilyet a nagyobb modelleken is láthatunk. Az egyetlen, nem méretbéli különbség a mélysugárzó membránja, ami kivételes módon nem alumíniumból készült. Ennek okáról azonban csak tippjeink vannak.

Acoustic Energy Compact 1 hangfal hátlap

Mit jelent a típus jelzésében az 1-es? Ez csupán egy szójáték. Az „1” jelen esetben a „one”-t helyettesíti, ezáltal a Compact one jelentése „a kompakt” vagy „egy kompakt”. A típusból nem készült más szám jelölésű változat. Nincs Compact 2. Bár, egy hozzá hasonlóan filigrán, álló prototípust láthattunk a cég főhadiszállásán.

Mennyire kicsi?

Az állványos hangfalak között is aprónak számít, mindössze 22 cm-es magasságával és 15 centis szélességével. A 100 mm-es mélyközép hangszóró is kicsi, de ekkora dobozba nem érdemes, és nem is lehet sokkal nagyobbat berakni. Annyit mégis megjegyzünk, hogy miközben az Acoustic Energy sikerének kulcsa egyértelműen az alumínium membránok használatában keresendő, a Compact 1 papír hangszórót kapott, alumínium porsapkával. Igaz, ennek geometriája hűen követi a gyártó többi típusában használtat. A magassugárzó persze a megszokott, selyem dóm. Ebben semmi meglepő nincs.

Acoustic Energy Compact 1 hangfal

A doboz kivitele saját árkategóriáján belül nagyon jó. Az oldallapok kifejezetten szép, famintázatú fóliát kaptak, az előlap ezüstszínű, a hátlap fekete. Az illesztések és a fólia eldolgozása kiváló. A hangfalrostély igényes, fém tüskés rögzítést kapott. Ennél jobb csak a mágneses lehetne, de az ebbe az árba sajnos nem fér bele. Névleges terhelhetősége 100 watt, de ez nem azt jelenti, hogy nagyot szól, és ki lehet vele kergetni a szomszédokat a világból. A gyári adatok szerint a dobozkából hatékonyan kipréselhető legalsó frekvencia 65 Hz, míg a felső határt 28 kHz-ben adták meg. A Compact 1 érzékenysége 88 dB, impedanciája pedig 8 Ohm. Vagyis a műszaki adatok semmi rendkívülit nem ígérnek. Így az igényes megjelenés mellett leginkább a kicsi dobozhoz mérten nagy, 3,2 kg-os súlyra kaphatjuk fel a fejünket, bár ez sem rendkívüli.

Acoustic Energy Compact 1 hangfal csatlakozó

Jöjjön a lényeg!

A lényeg mégis a hang. Ez az, amiért tollat, pontosabban billentyűzetet ragadtunk, mert a kis Acoustic Energy tud, pontosabban felvállal valamit, amit ebben a méretben és főleg ebben az árban csak nagyon kevesek. Ahelyett, hogy kis mérete ellenére azt bizonygatná, képes igazi mélyhangokat kipréselni magából, inkább a nyílt, érzelmes közép- és magastartományra helyezi a hangsúlyt. A Compact 1 egyik erőssége az énekhangok és érzelmek közvetítése. A tesztek alatt leginkább az ének és fúvós központú felvételekkel okozott pozitív meglepetést. Thomas Dolby - Budapest by Blimp című dalát kétszer is meghallgattuk egymás után, pedig majdnem 9 perc hosszú. A kis AE mégis képes volt lekötni a figyelmünket. Adele - Rolling in Deep című dalára mindenki felkapta a fejét, bár itt egyértelmű volt, hogy egy aktív mélynyomó segítsége jól jönne. Igaz, tesztszobánk eleve nagy ehhez a kis dobozkához. Amy Winehouse is többször lebilincselő volt, ahogy Kari Bremnes is. Bár nála ismét éreztük, hogy amint a zenekar komolyabban jelen van, már hallatszik, hogy ez bizony nem a kétszázezres ársávból érkezett. Lenny Kravitz dalait mintha kicsit félvállról vette volna a hangfal, de Bat for Lashes-hez érve ismét a Compact 1 bűvkörébe kerültünk. Bár már rengeteget hallgattuk különböző apró erősítőkkel, az igazi döbbenet akkor érkezett, amikor egy nagyobbal, az Audio Analogue Crescendo-val hoztuk össze. Békés, nyugodt, elmélyült szeánszba torkollt a teszt. Meghallgattunk két lemezt, bólogatva és elismerve a kicsi hangfalak tudását. Persze, tudjuk jól, hogy ez két problémát is felvet. Egyrészt joggal merülhet fel, hogy aránytalanul jó erősítővel minden hangfal jól kell szóljon, ám ez nem igaz. Az arányokat egy drágább, nagyobb erősítő sem tudja helyre rántani.

Acoustic Energy Compact 1 hangfal keresztváltó

Az AE karaktere ekkor is egyértelmű volt, éppen csak egy kicsit nyugodtabban és rendezettebben szólt. Másik jogos kritika, hogy ugyan ki venne egy több százezer forintos erősítőt apró és olcsó hangfalak mellé. Nos, erre mi sem tudunk egyértelmű választ adni. Talán lesz olyan, aki a hálószobába szeretne egy apró hangfalat, amihez majd átviszi a nappaliból a régi, nagy erősítőjét, így "spórolva" egy kicsit. No de ez nagyon esetleges.

Acoustic Energy Compact 1 hangfal keresztváltó

Értékelés

Az Acoustic Energy Compact 1 egy érdekes hangfal, ami az árához és méretéhez képest meglepően jó. Olyan, ami nem áll be a divat által diktált tömegbe és nem akar kicsi létére bőséges basszusokkal szórakoztatni. Aránylag olcsó, de nem a kispénzű fiatalokat célozza meg. No és főleg, ő maga kicsi, de nagyon is meghálálja, ha egy jókora erősítő dolgozik mögötte. Akkor mégis, kik a célközönsége? Az AE Compact 1 alighanem azoknak tud legkönnyebben örömet szerezni, akik második rendszernek szeretnének egy nyugodt, de érzelmes hangzású dobozt. Különösen, ha esetleg van otthon egy "felesleges" sztereó erősítő talonban. Ez egy jó hangfal, de elenyészően szűk célközönséggel. Mi csendben emeljük kalapunkat az angol gyártó merész kísérlete előtt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.