Acoustic Energy AE309 álló hangfal teszt

2021. április 13., kedd, 23:40

Acoustic Energy audio hifi hangfal hifi hangfal AE hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt AE hangfal teszt Acoustic Energy hangfal Acoustic Energy hangfal teszt

Az idei újévet azzal ünnepeltük, hogy bemutattuk az Acoustic Energy AE300 hangsugárzót, ami a gyártó középső sorozatának állványos darabja. Remek, zenei konstrukciót ismertünk meg általa, így adott volt, hogy kipróbáljuk a 300-as széria álló, AE309 típusát is.

Acoustic Energy AE309 hangfalAcoustic Energy AE309 hangfal magassugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal magassugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzóAcoustic Energy AE309 hangfal reflex portAcoustic Energy AE309 hangfal csatlakozóAcoustic Energy AE309 hangfalAcoustic Energy AE309 hangfalAcoustic Energy AE309 hangfalAcoustic Energy AE309 hangfalAcoustic Energy AE309 hangfalAcoustic Energy AE309 hangfalAcoustic Energy AE309 hangfal keresztváltóAcoustic Energy AE309 hangfal tüskeAcoustic Energy AE309 hangfal tüskeAcoustic Energy AE309 hangfal tüske

Amikor valóban tesznek azért, hogy a jó még jobb legyen

Az Acoustic Energy AE309 elég magas elvárásoknak próbál megfelelni, ami némiképpen az árán is megmutatkozik, de elég csupán ránéznünk, hogy ne találjuk soknak az érte elkért 350 ezer forintot. Az AE309 175x900x280 mm-es méreteivel elég filigránnak tűnik, a fehér vagy fekete zongoralakk bevonaton kívül valódi diófa furnérral is rendelhető, így mindenki választhat a divatos vagy bútorszerű megjelenés között. Egy biztos, valamelyik biztosan megfelel majd a lakókörnyezetünkbe, így az otthonunkban tudhatunk egy olyan hangfalat, ami a várhatóan nagy teljesítménye ellenére nem fog dominánssá válni a szobában, és a párunk esetleges morgolódását is elkerülhetjük.

Acoustic Energy AE309 hangfal

Az egymással párhuzamos oldalfalak élei mindenhol nagyon szépen le vannak kerekítve, a megmunkálás nem csupán hibátlan, hanem példás. Maga a ház 18 mm-es MDF-ből készült, amit egyenesen a referencia sorozatukból emeltek át. Mindehhez jön még, hogy belül többszörös, rendkívül vastag merevítést alkalmaztak, és csillapítóanyagot is használtak, utóbbit a hangszórók mellett.

Acoustic Energy AE309 hangfal keresztváltó

Belekukkantva a dobozba mindez valóban látható  pluszban a doboz alsó részét homokkal töltötték fel. Erről az árulkodó jel csupán a hátsó lap alján található, egy kör alakú takaróelem formájában. Így már nem igazán csodálkozunk a darabonkénti 22 kg-os súlyon, aminek megfelelő stabilitásáért, és a felmerülő rezonanciák elvezetéséért négy darab, becsavarozható tüske felel.

Acoustic Energy AE309 hangfal

Az AE309 magassugárzója megegyezik az AE300 modellével, ami egy 28 mm-es Wide Dispersion Technology hullámvezetővel ellátott alumínium dóm, és a cég kizárólag erre a sorozatra fejlesztette ki, a védelméül pedig egy fix és sűrű rács szolgál, ami a hangsugárzó munkáját nem gátolja.

Acoustic Energy AE309 hangfal magassugárzó

Alatta kettő darab legutolsó generációs mélyközépsugárzó dolgozik, melyeknek mérete 130 mm, és kerámia, valamint alumínium szendvicsszerkezetű. Mindegyik hangszóró fekete színű, és kapott egy díszítő alumíniumgyűrűt, mely stílusosan illeszkedik a frontoldal látványához, amit egy mágnesesen rögzíthető védőszövettel teljesen el is takarhatunk, ha éppen használaton kívül van a hangsugárzó.

Acoustic Energy AE309 hangfal tüske

Az AE309 két és félutas, basszreflex rendszerű hangfal, aminek nyílása itt is hátul, lőrés formájában található. Ennek egyik fő előnye, hogy a légörvényhatás csökkentésével tisztább, megfogottabb, és torzításmentes mélyhang reprodukálására képes. Erre szükségünk is lehet, hiszen a gyártó által megadott 38 Hz-es alsó határérték, ebből a méretből egyáltalán nem kevés.

Acoustic Energy AE309 hangfal reflex port

A csatlakozók megbízható darabok, de a műanyag bevonat helyett szerintünk megérdemelt volna teflonszigetelést is. Így sem ront ugyan az összképen, hiszen relatíve apróságról van szó, de ilyen gondos megmunkálású hangdoboznál ad egy pici hiányérzetet.

Acoustic Energy AE309 hangfal csatlakozó

Amikor mindenkinek szeretnénk megfelelni, és ez lényegében sikerül is

Az AE300 egy nagyon klassz állványos hangsugárzó, ami ugyan nem hibátlan, de egy kisebb szobában nagyon erőteljes, kerek előadást volt képes nyújtani. Az AE309 előzetes elvárásaink alapján folytatta a sort, de nagyobb alapterületen, és vélhetően más elvárásoknak is meg fog felelni. A külföldi, főleg brit szaksajtó elégedett volt a teljesítményével, de tudjuk, hogy náluk a hazafiság mindig is előtérben volt, ezért nem feltétlenül kell minden esetben szentírásnak venni az általuk cikkbe foglalt véleményt, amellett, hogy nyújthat egy bizonyos támpontot. A hozzáállás mindezek mellett abszolút érthető, hiszen mi is nagyon örülnénk, ha egy hazai gyártó előállna egy ilyen modellel, mert azt már az elején elkönyvelhetjük, hogy egy nagyon jól sikerült példánnyal van dolgunk. Nem fog ugyan mindenki elvárásának megfelelni, de annak, aki stabil, erőteljes, telt és zenei hangzást keres, biztosan.

Acoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzó

Nagyon halkan is érezhető az, hogy nem spórol az energiával, ami remek dolog, hiszen nem feltétlenül igényel maga mögé egy erőművet, köszönhető a 89 dB-es érzékenységének, ami átlagosnak mondható. Mi persze nem mondtunk le a Parasound elő-végfok párosunkról, ami biztos, zökkenőmentes alapot volt képes a számára nyújtani. A bejáratás alatt a mélyszekció eléggé dominált, ahogyan a 28 mm-es magassugárzó sem viselkedett éppen szelíden, de ezt követően egy letisztult és szinte meglepően légies, könnyed hangzást kaptunk. Ez nem azt jelenti, hogy nincs súlya az előadásának, inkább úgy kell érteni, hogy odaadóan, kényelmesen érezte magát, nem volt benne semmi feszengés, és ez műfajtól függetlenül megmutatkozott.

Acoustic Energy AE309 hangfal magassugárzó

Kicsit talán ambivalens lehet elsőre, hogy a reflexnyílás a magassugárzó mögé került, és nincs külön mélysugárzó, de a konstrukciónak hála a basszustartomány nagyon is rendben volt, ráadásul teljesen összesimult a többivel. Még a gépdobokkal is jól boldogult, tehát szimpla, mezei szórakoztatásra is képes volt, de a komoly mérnöki munkának hála, elsősorban természetes hangszerek prezentálásánál került a komfortzónájába. Jazzen tudott andalító lenni, de mégsem veszített a pontosságából, a zenészek különválasztása pedig olyan szintű volt, amit ettől a kategóriától joggal elvárunk, azonban nem minden esetben kapunk meg. Akusztikus műfajokon még jobban ki tudott teljesedni, Sheryl Crow vagy Clapton nagyon feküdt neki, és bár a blues súlyát nem teljesen tudta lerajzolni, a hangulatát mindenképpen átadta. Az AE300 hangjában lehetett érezni némi vehemencia többletet, de ez is rendjén van, hiszen a termetéhez képest sokkal nagyobb feladatot kell ellátnia. Az AE309 mindezt nyugodtabban tette, nem kapkodott, nem volt feltétlenül bizonyítási vágya, egyszerűen csak muzsikált, aminél többet tulajdonképpen nem is várhatunk egy hangsugárzótól.

Acoustic Energy AE309 hangfal

Mindenképpen ki kell emelnünk a közép- és magasszekció tisztaságát és részletességét, aminek hatalmas szerepe van abban, hogy a zene hosszútávon is élvezetes és befogadható maradjon. Remekül tolerálta a halkabb és hangosabb részek gyors váltakozását, tulajdonképpen szerény magabiztossággal nyúlt a komplexebb zenei anyagokhoz is, tehát egy kis King Crimson vagy ELP sem fogott ki rajta. Az ősenergiát enyhén letisztítva tálalta, de ez még jót is tett ezeknek a felvételeknek, mert olyan, mintha a napokban rögzítették volna őket, így eredendően csak a felesleges sallangtól szabadította meg azokat.

Acoustic Energy AE309 hangfal mélysugárzó

Az Acoustic Energy AE309 kompakt álló hangsugárzónak tekinthető, de a nagyobb hangerőt is tolerálnia, mi több, szeretnie kell, és ezen a téren is bizonyított. Meglepően jó volt a balansz a kimeneti szint megnövelésénél, egyik tartományt sem juttatta nagyobb szerephez, és szerencsére a mélytartomány sem akarta produkálni magát feleslegesen, ahogyan ezt sok esetben más hangdoboznál tapasztalhattuk. Hatalmas teret tudott alkotni, ahol a monitorok precizitását hozta, megtámogatva izmosabb mélytartománnyal, és tényleg semmi sem tudta kizökkenteni. A pontossága mellett szerencsére a zeneisége is megmaradt, tehát bátran ajánlhatjuk azoknak is, akik nem csupán szobahangerőn, hanem annál hangosabban szeretnék élvezni kedvenc zenéiket. Torzítást nem tapasztaltunk, ahogyan erőlködést sem, de ezt egy ilyen konstrukciótól azért el is vártuk. 130 mm-es membránoktól viszont nem minden esetben adott ez a határozottság, pontosság és stabilitás ilyen szinten, tehát mindenképpen meg kell emelnünk a kalapunkat a tervezők munkájának gyümölcsét elnézve, pontosabban meghallgatva.

Acoustic Energy AE309 hangfal tüske

A külső és a belső tökéletes összhangja

Az Acoustic Energy AE309 hasonló karakterű, mint állványos kistestvére, de kiegyensúlyozottságból, sávszélekből és a tartományokból többet nyújt. Az utóbbiakat könnyedén szétválasztja, pedig nincs is külön mélysugárzója, de a fifikás konstrukció és kategóriájában megdöbbentően minőségi anyaghasználat (mindez kívül és belül) eredményeképpen egy olyan hangzást képes nyújtani, ami hosszútávon szerethető, kellően izgalmas, pontos és könnyen befogadható. Nem hivalkodik, de odaadása tapintható, zenei, és minden hangerőn kényelmesen érzi magát, ráadásul a karakterét is képes megőrizni. Akinek egy szemet gyönyörködtető, könnyen elhelyezhető, hosszútávra tervezett és kellően szellős, mindezek mellett dinamikus és pontos zeneiséggel megáldott hangsugárzó az álma, annak egy nagyon jó alternatíva lehet az AE309, aminek teljesítménye arányos az árával.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.