Acoustic Energy AE 101 állványos hangfal teszt

2016. szeptember 8., csütörtök, 09:30

Acoustic Energy audio hifi hangfal hifi hangfal AE hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt AE hangfal teszt Acoustic Energy hangfal Acoustic Energy hangfal teszt

Kipróbáltuk mit tud a korábban már tesztelt AE 301 olcsóbb kistestvére, mert olcsó hangfalakra mindig is szükség volt és mindig is szükség lesz.

Acoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy AE 101 hangfal magassugárzóAcoustic Energy AE 101 hangfal basszreflex nyílásAcoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy AE 101 hangfal csatlakozóAcoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy AE 101 hangfalAcoustic Energy 1 Series hangfalakAcoustic Energy 1 Series hangfalak

Az AE 101 az angol Acoustic Energy legkisebb teljes sorozatának legkisebb hangfala. Az 1-Series tagjai a következők: AE 101 állványos, AE 103 álló és AE 107 center hangfalak, és AE 108 aktív mélyláda. Azt, hogy a 100-as sorozatszámmal rendelkező modelleket miért 1-Series-nek nevezi a gyártó, nehéz volna megmagyarázni. A lényeg, hogy ez a típus az Acoustic Energy egyik legkisebb hagyományos hangfala. Bár létezik nála kisebb asztali hangdoboz is a kínálatukban Compact 1 néven, de ahhoz nem készült sem álló- sem centersugárzó.

Acoustic Energy 1 Series hangfalak

A 1-Series család sokban hasonlít a nagyobb 3-Series-hez. Ezen belül is, az AE 101 és AE 301 láthatóan azonos alapelvek mentén lett megtervezve és bár nem azonos az alkatrészkészletük, a hangszórók mérete és anyaghasználata is látszólag egyforma. A fekete, eloxált alumínium membrános mélyközép sugárzó mindkét modellben 11 cm-es, az Acoustic Energy által tervezett selyem dóm pedig 28 mm átmérőjű.

Acoustic Energy AE 101 hangfal

Még az előlap elnyújtott reflexnyílása is nagyon hasonló. Ugyanakkor a kisebb és nagyobb modellek doboz-illesztései és eltérő színválasztéka már nem hasonlítanak ennyire egymásra. Az AE 101 nem rendelhető lakkozott kivitelben, csak fekete fa erezet mintázatú vagy dió színű fóliával. Ezek a klasszikus hangfal színek és nincs is velük semmi baj, ebbe az árba ennyi fér bele. Pontosabban, ha választani kellene, hogy adott árban szebb dobozt vagy jobb hangszórót és egyebeket adjanak, a cég és nyilván mi is az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat.

Acoustic Energy AE 101 hangfal basszreflex nyílás

Hasonló a helyzet a hátlapon található csatlakozókkal, ami csak egyszeres erősítést tesz lehetővé, szemben sok versenytárssal, akik kiépítik a kettős erősítés lehetőségét. No de őszintén, ki fog egy ekkora hangfalat úgy hajtani? Illetve, ha meg is teszi, vajon jobban szól attól a rendszer? Nos, ez minimum kétséges. Ha elérhető árú házimozi erősítőről van szó, még az sem kizárt, hogy a kettős erősítés ront a hangminőségen, ahogyan azt korábban mi is többször tapasztaltuk. Ezért kár volna ezer forinttal drágább csatlakozó aljzatot és drágább keresztváltót beépíteni.

Acoustic Energy AE 101 hangfal csatlakozó

A dupla erősítés kérdéséről amúgy épp egy évvel ezelőtt személyesen is tudtunk pár szót váltani az Acoustic Energy vezető mérnökével. Véleményünk ebben a kérdésben nagyjából azonos. Vagyis a lehetősége szép, de költséges gesztus, ami olyan előnyöket ígér, amit a felhasználók túlnyomó többsége nem tud és nem fog kihasználni.

Összességében az AE 101 a leírtak és látottak alapján vonzó. Arra költött többet a gyártó, ami fontosabb. Ám a puding próbája az evés, a hangfalé pedig a meghallgatás.

Acoustic Energy AE 101 hangfal

Hogyan szól?

A tényleges teszt előtt szántunk egy kis időt a bejáratásra, illetve hallgattuk a hangfalakat háttérzene kiszolgálójaként is. Az AE 101 már ekkor is kellemesnek tűnt, de ebből még korai lett volna bármilyen következtetést levonni. Az éles tesztet csak bő egy hét elteltével kezdtük meg.

Az igazi teszt egyik első dala kifejezetten könnyű darab volt, az Everything But the Girl által eljátszott Love is Strange című. Az AE 101 el is bűvölt a nyitottságával és tisztaságával, ami egy kicsit meg is lepett. Nem vártunk ennyire jó eredményt. A következő dal az In My Life volt Veronica Mortensen előadásában. Ez nagyon keményen megdolgoztatta az állványos hangfalakat, mind a hangszórókat, mind a dobozt. Az énekhang kicsit belemerült a húrok hangjába, ami egyebek között annak is köszönhető, hogy az AE 101 a méretét és árát meghazudtoló energiával lőtte a hangszereket a szoba levegőjébe. Egyszerűen több volt a falakról visszaverődő hang, mint amit egy ekkora doboztól vártunk volna. A fém membránok sokkal energikusabban szóltak, mint amit egy papír vagy polipropilén anyagútól megszoktunk. A gyorsaság, a támadó erő példás, és csak a lecsengésekben lehetett felismerni, hogy nem valami kétszer drágább, felső kategóriás hangfalat hallgatunk.

Acoustic Energy AE 101 hangfal

Az előbbi élmények után egy kicsit módosítottunk a tesztszoba akusztikáján. Na nem sokat. Éppen csak egy 40x40 centis párnát tettünk a komód tetejére és elhúztunk egy sötétítő függönyt, hogy ezzel egy kicsit csökkentsük az oldalfalak visszaverő felületét. Ezután folytattuk a tesztet. Az első felvétel a Velencei Barokk Zenekar lemezéről szólalt meg. Vivaldit hallgattunk, illetve élveztünk. Nyitott, tágas színpadképet vetített elénk a rendszer. Az előadásmód meggyőző volt és egy kicsivel felül is múlta az elvárásainkat. Ez után belehallgattunk Bat for Lashes néhány dalába és megállapítottuk, hogy az angol énekesnő dalai nagyon jól érzik magukat ezekben az angol dobozokban. Élénk, pörgős és világos hangot kaptunk.

A kis hangfalakat, illetve úgy általában a hangfalakat és szobákat is komoly próbatétel elé állító mélyhang tesztekkel is tettünk néhány próbát. A Daft Punk-féle Doing it Right volt az egyik nagy akadály, amit az AE 101 páros példásan teljesített. A fém membránok egészen meglepő pontossággal és karakterességgel adták át a zenét és még az erőre sem lehetett panaszunk. Szintén fantasztikusan szólt a Moderat második albumáról a Bad Kingdom. Elemében volt a hangfal!

Bár a teszt gerincét egy NAD erősítővel végeztük, alkalmunk volt meghallgatni az Acoustic Energy hangfalait az Onkyo egy kis kompakt hifijével, régi Onkyo és NAD elektronikákkal. Az ezekkel szerzett tapasztalatok vegyesek voltak. Az öreg Onkyo és NAD (3020i) erősítőkkel egyértelmű volt, hogy azok visszafogják, nem engedik kiteljesedni a náluk jóval fiatalabb hangfalat. Az Onkyo kompakt rendszere már sokkal inkább illett a hangfalhoz, már ami a képességeket illeti. Karakterben azonban mintha egymásra licitáltak volna a komponensek.

Ajánlás

Ilyen az, amikor saját, bevált megoldásait a lehető legolcsóbban próbálja felkínálni egy rutinos gyártó. Az Acoustic Energy AE 101-en felismerhető és egy kicsit hallható is, hogy az AE 301 olcsóbb változata és éppen ezért jó és vonzó is az angol cég ajánlata. Teljes értékű komponens, amit érdemes teljes értékű, vagyis inkább teljes méretű elektronikákkal párba állítani. Műfajokban nem különösebben válogatós hangfal, így merjük ajánlani akár elektronikus zenéhez és digitális lejátszóhoz, vagy klasszikusokhoz, jazzhez és belépő kategóriás lemezjátszó mellé is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.