Sennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgató teszt

2015. november 13., péntek, 13:00

Sennheiser audio hifi fejhallgató Bluetooth MOMENTUM Sennheiser MOMENTUM Sennheiser fejhallgató Bluetooth fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt vezeték nélküli fejhallgató MOMENTUM On-Ear

Kipróbáltuk a két éve piacra került, szerkesztőségünkben is pozitív nyomot hagyó Sennheiser MOMENTUM On-Ear mobil fejhallgató nemrég kiadott vezeték nélküli, Wireless változatát. Igen, a kábelmentesség gyakran kompromisszum a hangra nézve, de a gyártó ezt ügyesen kompenzálta egy-két aprósággal, melyekre kitérünk mai cikkünkben.

Sennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgató Jack csatlakozóSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgató tokSennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgató tok

Csak külsőre ugyanaz

Mikor elismerő gondolatokkal kezünkbe vettük az első Sennheiser MOMENTUM On-Ear típust, akkor végre úgy érezhettük, hogy a fejhallgatógyártás elérkezett egy olyan szintre, ahol a felhasználónak nem kell szégyenkeznie a fején lévő termék megjelenése és hangzása miatt sem. A gyártó jól ráérzett a minimalista, kissé retrós dizájnra, mostanra komplett MOMENTUM családot hozott létre a hordozhatóságra és minőségre törekvő zenerajongóknak. Sajnos vagy szerencsére, amit letettek az asztalra, ahhoz most hozzáadtak egy mellékágat, az angolosan "mainstream" igények felé irányítva, mert sokan keresnek vezeték nélküli fejhallgatót, és az nem lehet, hogy az egyik legnagyobbként emlegetett Sennheiser egyik legszebb terméke ne legyen ilyen. Ezért hát léptek, és jelentősen, amolyan német figyelmességgel szabták át népszerű mobil fejhallgatójuk belsejét, hogy az a zsinórmentességet makulátlanul testesítse meg. A végeredmény ugyanaz a szép és formás MOMENTUM On-Ear, csak helyenként találhatóak rajta olyan gombocskák és alkatrészek, melyeket korábban nem láttunk.

Sennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgató

Az On-Ear Wireless Bluetooth 4.0 vezeték nélküli támogatással rendelkezik, melynek köszönhetően gyors és stabil jelkapcsolatot képes létesíteni okostelefon és tablet készülékekkel. Természetesen éppen úgy, mint bármely kábelmentes füles, ez is kompatibilis az iOS és Android platformokkal egyaránt. Belsejében 600 mAh kapacitású, szervizes úton cserélhető, lítium-ion akkumulátor található, mely a műszaki adatok alapján, egy kb. 3 órás feltöltés után, nagyjából 22 órányi folyamatos üzemidőt ígér, természetesen bekapcsolt Bluetooth-szal. A beépített áramforrás más lehetőségeket is elérhetővé tett a Sennheiser tervezőmérnökeinek, akik a cég mikrofonos szakértelmét kamatoztatva, aktív zajszűrést és telefonálásra szolgáló, mikrofonos headset modult is szereltek a MOMENTUM On-Ear Wireless készülékházába. Magyarán, ha éppen hangos környezetben tartózkodunk, akkor a fejhallgatóba épített 4 db érzékelő, a külső zajokkal ellentétes fázisú jelet generál, így sokkal halkabbnak érezhetjük pl. a járművek által keletkező búgást, morajlásokat. A fülkamrákba épített, gömbkarakterisztikájú mikrofon nagyon jól rögzíti a fejhallgatót viselő személy beszédhangját, annak ellenére, hogy nem közvetlenül az ajka előtt helyezkedik el. Tesztünk során magunk is meggyőződhettünk az On-Ear kiváló telefonos használhatóságáról, mely a vezeték nélküli kivitellel párosulva, valóban az átlaghoz képest felszabadultabb használatot biztosít. A könnyedséget az is megalapozta, hogy a belvárosi forgatagban sem kellett a szánkhoz tartanunk a mikrofont, így mindkét kezünket zenehallgatás, telefonálás közben is szabadon használhattuk.

Sennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgató

Használat közben

Az előző bekezdésekből tisztán érezhető, hogy a Wireless típus, szolgáltatásban lényegesen komplexebb a hagyományos verzióhoz képest, cserébe kétszer drágább is. A meghízott árcédulától azt reméltük, hogy kényelemből is többet kapunk majd a "fapados" MOMENTUM On-Ear-hez képest, de változatlanul azt tapasztaltuk, hogy szemüveggel történő használat esetén, rövid időn belül ugyanúgy kényelmetlenné válik a fejhallgató. Hogy kinek mennyire kényelmes, az erősen szubjektív, és fültípustól is függ, kisebb hallószervvel rendelkező felhasználók pl. folyamatosan el kell, hogy viseljék a két oldalról érkező, enyhe nyomást, ugyanakkor a fejpánt sem tartozik a legpuhábbak közé. Ettől függetlenül, ami az első generációs On-Ear családnál bevált, azt nem hagyták el. Így továbbra is megkapjuk a felsőkategóriás bútorokon és sportkocsik ülésein alkalmazott Alcantara kárpitozást, és ha a beépített akkumulátor lemerülne, használhatjuk a gyárilag mellékelt, gumírozott zsinórt is.

Sennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgató Jack csatlakozó

Laikusok azt gondolnák, hogy az On-Ear Wireless használata bonyolult, de egyáltalán nem az. A jobboldali fülkamra alján, egyetlen sávban végighúzódva, könnyen kitapintható helyre került a ki-bekapcsoló gomb, melyet lenyomva más és más hangjelzésekkel jelez vissza a fejhallgató, így kijelző és segédfény nélkül, hallás útján is megállapítható, hogy mit nyomtunk. Kicsivel lejjebb, gyengéd mozdulattal is könnyen kezelhető, kétirányú billenő kapcsolóval vezérelhettük a jelszintet. Legkisebb és legnagyobb hangerőn is finom jelzést hallatott az On-Ear Wireless, beérkező hívásnál pedig a hangvezérlő "pöcköt" kellett csak merőlegesen benyomnunk.

Sennheiser MOMENTUM On-Ear Wireless fejhallgató

Hangminőség

Az első On-Ear mély nyomot hagyott bennünk, és akik olvasták a róla készült tesztet, azok talán értik, ha azt mondjuk: a Wireless is magában hordozza vezetékes testvérének karakterét, csak kicsit szilárdabb, határozottabb basszusokkal párosítva. Meglepően alacsony jelveszteséget hallottunk zenehallgatás közben a Bluetooth kapcsolatot használva, ugyanakkor tény, hogy az on-ear fejhallgatók eredetileg sem audiofil követelményeknek, hanem kellemes hangra szomjazó füleknek akartak megfelelni. Ennél fogva néha érezhettük, hogy a legapróbb rezdülések, a finom magas frekvenciás részletek kicsit egyszerűen, finomkodás és mélységérzet nélkül suhantak el mellettünk, viszont a szűk sztereó tér mozgékony, stabilan összefüggő maradt mindvégig. Nem azt éreztük, hogy a (bizonyos gyengébben teljesítő divatfülesekre jellemzően) zene elsüllyed egy láthatatlan mocsárban, hanem inkább azt, hogy össze vagyunk zárva sok szép hanggal. Az On-Ear hangja fiatalos, gyakorta izgalommal és lendülettel vegyítve, ezért könnyedebb, nyugodtabb muzsikákkal éppen olyan jó hallgatni, mint kicsit combosabb, gazdagabb és összetettebb felvételekkel.

Végszó

A Sennheiser MOMENTUM On-Ear egy nagyon jó szolgáltatásokkal, kellemes akusztikai adottságokkal és tetszetős formatervvel, valamint minőségi anyagokkal rendelkező fejhallgató, melyet mindenképpen ki kell próbálni vásárlás előtt, elsősorban a szubjektív komfortja miatt. Ne csüggedjenek azok, akik beleszerettek a formatervbe, de csak garantált kényelmet szeretnének, hiszen lényegesen puhább és kellemesebb érzést nyújt a fül köré fekvő, nagyobb párnákkal rendelkező MOMENTUM Wireless, mely mindössze 20000 Ft-tal drágább az On-Ear Wireless-hez képest, ezért egyértelműen a nagyobb testvért javasoljuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.