Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Mára hangolva

2022. december 2., péntek, 14:30

Sennheiser audio hifi fejhallgató Bluetooth MOMENTUM Sennheiser fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

Átlagfelhasználóknak megfelelni már nem könnyű, főleg fejhallgatóként. Milliószámra vásárolják az AirPods, vagy ahhoz hasonló fülhallgatókat. Hogyan rúghatna labdába velük szemben egy nagyobb és drágább alternatíva? Másik oldalon a rivális fejhallgatók tábora is erős nevekből áll. Ilyen körülmények között kellett asztalhoz ülni a Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless tervezőinek.

Bose és Sony ellen felvértezve

A Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless mellőzi azt a különc formatervet, amely elődjeit jellemezte. Helyette lényegesen letisztultabb megjelenésű, ami elsőre csalódást kelthet a korábbi külső kedvelőinek. Szinte teljesen elhagyták a korábbi motívumokat, már-már skandináv jellegű csupaszságba öltözik. Eközben mégsem unalmas, ahogy néhány sorral lentebb, a küllem részletezésénél olvasható lesz. Feltételezhető, hogy az új dizájn célja jobban felzárkózni a riválisokhoz. Utóbbi nem azt jelenti, hogy a korábbi MOMENTUM fejhallgatók rosszabbak voltak, mint azok kihívói. Inkább azt, hogy eddig a Sennheiser még ha látszólag is, inkább saját megérzéseiben, illetve az eredetileg megálmodott formatervben bízott. A divat azonban kicsit mást diktál.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató fülpárnaSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató fülpárnaSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató tokSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató tokSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató tokSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 4 Wireless AppSennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató mérés

Tesztalanyunk közel 150 000 forintért kapható, ami fedi a legnépszerűbb prémium kihívók árát. Specifikáció alapján olyan, mintha minden eddig jól bevált, utazóknak kifejlesztett fejhallgatót egyetlen testbe gyúrtak volna össze. Akkumulátoros üzemideje akár 60 óra is lehet, ami minden vezeték nélküli füles (fülhallgató és fejhallgató) viszonylatában meggyőző, különösen úgy, hogy a Sennheiser realista szándékkal közli az ilyen jellegű adatokat. Szolgáltatások között megmaradt az aktív zajkioltás. Az általunk eddig kipróbált Sennheiser fejhallgatók ANC hatékonysága többnyire a legjobbak között szerepelt. Említendő még a telefonos alkalmazással való hozzáférhetőség és a négyes mikrofonszett, amely a tiszta beszélgetéseket segíti. A hangszóróról nem sokat lehet tudni azon kívül, hogy 42 mm-es, dinamikus kivitel, és enyhén fül irányába döntött a jobb hangzás érdekében.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató

Küllem

Igényes doboz tartalmazza a fejhallgatót, amelyben üzembehelyezési segédlet és egy kiváló hordtáska is található. Utóbbi a Sennheiser figyelmességét szónokolja. Kemény falú, cipzárral nyitható, de mivel 90 fokkal elfordított kagylókkal helyezhető bele a füles, viszonylag lapos is. A tartozékoknak (repülős adapter, Jack-Jack kábel, USB-A-C töltő/adatkábel) gumipántokat varrtak a belső falakra. A két kagyló közé elválasztót helyeztek, hogy az egymásnak nyomódó oldalak ne sérüljenek.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató tok

Iparművészeti szempontból a MOMENTUM 4 kifejezetten szép. Nem luxus érzetű, legkevésbé sem ékszer jellegű, de funkcionális és esztétikai szempontból nehezen kifogásolható. Esetleges visszalépés elődjéhez képest, hogy e generáció már nem tartalmazza a dekoratív acél sávot, helyette külseje teljesen műanyag.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató

Fekete vagy fehér színek közül lehet választani, nálunk utóbbi vendégeskedett, ami inkább mandulatejszínűnek nevezhető. A hangszórókamrák ovális formájúak. A fülpárnák kellően szélesek, hogy nagyobb fülre se nyomódjanak rá. Bélésük rendkívül lágy memóriahab. A fejpánt fejjel érintkező oldala gumi, részben szivacs, részben levegő belsővel. Külső oldala ahhoz hasonló szövet, amely a MOMENTUM True Wireless 3 fülhallgató töltőtokján is található. Az emblémát nem harsányan az oldallemezekre, hanem diszkérten a szárbetétek fölé pozícionálták.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató tok

Használat közben

A MOMENTUM 4 által nyújtott komfort példásnak nevezhető, még kicsit nagyobb fejjel rendelkezőknek is. Oldalirányú nyomása alacsony mértékű. A fejpánt enyhén nehezedő érzetet okoz, de egyórás használat után sem jár frusztráló, bántó hatással. Többórás használat esetén picit elfáradhat a fej felső része, de ilyenkor elég egy centivel előrébb vagy hátrébb igazítani a pántot.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató fülpárna

A fejhallgató beépített viselés szenzorral rendelkezik, ami azt jelenti, hogy felhelyezve automatikusan bekapcsol. Letéve, 15 percnyi tétlenség után kikapcsolódik. E funkciók manuálisan is elvégezhetők a jobb oldalon lévő gomb segítségével. A párosítás másodpercek alatt végbemegy, de nem árt puskázni a mellékelt kézikönyvből. Az érintésre érzékeny felület zenei navigációra és jelszint (hangerő) vezérlésre, továbbá telefonhívások kezelésére is alkalmas. Egyetlen ujjal előre, hátra, felfelé vagy lefelé csúsztatással küldhetők különféle utasítások. Az adaptív zajszűrés vagy transzparencia (környezeti hangok érzékelése) módok két ujj befelé, vagy kifelé csúsztatásával engedélyezhetők.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless App

A telefonhívások minősége már részben rámutat, hogy egy hallójáratba illeszkedő fülhallgatóhoz képest miben több a MOMENTUM 4. 42 mm-es hangszórói rendkívül tágas térhatással jelenítik meg a másik fél hangját. Eleinte szinte furcsa is lehet, hogy akivel beszélünk, mennyire gazdag felbontással és testességgel szólal meg, mintha egy virtuális szobából érkezne mondanivalója. Mivel mindkét fület bezárják a fejhallgató párnái, a külvilág halkabb marad, és jobban lehet koncentrálni a beszélgetésre. A fejhallgató képes nekünk hallhatóbbá tenni saját beszédünket, ami kiabálva telefonálók esetében jótékony segítség lehet (e funkció nélkül a lecsillapított füles azt az illúziót keltheti, hogy túl halkan beszélünk). A saját hang intenzitása csúszkával szabályozható a telefonos alkalmazáson belül épp úgy, mint az aktív zajkioltásé.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató

Az ANC hatékonysága bámulatos. Mellőzi a fül vákuum jellegű nyomását, mégis erősen lemetszi a monoton környezeti hanghatások jelentős részét. Séta közben a lépészaj nem befolyásolja. Erős szélben előfordulhat, hogy a mikrofonba szűrődő levegő sistergést okoz, de ez szoftveresen korrigálható a Smart Control erre szánt menüjében. Utóbbi EQ-t és személyre szabható hangprofil beállítást is tartalmaz. Elrejtettek még benne olyan intelligens, opcionálisan engedélyezhető funkciókat, mint a felvétel/levétel esetén automatikusan folytatódó vagy megálló zene.

Hangminőség

A Sennheiser MOMENTUM 4 hangkaraktere jó műsor és ésszerű terhelés esetén órákon keresztül volt hallgatható fáradtság nélkül. Frissen kicsomagolva is kifejezetten élvezetes módon tálalt minden lejátszott zenét. A Bluetooth enyhén krémes, mosott érzetet adott a magas frekvenciákhoz, de a felbontás, dinamika árnyalás és főképp térábrázolás jobb volt a vártnál. Szó szerint fejből szólalt meg a zene, az énekhangot és sok egyéb részletet a koponya középvonalában lévő síkba varázsoltak az aprólékosan konfigurált hangszórók. Azt a hatást sikerült elérni, mintha nem is a fejhallgatóból, hanem a fej közepéből jöttek volna létre a hangok. Nagyon kevés Bluetooth kapcsolattal működő eszközzel sikerült eddig ilyen élményt tapasztalni.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató fülpárna

Sok zenei részlet, halkabb effektus is érzékletesen kirajzolódott, műfajtól függetlenül, kisebb terhelésen is. A 42 mm-es hangszórókat vezérlő elektronika ügyelt rá, hogy lelkes, feszes basszusban részesüljünk, ha az aktuális zsáner megkövetelte. Kedvenc Röyksopp, Kognitif vagy Groover Armada számaink egyszerre húsos és szeparált mélyhangokkal jelentek meg. Utóbbi azt jelenti, hogy a basszus nem nyomta el a magasabb frekvenciákat. A mikro-dinamikus részletek, atmoszférikus lecsengések nem rajzolódtak ki annyira, de nem is vártuk el, mert az a többször drágább, vezetékes fejhallgatók szerepköre.

Nemcsak elektronikus zenére reagált kellemesen a németek Bluetooth alapokra épített mindenese. Marcus Miller - Papa Was A Rolling Stone c. számát hallgatva a basszusgitár és lábdob izgalmas energiával és bátor dinamikával épült fel. A hangszerek pozícionálása és a zenészek elkülönítése is meglepően hatásos volt. A Bluetooth miatti enyhe életlenség ellenére megmaradt a zene magja és élettelisége. Ezért zenekarral kísért, instrumentális darabokkal is várakozáson felül szerepelt a MOMENTUM 4 Wireless. A vonós, fúvós és ütős hangszerek esetén nem igazán fektetett figyelmet az apró rezgések, élesebb, szisszenő, csilingelő textúrák kirajzolására, ennek ellenére hosszasan lekötötte figyelmünket.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató tok

USB-C kábellel, számítógéphez csatlakoztatva a fejhallgatóban lévő DAC közvetlen digitális kapcsolaton keresztül dolgozta fel a lejátszott zenét. Ekkor a magas frekvenciák elkent jellege jelentősen lecsökkent és a dinamikai határok is kijjebb tolódtak. Már-már hifi tisztaságú hangzást lehetett ilyenkor elérni. Passzív módban (kikapcsolt elektronikával vagy lemerült akkumulátorral) viszont meglehetősen élettelen karaktert nyújtott a fejhallgató, ráadásul úgy az énekhangok is dobozszerűvé váltak. Ezért a Jack kábel passzív módban történő használata csak tartalék megoldásnak tekinthető.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató mérés

A két oldal hangnyomásszintje között helyenként látni 2-3 dB különbséget is, ami a Sennheiser referencia fejhallgatók esetén zavaró lehetne, de itt nem okoz problémát. Füllel egyébként sem lehet hallani az eltérést. Figyelemre méltó dombról indul a basszus, 20, 30 és 40 Hz-en is meglehetősen határozottak a MOMENTUM 4 mélyei. Aki soknak találja, szoftveres EQ-val bármikor csökkentheti. 4 és 5 kHz-nél jókora ugrás figyelhető meg, ami szerepet játszhat a középső és magas hangok esetén markánsabb, kontrasztosabb részletezésben. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a HARMAN referencia görbéjét vették célba, ami élvezhetőség szempontjából nem baj, így adott a populáris karakter. Még 17 kHz-nél is képes hangokat megszólaltatni a membrán, ami vezetéknélküli aktív ANC-s füleseknél ritkaság és pozitívum.

Alternatívák

A Bose QC45 komfortban lehet, hogy hajszálnyit megelőzi, de hangminőségben elmarad a Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless kellemesre kevert világától. Zenefüggőknek izgalmas kihívó lehet a DALI IO-6, amelynek magas frekvenciás felbontása dicséretre méltó, viszont szélzaj esetén nem zárja ki a sistergést olyan hatékonyan, mint a Sennheiser.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless adaptív zajszűrő képessége az egyik legjobb, amivel eddig találkoztunk. Hangminősége, amennyire szubjektív emlékezettel megbecsülhető, részletesebb és dinamikusabb, mint a korábbi vezeték nélküli Sennheiser fejhallgatóké. Jelenleg csak kevés alternatíva jöhet szóba, ami ilyen, vagy ennél jobb hangzásra alkalmas. Szinte bármilyen zenét képes meghökkentő energiákkal és élvezhetőséggel visszaadni. Telefonhívások esetén kiválóan érthető mindkét fél hangja, kicsit zajos környezetben is. A komfort hosszabb távon is példaértékű. A kivitel egyeseknek egyhangúnak tűnhet, de előny, hogy rengeteg stílushoz illeszthető. A 60 órás akkumulátoros üzemidő sem igazán kifogásolható. Így nincs más hátra, mint Kiváló Termék cédulát akasztani a Sennheiser MOMENTUM 4 nyakába, a legcsekélyebb lelkiismeret furdalás nélkül. Egy élmény volt!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.