Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Újabb felvonás

2020. március 10., kedd, 12:05

Sennheiser audio hifi fejhallgató Bluetooth MOMENTUM Sennheiser fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

A vezeték nélküli szabványok, kodekek évről éjre fejlődnek, ezzel párhuzamosan az utazós prémium fejhallgatók is csiszolódnak. A Sennheiser elegáns és prémium színvonalú MOMENTUM szériájának legújabb fejhallgatóját próbáltuk ki.

Ismerős részletek

A Sennheiser MOMENTUM 3. generációba lépő utazós fejhallgatója megszólalásig hasonlít elődjeire, néhány apró módosítással. Ami a színét illeti, a korábbi sötétbarna helyett feketében vásárolható meg (hamarosan várható fehér kiadás is). Másfelől kicsit vastagabb lett a két oldalt összekötő, fejpánton átvezetett kábel. Kicsit masszívabbra cserélték azokat a részeket is, amelyek által összecsukható.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató fejpárnaSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató fejpárnaSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató tokSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató tokSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 3 Wireless App

A korábbi kiadás(ok) fejpántja középen hézagos volt, mostanra a két sáv eggyé olvadt (a fejpánt párnája továbbra is két csíkból áll, de ezek kicsit vastagabb bélésűek, mint az elődöknél). Végül egy másik apró kozmetikai frissítés, hogy a gombokat, csatlakozókat és mikrofont tartalmazó sáv már nem fényes fekete (amelyen könnyen meglátszott minden ujjlenyomat), hanem ugyanolyan matt felületű, mint a kamrafal többi része.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató

Kicsomagolás

A fejhallgató épp olyan igényes körítéssel érkezik, amit a MOMENTUM termékektől megszoktunk. A kicsomagolás valamennyi felvonása prémium élményt nyújt. Henger alakú, cipzáras védőtok is része a tartozékoknak, melynek kivitele példaértékű (részletei jobban láthatók a cikkhez mellékelt videóban).

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató tok

USB-C és egyedi, bajonett csatlakozós kábel is része a csomagnak (valamint egy USB A-C adapter). A fejhallgató fizikai kivitele továbbra is eleganciát és tartósságot sugároz. Párnáinak kárpitozása báránybőrből, a pánt karjai pedig acélból készültek.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató

Ki/bekapcsológombot nem tartalmaz a MOMENTUM 3 Wireless, mert a kamrák kinyitása és összecsukása vezérli az elektronikát. Minden más funkció nyomógombok segítségével érhető el. A hangalapon hozzáférhető MI folyton növekvő népszerűségének egyik eredménye, hogy már ez a fejhallgató is tartalmaz egy dedikált gombot, melynek használatával (a Bluetooth párosítás indításán kívül) a virtuális asszisztens szólítható, egyelőre csak angolul.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A kamrák kihajtására történő automatikus bekapcsolás gondot okozhatna azoknak, akik használaton kívül állványra helyezik fülesüket (mivel így tovább merül az akkumulátor). Azonban a fejlesztők erre is gondoltak, így a fejhallgató kikapcsolható a kinyitás után, a multifunkciós gomb hosszan tartó nyomásával.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless App

Telefonos alkalmazás is letölthető a fejhallgató mellé, amely néhány praktikus lehetőséget is tartalmaz. Nem árt tudni, hogy az aktív zajszűrés több fokozatban (vagy helyesebben fogalmazva módban) képes működni. Ha például valaki túl erősnek találja a kioltást és a fülében nyomó érzet alakul ki, akkor átválthatja az ANC-t fülkímélő(bb) módba és erre csak az applikáción keresztül van lehetőség. Ugyancsak utóbbi szolgál a szoftverfrissítések letöltésére és telepítésére, ami egy ilyen funkciókkal rendelkező fejhallgató esetében már szükségszerűnek tekinthető.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató

Például a tesztidőszak elején, ha sapkával és/vagy szemüveggel együtt használtuk, a MOMENTUM 3 Wireless hajlamos volt teljesen váratlan pillanatokban megállítani a lejátszást. Ezt a fejhallgatóban lévő közelség-szenzor túlzott érzékenysége okozhatta. A legfrissebb szoftverfrissítés (amelynek letöltésekor közlik az összes kijavításra kerülő bugot is) kb. 20 percig tartó letöltési/telepítési procedúráját követően ez a probléma megoldódott. A legújabb Bluetooth profil és kodek csomagnak köszönhetően remek szinkronidővel működik a fejhallgató, vagyis videók, filmek nézése közben nem alakul ki zavaró ajakszinkron eltolódás.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató fejpárna

De hogyan teljesít a MOMENTUM 3 Wireless a hétköznapok során? Komfortja ténylegesen kicsivel jobb lett az elődeihez képest, puha párnái kifejezetten kellemes érzetet biztosítanak hosszabb távon is. Zajszűrése is hatékony, bár a legerősebb fokozaton kissé frusztráló érzetet kelthet. Telefonálásra zárt/csendes környezetben zseniálisan alkalmas, mivel a másik fél hangját kiemelve, nagy térérzettel jeleníti meg, mintha az illető beszéde egy komplett szobát töltene meg. Zajos szituációban azonban szokatlan módon (telefonáláshoz) gyengén teljesített (a másik fél sokat panaszkodott a körülöttünk lévő zajokra és hanghatásokra, ami csak azért furcsa, mert a Sennheiser ilyen téren többnyire kiemelkedően szerepel. Vajon ez javulhat egy újabb szoftverfrissítéssel?

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless hozza azt a jóleső, dinamikus, határozott és jól részletező hangkaraktert, amit a korábbi kiadásoktól is megkaptunk. Egyszerűen élvezetes hallgatni rajta szinte bármit, műfajtól és Bluetooth jelátviteltől függetlenül. Említhető előrelépés, hogy a legfrissebb modell még hangosabban képes szólni, tehát a benne lévő erősítő még magasabb jelszintre képes.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató

A basszus testes, határozott, ugyanakkor finoman árnyalt. A középső frekvenciák felbontása a vártnál jobb, ezért hangszeres zenék is kellemesen, jó térérzettel jelennek meg. A magas frekvenciák kissé lágyak, selymes jellegűek. Mellőzik az audiofil "meztelenséget", tehát a transzparencia és légiesség elmarad, ettől függetlenül érzékelhető, hogy a MOMENTUM gondosan kiméricskélt koktél formájában adja vissza a zenét.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató

A jó utazós fejhallgató ismérve, hogy a Bluetooth kapcsolatból a lehető legjobbat hozza ki, miközben a lejátszandó műsor hibáit is igyekszik valamelyest korrigálni, palástolni. Ennél fogva a MOMENTUM 3 mezei YouTube videókkal is szokatlan dinamikát és határozottságot produkál, ugyanakkor Spotify lejátszási listáknál is képes gazdag textúrát, definiált sztereó középpontot biztosítani. Mindez enyhe túlfinomítást eredményez az össz-tonalitásból és természetesen le kell mondani a mikro-dinamikus részletekről, de a felhasználók zömét ez vélhetőleg nem fogja zavarni a legkevésbé sem, mert legtöbben online tartalmak fogyasztására és telefonálásra használnak hordozható fejhallgatót.

Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Sennheiser MOMENTUM 3 fejlődése összességében pozitív és továbbra is azt a prémium felhasználói élményt nyújtja, amiért régen a legelső modellt is nagyon hamar megkedveltük. Akkumulátorának üzemideje és telefonos zajszűrése némileg elmarad a kategória legjobbjaitól, viszont diszkréten elegáns megjelenése, példás komfortja, exkluzív anyaghasználata és szüntelenül jóleső hangkaraktere olyan érvek, amelyek sokak számára fontosabbak az enyhe negatívumoknál.  A virtuális asszisztens funkció jelenleg csak angolul/korlátozottan használható ki, ami elsősorban nem a fejhallgató hibája, de meg kell jegyeznünk a Sennheisertől függetlenül, hogy már tűkön ülve várjuk a magyarosított Google Asszisztens érkezését, mert vele nyílnának új utak az ilyen jellegű termékek kihasználásához.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.