Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató teszt

Tucatprofizmus

2020. február 10., hétfő, 14:10

Sennheiser audio hifi fülhallgató Bluetooth fülhallgató nyakpántos fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fülhallgató nyakpántos Bluetooth fülhallgató

A nyakpántos Bluetooth füles koncepciója, régóta létezik, de mintha a teljesen vezeték nélküli fülhallgatók vagy nagyméretű fejhallgatók népszerűbbnek bizonyulnának. Pedig a kábelt abszolút nélkülöző (TWS) rendszerekhez viszonyítva több előnyt is nyújthatnak e "nyakörves" alternatívák, különösen akkor, ha a gyártók fejlettebb technikát, figyelmet, azaz több munkát hajlandók egy ilyen termékbe fektetni. Az IE 80 S BT azt mutatja meg, hogy mi facsarható ki maximálisan a nyakpántos dizájnból.

Bevezető gondolatok

A Bluetooth technológiával elérhető váratlanul kellemes és dinamikus hang, de élethűségben és felbontásban nem éri utol a vezetéket (és vélhetőleg jó darabig így is marad). A Sennheiser ebbe nem nyugodott bele, sőt saját belátásuk szerint egész távolra eljutottak a témában. Rezzenéstelen arccal jelentik ki, hogy az aptX HD kompatibilis IE 80 S BT igenis audiofil felhasználóknak készült. Ezzel még nem jelenti ki a gyártó, hogy a vezetékessel azonos minőséget ért el, de határozottan felhívja a kábelgyűlölő zenerajongók figyelmét: "hahó, ezt próbáljátok ki, mert iszonyat jól szól!" És ha nem is mindenki, de bizonyára sokan viszonyulnak úgy az utazás (vagy testmozgás, irodai munka, otthoni tevékenység stb.) közbeni zenehallgatáshoz, hogy azt kényelmesen, kábeldugdosás nélkül akarják végezni. Ha nem akarják, hogy így legyen, a mobiltelefon gyártók akkor is többé-kevésbé tolakodóan ezt diktálják a Jack aljzatok száműzésével.

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató tartozékokSennheiser IE 80 S BT AppSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgatóSennheiser IEN BT

A vezeték nélküli jelátvitel kétségtelenül magába foglal praktikus előnyöket. Például a felhasználó tetszőlegesen döntheti el, hogy számítógép/tablet/okostelefon legyen a forráskészülék, úgy, hogy tetszés szerint "váltogathat" is ezek között. Vagy ha a mobiltelefon töltődik, akkor nem kell ahhoz "horgonyoznia" magát, hiszen a Bluetooth hatókörön belül szabadon sétálhat fel-alá. Másik életszerű példa: mennyi az idő? Ilyenkor mindenki előveszi a telefonját (kivételt képeznek a karórás felhasználók), ami téli időjárásban látványos matatásba is torkollhat.

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató

A kulcsfontosságú elem ezúttal az a bizonyos, hangszórót tartalmazó fülhallgató rész, amely a korábban általunk is tesztelt IE 80 S teljes valójában. Akik nem ismerik ezt a fülmonitort, azoknak ajánlatos elolvasni a róla készült cikket. A Sennheiser tehát egy professzionális fülhallgatót csomagolt újra, Bluetooth-os kialakításban. Ráadásul a hangszórókamrák rögzítése moduláris. Így a felhasználó később akár úgy is dönthet, hogy megvásárolja az opcionális kábelt, így megkapva az "eredeti" IE 80 S fülmonitort. Itt megjegyezzük, hogy akik már rendelkeznek IE 80 S fülhallgatóval, azok a Bluetooth modult megvásárolhatják IEN BT for IE 8 series néven. A jelenleg taglalt IE 80 S BT kb. 160 000 forintba kerül. Ebbe az összegbe beleférhetett volna az említett kábel is, de lássuk, mit rejt az alapcsomag!

Sennheiser IEN BT

Első benyomások

A csomagolás olyan rendezett és kulturált, ahogy a Sennheisertől megszoktuk. A doboz magába foglal a fülhallgatón és Bluetooth nyakpánton kívül három különböző méretű, standard harang formájú és erős zajszigetelésű lamellás füldugó készletet, valamint Comply memóriahabos illesztéket is. Apró szerszám is része a csomagnak, amellyel a szennyeződések eltávolítása és a basszus szabályzás lehetséges (akik nem ismernék az IE 80 S-t: a fülhallgató oldalán lévő csavar tekerésével lehet vezérelni a basszus szintjét). Természetesen szinte kötelező módon egy igényes, cipzáras hordtáska is jár a fülhallgatóhoz.

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató tartozékok

Az IE 80 S BT első ránézésre pont úgy néz ki, mint bármely más nyakpántos fülhallgató és ez nem is olyan nagy baj, mert legalább nem sugallja, hogy drága. A nyakpánton lévő jobb és bal oldali dudor, amelyekben az akkumulátor és elektronika fészkel, nem túl nehéz és nem is túl nagy. A nyak mögött körbeérő szakasz kellemes tapintású, rugalmas anyagból készült. A részleteket közelebbről figyelve érzékelhető a diszkrét elegancia. A vezérléshez szükséges három gomb bal oldalon, a "bütyök" belső oldalán található a mikrofonnal és a virtuális asszisztenseket (Siri, Google) aktiváló kezelőszervvel együtt.

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A Sennheiser IE 80 S BT nemcsak a legkényelmesebb nyakpántos, hanem a legkényelmesebb Bluetooth fülhallgató is egyben, amit eddig kipróbáltunk. A gyártó mintha megérezte volna saját hiányosságát az "eredeti" vezetékes változatnál, a nyakpántra rögzített kábelt eleve fülhoroggal látták el. Így a vezeték a fül mögé tűrhető és sokkal jobb stabilitásérzetet nyújt, mint a simán csak lefelé lógó kábelek.

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Szintén azonnal érzékelhető a sok munkaóra, amit a fejlesztők a hangszórókamra formatervezésére fordítottak. A különleges alakú kapszulák szépen beilleszkednek a fülbe, egyáltalán nem keltenek zavaró, frusztráló, nyomó hatást. Ahogy fentebb említettük, a nyakpánt sem merev, hanem rugalmas kialakítású (amilyennek a MOMENTUM Free esetében is kellett volna lennie).

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Akik jobban ismerik a Sennheiser múltját, azok számára talán nem meglepő, hogy a beépített mikrofon is megállja a helyét még kissé zajosabb környezetben is. A tesztidőszak alatt egyszer sem fordult elő, hogy beszélgető partnerünk panaszkodott volna az általa hallott minőségre. Irodai Bluetooth célra kifejezetten ajánlott az IE 80 S BT, hiszen használaton kívül csak lóg a nyakban, bejövő hívás esetén még csak oda sem kell nyúlni a telefonhoz, elég valamelyik kapszulát a fülbe tessékelni és gombnyomásra mehet a csevej.

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató

A vezérlésre szolgáló gombok képezik a füles egyik kevésbé jól sikerült részletét. Kéthetes használat után sem sikerült tapintásra megjegyezni a kezelőszervek pontos helyét, rendszerint rá kellett nézni a nyakpántra, hogy lássuk, melyik gomb hol helyezkedik el. Az elhelyezésük logikus, viszont a multifunkciós gomb nem domborodik ki eléggé. Persze ez szubjektív hátrány. Kicsivel jelentősebb gond, hogy az akkumulátor mindössze 6 órányi folyamatos használatot tesz lehetővé (készenléti állapotban, tehát ha nem használjuk a fülhallgatót, 340 óra). Persze ha valaki csak napi 1-2 órát használná a fülest, akkor nincs gond, de ha pl. az irodában reggeltől estig kell háttérzenei aláfestés, akkor ebédszünetben érdemes a fülhallgatót is feltankolni.

Sennheiser IE 80 S BT App

Applikáció is része a szolgáltatásoknak, amelyen keresztül többek között szoftverfrissítés tölthető le, valamint elérhető egy ötsávos EQ is, amellyel némileg átszabható a fülhallgató hangkaraktere.

Hangminőség

Az IE 80 S BT pontosan azt nyújtja, amit az IE 80 S professzionális fülmonitor után elvártunk. Egy stúdiós komolysággal kifejlesztett termék lazább, dinamikusabb, szórakoztatóbb kiadása. A vezeték nélküli jelátvitel által kissé megpuhulnak egyes részletek, de ezt markáns dinamikai árnyalással és erőfeszítés nélküli, mégis rendkívül határozott, testes és kiterjedt basszussal kompenzálja.

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Az IE 80 S BT simulékony és rugalmas keretet biztosít a zenének. A mozgásokat, méreteket és távolságokat igyekszik úgy visszaadni, hogy ne legyen a hallgatónak hiányérzete. Audiofilnek nevezhető olyan értelemben, hogy a figyelmet a zenére irányítja és a hiányosságokat elviselhetővé teszi. Nem bántja száraz, mesterkélt frekvenciákkal a fület, hosszú távon sem kényelmetlen a hallgatása. A felhasználónak könnyedén az az érzése lehet, hogy ezt a hangot az idők végezetéig el tudná viselni.

A frekvencia-átvitel hasonlóan felnőttes és megfontolt, mint amilyen az IE 80 S-nél is volt. Mindezt a Bluetooth modul jelerősítője kicsit markánssá és játékossá teszi, illetve a mechanikus potméter alapértelmezetten kicsit "combosabb" basszusra van állítva és annak ellenére, hogy az integrált/realisztikus basszus hívei vagyunk, nekünk sem akaródzott lejjebb állítani. Könnyűzenei műfajoknál ugyanis olyan jóleső dögösséget, energiát és lazaságot tudott biztosítani a fülhallgató, ami instant mosolyt csalt az arcunkra.

Sennheiser IE 80 S BT nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Megjegyzés: emlékezetes pillanat volt, amikor az edzés végeztével (felülés és fekve nyomás kivételével szinte minden hétköznapi gyakorlatot zavartalanul el lehetett végezni a fülessel, beleértve a futást, fekvőtámaszt, guggolást, evezést, húzódzkodást) kihúztuk fülünkből az IE 80 S BT-t és meghallottuk a konditerem szörnyen harsány, basszus nélküli, élettelen és száraz háttérzenét biztosító rendszerét. Nemcsak a zene szólt szebben, hanem a közérzetünk is jobb volt, míg a Senheiserre bíztuk a fülünket. Ezért kerül többe egy fülhallgató.

Végszó

Mindegy, hogy milyen árkategóriát nézünk, nincsen tökéletes Bluetooth fülhallgató, ezért a Sennheiser IE 80 S BT is tartalmaz bizonyos hiányosságokat. Nem mindegy azonban, hogy a negatívumok a zenét élvezhetően és gazdagon visszaadó hangminőségre, a telefonálás lehetőségére vagy a komfortra irányulnak. Ez az első olyan nyakpántos fülhallgató, amely a három kulcsfeltétel közül mindegyiket teljesíti. Kifejezetten kellemes hallgatni (ráadásul karaktere valamennyire variálható is), kellemes, a szokásosnál sokkal élénkebb és tágasabb sztereó teret nyújt, ezért kissé puhított részletei könnyen megbocsáthatók. Viszonylag korlátozott, 6 órás akkumulátor üzemideje, valamint 159 000 forintos ára az a két tulajdonsága, amely miatt nem fogja mindenki tetszését elnyerni. Ettől függetlenül nem vitás, hogy a Sennheiser csapata ismét alapos munkát végzett és olyan terméket próbálhattunk ki, amelynek helye van a "szomorúan kellett visszaadni" listánkon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.