Sennheiser IE 80 S fülhallgató teszt

Hallhatóan profi

2018. február 16., péntek, 06:05

Sennheiser audio hifi fülhallgató IE80 IE 80 hifi fülhallgató high-end fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser IE 80 Sennheiser fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

A Sennheiser hallójáratba illeszkedő basszus-kaméleonja elvileg megoldást jelenthet minden profinak és zenekedvelőnek, akik felhasználástól függetlenül a hosszú távú hallgathatóság mellett voksolnak.

Fülmonitor a javából

A Sennheiser IE (In Ear) sorozata nem csak a német cég felső kategóriáját jelöli, hanem a professzionális használatra való lehetőséget is. Az IE 80 S félúton helyezkedik el a konzumer és professzionális világ között, olyan adottságokkal, amelyek lehetőleg mindkét félnek javára válnak. Bizonyos szinten kompromisszumot is kell vállalnia a leendő tulajdonosnak, hiszen a terméken nincsen mikrofonos headset modul (opcionálisan rendelhető) és a diszkrét, matt fekete megjelenés sem különösebben szemgyönyörködtető - hozzátesszük, csúnyának se neveznénk.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató

Másfelől az IE 80 S olyan ergonómiával rendelkezik, ami a vérbeli fülmonitorokat jellemzi. Úgy kell hallószervünkbe helyezni, hogy kábele felfelé álljon, amit a fülkagyló mögé kell kanyarítani, így a vezeték egyúttal biztosítja is a parányi hangszórókamrákat. A szokásos, lefelé csüngő vezetékes módszert is ki lehet próbálni, de úgy nem lesz annyira stabil/kényelmes az eredmény. Kapunk tehát egy profi megjelenésű fülhallgatót tokkal, moduláris kábellel, kb. 110 000 forintért.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató

Külsőségek

Ízléses dobozkából bontható ki a füles, mely a megszokott Sennheiser igényességet sugallja. Tartalma nem kevésbé meggyőző, szivacsos keretben tárul elénk egy kemény falú, cipzáras védőtok, azt kibontva látható egy hálós rekesz, amibe a fülpárnákat helyezhetjük és egy formára vágott szivacságy, amiben a füles díszeleg. A sűrű fekete hab nem kivehető a tárolóból, tehát vagy minden alkalommal gondosan beigazítjuk helyükre a hangszórókamrákat, vagy egyszerűen csak feltekerjük a vezetéket és rázárjuk a fedelet.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató

Piros pont jár a hallójáratba való illesztékek széles választékáért. Használhatjuk a standard, borsó nagyságú harangot vagy a kétrétegű, zajokat jobban szűrő változatot, továbbá Comply memóriahabos párnákat is mellékeltek, mindez három különböző méretben áll rendelkezésre. Továbbá a kábel fül fölé futó szakaszára felhelyezhető egy gumi vezetőidom is, amivel kicsit kényelmesebbé tehetjük a használatot.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató tartozékok

Az IE 80 S látszólag leheletnyi mértékben változott a sima IE 80-hoz képest, háza ugyanúgy sötétszürke műanyagból készült, kábele gumírozott köpenyű (az előddel ellentétben már nem L-alakú, hanem egyenes, aranyozott Jack végződéssel), de az összkép minőséget, igényességet sugall.

Használat közben

A Comply párna önmagában jelentős pluszt adott a használati élményhez, hiszen az átlagnál jobb komfortot és zajszűrést eredményezett. Aki még sosem látott ilyet, az leginkább úgy képzelheti el, mint a patikákban kapható, 3M füldugót (csak a Comply kicsit puhább). A hangszórókamrák egyenes külső fala nekünk azért jelentett előnyt, mert így kényelmesen sapkát is húzhattunk a fejünkre - más fülhallgatók általában kissé kitüremkednek és a sapkától kicsit benyomódnak a fülbe.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató

A kábel téli időben hajlamos kis túlzással olyan merevvé válni, mint egy tömör rézdrót, ezért hideg időben nem célszerű kültéren babrálni vele, jobb, ha már a négy fal közt helyére (vagy a fülbe) kerül az IE 80. Egyébiránt egy rövidke műanyag szerszámot is találtunk a csomagolásban, amivel a párnákba került szennyeződést távolíthattuk el, illetve a kapszulákon lévő basszus szabályozó tárcsákat állíthattuk be ízlés szerint.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató

Hangminőség

Az IE 80 S-t főleg Astell&Kern AK Jr mobil hifi lejátszóval teszteltük, szokásos referencia számlistánk meghallgatása után születtek meg az alábbi sorok, de más előadókat is kóstolgattunk a bejáratásra szánt 2-3 nap alatt.

A kapszulán jelölt barázdák értékrendje szerint két fokozattal állítottuk előrébb a basszust, amitől az IE 80 S egyértelműen meglódult és erőteljesebbé vált. Deadmau5 - Saved c. számát hallgatva még lemezlovasok is elismerően hümmöghetnek, legalábbis miután egy IE 80 S tolmácsolásával hallgatták vissza. Combos, agilis alsó frekvenciák jelentek meg minden egyes ütemben. Nehéz szavakba foglalni, hogy igény esetén (pl. Massive Attack - Angelt elindítva) mennyire eszelős, bivalyerős basszust volt képes agyunkba pumpálni a kis Sennheiser. Nem tanácsos tehát alábecsülni az oldalán lévő hangszínszabályzót.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató

Eleinte attól tartottunk, hogy a kis mélyhang kiemelés túlságosan el fog torzítani minden olyan zenét, ami az elektronikus műfajon kívülre esik. Az Eagles - Hotel California hallgatása közben egyértelműen éreztük, hogy a középmagas frekvenciák kiemelésére és tagolására nem akar nagy hangsúlyt fektetni az IE 80 S. Egy kis áttetszőséggel mutatta a sztereó színpadot, szépen irányította a zenészeket, enyhén eltávolítva őket egymástól, de inkább a meleg, áramló basszustól vált élvezetessé a zene. Peggy Lee - Fever c. számában csak nagybőgő és dob szól, no meg persze női ének. Éreztük, hogy a vokál kissé fedett és fátyolos, de a fizikailag ott lévő, keményebb rezgések (húrpendülés, hirtelen dobütés) olyan szépen áttörtek mindezen, hogy túlzás lett volna tompának vagy unottnak nevezni az IE 80 S-t. Egyáltalán nem akart untatni minket, mindössze megkímélte fülünket attól a korai elfáradástól, amit egy színezett, kiélezett in-ear rendszerrel fél óra után vagy még hamarabb bekövetkezett volna.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató

Mindezzel együtt le kell szögeznünk, hogy az IE 80 S hangja egyedi és nem a részletek maradéktalan közlésére törekszik. Optimumot akar nyújtani, kompromisszumot vállal annak érdekében, hogy homogén közlésmódjával hosszú ideig tudjuk hallgatni. Igen, az ének sokszor ködös volt, és ha csak Eliane Elias hangját kellett volna megállás nélkül hallgatnunk, akkor néhány perc után csalódottan csomagoltuk volna vissza a fülest. Hallottunk már tisztább sziszegős mássalhangzókat és levegősebb, tagoltabb effekteket ezeknél a számoknál. De ahogy beszállt a zongora és a bőgő, a hangszerek rezgése valahogy megjelent a térben és egyfajta jelenlétérzetet tudott kelteni. Mindezt még megtámogatta a sziklaszilárd, ügyesen árnyalt basszus is, így aztán tudtunk kompromisszumot vállalni.

Sennheiser IE 80 S fülhallgató

Végszó

A Sennheiser IE 80 S hasznos lehet azoknak, akik a basszust és dinamikát minden körülmények között nyomon akarják követni és olyan társat keresnek, ami hosszú távon is mellőzi a frusztráló, harsány színezéseket. Mikrofonos headset modul híján nem ajánlható bárkinek, illetve aki nem akar a vonósok és fúvósok jellegzetes részletességéről lemondani, annak más füles után kell kutatnia, de akár elhivatott zenészeknek, könnyűzenei rajongóknak is bátran merjük javasolni ezt a számos egyéb aspektusban remek fülest.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.