JBL Tour One M2 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Egy lépéssel előrébb

2023. február 14., kedd, 10:10

JBL audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A modernkori digitális munkásember sok feladatot bíz egy eszközre. Vajon szolgálhat-e egy zenehallgató eszköz elsőosztályú kommunikációra és a külvilági stressz csökkentésére? Régóta tudni, hogy igen. De vajon e funkciók maradéktalanul ki vannak már használva? A JBL arról próbálja meggyőzni a rendszeres utazókat, hogy képes még e területeken újat felmutatni és a szolgáltatásokat magasabb szintre emelni. Kérdés csak, hogy milyen áron?

Új okosságok

Ahogy a széria neve sugallja (tour = túra, utazás, turné), a One M2 kifejezetten rendszeres utazóknak készült. Azoknak, akik tömegközlekedésben, távolsági járatokon, autóban, vagy hasonló szituációkban szeretnének zenét hallgatni, telefonálni, vagy egyszerűen csak csendesebben tölteni az időt. Az utazós fejhallgatók népszerűek a magánszféra megteremtése által, főleg a 100-150 000 forintos kategória sajátjának tekinthető aktív zajkioltás (ANC) által. A JBL Tour One M2 a gyártó jelenlegi legfejlettebb ANC-s terméke. Összesen négy mikrofonnal elemzi a környezeti zajokat és valós időben módosít az elektronikus zajszűrés erősségén.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató fejpántJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató fejpárnaJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One M2 AppJBL Tour One M2 App

A mikrofonok fejlettsége telefonálás közben is érvényesíthető. Tiszta, érthető beszédhangra lehet számítani zajos szituációban is (erről bővebben írunk a Használat közben c. bekezdésben). Emellett szoftveresen beállítható, hogy a mikrofonok beeresszék a külvilág zaját akár zenehallgatás, vagy telefonálás közben, ami előnyt jelenthet, ha a használó nem akarja kizárni környezetét.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató

Meglehetősen erős a verseny vezetéknélküli, zajkioltásra alkalmas, fül köré fekvő fejhallgató viszonylatban. Olyan nevekkel kell versenybe szállni, mint a Bose, Sony vagy Sennheiser. A JBL főleg az utóbbi 5-10 évben fókuszál erősebben a Bluetooth fülesekre. Ennek ellenére a fejlődésének iramát még nekünk, első kézből értesülő szakújságíróknak sem könnyű nyomon követni. A robbanásszerű növekedést főleg az teszi lehetővé, hogy a JBL név mögött a hatalmas HARMAN International cégcsoport áll, amely mérnöki gárdájával, évtizedes tapasztalatával (és többek között az AKG birtokosaként) jelentős kutatás-fejlesztési kapacitást képes nyújtani.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató

Az akkumulátor által biztosított üzemidő használattól és beállításoktól függően, aktív ANC esetén legfeljebb 30, kikapcsolt ANC-vel pedig 50 óra lehet. Bekapcsolt zajkioltással, folyamatosan telefonálva 21 órát jósol a gyártó, ami még szószátyár hívásfüggőknek is kedvező, elvégre valamikor aludni is kell. A sok csevejtől kimerült akkumulátor 2 óra alatt feltölthető nulláról 100%-os szintig. Újabb alternatíva, amely a teljesen vezeték nélküli, hallójáratba illeszkedő TWS fülhallgatók többségét jelentősen lekörözi üzemidőben. E sorok írásakor 140 000 forintért kapható, hasonló összegbe kerülnek fő riválisai (Bose, Sennheiser, Sony).

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató

Küllem

Ahogy az autók és épületek egyre jobban hasonlítanak egymásra, az utazós fejhallgatók is egyre nehezebben megkülönböztethetők külsőleg. Ami nem feltétlenül baj. A Tour One M2 mellőzi a korábban bemutatott Live és Tune szériák "kölyökképű" formatervét. Nem középiskolások popzenei rágógumijának, hanem diszkrét utazós kiegészítőnek tűnik. Visszafogottabb, cserébe elegánsabb is. Helyenként azért kerültek rá csillogó részek, melyek kicsit megtáncoltatják a rájuk eső fényt. Olyan ez, mint a Lincoln autók, amelyekre a büszke amerikaiak mindig egy kicsit több krómot kell felhordjanak, mint az európai riválisok.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató

A ház mindenhol műanyag, de arra is ügyeltek, hogy kellemes tapintású és bámulatosan könnyű (272 g) legyen. Az ovális formájú, műbőr kárpitos fülpárnákat puha memóriahabbal bélelték, ahogyan a fejpántot is. A belső sín, amely a hangszórókamrák kihúzhatóságát biztosítja, nem műanyag (ami első véletlen ráüléstől, ejtéstől, hajlítástól kettétörne), hanem fém erősítésű. A kamrák forgathatók és behajthatók. A gyártó ízléses, praktikus védőtököt is ad mellé, melyben félig összecsukva, lapjára fordítva pillanatok alatt elhelyezhető a füles és minden tartozéka. Utóbbiak közé tartozik a töltőkábel, egy analóg összekötő kábel és egy repülős adapter. Fekete és pezsgő színű opciók közül lehet választani.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Komfort szempontjából a JBL kísértetiesen hasonlít a Bose QC sorozatához, ami nagy szó, tudva, hogy utóbbi az iparág egyik legkényelmesebbje. A passzív zajkioltás is jobb a vártnál, az aktív mód pedig nem okoz durva, nyomó érzetet (nekünk nem volt vele problémánk). Praktikus elgondolás, hogy az ANC a körülményektől függően szabályozza önmagát, így csendesebb szituációban, enyhébb háttérzajok esetén még kevésbé fárasztja a fület. A hosszútávon fennálló, kellemes komfort egyetlen hátránya, hogy fekvő pozícióban (ha például elnyúlnánk a kanapén telefonálás vagy zenehallgatás közben) nem túl erős az illeszkedés. Nekünk ilyenkor néha elcsúszott 1-2 centit a fejhallgató. Ha teljesen mozdulatlanok maradtunk és kicsit összébb húztuk a fejpántot, az átmenetileg meggátolta a lecsúszást.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató

Az érintést érzékelő felület hangjelzést ad, ami segítette a vezérlést. Csak arra kellett figyelnünk, hogy ne nyújtózkodjunk, mert ha a felkarunk bőre hozzáért, már azt is parancsnak érzékelte. A reakcióidő jónak bizonyult, ahogy a vezeték nélküli hatókör és akkumulátoros üzemidő is. Amivel a kb. 50-70 000 forintos középkategória bukdácsolni szokott (gombok érzékenysége, szoftveres funkciók, mikrofon), azokat a botlásokat a Tour One M2 már nem követte el. Telefonálásra is kifejezetten jónak bizonyult, még szellős szituációban sem vált zajossá. Erős szélben enyhe recsegés már behallatszott a mikrofonba (akkora szelet már a mobiltelefon saját mikrofonja sem tudott kiszűrni), de hellyel-közzel még akkor is értett minket beszélgető partnerünk. Hegyi mentőknek és tengerészeknek talán még lehetne csiszolni rajta, de városba nem biztos, hogy kell jobb.

JBL Tour One M2 App

A JBL alkalmazása számos beállítási lehetőséget nyújt, amelyből csak néhányat említünk meg. Közéjük tartozik az azonnali csend-érzetet elősegítő SilentNow funkció, ha egy kis pihenésre vágyunk. A Personi-Fi elgondolása is érdekes olyan tekintetben, hogy a hallgató által kevésbé érzékelt frekvenciákat kompenzálja. Egy pár perces hallásteszttel létrehozhatunk magunknak teljesen egyedi profilt, ami nem túl domináns, de érezhetőbben kissé tisztább érzetet nyújthat, különösen idősebb, vagy gyengébb hallású felhasználók számára.

JBL Tour One M2 App

Hangminőség

A jól megszokott, fiatalos és energikus JBL hangkaraktert lehetett érzékelni, de finomabban kidolgozott részletekkel. Az átlagos Bluetooth fejhallgatókhoz képest árnyaltabb magas frekvenciákat kaptunk olyan basszussal, amely diszkréten beilleszkedett az összképbe. Ez nem jelenti azt, hogy a Tour One M2 kevés mélyhangot nyújtott. Könnyűzenei stílusoknál feszes és dús, pulzáló ütemeket adott vissza, ami pop, rock, hip hop és elektronikus műfajoknak egyaránt jól állt. Viszont alapjáraton a mélyhangokat inkább lágyan, gyengéden kezelte. A középső frekvenciák közvetlenek voltak, könnyedek és kissé selymesek. A magas frekvenciák inkább lágy érzet kíséretében jelentek meg, ezáltal nem kellett harsányságtól tartani. Mégsem vált tompává, túlfedetté a karakter, ami az előző generáció kissé felületes magas frekvencia tálalásához képest több színt, textúrát eredményezett.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató fejpánt

A Massive Attack - Teardrop c. számát hallgatva már a kezdő ütemek sem csak egysíkú pumpálásként úsztak be. Minden egyes dobütés között eltérő energiaszintet lehetett érzékelni, közben a vinyl hanglemez koszos zajára emlékeztető effektus teljesen elkülönült az énektől és a drámai, széles teret öltő zongorától. Az énekhang nem középen állt össze, hanem kissé elúszott a jobb és bal hangszóró felé is. A sztereó középpont nem volt annyira meghatározott és szilárd érzetű, mint egy ugyanennyibe kerülő, hagyományos vezetékes hifi fejhallgató esetében. Viszont a dinamikai különbségek ábrázolása és a frekvenciák elosztása egyértelműen megütött egy olyan szintet, amire a bennünk figyelő audiofil kritikus is elismerőbben hümmögött.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató

Az Oscar Peterson Trio - You Look Good To Me c. számának elején a nagybőgő kellemes súllyal, szép zengéssel úszott be. EQ használata nélkül a szükségesnél egyértelműen jobban búgott, de legalább melegséget és nem erőszakosságot adott. A három hangszer teljesen elkülönült egymástól. A fontosabb részletek határozottsággal, de nem túl erősen szólaltak meg. A zenészek közti távolságok megjelenítését és a tér méretezését nem érezte feladatának a füles. Nem az volt fő szándéka, hogy a stúdióterembe varázsoljon minket. Egyszerűen csak kellemes, lendületes módon igyekezett visszaadni a jazz klasszikust. Ahol a cintányér erősebben beavatkozott, ott érezni lehetett a Bluetooth általi digitális tömörítést. Kisebb terhelésen még nem zavart, nagyobb jelszinten viszont eléggé levont a valóságérzetből. Összességében hangszeres zenét, jazzt is örömmel hallgattunk a JBL tolmácsolásával, de el kellett fogadni "édesítőszeres" karakterét és a mikro-dinamikus részletek kifelejtését. Utóbbi a vezetékes (vagy többször ennyibe kerülő) alternatívák feladatköre.

JBL Tour One M2 Bluetooth fejhallgató

Végszó

A JBL Tour One M2 pont abban fejlődött, amit elődjénél még kifogásolni lehetett. Aktív zajkioltása hatékonyabb és a magas frekvenciás tónusok gazdagabbak. A drágulás nem meglepő tekintettel arra, hogy ez előző generáció megjelenése (2021) óta mindennek emelkedett az ára. Aki mindenes felhasználásra keres egyetlen vezeték nélküli fejhallgatót, annak több okot is ad a Tour One M2, hogy kivívja leendő tulajdonosa tetszését.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.