JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

A kontrollmániás

2021. szeptember 10., péntek, 08:55

JBL audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A JBL felkészült rá, hogy minden korábbihoz képest egyértelműbb hadüzenetet fogalmazzon meg a piacvezető, prémiumkategóriás Bluetooth fejhallgatók számára. A Tour One az egyik legtöbb extrával felvértezett, ANC-képes, vezeték nélküli, fül köré fekvő JBL modell, amelyet eddig kipróbáltunk. Vajon elég ennyi a sikerhez?

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató kábelJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fülpárnaJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Tour One AppJBL Tour One App

Szolgáltatások tárháza

A JBL Tour One (kb. 100 000 Ft) úgynevezett adaptív technológiát tartalmaz, amely valós időben történő, mérésen alapuló zajkioltást jelent. A külvilágban lévő hanghatásokat (gépjárművek, monoton zajok stb.) elektronikusan próbálja kizárni annak érdekében, hogy a hallgató jobban elszigetelhesse figyelmét a környezetétől. Utóbbi praktikus lehet egy hosszú utazás, vagy zsúfolt irodai környezet esetén egyaránt. Ezt kiegészíti a négymikrofonos zajszűrő technológia, amely nem zenehallgatás, hanem telefonálás során lesz előny. Gyakori probléma, hogy a vezetékes és vezeték nélküli headsetek egyaránt túl sok zajt fogadnak be a külvilágból. A Tour One hangszórókamráiban elrejtett mikrofonok olyan alakzatban helyezkednek el, hogy az elektronika, amihez kapcsolódnak, képesek legyen a felhasználó körüli zsivaj és hangvisszaverődések csillapítására.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Természetesen a zajszigetelés nemcsak útközben vagy vállalati szituációban kamatoztatható. Az elmúlt egy-másfél év során sokan kényszerültek otthoni munkára/tanulásra, ahol sok zavaró interakció érheti az embert. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a JBL "produktivitásnövelő eszközként" tekintsen termékére. Természetesen bizonyos értelemben bármelyik fejhallgatóra ráhúzható e kifejezés. Viszont a Tour One applikációja immár egy "My Alarm" móddal is kiegészült, amely a fejhallgató zajszűrő képességeit használja ki, Bluetooth jelátvitel (azaz az akkumulátor felesleges merítése) nélkül, ha például a felhasználó kicsit pihenni szeretne.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Fontosabb specifikációk

A fejhallgató egyetlen feltöltéssel, zajszűrés nélkül kb. 50 üzemórát ígér. Bekapcsolt ANC-vel legfeljebb 25 óráig bírja. Töltése USB-C kábellel lehetséges. Belsejében 40 mm-es, dinamikus hangszórók dolgoznak, enyhén megdöntve a fül irányába a természetesebb sztereó színpadkép érdekében. A Tour One vezeték nélküli jelfogadása Bluetooth 5.0 kapcsolattal valósul meg, támogatott Bluetooth profiljai között A2DP V1.3 és AVRCP V1.6 szerepel. Viszont nem szerepel aptX támogatás, pedig ebben a kategóriában már elvárás ennek (netalán aptX HD) vagy LDAC-nak a megléte.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Küllem

A JBL Tour One formáját messziről könnyen összetéveszthettük volna fő kihívóinak valamelyikével. Letisztult külseje visszafogott érzetet, diszkréciót keltett, amit mi inkább előnyként könyveltünk el. Tetszett az összecsukható kialakítás és a puha, lágy tapintású matt fekete külső felület. Annak is örültünk, hogy az emblémát nem olyan harsányan helyezték el, mint mondjuk a korábbi Everest fejhallgatókon. Kevésbé tetszett, hogy a szár alsó részének és a hangszórókamrának a találkozásánál, vagyis az Y-idom alatti részen fényes műanyagot tettek a kamrára. Nekünk ez kicsit felesleges és olcsó hatású motívumnak tűnt, persze lehet, hogy valakinek éppen a "rejtett csillogás" tetszik.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

A szár belsejében futó betét, amellyel méretre állítható a fejhallgató, fémszalaggal megerősített műanyag. A csukló kihajtásakor látni lehetett, hogy a két oldalt összekötő kábel kicsit vaskosabb (vagyis remélhetőleg strapabíróbb) az átlagnál. A töltésre szolgáló USB-C aljzaton kívül egy 2,5 mm-es Jack aljzatot is helyeztek jobb alulra. Utóbbihoz 1,2 méteres kábelt csomagolt a JBL. Apropó, a Tour One-hoz tisztességes minőségű védőtokot is mellékeltek, igaz, néha kicsit körülményes volt "belehajtogatni".

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A JBL Tour One kb. 100 000 forintos árával a prémium mezőnybe kíván beférkőzni, ezért kipróbálása során kicsivel szigorúbb és kritikusabb módon közelítettünk meg adottságait. Először következzenek a fejhallgató pozitív jellemzői: komfort tekintetében kifejezetten jól sikerült. Puha fülpárnáival, csekély tömegével és óvatos oldalirányú nyomásával simán hozta azt a kényelmet, amit fő riválisaitól is kaptunk.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Akkumulátoros üzemidejét illetően ugyancsak jó vélemény alakult ki. Egy héten keresztül minden nap, kb. 1/1,5 órát használtuk a fejhallgatót zenehallgatásra és telefonálásra egyaránt, a hét végére is mindössze 80 %-ra merült. Emellett kiváló vezeték nélküli hatókört is tapasztaltunk. Otthoni közegben 10-15 méterre is stabilan elért az okostelefonról küldött jel. Végül, de nem utolsósorban a beépített mikrofonok jó munkát végeztek telefonálás közben. Városban utcán, buszon, otthon mosogatás közben egyaránt lebonyolítottunk telefonhívásokat és a másik fél egyszer sem panaszkodott beszédünk érthetőségére.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Következzenek a kevésbé pozitív tulajdonságok: a fejhallgató háza viselés közben, hirtelen fejmozdulat (felfelé/lefelé nézés, ásítás, jógázás, futás stb.) esetén kissé zörgő, kotyogó hangot hallatott. Utóbbi elképzelhető, hogy zavarni fog egyeseket, figyelembe véve, hogy a hasonló árú fülesek többsége teljesen "néma" marad még intenzívebb mozgás közben is. Valamint az összkép egy kicsit (tehát nem nagyon, hanem csak enyhén) műanyagosnak érződött ahhoz képest, amit egy 100 000 forintos fejhallgatótól elvárunk.

JBL Tour One App

A JBL Headphones applikáción keresztül végezhettünk szoftverfrissítést és aktiválhattunk EQ profilokat, valamint választhattunk "zenei" vagy "videós" üzemmódok közül. Utóbbi esetén picit romlott a hangminőség, viszont pontosabb lett az ajakszinkron, ami hosszabb YouTube videók, sorozatok stb. nézésekor nem elhanyagolandó. A Tour One zenei navigációra és hívásfogadásra szolgáló parancsait a jobb oldalon, érintés alapon érhettük el. A jelszint (hangerő) vezérlését, illetve a ki/bekapcsolást és Bluetooth párosítást fizikai nyomógombokkal intézhettük. A bal oldali hangszórókamrán elhelyeztek egy fizikai nyomógombot, amelynek szerepét az applikációban lehetett variálni (ANC módválasztó vagy virtuális asszisztenshívó).

JBL Tour One App

Az ANC hatékonysága jónak bizonyult, de hosszabb távon nem működött olyan feltűnésmentesen, mint más, hasonló árú vagy kicsivel drágább fejhallgatók esetében. Néha egy kicsit feszítő érzést keltett, ami a mi fülünket erősebb zajban már kissé zavarta. Tetszett, hogy a menüben választhattunk adaptív vagy "folyamatosan bekapcsolt" állapotok között. Az adaptív üzemmód egy kicsit tényleg óvatosabb léptékű volt a teljes fokozathoz képest, de nem okozott olyan azonnal sokkoló csend-érzetet, mint más, általunk már kipróbált ANC-s fejhallgatók.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A Tour One hangkaraktere nem tipikus JBL stílust mutatott. Mellőzte a fiatalos lendületet és domináns basszusokat. Inkább kerek és lágy hangszínt nyújtott, aminek köszönhetően órákon keresztül is lehetett használni. Az összkép néha kicsit fakónak és óvatosnak tűnt, ami megakadályozta a finom és apró részletek megjelenítését. Elsősorban tehát nem audiofil igényekre optimalizálta fejhallgatóját a JBL, inkább egy mindenes létrehozására törekedtek. Utóbbi alatt olyan hangzásra gondolunk, ami az internetről lejátszott zenék tömörítését is megpróbálta kicsit kiegyengetni, elsimítani annak érdekében, hogy az eredmény simulékony és kellemes maradjon.

A basszus nem volt kifejezetten agresszív, de szükség esetén (pl. Massive Attack - Angel c. szám vagy ahhoz hasonló zenék hallgatásakor) meleg és határozott támaszt képezett. A levegős, pedáns ábrázolás (pl. Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusának nagybőgője) nem tartozott erősségei közé, tehát nem a basszus részleteire, hanem inkább a zene összképére, általános hangulatára próbálta irányítani figyelmünket. A jótékony, sima, szinte bársonyos középső frekvenciák mellé jó sztereó középpont társult. Utóbbinak köszönhetően nemcsak egy céltalan, homogén massza képezte a virtuális hangszínpadot, hanem egy kis irányítottsággal, mozgással jelentek meg a főbb hangszerek. A magashangok lehettek volna picivel gazdagabbak, nagyobb felbontásúak. Lekerekített, óvatos jellegük miatt néha kicsit fátyolosnak, bátortalannak tűnt az összkép, pedig dinamikusabb (pl. Foo Fighters, UNKLE, Röyksopp stb.) stílusoknál egyáltalán nem szerénykedett a JBL.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A részletek felületes megjelenítését józan energiával, jó általános dinamikával és barátságos, közvetlen érzettel ellensúlyozta a Tour One. Lehet, hogy nem nyitott ki minden kiskaput, de a zene alapvető hangulati elemeit, az énekhangot, a meghatározó hangszereket a maga lényegre törő stílusában ügyesen a fülünkbe csempészte úgy, hogy közben a külvilágot sok esetben meglepő hatékonysággal kizárta, vagy jelentéktelenül halk szintűre alacsonyította.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fülpárna

Alternatívák

E sorok írása közben még kapható a jobb minőségű anyagokból készült JBL Club One fejhallgató, 89 990 Ft-os kedvezményes áron, vagyis olcsóbban, mint a Tour One. Hangminőség szempontjából jobb választás, azért is, mert a hozzá mellékelt kábellel kihozható belőle még egy kis részletesség. Viszont a Club One nehezebb, ezért nem annyira komfortos hosszabb távon, mint a Tour One. A Bose QC 35 II aktív zajszűrése jobb, a Sony WH-1000XM3 pedig kicsivel tisztább, dinamikusabb hangzást nyújt, igaz, ha ANC nélkül használják, akkor kb. 50 órás akkumulátor üzemidő tekintetében a JBL tovább bírja, mint fő riválisai.

JBL Tour One aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A JBL Tour One egy jó fejhallgató, kényelme és telefonos hangminősége miatt sokak elégedettségét elnyerheti. Mindazonáltal megépítettsége, az ANC hatékonysága és hangkaraktere még érdemelt volna egy kis pluszt ahhoz, hogy egyértelmű kihívója legyen e kategória trónbirtoklóinak. Elképzelhető, hogy a következő generációig sokat tanul majd a JBL a vásárlók visszajelzéseiből. Addig is a Tour One egy kellemes "mindenes" füles munkára és pihenésre, meditációra és kikapcsolódásra egyaránt, de (mobil audio eszközök viszonylatában) egyelőre úgy tűnik, hogy a JBL főleg TWS fülhallgatók és Bluetooth hangrendszerek asztalán osztja szét nyerő kártyáit.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.