JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Mindenre felkészült?

2021. december 11., szombat, 19:50

JBL audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A JBL Live 660NC annyira ravasz szolgáltatáscsomagot képez, hogy még azokat is elcsábíthatja, akik eddig semmilyen fejhallgatót nem használtak. Korábban csak drágább vezeték nélküli fejhallgatóknál találkoztunk hasonló technológiákkal és tény, hogy nem minden téren éri utol a prémium kategóriát, ám ezzel együtt a Live 660NC hezitálás nélkül nevezhető ideális középkategóriás mindenesnek.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpántJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató kábelJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató coloursJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató App

Tisztességes törekvés

Mostanra a JBL magasabb minőségű fejhallgatói szinte ugyanazt az aprólékosan kidolgozott szolgáltatáscsomagot kínálják. Felhasznált anyagok és hangkarakter szempontjából viszont különböznek egymástól és némelyik modell jobb telefonálási minőséget, a másik pedig kicsit elegánsabb/tartósabb küllemet nyújt. Az inkább professzionális hangulatú Club, valamint a prémium, hosszú utakra optimalizált Tour szériák alatt található a Live, amely a "mindenes" funkciókat viszonylag megfizethető ár mellett próbálja kézbesíteni. A Live 660NC (kb. 65 000 Ft) e törekvés legfrissebb résztvevője.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A fül köré fekvő (over-ear) fejhallgató 40 mm-es dinamikus hangszórókat tartalmaz, melyeket a klasszikus JBL karakter szerint hangoltak. Elődjéhez képest Bluetooth 5.0 verziót alkalmaz és lényegesen jobb akkumulátoros időt nyújt: bekapcsolt Bluetooth és ANC mellett kb. 40 óráig, kikapcsolt ANC-vel pedig akár 50 óráig is képes üzemelni. Korábban hiányoltuk az Ambient Aware (környezeti hangok felerősítése a beépített mikrofonokkal) és TalkThru (mások hallása a füles levétele nélkül) opciókat, de a Live 660 NC már támogatja ezeket. Szolgáltatásai között szerepel még a Google Assistant és Amazon Alexa támogatás, bár a virtuális asszisztensek továbbra sem tudnak magyarul.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

Küllem

A Live 660NC fül köré fekvő kialakítású, műbőr kárpitozású, memóriahabbal bélelt fülpárnákkal. A hangszórókamrák 90 fokban elforgathatók és behajthatók. A fejpánt párnázása kicsit keményebb, viszont hangulatos a rajta lévő szövet. A fokozatosan kihúzható szár-betétek fém erősítést kaptak, ezt leszámítva a fejhallgató többi része jó minőségérzetű, matt felületű műanyagból készült.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpánt

A fekete, fehér és sötétkék színben megvásárolható JBL Live 660NC akkumulátora USB-C kábellel tölthető, ami része a csomagnak. A töltésre szolgáló aljzat bal oldalon található. A jobb kapszula tartalmazza a vezérléshez szükséges fizikai nyomógombokat és a ki/bekapcsolót, egy állapotjelző LED és egy 2,5 mm-es analóg sztereó Jack aljzat társaságában. A tartozékok között szerepel egy 120 cm-es analóg összekötő kábel, egy töltőkábel és egy szövetbatyu, amiben használaton kívül tárolható a füles. A Live 660NC megjelenése összességében kellemes, vérbeli középkategóriás érzetet sugall. Az oldalán lévő logók lehetnének talán kisebbek, de a JBL stílusjegyeit sokak éppen emiatt kedvelik.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Használat közben

Kézben tartva néha hallani lehetett enyhe kotyogást/kattogást a fejhallgató mozgatása közben, de a fejünkön már semmilyen saját zörgést nem produkált (a zenét leszámítva). Komfortja egész jónak bizonyult, egy szubjektív tízes skálán kb. 7-8 pontot adunk rá. Nem volt annyira "kényeztető" és pillekönnyű, mint például egy Bose QC35, de nem is annyiba kerül. Kicsit határozottan nyomódott a fejre kétoldalról, emiatt folyamatosan érezni lehetett a jelenlétét, cserébe viszont nagyon jó stabilitást nyújtott, egyszer sem csúszott el a helyéről.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A jobb oldali vezérlő gombok kicsik voltak és közel álltak egymáshoz, emiatt az első 1-2 napban kifejezetten nehéz volt a kezelése. Eleinte többször előfordult, hogy az ANC módválasztó helyett véletlenül a Bluetooth párosítást nyomtuk meg, de 4-5 próbálkozás után sikerült megjegyezni a releváns gomb helyét. A bekapcsolást követő párosítás, mint szinte bármelyik JBL Bluetooth fejhallgató esetében, ezúttal is pillanatokon belül, villámgyorsan megtörtént.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató kábel

Az akkumulátoros üzemidő meggyőző volt, Bluetooth fejhallgató viszonylatban jelenleg még nagyon kevés alternatívát ismerünk, ami legalább a 40 üzemórát eléri (nemhogy meghaladja). A Bluetooth hatókör is példaértékű volt, lakásban, irodai környezetben 10-15 méterről is stabil maradt a jelátvitel. Néha előfordult (pl. vonaton ülve, vagy autóval utazva), hogy egy pillanatra megszakadt a lejátszás, majd folytatódott tovább. Remélhetőleg szoftverfrissítés útján ezt javítani fogja a JBL!

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató App

A JBL Headphones alkalmazásban aktiváltuk az Ambient Aware funkciót, ami az előző generáció tesztelésekor még nem volt elérhető. Így érzékeltük a külvilágot zenehallgatás közben is, hasonlóan egy nyitott fejhallgatóhoz, viszont a basszust nem nyomták el a környezeti zörejek (pl. gépjárműzaj), tehát a környezet érzékelése nem ment a hangkarakter rovására. A beépített mikrofon hangminősége kifejezetten jó volt, de erős szélben, városi zajban, vagy ha mások hangoskodtak körülöttünk, nem tudta hatékonyan kiszűrni saját beszédünket.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az ANC funkció érezhetően lemetszett sok búgó, morajló basszust, ha pl. kocsiban, városban vagy vonaton tartózkodtunk. A váratlan, zörgő hanghatásokkal (pl. úthibák, élesebb motorzaj stb.) nem igazán tudott mit kezdeni, azokat némileg beengedte, egy pulzáló hang kíséretében. Nagyon erős zajban nekünk kicsit émelyítőnek tűnt az ANC, ezért hosszabb utakon inkább kikapcsoltuk. A Live 660 NC passzív szűrése volt olyan hatékony, hogy ANC nélkül is boldogan tudtunk zenét hallgatni, vagy filmet nézni. El kellett fogadnunk, hogy elektronikus zajkioltás tekintetében nem érte utol a nála 30-50 000 forinttal drágább konkurenseket.

Dicséretes viszont, hogy az alkalmazásban tetszés szerint választhattunk hangminőségre vagy videóra optimalizált profilok közül. Utóbbi esetén szinte teljesen megszűnt az ajakszinkron késés. Tehát ha valaki YouTube/Netflix stb. nézés közben zavaró hangkésést tartalmaz, annak érdemes néhány másodpercre ellátogatnia a JBL Headphone alkalmazásba.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató colours

Hangminőség

A JBL Live 660NC hozta jól megszokott, széles vásárlótábort megcélzó hangkarakterét, amely elsősorban modern zenei stílusokkal teljesedett ki. Tetszett, hogy középső és magashangok tekintetében, a Bluetooth korlátain belül maradva, igyekezett gazdag tonalitást és magas felbontás érzetet nyújtani. Mindezt megtámogatta az ikonikus JBL basszus, amely messze elrugaszkodott a realitások talajától, viszont kifejezetten szórakoztatóvá formálta a manapság divatosnak mondható zenei műfajokat (pl. Billie Eilish, Post Malone, Dua Lipa, Justin Bieber stb.).

A könnyűzenei stílusok rajongói számára tehát borítékolható a combos, feszes basszus. Ehhez tiszta, mégsem harsány ének társult, a vártnál jobb dinamikával. A hangszínpad lehetett volna kicsit szélesebb és nyitottabb, de egy kb. 65 000 Ft értékű, aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóhoz mérten így is jól szerepelt a JBL Live 660NC.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A sok akusztikus hangszert tartalmazó zenék azonban nem tartoztak erősségei közé. A benne lévő elektronika gondoskodott róla, hogy tisztának, artikuláltnak érződjenek a 40 mm-es hangszóró közép/magas frekvenciái, de hozzájuk adódott egy szintetikus "bevonat" is. Ezért pl. el kellett nézni, ha Dave Brubeck - Take Five c. számában a cintányérra némi digitális érzet rakódott rá.

Némileg az előző bekezdéshez kapcsolódóan felmerülhet egyesekben a kérdés, hogy kábellel nem sajtolható-e ki még jobb hang a fejhallgatóból? A gyártó által mellékelt kábelt használva, ugyanaz a zeneszám pihentetőbb, lazább és természetesebb magashangokkal szólalt meg. Viszont, ha kábelt csatlakoztattunk hozzá, akkor kikapcsolt a Live 660NC-ben lévő elektronika, ami a basszusok elengedését, gyengülését eredményezte. Összességében tehát kábellel is viszonylag jól szólt a fejhallgató, de közel sem nyújtott olyan energiát és lendületet, mint bekapcsolt elektronikával, annak ellenére, hogy a Bluetooth kicsit mesterkéltté tette az apró részleteket.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Alternatívák

A JBL Tour One pihentetőbb és lazább hangkarakterrel rendelkezik. Akinek tehát technikai, mesterkélt érzete miatt nem tetszene a Live 660NC, annak érdemes a drágább rokont is meghallgatni, igaz, kb. 100 000 forintért annak sem volt tökéletes az aktív zajszűrése, legalábbis amikor teszteltük. Azóta lehet, hogy érkezett hozzá szoftverfrissítés? Akinek az ANC kritikusan fontos, azoknak érdemes elolvasni Bose QC 35 II fejhallgató tesztünket. Igaz, hogy a QC 35 II micro USB aljzata elavultabb és akkumulátoros üzemidő is "csak" 20 óra, viszont a rivális komfort és zajkioltás tekintetében az egyik piacvezető - jelenleg akciós áron mindössze 15 000 forinttal drágább, mint a Live 660 NC.

JBL Live 660NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A JBL Live 660NC tisztességes középkategóriás mindenes Bluetooth fejhallgató, kiemelkedő akkumulátoros üzemidővel. A sportolást leszámítva sokféle helyzetben kihasználható a hétköznapokban. A vezeték nélküli jelátvitel miatt akusztikailag nem tökéletes, de internetről közvetített műsorokkal élvezhető, háttérzenei célra sokakat lebilincsel majd a karizmatikus, eleven JBL hangkarakter.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.