JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató teszt

2019. július 4., csütörtök, 07:10

JBL audio hifi fejhallgató Bluetooth vezetéknélküli fejhallgató Bluetooth fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt vezeték nélküli fejhallgató Bluetooth fejhallgató teszt vezetéknélküli fejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt

A nemrégiben nálunk vendégeskedő JBL LIVE 400BT igen kedvező benyomásokat tett ránk a kellemes, JBL-től szokatlan hangzásával, így kíváncsiak voltunk, vajon a szintén újdonság, nagyobb testvér a LIVE 500BT is rendelkezik-e az új, izgalmas hangzással.

Küllem

A JBL LIVE 500BT egy fülre illeszkedő modell, igaz abból a nagyobb fajtához tartozik. A kagylók mérete nagy, fülre illeszkedve a vastag, puha párnák beborítják a teljes külső hallószervet, így az izoláció tökéletes, alig szivárog be külső zaj.

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató fejpárna

A műbőr fülpárnákkal ellentétben a fejpánt teljes egészében textil burkolatot kapott, a tetején kidomborodó JBL felirattal. A súlya átlagos, a rugalmas fejpánt kellő szorítóerővel tartja a fejünkön a fejhallgatót, így intenzív mozgás során is biztosan ül a fejünkön.

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató fejpánt

A teljesen egyszínű - csak matt és fényes felületekkel operáló - dizájnnak köszönhetően a megjelenése visszafogott, igaz jelenleg öt divatos színben kapható. A töltése hagyományos, micro USB kábellel történik. A csomag tartalmaz még egy 3,5 mm-es Jack kábelt is, az akkumulátor lemerülése esetére.

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató tartozékok

Használat közben

Az első használatkor a fejhallgató párosítása egyszerű, a csúszó gombot feltolva bekapcsol és láthatóvá válik a telefon számára, így elvégezhetjük az eszközök összekapcsolását. A csatlakozás gyors, a kapcsolat stabil, zavarmentes. Kikapcsolt állapotból újra indítva, azonnal kapcsolódik a telefonhoz. Lehetőségünk van a multipontos csatlakozásnak köszönhetően egyszerre két telefonhoz kapcsolódni, vagy jó minőségű Bluetooth-os zenelejátszót, laptopot hallgatva nem maradunk le a telefonra érkező hívásokról sem. Az eszközök közötti váltást a dedikált Bluetooth gombbal végezhetjük, igaz hosszú időt igényel a gombok elhelyezkedésének a megszokása.

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató a JBL LIVE 400BT-vel megegyező hasznos szolgáltatással rendelkezik.  A LIVE 500BT-nél is elérhető az Ambient Aware és a TalkThru technológia.

JBL Headphones App

Az Ambient Aware lényege, hogy az Ambient gomb megnyomásával a fejhallgató megnöveli a külső zajt, ezáltal biztonságosabban közlekedhetünk úgy, hogy halljuk a körülöttünk lévő forgalmi vagy tájékoztató hangokat. A külső zaj megemelése elektronikusan történik a beépített mikrofonok segítségével.

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató

A TalkThru funkció megállítja a zenét és a mikrofonok segítségével érthetőbbé teszi a partnereink hangját, így rövid beszélgetésekhez vagy jegyvásárláshoz nem kell levenni a fejhallgatót. A JBL Headphones ingyenes applikációval szintén vezérelhető a LIVE 500BT, lehetővé teszi a fejhallgató beállítását, hangzásának változtatását az ízlésünknek megfelelően.

JBL Headphones App

Végül, de nem utolsósorban használhatjuk a Voice Assistant szolgáltatást, ahol a Siri, a Google Assistant vagy az Amazon Alexa lesi a kívánságunkat. Az applikációban kiválaszthatjuk, hogy melyik asszisztens legyen használatban, aztán a fülkagylók külsején található JBL emblémát megérintve bejelentkezik a kiválasztott hangasszisztens. A jobb oldali panel az Apple Siri-t, a bal oldali pedig a választástól függően vagy az Alexa-t, vagy a Google Assistant-ot indítja.

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A szokásos bejáratást követően a meghallgatást Samsung Galaxy S okostelefonnal végeztük TIDAL streaming szolgáltatással.

A teszten hallgatott zenék a JBL LIVE 400BT tesztjénél hallgatott albumok voltak, a pontosabb összehasonlítás érdekében:

Quixotic - Flamingo Drive-Inn album 2019 TIDAL Hi-Fi

Madonna - Madame X album 2019 TIDAL Master

Santana - Africa Speaks album 2019 TIDAL Master

Susan Wong - Close To Me album 2019 TIDAL Master

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató

Az első megszólalásnál világossá vált, hogy a fejhallgató hozza a JBL fülesekre jellemző, kicsit tompa magastartománnyal és tolakodó basszussal jellemezhető hangképet. A zenék túlhangsúlyozott basszussal és nagy dinamikával szólaltak meg, köszönhetően a nagyméretű, 50 mm-es hangszóróknak. A magashangok tompasága akusztikus hangszeres zenén zavaró lehet. A középtartomány kissé visszafogott, de ennek ellenére tiszta volt, igaz az applikációban a hangzásképek kikapcsolva voltak. A Quixotic - Highway Violence számánál jól jött a bőséges mélyhang, nagy vehemenciával és élvezetes előadással szólaltatták meg ezt az elektronikus gyöngyszemet. Madonna új lemeze hasonlóan hangsúlyos mélyekkel operált, ami ugyancsak az elektronikus zenei alapoknak köszönhető. Santana afrikai hangulatú lemezén nehezen birkózott meg a dinamikai csúcsokkal, a sok apró részlet zavarossá vált, ami inkább a Bluetooth kapcsolat korlátaiból adódik, mint a fejhallgató valós képességéből. Susan Wong jazz lemeze is hiányérzettel szólt, a sötét, mélydús hangzás elnyomta a finomságokat, a hangulatos, finom részletekkel teli zenéből unalmas előadást hallottunk. Az applikáció segítségével állíthatunk a hangzáson, igaz a fejhallgató karaktere alapjában nem változik, a hangszórókra jellemző hiányosságok megmaradnak.

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató

A tartozék kábellel hallgatva megmaradt a zavaros fátyolosság a hangzásban, a LIVE 400BT vibráló, levegős hangzása itt nem volt tetten érhető, kicsi a különbség a Bluetooth-os vagy a vezetékes mód hangminősége között.

JBL LIVE 500BT Bluetooth fejhallgató

Végszó

Összességében a JBL LIVE 500BT egy jól eltalált fejhallgató egyértelműen a mélyhangok szerelmeseinek, tele hasznos szolgáltatással. Mindennapos használatra tökéletes társ, utazáshoz, irodában ideális eszköz.

Végezetül, az előzőleg tesztelt LIVE 400BT-nél tapasztalt kellemes, levegős, stílus független megszólalás itt sajnos nem érhető tetten, úgy tűnik, a JBL a nagyméretű, 50 mm-es hangszóróval szerelt fejhallgatóinál marad a jól kitaposott úton, a basszus szerelmeseit szólítja meg.

Mindezek ellenére egy jól megépített, trendi fejhallgató, hisz a hangzástól függetlenül a JBL nagyon sikeres, főleg a fiatalok körében.

A nagy méret ellenére kényelmes viselettel és számos remek szolgáltatással teszi még vonzóbbá a fejhallgatót. Ilyen az Ambient Aware és a TalkThru funkciók, valamint akár két telefonhoz is kapcsolódó headset funkció - igaz átlagos beszéd érthetőséggel telefonálás közben. A modern szolgáltatások, mint a Google Assistant vagy az Amazon Alexa még szélesebb körben teszik használhatóvá a fülest.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.