JBL LIVE 400BT Bluetooth fejhallgató teszt

2019. június 25., kedd, 17:25

JBL audio hifi fejhallgató Bluetooth vezetéknélküli fejhallgató Bluetooth fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt vezeték nélküli fejhallgató Bluetooth fejhallgató teszt vezetéknélküli fejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt

A JBL kínálatában sorra jelennek meg az új, vezeték nélküli kapcsolatot használó fejhallgatók. A nálunk vendégeskedő, legújabb LIVE család legkisebb tagját, a 400BT-t fogtuk vallatóra. Kíváncsiak vagyunk, hogy mit nyújt a JBL új családja a mai kor felhasználójának.

Küllem

A JBL LIVE 400BT egy fülre illeszkedő modell jól eltalált arányokkal. A kagylók mérete optimális, fülre illeszkedve a puha párnák beborítják a teljes hallószervet, így ideális az izoláció, alig hallható külső zaj.

JBL LIVE 400BT Bluetooth fejhallgató fejpánt

A műbőr fülpárnákkal ellentétben a fejpánt teljes egészében textil burkolatú, így a világosszürke színű változatnál, nagy melegben az izzadságtól hajlamos elszíneződni. A súlya átlagos, a rugalmas fejpánt kellő szorítóerővel tartja a fejünkön a fejhallgatót, így akár hosszú távon is kényelmes a viselete. A túlhangsúlyozott logók ellenére a megjelenése visszafogott, igaz jelenleg négy divatos színben választható.

JBL LIVE 400BT Bluetooth fejhallgató színek

Használat közben

Az első használatkor a párosítás egyszerű, a csúszó gombot feltolva bekapcsol és láthatóvá válik a telefon számára, így elvégezhetjük az eszközök összekapcsolását. A csatlakozás gyors, a kapcsolat stabil, zavarmentes. Kikapcsolt állapotból újra indítva azonnal kapcsolódik a telefonhoz. Lehetőségünk van a multipontos csatlakozásnak köszönhetően egyszerre két telefonhoz kapcsolódni, vagy jó minőségű Bluetooth-os zenelejátszót, laptopot hallgatva nem maradunk le a telefonra érkező hívásokról sem.

JBL LIVE 400BT Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató több érdekes szolgáltatással rendelkezik. Az Ambient Aware technológia lényege, hogy az Ambient gomb megnyomásával a fejhallgató megnöveli a külső zajt, ezáltal biztonságosabban közlekedhetünk úgy, hogy halljuk a körülöttünk lévő forgalmi vagy tájékoztató hangokat. A külső zaj megemelése elektronikusan történik a beépített mikrofonok segítségével.

JBL Headphones App

A TalkThru funkció megállítja a zenét és a mikrofonok segítségével érthetőbbé teszi a partnereink hangját, így rövid beszélgetésekhez vagy jegyvásárláshoz nem kell levenni a fejhallgatót. A másik praktikus és egyre elterjedtebb szolgáltatás a telefonos applikációval történő vezérlés. Az ingyenes JBL Headphones App lehetővé teszi a fejhallgató hangzásának változtatását az ízlésünknek megfelelően. Mint az elején említettük, a viselése kényelmes, gyors mozgásnál is stabilan ül a fejünkön.

JBL Headphones App EQ

Végül, de nem utolsósorban használhatjuk a Voice Assistant szolgáltatást, ahol a Siri, a Google Assistant vagy az Amazon Alexa lesi a kívánságunkat.

JBL LIVE 400BT Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A szokásos bejáratást követően a meghallgatást Samsung Galaxy S okostelefonnal végeztük TIDAL streaming szolgáltatással.

A teszten hallgatott zenék:

Quixotic - Flamingo Drive-Inn album 2019 TIDAL Hi-Fi

Madonna - Madame X album 2019 TIDAL Master

Santana - Africa Speaks album 2019 TIDAL Master

Susan Wong - Close To Me album 2019 TIDAL Master

JBL LIVE 400BT Bluetooth fejhallgató

Az első megszólalásnál világossá vált, hogy a fejhallgató szakít az eddigi JBL fülesekre jellemző tompa magastartománnyal és tolakodó basszussal. A zenék sok apró részlettel és kellő dinamikával szólalnak meg, hála az újrahangolt 40 mm-es hangszóróknak. A magashangok fojtottsága eltűnt, a középtartomány hangsúlyos és tiszta, valamint a mélytartomány arányos és bőséges, igaz az applikációban a hangzásképek kikapcsolva voltak. Miklósy Krisztián és Czifra Miklós nevével fémjelzett Quixotic Highway Violence számánál igazán elemében érezte magát a fejhallgató.

JBL LIVE 400BT Bluetooth fejhallgató

Egy pillanatra sem volt hiányérzetünk, a dinamika, a részletek igazán élvezetessé tették ezt az elektronikus időutazást. Madonna új lemeze hozta a várt minőséget, ami ugyancsak az elektronikus zenei alapoknak köszönhető. Santana afrikai hangulatú lemeze már néhol sok volt a LIVE 400BT-nek. Nehezen birkózott meg a dinamikai csúcsokkal, a sok apró részlet zavarossá vált, de ez inkább a Bluetooth kapcsolat korlátaiból adódik, mint a fejhallgató valós képességéből. Susan Wong jazz lemeze is hiányérzettel szólt, kicsi volt a színpadkép és kevés jött át az atmoszférából. A tartozék fejhallgató kábellel hallgatva eltűnt a zavaros fátyolosság a hangzásból, még több apró részlet vált hallhatóvá, igaz így a fejhallgató lényege, a vezeték nélküli kényelem szűnik meg.

JBL LIVE 400BT Bluetooth fejhallgató

Végszó

A JBL LIVE 400BT fejhallgató friss, levegős hangzást hozott a kicsit tompa és túlhangsúlyozott mélyekkel operáló JBL családba. Ugyanakkor egyértelmű a célközönség, mobiltelefonon zenét hallgató, leginkább modern, elektronikus stílust kedvelőket célozta meg a gyártó. A jól eltalált méretnek köszönhetően kényelmes viselettel és számos remek szolgáltatással teszi még vonzóbbá a fejhallgatót. Ilyen az Ambient Aware és a TalkThru funkciók, valamint akár két telefonhoz is kapcsolódó headset funkció - igaz átlagos beszédérthetőséggel telefonálás közben. A modern szolgáltatások, mint a Google Assistant vagy az Amazon Alexa még szélesebb körben teszik használhatóvá a fülest. Összességében a JBL LIVE 400BT egy szerethető, roppant kényelmes fejhallgató tele hasznos szolgáltatással, bár a régi típusú Bluetooth modulnak köszönhetően korlátozott hangzásbeli képességekkel. Mindennapos használatra tökéletes, utazáshoz és irodában ideális társ, de aki kicsit többet akar a karakteréből megtapasztalni, annak érdemes vezetékkel és komolyabb lejátszóval is kipróbálni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.