JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató teszt

Elit, hogyha többre vágysz

2018. szeptember 24., hétfő, 20:10

JBL audio hifi fülhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fülhallgató zajzáras fülhallgató JBL fülhallgató fülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt zajzáras fülhallgató teszt aktív zajzáras fülhallgató teszt

Egy zajos városban, ahol az utcára kiérve máris zúg a fejünk a rengeteg autótól, szuszogó, küszködő busztól, kiabálásoktól és esetleg dudálásoktól nem is lehet nagyobb ajándék, mint egy aktív zajzáras füles, amely megkímél minket az imént felsorolt kellemetlenségektől. A JBL eddig is gondolt a nagyvárosoktól terhelt emberekre, de most azokat vették célba, akiknek a fejhallgató túl bumfordi, így piacra dobták az Everest Elite 150NC-t.

A divatos nyakpánt

Mostanában egyre több gyártó kínálatában megtalálhatók a nyakpántos modellek, hiszen kényelmesen viselhetők, nincs kábel, amely akadályoztatna minket, és az üzemidejük egészen nagy lehet. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a csak fekete színben kapható JBL Everest Elite 150NC ezek csoportját erősíti.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Ez a fülhallgató minden szempontból masszív és ez egy kicsit a súlyán is megmutatkozik (53 g), amely elsőre talán nem tűnik soknak, de hosszabb használat után a mellkasunk tájékán kiváltott némi nyomó érzést. Ez leginkább a kicsit szerencsétlen kialakításnak tudható be, ugyanis a nyakpánt nem fekszik rá tökéletesen a mellkasunkra, az elektronikát tartalmazó kapszulák kemény háza sokaknál pont a kulcscsontra fog helyeződni, ami néha zavaró lehet.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Az alumínium hangszóró kamrák egyértelműen hozzáadnak a minőségérzethez. A nyakpánt meglepően rugalmas, semmilyen erőfeszítésbe nem telik azt széthúzni, ezért bármilyen nyakra könnyen felhelyezhető anélkül, hogy az eszközben vagy a bőrfelületünkben kárt tennénk. Szolid, igényes megjelenés jellemzi, szinte mindenhol puhatapintású szilikon borítja.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A vezérlőszerveket a gyártó a nyakpánt két oldalán helyezte el. Jobboldalán található tehát a bekapcsoló, a Bluetooth párosító, és a zajzár aktiváló, míg a másikon a hangerő szabályozó és a multifunkciós gombok. Könnyen kitapinthatók, helyük könnyen megjegyezhető.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A jobboldalon ezen kívül jelző LED is van, amely bekapcsolt állapotban kéken világít, az akkumulátor merülése esetén pedig pirosra vált. Ugyanezen az oldalon lapul egy kis fülecske alatt a micro USB bemenet is, amely töltére szolgál.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A doboz tartalma a füles mellett még egy USB kábel a töltéshez, három méretben szilikongyűrűk és horgok, és egy nagyon jó minőségű védőtok.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató tok

Használat közben

Az Everest Elite 150NC-t több szituációban kipróbáltuk, hogy átfogó képet alkothassunk róla. Velünk volt a reggeli utazások során, a munkában, és még edzőterembe is elvittük. Az egyik legfontosabb szempont egy fülhallgatónál a komfort, amit vásárlás előtt célszerű szem előtt tartani.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A nyakpánt rész nem túl nehéz, és eléggé stabil tud lenni, bár ahogy már említettük, hosszabb használat után hajlamos nyomó érzést kiváltani a mellkas tájékán, de ez elhanyagolható. Edzéshez azonban nem tudjuk ajánlani, mivel a mozdulatok közben hozzácsapódik a kulcscsontunkhoz. Pedig a füldugó rész akár a mozgáshoz is megfelelő tartást tudna biztosítani. Kialakítása megegyezik a JBL Reflect sportfülesekével, ezáltal szinte teljesen megkapaszkodik a fülben.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Bekapcsolás után egy kellemes női hangot hallhatunk, amely nagyon jó benyomást tett ránk, és egy sci-fi főszereplőinek éreztük magunkat utasításait hallva. A Bluetooth párosítás egyszerű volt. A hatókör körülbelül 6 méter, ha ennél messzebb megyünk, akkor automatikusan lecsatlakozik.  Meg kell jegyeznünk, hogy mind telefonon, mind laptopon előfordult, hogy videónézés közben véletlenszerűen csak elment a hang, és csak akkor tudtuk visszavarázsolni, hogyha újra indítottuk a fülest. Ez gyakori előfordulásnál elég zavaró tud lenni, remélhetőleg firmware frissítés útján orvosolni fogják. Üzemideje nem mondható rossznak, abban az esetben, ha használjuk az aktív zajzárat, 14 órányi folyamatos zene lejátszást tesz lehetővé számunkra, e nélkül pedig 16 órát, ráadásul mindössze két óra alatt tölthető fel teljesen.

Az eszköz beépített kettős mikrofonnal is rendelkezik. A gyártó által ígért zaj kiszűrés nem tökéletes, forgalmasabb utcán nehezen hallott minket a másik fél, néha már-már kiabálnunk kellett. Így leginkább csak zárt, halk térben kényelmes a vele való telefonálás.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató tok

Hangminőség

Az Everest Elite 150 NC egyik legnagyobb erőssége az aktív zajszűrés. Az utcán a hallójáratunkba helyezve a füldugókat, még eléggé hallottuk a forgalom moraját, ám amint bekapcsoltuk a fülhallgatót, a világ hirtelen sokkal tompább és finomabb lett. Az aktív zajszűrésnek köszönhetően jelentős mennyiségű zajtól képes minket megkímélni, bár elhanyagolható szintű zörejek alacsonyabb hangerőn így is beszűrődhetnek. A füles különlegessége, hogy mind a rajta megtalálható gombbal, mind az applikáción keresztül lehetőségünk van a zajszűrést kikapcsolni, vagy annak mértékét állítani, mivel három erősség közül választhatunk: low, medium és high (tehát alacsony, közepes és magas).

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A JBL fülesek sajátossága ennél a fülhallgatónál is jelentkezett, hiszen a Rolling Stones - Paint It Black hallgatása közben azonnal bemutatkozott a jól ismert tiszta, telt és meglehetősen dinamikus karakter. A basszus ebben az esetben is ütős és hangsúlyos, amely ennél a műfajnál kifejezetten jól állt neki. Hallhatóan a mélyek voltak túlsúlyban, dominánsabbak a magas frekvenciáknál. A közepes frekvenciák nem szóltak stúdió minőségben, viszont a hangszereket szépen ábrázolta a füles, különösen, ami a dobot és a pengetősöket illeti.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató doboz

Kicsit könnyedebb műfaj gyanánt átváltottunk Ólafur Arnalds - Momentary című dalára. Itt is egyértelműen a mélyek uralkodtak, de azért a magas frekvenciák is szépen kijöttek, bár a hangsúly nem rájuk esett, és harsányság szerencsére egyáltalán nem jelentkezett. A That Man című dal Caro Emerald-tól nagyon passzolt az Everest Elite 150NC-hez, mivel kellő dinamikát kölcsönzött neki, miközben az énekesnő hangja is jól érvényesült. Túl nagy színpadképet nem képes teremteni, de ettől eltekinthetünk.

Összességében dinamika, erős basszus és a mélyek dominanciája a fő jellemzői ennek a fülhallgatónak, ezen kívül, hogy elég határozott és testes megszólalást produkál. Így első sorban azok fogják kedvelni, akik az ütős basszusok kedvelői, és szívesen hallgatnak rockot, hip-hop-ot, és más pörgősebb műfajokat.

JBL Everest Elite 150NC aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Záró gondolatok

A JBL Everest Elite 150NC körülbelül 60000 forintba kerül, és a pénzünkért egész átgondolt szolgáltatásokat kapunk. Az egyik legfontosabb természetesen az aktív zajszűrés, amely a hétköznapokban sok kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket, vagy segíthet hozzá egy forgalmas utcán is a kikapcsolódáshoz. A dinamikus, telt basszusokkal ellátott hang biztosan több ember tetszését is elnyeri majd, és persze ne feledkezzünk meg a 14-16 órányi akkumulátor üzemidőről sem. Negatívumai közé tartozik, hogy Bluetooth kapcsolattartása és a mikrofon nem tökéletes.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.