JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

2020. augusztus 13., csütörtök, 12:30

JBL audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A nemrégiben tesztelt JBL CLUB 700BT fejhallgató teszt eredménye bebizonyította, hogy a JBL, ha akar, tud remek fejhallgatót készíteni. Most megnézzük, milyen, ha nem korlátozza a mérnököket semmi a csúcsmodell megalkotásakor. Tesztpadon a JBL CLUB 950NC aktív zajszűrős, vezeték nélküli fejhallgató.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fülpárnaJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpántJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 950NC AppJBL CLUB 950NC App

Küllem

A JBL CLUB 950NC is tagadhatatlanul a CLUB sorozat tagja, jellemzően ugyanazzal a vázzal, fém mechanikával készült, mint kisebb testvérei. A külsőt illető lényegi változás: a CLUB 700BT kerek, fülre illeszkedő kagylói helyett nyújtott, ovális, nagyobb méretű kagylókat kapott. A méretnövekedés ellenére még mindig fülre illeszkedő kialakítású. A kisebbik modell sem volt könnyűsúlyú játékos, de a CLUB 950NC a kategóriája egyik legnehezebbje, pontosan 375 gramm. Így súlyban lekörözi a rivális Sony, Beats, Bose modelleket.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A váz kialakítása robusztus, a számos ki és becsukás, valamint az egésznapos használat sem okoz problémát, a mechanika remekül teszi a dolgát. Lötyögésnek, recsegésnek nyomát sem találtuk. A megjelenés változatlan, a bal kagylón található a bekapcsoló gomb és a kontroll LED, a Bluetooth párosítás gomb, valamint a Talkthru és Ambient Aware funkciók vezérlője. Itt található a kisméretű, 2,5 mm-es aljzat a vezetékes mód használatához.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A kagyló külső burkolatán található nagyméretű, kerek JBL logóval ellátott panel lényegében egy kapcsoló, itt aktiválhatjuk a telefonunk hang asszisztensét. A jobb oldali kapszulán kaptak helyet a hangerő állító, lejátszás és ANC vezérlő gombok, valamint az USB-C töltőaljzat.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fülpárna

A kialakítás a CLUB sorozatra jellemző elegáns, matt fekete kivitel, vékony acél színű betétekkel. A fülpárnák kellően puhák, jól tompítják a külső zajt, a kissé kemény, de így is kényelmes fejpánttal együtt hosszú távú, gondtalan viselést garantálnak - a gyártó szerint. A csomag tartalmaz az USB töltőkábel és az 1,2 m hosszú mikrofonos fejhallgató kábel mellett egy kemény tokot is a biztonságos tárolás és szállítás céljára.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Beüzemelés

A beüzemelés, mint a kisebb modellnél, két lépésből álló folyamat. Bekapcsolás után a külön Bluetooth gomb segítségével kapcsoljuk a párosítási módot. A létrejött kapcsolat stabil, szakadozástól mentes. A Bluetooth verzió ebben az esetben két eszköz párosítását is lehetővé teszi, így akár laptopon filmet nézve nem maradunk le a bejövő telefonhívásokról sem. A hatótáv max. 10 méter. Az aktív zajszűrő használható Bluetooth és vezetékes módban is, így aki spórolni akar az akkumulátorral, megteheti. Így a Bluetooth és ANC mód 22 órás üzemideje helyett kap 30 óra üzemidőt.

JBL CLUB 950NC App

Használat közben

A mindennapos használat során a hosszú akkumulátor üzemidőnek köszönhetően jól teljesített a JBL CLUB 950NC fejhallgató. Az újraéledő gazdaság hívószavának engedve kipróbálhattuk mindennapi ingázás, tömegközlekedés során és irodai környezetben is. A fentebb említett relatíve nagy súly a hosszútávon nem volt zavaró, a jó tervezésnek köszönhetően nem éreztünk sem a fejtetőn, sem a fülkagylóinkon fellépő zavaró, kényelmetlen nyomást.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A Bluetooth kapcsolat mindvégig stabil volt, külső interferencia nem okozott szakadozást, torzítást. Az apró vezérlő gombok megszokást igényelnek, nem árt memorizálni az elhelyezkedésüket, így sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. A CLUB 700 BT-nél tesztelt My JBL Headphones alkalmazás gond nélkül felismerte a fejhallgatót, de aki először telepíti, annak sajnos muszáj megadnia a hozzáférést a helyadatokhoz, mert csak így kapcsolódik. Ha ez megtörtént, az alkalmazás felismeri és a fogaskerék ikonra kattintva ízlésünknek megfelelően testre szabhatjuk a funkciókat. Beállíthatjuk a kikapcsolás időzítőt, választhatunk hangasszisztenst és a megjelent firmware frissítéseket is telepíthetjük.

JBL CLUB 950NC App

Az alkalmazáson belül is kapcsolhatjuk az aktív zajszűrést, valamint a Stage+ menü indításakor választhatunk a kedvenc DJ-k stílusából vagy beállíthatjuk a hangzást a saját ízlésünk szerint az EQ segítségével. Telefonálásra használva a beépített mikrofonok átlagos érzékenységet mutattak, zajtalan környezetben a hangérthetőség megfelelő volt. Filmnézés közben laptopról alig, televízión inkább érzékelhető némi szájszinkron csúszás az aptX LL kodek hiánya miatt.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A meghallgatást a szokott módon alapos bejáratás előzte meg. A forráskészülék Samsung Galaxy Note okostelefon volt telepített My JBL Headphones alkalmazással, vezetékes módon hozzá csatlakoztatott AudioQuest Dragonfy DAC-kal.

Mivel a CLUB 950NC szintén rendelkezik Hi-Res Audio tanúsítvánnyal, így először vezetékkel hallgattuk meg.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A megszólaló akusztikus zene egyből felidézte a kisebb, CLUB 700 BT hallgatásakor tapasztalt kellemes karaktert. A hangszerek jól elkülönültek egymástól, a színpad kellően széles, a térábrázolás már-már háromdimenziós volt. Mégis folyamatosan jelen volt némi hiányérzet. Hiányoltuk a kisebb modell frissességét, könnyedségét az előadásból. Ha korábban nincs szerencsénk hallani azt, ez a prezentáció is hibátlannak tűnhetett volna. A DragonFly remek részletességgel és vehemenciával szólaltatta meg a TIDAL MQA zeneszámokat. Bekapcsolva az aktív zajszűrőt, egyből, mintha egy függöny lebbenne elénk, eltűnt a külső zaj és vele együtt azok az apró részletek, zenei történések, amik élővé teszik a felvételt. De ezt még lehet tovább fokozni, egyszerűen átváltunk Bluetooth-ra. Tompább előadás, unalmas, középszerű megszólalás jellemezte a vezetékmentes hangzást. Kikapcsolva a zajszűrőt, visszatért némi élet a magastartományba, kevésbé vált dominánssá a mélytartomány.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Elektronikus zenéken kevésbé volt észrevehető a Bluetooth következtében fellépő letompultság. A bőséges mélytartomány, amit a 2000 mW-os erősítő pumpált, kárpótolt minket ezért a kis hiányosságért.

Az adaptív zajszűrő remekül tette a dolgát, igaz, nem olyan kifinomult módon, mint egyes konkurensek, hisz, itt az akár nyolcmikrofonos rendszerek helyett csak kettő információjára hagyatkozik az elektronika.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpánt

Mostanság a vezeték - mint ellenség lecsengésével újabb ellenfél az, akivel szembe kell szállni nap, mint nap, ez pedig a zaj. Most, ha valamelyik gyártó fel akarja kelteni az érdeklődést, aktív zajszűrőt épít a vezetékmentes fej- vagy fülhallgatójába. Aki, mint mi is a Walkman korszakban ismerkedett meg a mobil zenehallgatással, annak természetes dolog a kábeles fülhallgató és az esetlegesen beszűrődő zaj. Aki inkább a divat és a gyártók által kommunikált irányzat felé hajlik, annak lassan kötelező funkció az aktív zajszűrés, még ha az a zene minőségének a rovására is megy. Így van ezzel a CLUB 950NC is. A jól szigetelő fülpárnáknak és a pontos illeszkedésnek köszönhetően mi nem mindig tartottuk indokoltnak az aktív zajszűrő meglétét, azt használva egyből hallhatóvá vált a zenére gyakorolt negatív hatása. Igaz, a zaj is eltűnt, és vele együtt sok apró részlet a zenéből. A teszt során bebizonyosodott az, hogy az amúgy kiváló hangzáson mennyit ront a Bluetooth mód, pláne alapszintű kodek támogatással, és még ezt is tovább lehet rontani az aktív zajszűrővel.

Összességében vezetékes módon hallgatva, kikapcsolt zajszűrővel egy jól teljesítő otthoni fejhallgató, de ennek ellenére a CLUB 700 BT élvezetesebb előadást nyújt. Bluetooth kapcsolattal hallgatva csökken a kisebb modell előnye.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

Remek fejhallgató a JBL CLUB 950NC. Hosszú üzemidő és jól működő zajszűrő funkció jellemzi. Mindez a CLUB sorozatra jellemző jó hangminőséggel. A hangszóró és a Bluetooth chip ugyanaz, mint a kisebb, CLUB 700 BT-ben, a hangminőség mégis elmarad attól. A különbség kicsi, talán egyeseknek fel sem tűnik, de a nagyobb fülkagylónak - így a nagyobb belső kamráknak - és a kétszer akkora, 2000 mW-os bemeneti teljesítménynek köszönhetően a részletező képesség és a precíz, arányos mélyleképezés elmarad a kisebb modelltől. Az összkép így is jobb az átlag JBL fejhallgatóknál. Tökéletes társ hosszú távú megoldásként otthoni elmélyülős zenehallgatáshoz, vagy ingázáshoz, tömegközlekedéshez zajos környezetben esetleg irodában. Bluetooth képességei még inkább közelítenek a kisebb modellhez, ám vezetékes módban hallgatva hiányzik a frissesség, a könnyedség az előadásból. Apró észrevétel, de éppen emiatt tetszett annyira a CLUB 700 BT vezetékes megszólalása. Így aki fel kívánja venni a harcot a külső zajjal, és leginkább elektronikus zenét hallgat vezetékmentes kapcsolattal, annak remek fejhallgató a CLUB 950NC és a jól teljesítő adaptív zajszűrés.

JBL CLUB 950NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Alternatívák

A JBL fejhallgatók között nehezen találni több szolgáltatással vagy jobb hangminőséggel rendelkező modellt, így aki tovább kíván lépni, annak más irányba kell nézelődnie. Remek választás az általunk igen megkedvelt Jabra Elite 85H kiváló szolgáltatással, kifinomult zajszűréssel és stílusos megjelenéssel. Aki le tud mondani a zajszűrésről, annak nyerő választás a JBL CLUB 700BT a remek hangminőségével és kiforrottabb koncepciójával.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.