JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató teszt

2020. június 18., csütörtök, 05:10

JBL audio hifi fejhallgató Bluetooth vezetéknélküli fejhallgató Bluetooth fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt vezeték nélküli fejhallgató Bluetooth fejhallgató teszt vezetéknélküli fejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt

A CES 2020 kiállításon mutatta be a JBL legújabb, felsőkategóriás CLUB sorozatú utcai vezeték nélküli fejhallgatóit, amik az ígéretek szerint valódi hangzásélményt garantálnak.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató fejpárnaJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató fejpántJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató FiiO X7JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató tartozékokJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató dobozJBL CLUB 700BT App

Küllem

A JBL CLUB 700BT fejhallgató le sem tagadhatná, hogy a tervezésénél jelentős szempontok voltak a Pro fejhallgatók világának megoldásai. Már-már robusztus megépítés, minőséget sugárzó súly és tartós, ellenálló kivitel jellemzi. Az összecsukható fémváz és az alumíniumból kialakított fülkagylók átlag feletti minőséget sugároznak.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

A csak fekete színben megvásárolható fejhallgató kerüli a feltűnést, a teljesen fekete felületeket csak a fülkagylókon található vékony krómozott csík töri meg. 40 mm-es Graphene bevonatú membránnal szerelt dinamikus hangszórókat alkalmaztak, JBL Pro Sound tervezési filozófia alapján hangolva, nem mellesleg Hi-Res Audio minősítéssel.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató fejpárna

A kialakítás fülre illeszkedő, ami kis mérete ellenére sem kényelmetlen, ráadásul a puha fülpárnák jelentősen csillapítják a külső zajokat is. A vezetékmentes funkciók használatához mind a két oldalon számos kezelőgomb áll rendelkezésre. Bal oldalon találjuk a bekapcsolót, a külön Bluetooth párosítás gombot, a Talkthru és Ambient Aware funkciók aktiválóját és végül a 2,5 mm-es Jack aljzatot a vezetékes használathoz. Szintén a bal oldalon, a kagyló közepébe integrálva találjuk a nagyméretű hangasszisztens aktiváló gombot.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

A jobb oldal nem kevésbé zsúfolt, legfelül a zene vezérlő és hangerő állító hármas gombcsoport, alatta a BassBoost kapcsoló és végül az USB-C töltőaljzat. A vezeték nélküli kapcsolat a legújabb, Bluetooth 5 verziót használja, a kodek támogatás alapszintű, viszont az üzemidő kiemelkedő, közepes hangerőn akár 50 óráig is képes zenélni. A hosszú zenehallgatást segíti a gyorstöltés funkció, ahol megfelelő töltővel, 15 perc töltéssel kétórás zenehallgatást pumpálhatunk az akkumulátorba. A JBL saját, ingyenesen letölthető "My JBL Headphones" alkalmazásával kényelmesen állíthatjuk a fejhallgató funkcióit.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató tartozékok

A nagyméretű dobozban egy zsákocska, egy USB töltőkábel és egy headset kábel. A CLUB 700BT természetesen Bluetooth módban is alkalmas telefonhívások fogadására, a beépített két mikrofon kevésbé zajos környezetben élvezhető hangminőséget nyújt, nagy külső zaj esetén a beszédérthetőség gyengül.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

Beüzemelés

A beüzemelés egyszerű, két lépésből álló folyamat, a bekapcsolás után a külön Bluetooth gomb segítségével kapcsoljuk a párosítási módot. A tapasztalatunk szerint a kapcsolat stabil, szakadozástól mentes. A hatótáv max. 10 méter, de ez az akadályok számának növekedésével drasztikusan képes lecsökkenni. A fent említett 50 óra üzemidő valós lehet, igaz fokozottan figyelni kell a közepes hangerőre. Magas hangerőn, vagy a BassBoost funkció használatával az üzemidő jelentősen csökken.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A fejhallgatót alapos bejáratás után otthon használtuk vezetékes és vezeték nélküli módban zenehallgatásra, és munka közbeni telefonbeszélgetések lebonyolítására. A telefon funkciók jól működtek, relatíve csendes környezetben nem volt panasz a beszédhang minőségére. Több órás megbeszélés során sem vált fárasztóvá a CLUB 700BT viselése, nem tapasztaltuk a fül köré illeszkedő fejhallgatókra jellemző befülledést és hosszú távú használatnál tapasztalható bezártság érzést. Az üzemidő bőséges, nekünk elegendő volt hetente egyszer feltölteni az akkumulátort. A használt ezközökhöz, mobiltelefonhoz, tablethez, zenelejátszóhoz a csatlakozás problémamentes volt, az éppen működő eszközt felismerte és automatikusan kapcsolódott.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

A My JBL Headphones alkalmazással kissé meggyűlt a bajunk, ugyanis a fejhallgató csak akkor hajlandó csatlakozni a telefonhoz, ha megadtuk a hozzáférést helyadatainkhoz. Ha ez megtörtént, az alkalmazás felismerte a fejhallgatót és a fogaskerék ikonra kattintva testre szabhattuk a funkciókat. Beállítható a kikapcsolás időzítőt, választható hangasszisztens és az esetleges firmware frissítéseket is telepíthetjük. A Stage+ menü indításakor választhatunk a kedvenc DJ-k stílusából vagy beállíthatjuk a hangzást a saját ízlésünk szerint az EQ segítségével.

JBL CLUB 700BT App

Hangminőség

A meghallgatást itt is alapos bejáratás előzte meg. A forráskészülék a FiiO X7 Mark II hordozható lejátszó és Samsung Galaxy okostelefon volt telepített My JBL Headphones alkalmazással.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató FiiO X7

Mivel a JBL CLUB 700BT rendelkezik Hi-Res Audio tanúsítvánnyal, először vezetékes módon hallgattuk meg.

A Pink Floyd - The Division Bell (HD 24/96 Download Version) 1994-es lemezének hallgatása során a fejhallgató hűen prezentálta a FiiO lejátszó részletgazdag és nagy dinamikával megszólaló előadását. A High Hopes szám hallgatása során szép arányokkal, széles színpadképpel ábrázolt előadást hallottunk. Az énekhang tisztasága remekül párosult a hangszerek hangjával. Az elektromos gitár kellő mértékben kiemelkedett a hangképből, nem volt túlzó, sem unalmas. A mélytartomány gyors, pontos és remek alapot adott a felvételnek. Talán ez az egyik legjobban tolmácsolt mélytartomány az eddig hallott JBL fejhallgatóktól. A 40 mm-es hangszórónak hála az előadásnak sikerült azt, amit a kisebb modelleknek nem, belefeledkeztünk a zenehallgatásba. Mobiltelefonra váltva ugyanez az anyag veszített az atmoszférájából, köszönhető ez a mobiltelefon és a FiiO zenelejátszó közötti hangzásbeli különbségeknek.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató fejpánt

Bluetooth-on keresztül hallgatva tulajdonképpen a zene élvezhetősége sérült. A megszólaló hang átlagos, a mélytartomány kissé búgó, zavaros volt. A magashangoknál megjelent az MP3-ra jellemző tompaság és az énekhangban a sziszegős "S" hang.

Az idén ötvenéves Rebekka Bakken, 2016-os Most Personal lemezének hallgatása közben azon gondolkodtunk, vajon vakteszten hányan tippelnék, hogy ezt a hangzást egy JBL fejhallgató adja. Az énekesnő hűvös, mégis érzéki hangja végig vezette az előadást. A kísérő hangszerek pontosan, kellő aránnyal megszólalva kiegészítették az előadót. Nem éreztük a mélytartomány túlzó néha otromba jelenlétét, és ami fontos, megjelent az atmoszféra, amit igazán nehéz még más gyártmányoktól is megtapasztalni. Mobiltelefonon az atmoszféra érzete csökkent, a zenei egyensúly megmaradt, csak kissé erőtlenebb volt az előadás.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

Bluetooth kapcsolaton keresztül lényegesen gyengébb volt az előadás, amit hallottunk, az egy kellemes hangú énekes és egy kétdimenziós kísérőzene. Ugyanaz az MP3 érzet, mintha a zene egy része egyszerűen eltűnt volna. (Ami igaz is, a Bluetooth átvitel során használt tömörítés és az alapszintű SBC kodek következménye).

Utoljára meghallgattuk a Candy Apple Blue - Powers Activate! 2017-es lemezét. Az elektronikus funky stílus vezetékes módban nagyon élvezetes élményt nyújtott. Remek volt a zene magával ragadó sodró lendületének a tolmácsolása, a Mad About You Juno Dreams Remix verziójánál végre elindult a hallgatás közben a lábunk a zene ritmusára. A hallott mélyek bődületesek voltak, de nem éreztük túlzónak vagy - mint egyes egyszerűbb modelleknél - egységes búgásnak. Szépen hallatszott a különböző mélyhangok egymásra rétegződése.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

Bluetooth kapcsolaton kevésbé volt hiányérzetünk, bár a mélyhangok itt már közelítettek a "búgáshoz". Úgy tűnik, hogy elektronikus zenén kevésbé tűnnek fel a Bluetooth hangzás hiányosságai, mivel a hangkép nem esett szét, a mély-közép-magas arány nem tolódott el egyik irányba sem, végig lineáris maradt.

Mindhárom lemez hallgatása során mellőztük a BassBoost funkció használatát, tapasztalatunk szerint többet árt, mint használ.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

Végszó

A JBL CES 2020-on bemutatott újdonsága visszanyúlik a gyártó gyökereihez, végre fontos tervezési szempont lett a megszólalás minősége. Számos, nálunk járt JBL fejhallgatóval ellentétben itt nem tudtunk a hangzásába belekötni, igaz, amit ígértek, tiszta és részletező a megszólalás. Nem véletlenül kedveljük a 40 mm-es hangszórókat, ráadásul a CLUB 700BT-nél Graphene erősítéssel készül, így remek dinamikus hangszóró került bele. Talán a számunkra érthetetlen Bluetooth kodek támogatás - vagyis támogatás hiánya - az, ami csalódást keltő volt. Megérdemelt volna legalább egy aptX, vagy esetleg egy aptX HD kodeket, és akkor talán a Bluetooth megszólalás sem lett volna középszerű, hanem megpróbálkozott volna felnőni a vezetékes módban hallott remek hangminőséghez. Sajnos, a gyártó filozófiája szerint vonzóbb tulajdonságok a vásárlásnál a hangasszisztensek és/vagy a Talkthru és Ambient Aware szolgáltatások, mint a Bluetooth-on is élvezetes hangminőség. A kivitel hibátlan, nem recseg, kényelmesen, stabilan viselhető. A számos vezetékmentes kényelmi funkció - az Ambient Aware funkcióval erősödő külső zaj a jobb tájékozódáshoz és a TalkTru funkció, amikor lehalkul a zene és tudunk kényelmesen kommunikálni másokkal - mind a mindennapos használatra tervezett szolgáltatások. Nálunk még annyira nem elterjedt a hangasszisztens használata, de a CLUB 700BT támogatja a Google Assistant és az Amazon Alexa klienseket is. Persze kompromisszumot is kell kötni, mert a Bluetooth-on hallott zene minősége átlagos, ez nem a fejhallgató hibája, nyilvánvalóan hallható a jelentős különbség a vezetékes és a vezetékmentes hangminőség között.

JBL CLUB 700BT Bluetooth fejhallgató

Kinek ajánljuk? Mindazoknak, akik elsősorban a hangminőséget keresik, és nem idegenkednek a vezetékes használattól, akár hordozható lejátszóval hallgatva. A Bluetooth funkció egy lehetőség, itt a hangminőségből kell áldozni a kényelem oltárán. A JBL CLUB 700BT remek választás azoknak, akik egy fejhallgatóval oldják meg a minőségi zenehallgatást és a kényelmes, utazás közbeni szórakozást.

Alternatívák

Aki a JBL márka rajongója, ha spórolni akar, akkor a LIVE sorozat fejhallgatói közül választhat. Ezeknél kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni a hangminőség terén. A nálunk tesztelésen járt JBL LIVE sorozatú fejhallgatók nem voltak versenyben a hangminőséget illetően a CLUB 700BT-vel. Ami nem véletlen, hisz ezért születnek általában ezek a termékek, hogy ne keljen kompromisszumot kötni, vagy csak igen kicsi mértékben. A JBL CLUB 700BT-nél jobb alternatívát nem nagyon tudunk a márkán belül, hacsak nem a CLUB 950NC lenne.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.