iFi Audio xDSD Gryphon DAC és fejhallgató erősítő teszt

Hifi rendszer a zsebben

2022. május 5., csütörtök, 16:35

iFi audio hifi DAC USB DAC DSD DAC DA konverter iFi DAC fejhallgató erősítő DAC teszt iFi teszt DA konverter teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt iFi DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

Az iFi Audio xDSD Gryphon sokoldalúságával lóg ki a szürke átlagból. Fő erőssége az USB DAC funkció és a szimmetrikus hangkimenet. Viszont olyan különlegességeket tartalmaz rajtuk kívül, amelyeket nem gyakran látni D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítőn. És akkor még nem említettük a hangot.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő kijelzőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő kijelzőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítőiFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

A gyártóról röviden

Az iFi Audio tíz éve készít kisméretű hifi készülékeket. Célközönségük azok a felhasználók, akik minőségi fülhallgató, fejhallgató vagy hangrendszer és okostelefon/számítógép/televízió közé szeretnének "hidat" építeni, lehetőleg minél kevesebb eszköz használatával. Az iFi Audio központja az Egyesült Királyságban található, de beszállítóik a világ különféle tájairól (USA, Németország, Japán) gyártanak nekik alkatrészeket. Az iFi kínálatában szerepelnek otthoni és hordozható felhasználásra tervezett hifi komponensek, specialitásuk a fejhallgató erősítővel egybeépített, gyakran előerősítőnek is alkalmas D/A konverterek. Említést érdemelnek még a tápszűrő kiegészítők, digitális zavarcsökkentő adapterek és a temérdek kábel. Mindez összességében komoly ökoszisztémává hizlalta az idén 10. születésnapját ünneplő iFi kínálatát.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő kijelző

Egy eszköz, több funkció

Ahogy fentebb említettük, a cég otthoni és hordozható felhasználásra szánt termékeket is gyárt. Az iFi Audio xDSD Gryphon utóbbi kategóriát erősíti. Használható otthoni körülmények között is, de beépített akkumulátorának köszönhetően minden funkciója kihasználható útközben is. A görög mitológia által ihletett név arra utal, hogy a Griffmadárhoz hasonlóan ez a készülék is "két szörny egy testben". Utóbbi alatt gyártója az erős digitális és analóg részekre utal.

Az xDSD Gryphon belsejében Burr-Brown DAC dolgozik, amely natív PCM, DSD, DXD és MQA dekódolásra is alkalmas. Ugyanez a chip található a cég zászlóshajó Pro iDSD Signature készülékében is. Tesztalanyunkra visszatérve, nemcsak számítógépes USB-C, hanem S/PDIF bemenettel is rendelkezik. Utóbbin keresztül 192 kHz-ig támogat PCM dekódolást, de a DoP sem okoz neki gondot. Érdekesség, hogy Bluetooth vevő is került bele, amely többek között aptX HD és LDAC kodekeket is támogat.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

Az eszköz 4,4 mm-es szimmetrikus Pentaconn és 3,5 mm-es Jack hangkimenetekkel egyaránt rendelkezik. Ezekből található egy pár az előlapján (fülesekhez) és egy pár a hátsó felén (vonalszintű kimenetek hangrendszerekhez). Praktikus részlet olyan felhasználóknak, akik vegyesen hallgatnak zenét például aktív hangfalakon és fejhallgatón. A jobb hangminőség érdekében nem egy, hanem kettő USB-C aljzat került az xDSD Gryphon házára. Az egyik töltésre, a másik adatátvitelre szolgál. Így jobb hangminőség érhető el.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

...és még több funkció

Az iFi xDSD Gryphon további finombeállításokat tartalmaz, amelyekkel személyre szabható a hangkép. Ilyen a hangtér növelésére szánt XSpace, vagy nyitott fejhallgatók basszushiányát kompenzáló XBass II. Akik magas érzékenységű fejhallgatót használnak, azok talán már tapasztaltak magas frekvenciás, sziszegő zajt. Ennek megszűntetésére egy iEMatch nevű kapcsolót is beépítettek a Gryphon-ba. Ez a technológia a dinamika tartomány csökkenése nélkül képes mérsékelni az említett zajt. Végül, de nem utolsósorban három digitális szűrő közül lehet tetszés szerint választani: a Standard, Bit-Perfect és GTO módokkal további hangolás lehetséges.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

Figyelmességek

Az iFi korábban kifejlesztett egy exkluzív technológiát S-Balanced néven, amely a szimmetrikus hangkimenet előnyét ülteti át az aszimmetrikus 3,5 mm-es verzióra. Ezt alkalmazták az xDSD Gryphon esetében is. Új fejlesztés a PureWave fantázianévvel ellátott, szimmetrikus kettős monó topológia, melynek célja a rövid, közvetlen jelutak és a lehető legkisebb torzítás biztosítása. Az eszköz rendelkezik egy OLED kijelzővel, amely folyamatosan világít, de a gyártó közleménye alapján nem ront a hangminőségen, köszönhetően a SilentLine nevű, egyedi kapcsolásának. A jelszint (hangerő) szabályzásért felelős tekerőgomb szoftveresen vezérelt, de az analóg szakaszt befolyásolja. Mielőtt rátérnénk, hogy mindez milyen hangzást eredményez, lássuk, hogy milyen megépítettségű a Gryphon!

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

Küllem

Az iFi xDSD Gryphon doboza kifejezetten elegáns, hasonlít az iPhone stílushoz. A csomagolás része egy USB-A-USB-C, egy Lightning-USB-C és egy USB-C-USB-C kábel. A készülék könnyű, lapos és kompakt. Formaterve nem szokványosan iFi jellegű, ami csak félig igaz, mert a gyártó eleve különböző stílusokat és színeket alkalmaz legtöbb termékénél. Az összkép eleinte kicsit zsúfoltnak tűnhet olyan értelemben, hogy egy hagyományos hifi eszközhöz képest sok gomb, csatlakozó és LED zsúfolódott kis helyre. Miután ezek funkcióját sikerül feltérképezni, már sokkal kevésbé kaotikus az összkép.

Az előlapon található egy 3,5 mm-es és egy 4,4 mm-es Pentaconn fejhallgató kimenet. Utána következik két apró LED: az egyik a mintavételezést, a másik a bemenetet mutatja eltérő színekkel. A középen lévő tekerőgomb (de sokan forgó jeladónak vagy potméternek is hívják) végtelen forgású és benne is van egy LED. Igen, az is különböző színnel világít, a jelszint (hangerő) magasságától függően. Ezután következik további két LED, amelyek az xSpace és XBass funkciók állapotát mutatják. A sort egy beállító gomb és egy kombinált szerepű, Bluetooth párosító/forrásválasztó gomb zárja.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

Hátulra került a föl vagy le kattintható "basszuskapcsoló", amelyet a két USB-C aljzat követ. Utánuk jön az S/PDIF aljzat, amely 3,5 mm-es Jack méretű. Egy párszáz forintért vásárolható adapter segítségével koaxiális vagy optikai jelet egyaránt képes fogadni. A sor vonalszintű szimmetrikus Pentaconn és 3,5 mm-es Jack kimenetekkel végződik. Lent apró gumilábak között található az korábban említett iEMatch kapcsoló. A fém készülékházat fehér karakteres, tükröződő felületbe ágyazott OLED kijelző koronázza meg. Kiírja az aktuális formátumot, mintavételezést, jelszint magasságot, bemenetet, valamint az XSpace/XBass funkciókat, ha engedélyezve vannak. Nem utolsósorban az akkumulátor töltöttségét is mutatja.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő kijelző

Beüzemelés

Az iFi xDSD Gryphon meghallgatása Sennheiser HD 800 S fejhallgatóval történt. Forrásként egy iMac számítógépet csatlakoztattunk hozzá, a gyártó által mellékelt USB-A-C kábellel. A teszteléshez használt zenéket JRiver Media Center szoftveren játszottuk le.

Két USB kábelt csatlakoztattunk a Gryphon-hoz, így a töltést és az adatátvitelt független aljzatokon kapta. Kíváncsiságból tettünk egy próbát olyan beállítással is, hogy egyetlen kábelen történt a töltés és a jelátvitel (az iFi menürendszere tartalmaz ilyen lehetőséget). A térhatás és a magas frekvenciás részletek nekünk így kevésbé tetszettek, ezért visszatértünk ahhoz az eredeti felálláshoz, amelyet az iFi fejlesztői is jónak találtak.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

Hangminőség

Az iFi xDSD Gryphon neutrális, hosszan hallgatható karaktert biztosított szinte bármilyen zenével. Fejlett dinamikai ábrázolást kaptunk: a halk és hangos részletek közötti kontraszt nem volt túlfeszítve, megmaradt játékos és könnyed mértékű. A sztereó tér középpontja áramló, folyós érzetet kapott. A hangsávok szépen elkülönültek egymástól. Minket főleg az eltérő mélységű hangsávok közötti távolságok megjelenítése lepett meg. Mikro dinamikában is ügyes volt a Gryphon. Utóbbi alatt azt értjük, hogy a részleteken belüli részleteket is könnyen észrevettük, bár ebben kulcsszereplő volt a teszthez használt fejhallgató is. A lényeg ettől nem változik: meglepően rátermett partnernek mutatta magát a kis D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítő. Apró lágyításaival, kicsit sejtelmesen "hagyott" hátterével árulta csak el magát, ettől eltekintve az árához mérten dicséretre méltóan hajtotta meg referencia fejhallgatónkat.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

Az iFi makacsul kitart a Burr-Brown DAC chipek mellett. Elképzelhető, hogy pont az előbb említett lágy érzet miatt. Sok DAC járt már nálunk, amely túl szépen akarta megjeleníteni a részleteket és pont azért nem volt életszerű a hang. Az xDSD Gryphon is rengeteg tónust, textúrát nyújtott a mély, középső és magas frekvenciákban egyaránt. Viszont a legmagasabb hangokat (alapbeállításon legalábbis) nem finomította túl. Ennek köszönhetően Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát hallgatva nem vonták el figyelmünket kiugró, oda nem illő színezések. Figyelhettük az összképet és megkaptuk a zene áramlatszerű élményét. A kísérő hangszerek hamar, szinte pattanva ugrottak elő és ugyanannyira spontán módon úsztak vissza a csendbe. Az énekesnő hangja nem nyomult előre túlzó mértékben. Maradt időnk és kedvünk a komplett zenei teret figyelni és élvezni.

Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusát hallgatva friss atmoszférát kaptunk, csukott szemmel szinte a zenészekkel egy térben éreztük magunkat. Az iFi finoman kezelte a váratlan hangerő ugrásokat, ugyanakkor a mélyhangoknak laza kiterjedést biztosított. A basszus nem tömörült össze, ehelyett finoman lebegett. A lábdob emiatt elsőre erőtlennek tűnt, de valójában pont ennek köszönhetően kaptunk realisztikus energia ábrázolást. A cintányér gazdag volt, szép lecsengésekkel, fárasztó fényesség és digitális harsányság nélkül.

Ezután jóval intenzívebb zenére váltottunk, két gitár heves duójába füleltünk bele a Rodrigo y Gabriela - Diablo Rojo erejéig. A Gryphon egyszerre volt gyengéd és határozott, robbanékony és pihentető. Szépen kirajzolta a gitárhúrok pengését és a gitártestek puffanásait, ahogy doboltak rajtuk. A sztereó középpont nem volt annyira megfogott, mégis beleélhettük magunkat a zenébe. Nem középre irányította figyelmünket az elektronika, hanem a zene egészére. A magas hangokban érezhető volt egy kis selymesség, finomítás, amit az iFi "rakott" oda, de minket nem különösebben zavart. Kerek, zenei hajtásban részesült fejhallgatónk.

iFi Audio xDSD Gryphon DAC fejhallgató erősítő

Végszó

Az iFi Audio xDSD Gryphon remek USB DAC azoknak, akik számítógépről és okostelefonról rendszeresen hallgatnak magas felbontású zenét. A Bluetooth megléte számunkra felesleges adalék volt, de lehet, hogy valaki örül majd neki. Az XSpace és XBass funkciók sem tűntek egyértelműen előnyösnek, de csak az alapján, ahogyan a HD 800 S fejhallgató reagált azokra. Tompább vagy szárazabb karakterű füleseknél elképzelhető, hogy kamatoztatható a beépített hangszínszabályzók tudása. Az xDSD Gryphon áramló dinamikájával és szinte pihentetően természetes karakterével győzött meg elsősorban. Le a kalappal azért is, hogy a fejlesztők nemcsak "egy bemenet, egy kimenet" jellegű készüléket álmodtak meg. Többféle módon kihasználható a DAC tudása és az összkép egy nadrágzsebben is elfér. Lelkiismeret furdalás nélkül akasztjuk rá az Ajánlott Vétel cédulát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.