Monster HDMI kábel teszt

2017. július 19., szerda, 21:10

Monster audio hifi házimozi kábel HDMI 4K UHD HDMI kábel Monster kábel kábel teszt 4K HDMI kábel UHD HDMI kábel Monster HDMI kábel HDMI kábel teszt Monster kábel teszt Monster HDMI kábel teszt

Lelkes olvasóinknak nem kell bemutatni az amerikai Monster izgalmas termékeit. Korábbi tesztjeinkben számos hordozható hangszórót, fül- és fejhallgatót volt alkalmunk bemutatni és egyben megkedvelni. Azt azonban kevesen tudják, hogy a cég sikersorozata hol is gyökeredzik. A kulcsszó: a kábel!

Monster HDMI kábelekMonster Ultra HD Gold HDMI kábelMonster Ultra HD Gold HDMI kábelMonster Ultra HD Gold HDMI kábelMonster Ultra HD Gold HDMI kábelMonster Ultra HD Platinum HDMI kábelMonster Ultra HD Platinum HDMI kábelMonster Ultra HD Platinum HDMI kábelMonster Ultra HD Black Platinum HDMI kábelMonster Ultra HD Black Platinum HDMI kábelMonster Ultra HD Black Platinum HDMI kábelMonster Premium Black Platinum HDMI kábelMonster Premium Black Platinum HDMI kábelMonster Premium Black Platinum HDMI kábelMonster Premium Black Platinum HDMI kábel

Egy kis történelem

Egy Noel Lee nevű amerikai mérnök, aki egyben igazi audiofil és profi zenész volt, 1977-ben felfedezte, hogy a különböző tulajdonságú kábelek nagymértékben befolyásolják az audio rendszerekből kapott hangot. E felfedezés okán kifejlesztett egy nagyon magas minőségű hangfalkábelt mely a Monster Cable nevet kapta. A termék olyan sikeres lett, hogy Lee 1979-ben megalapította a Monster Cable Products Inc.-et és termékével forradalmasította az audio világát.

A Monster ma már elkerülhetetlen része a modern audio, videó, multimédia világának, melyet nem csak professzionális kábeleivel érdemelt ki, hanem innovatív fejlesztéseik, korszakalkotó új ötleteik sokaságával, melyhez zseniális marketing stratégiájuk is hozzátartozik. Ugye senkinek nem kell bemutatni Dr. Dre-vel létrejött együttműködésüket és a Beats termékcsaládot?

Komponenseik nem csak az hifi vagy a házimozi rajongók számára, hanem az autóiparban, a számítógépes játékoknál, és bizony a profi stúdiók, hangmérnökök és zenészek körében is nagy népszerűségnek örvend. Szerkesztőségünkben is mindig nagy örömmel fogadjuk a Monster termékeket.

Monster Ultra HD Black Platinum HDMI kábel

Jelen tesztünk során korunk talán egyik legfontosabb adatátviteli eszközét volt alkalmunk megismerni közelebbről: a Moster Cable HDMI 4 tagú családját, esetünkben 1,5 méteres egységhosszban.

A részletek

Egy HDMI kábelnél sokadlagos szempont lehet, hogy hogy is néz ki, hisz "úgysem látszik", mi mégis úgy éreztük, hogy szentelünk néhány szót ezeknek a szépségeknek. Igen, tényleg ezt a szót tartjuk ide illőnek, és nem is véletlenül. Amikor először a kezünk ügyébe került a Monster Cable család, egy (illetve négy) bőséges információval és adattal ellátott "szokásos" csomagolás tárult elénk. Ám a felbontásukkor elismerő bólogatással nyugtáztuk, hogy a Monsternél nem csak a fejlesztő vagy tervező mérnöki, hanem a formatervező részleghez sem lehetett egy könnyed piknik az állásinterjún túljutni. Talán a HD Gold szürke színe emlékeztet néhány olcsóbb kábelre, de ettől függetlenül valóban igényes kivitelezés jellemzi a legapróbb részletekig, főleg a két legnagyobb testvérnél.

Monster Ultra HD Gold HDMI kábel

A család egyetlen szürke tagját is már 24 karátos aranyozású "V-Grip" kicsúszás védelemmel ellátott csatlakozóvéggel és valóban gusztusos szálcsiszolt alumínium fémrésszel látták el, amit apró szilikon Monster logó ékesít.

Továbbhaladva Duraflex® Hex Mesh védő köpeny biztosítja a rendkívüli hőmérséklet, valamint az akár 4000 hajlításnak is ellenálló védelmet a háromrétegű árnyékolással ellátott kábelek végén.

Monster Ultra HD Platinum HDMI kábel

Már a legkisebb modelltől elérhető a "Monster Life Forever" élettartam garanciája is, ami valljuk be, elég bíztató jel ebben a kategóriában.

A paletta alján elhelyezkedő Ultra HD Gold kábelnek sincs semmi oka szégyenkedésre az adatokat illetően, ha figyelembe vesszük a több mint 18 Gbps-os adatátviteli sebességet, a 4K x 2K felbontást vagy a 8-16 bites színmélységet mely tökéletesen alkalmassá teszi 3D, Full HD vagy akár 4K/UHD készülékek összekötésére.

A ranglétra következő fokától már nemcsak a fekete szín teszi különlegessé a Monster Cable HDMI kábeleit. Az Ultra HD Platinum-nál már a 22,5 Gbps-os adatátviteli sebességen felül a nagysebességű Ethernet képesség is emeli a kábel kvalitásait.

Monster Ultra HD Black Platinum HDMI kábel

A paletta csúcsán helyezkednek el a Black Platinum kábelek, név szerint az Ultra HD és a Premium. Ezeket valóban a komoly rendszerekbe ajánlja a gyártó, nem könnyű őket megizzasztani semmiféle UHD/4K tartalom átküldésével. A Monster Cable e tekintetben olyan biztos a dolgában, hogy a már említett "Monster For Life" élettartam garanciát megfejeli a "Cable For Life" fedőnevű szolgáltatással. Ez annyit takar, hogy amennyiben a jövőben bármikor a HDMI nagyobb sávszélességet igényel, mint amit a Black Platinum UltraHD vagy Black Platinum Premium biztosít, úgy a Monster kicseréli a kábelt egy újra, ami megfelel az ezeknek a követelményeknek. Ilyen szolgáltatásba bizony nem sűrűn futunk bele a piacon ennél jóval magasabb árszegmensben sem!

Monster Premium Black Platinum HDMI kábel

A Black Platinum kábeleket kézbe véve azonnal feltűnik, hogy itt a tudáson kívül különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a vásárló a külsőben se találjon kifogásolni valót. A csatlakozók karbon mintázata igényes Monster logóval van ellátva, és mindenképp említést érdemel a Premium verziónál található (a TV csatlakozás oldalán) 3 kék LED-ből álló "infopanel" ami egyértelművé teszi a felhasználó számára, hogy épp SD, HD vagy 4K tartalom igyekszik a forrástól a megjelenítő irányába.

A teszt

Ahogy már megszokhattuk, a Monster gyártól nehéz a sajtó és reklám anyagokon kívül bővebb termékinformációhoz jutni, így minden bizalmunk a tesztekben volt. A tesztkörnyezetünkbe sok lehetséges felhasználói területet lefedő eszközt igyekeztünk bevetni. Ezek a következők voltak: PlayStation 4, Dune médialejátszó, OPPO Blu-ray lejátszó, Marantz és Arcam házimozi erősítő, LG és Sony UHD TV és projektor, valamint asztali számítógép és laptop. Valós 4K tartalmakat csak demó anyagokon tudtunk tesztelni, de mind 4K mind Full HD anyagokkal megvizsgálva nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy a Monster Cable család tagjai egytől egyig profi szintet képviselnek. A színek dinamikája, a kontraszt, élesség, a sötét részek homogenitása és az átmenetek terén is magasan az "átlag" HDMI kábelek felett teljesítettek.

Monster Ultra HD Platinum HDMI kábel

A legolcsóbb és a legdrágább kábel közti különbség a tesztben használt 1,5 méteres hosszban elhanyagolható, így aki maximum Full HD TV-t használ és a tartalmak sem haladják meg ezt a minőséget, úgy az Ultra HD Gold és Platinum tökéletes választás, de aki hosszútávon gondolkodik és igényes komoly rendszerben szeretne 4K-s tartalmakat kompromisszumok nélkül élvezni, annak mindenképpen kifizetődő lehet a Black Platinum kábelek mellett dönteni.

Az összes tesztben szereplő Monster kábel kapható még 3, 5 és 10 méteres hosszban is. Sajnálatunkra, egyelőre a leghosszabb verziót nem állt még módunkban tesztelni, de borítékolható, hogy a Monster HDMI kábelcsalád igazi különbségei ezen mutatkoznak meg igazán.

Végszó

A Monster ismételten egy remek termékkel örvendeztette meg a multimédia világ újdonságokra szomjazó táborát. Új HDMI kábel családjának minden tagját erősen ajánlott vételnek titulálunk, figyelembe véve a kidolgozást, a kábelek tudását és kimagasló ár/érték arányát és nem utolsó sorban a garanciális hátteret.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.