JBL Clip 2 Bluetooth hangszóró teszt

MacGuyver hangszórója

2016. május 1., vasárnap, 13:35

JBL audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth JBL hangfal JBL hangrendszer JBL Clip Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal hangfal teszt hangszóró teszt JBL hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

A JBL Clip2 a mobil hangfalak GoPro-ja, vagy ha úgy tetszik, svájcibicskája. Kicsi, praktikus, és sokat bír - főleg vizet és hangerőt. De mi kellhet még?

JBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóró hátlapJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóróJBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóró

Mitől jobb a kettes?

A JBL Clip 2 épp azt nyújtja, mind bármilyen cigarettásdoboz nagyságú ultrakompakt mobil hangrendszer, csak megfejelve néhány hasznos extrával. Leginkább szembetűnő adottsága, hogy készülékházával egybeépítettek egy alumínium karabinert. Utóbbi az előző generáción még egy műanyag borítású kapocs volt, mely a mostanihoz képes csak lényegesen keskenyebb tárgyakra engedte felakasztani a hangrendszert.

JBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóró

Az emblémával stílusosan megegyező színű karabiner nem eltávolítható, de ezt nem éreztük hátránynak, legalább nem hagyjuk el. Másik praktikus adottsága, hogy a Clip2 a rajta lévő gumis buroknak és a hangszórót fedő speciális szövetnek köszönhetően, megfelel az IPX7 minősítésnek. Rövid időre akár 1 m mélységig vízálló. Így ha például véletlenül belepottyan a kerti medencébe vagy fürdőkádba, nem lesz semmi baja, és ha koszos lesz, akkor vízcsap alatt is tisztítható. E mellett egy gyárilag rögzített, kb. fél méter hosszú 3,5 mm-es Jack csatlakozófejes kábellel is rendelkezik, mellyel ráköthetjük például a laptopunkra. Ahogy a mai mobil hangrendszerektől megszoktuk, ezúttal sem maradt el a telefonos kihangosítás funkció és a hangerőszabályzó, ill. híváskezelő gombok.

JBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóró hátlap

A JBL-től megszokott módon, többféle színben (szürke, piros, fekete, sötétkét, türkiz) is megvásárolható a kis hangrendszer. Töltése micro USB kábelen történik, mellékel is hozzá a gyártó egy olyat, ami rövid és gumírozott. Egyébiránt, ha egy társaságban esetleg ketten is használnak ugyanilyen típusú hangrendszert, akkor vezeték nélkül összepárosítható két Clip 2, ekképpen megduplázható a teljesítmény.

JBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóró

Használat, hangminőség

Tesztalanyunk kicsivel nagyobb, mint tenyérnyi területet foglal el, ugyanakkor 184 grammos tömege által bárhova felakasztható, szinte észrevétlen marad. Mi egy vidéki séta során kipróbáltuk nadrágra és táskánkra akasztva is, mindkét esetben zavartalanul használhatónak bizonyult, a karabiner pont át képes fogni a legtöbb turista hátizsák pántját. Az integrált kábel helyett talán jobb lett volna, ha csak egy aljzatot hagynak a hangszórón, persze így garantált, hogy a Clip 2 bármely szituációban "bevethető" legyen. A zsinórt használaton kívül jojó-szerűen feltekerhettük a készülékház oldalán húzódó mélyedésbe, a csatlakozófejet pedig a hátlapba kellett nyomni.

JBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóró

Az első bekapcsolás és az azt követő párosítás pillanatokon belül lezajlott, a süllyesztett gombok jó érzékenységgel és reakcióidővel működtek. Egyébként ki és bekapcsoláskor illetve párosításkor nem a szokásos, kommersz Bluetooth hangszórós csipogással, hanem a JBL nagyobb típusainál is alkalmazott hangeffektekkel jelzett vissza a Clip 2. Vezeték nélküli hatóköre egybenyitott lakásokban vagy falak nélküli környezetben akár 7-8 méter is lehet, ami nagyon jónak számít. A beépített, 780 mAh kapacitású lítium-ion polimer akkumulátor kb. 2,5 órányi töltést követően, 50-60 %-os hangerőn, dinamikus zenékkel, hozzávetőleg 5-6 órát működtette a kis hangrendszert. Halkabb járatás vagy kevésbé agresszív zenék esetében az említett időtartam akár plusz két órával is gyarapodhat.

JBL Clip 2 vízálló Bluetooth hangszóró

Hangminőségét illetően nem kellett csalódnunk, persze a fizikát nem lehet meghazudtolni, egy kb. csészealjnyi területű hangfalhoz mérten nagyon jól teljesített a Clip 2. Igencsak visszafogott basszusokat produkált (a specifikáció szerint 120 Hz-től szólal meg), viszont dinamikában és részletességben kicsivel jobban szerepelt, mint a korábban általunk is tesztelt JBL GO. Utóbbit, aki már hallgatta, az közel azonos teljesítményre számíthat a Clip 2-től, picivel markánsabb, szilárdabb részletekkel. Az iPhone jelszintjét 80 %-ra állítva még tisztán szóltak a zenék, e fölé lépve, ha túl sok alsó frekvenciát próbált a nyakába venni, hallhatóan torzzá vált a Clip2. Ezen nem annyira lepődtünk meg, mivel az eszköz belsejében lévő, 1 db 40 mm átmérőjű membrán hatékonysága még így is becsületesnek számított. Leginkább telített középső frekvenciáival váltott ki pozitív elismerést, ebben a tartományban jócskán meghazudtolta szerény méretét. Ez utóbbi és a kis hangszóró nyilvánvalóan behatárolja a szórási tartományt, tehát amerre fordítjuk a Clip2 előlapját, a hanginformáció java egy bizonyos, viszonylag keskeny sávban fog tovább haladni. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagynunk a kis méret és a kedvező ár érdekében megszabott kompromisszumokat, melyekkel együttvéve is lelkifurdalás nélkül kijelenthetjük, hogy a maga kategóriájában, háttérzenei célokra kifogástalan a JBL csöppsége.

Végszó

A JBL Clip 2 a maga kategóriájában verhetetlen, ügyesen tálalt szolgáltatásainak köszönhetően, az elődjéhez képest sokkal jobban beilleszkedik a gyártó manapság kapható mobil hangrendszerei közé. Talán nem minden kültéri testmozgást végző személy akar zenét hallgatni sportolás közben, mi ettől függetlenül bátorkoduk megnevezni az elsődleges célszemélyeket: akik sok időt töltenek vízen, hajón vagy csónakban. Nekik ugyanis nem minden esetben előnyös a telefonjukat nyomkodni, miközben a kormánylapátot/evezőt kell uralniuk, viszont ha fontos hívást várnak, a kis Clip 2 még erős szélben is jó hangosan tolmácsolja beszélgetőpartnerünk hangját. Persze, aki a vízen sportol, az aligha akar telefonálni. Mindent összevetve hiánypótló, jópofa és fiatalos megoldássá nőtte ki magát a JBL zsebhangrendszere, akkor is mosolyokat gyűjtött maga köré, amikor nem használtuk, és valahol ez megalapozza a sikerét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.