Yamaha NX-N500 aktív hangfal teszt

2015. december 14., hétfő, 18:50

Yamaha audio hifi hangfal hifi hangfal aktív hangfal Yamaha hangfal MusicCast hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt Yamaha hangfal teszt

A Yamaha NX-N500 megszólalásig úgy néz ki, mint a cég stúdió monitorai, és - lássuk be - valahol tényleg a profiknak szánt, fehér hangszórós dobozkák alapjaira épül. Csak éppenséggel belezsúfoltak néhány extrát, hogy a keverőpultok világa helyett az átlagos, otthoni környezetekben is teljesíteni tudjon. Zenerajongók, figyelem!

Yamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfal hátlapYamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfal mélysugárzóYamaha NX-N500 aktív hangfal magassugárzóYamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfalYamaha NX-N500 aktív hangfal távvezérlőYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast

Miért "Network Powered"?

Nyers fordításban "hálózati aktív hangfal" lehetne az NX-N500 hivatalos megnevezése, voltaképpen az is, olyan értelemben, mint pl. az ugyancsak hálózatinak titulált, integrált sztereó erősítők. Ezt az aktív monitor ugyanis képes rácsatlakozni otthoni helyi hálózatunkra (egy Ethernet port vagy WiFi antenna által), és ha ez megtörtént, akkor máris ránk zúdul a lehetőségek tárháza. Egész konkrétan a Yamaha MusicCast, melyről korábban már részletes bemutatót írtunk. Az NX-N500-at tetszés szerint alkalmazhatjuk többszobás hangrendszerünk egyik zónájaként, a telefonunkon tárolt tartalmat közvetíthetjük felé, és persze az olyan netes szolgáltatások, mint az internetrádió, szintén adottak. Tehát leegyszerűsítve a lényeget, a Yamaha készített egy pár aktív hangfalat, amit huszonegyedik századi módon vezérelhetünk, a mindennapjaink részévé tehetjük anélkül, hogy mondjuk csak a számítógép előtt ülve vennénk hasznát.

Yamaha MusicCast App

Halkan megjegyezzük, hogy utóbbi mégis csak döntő hányadát képezi a lehetséges felhasználási területnek. Az NX-N500 elhelyezhető a nappaliban, a TV két oldalán, vagy akár önmagában, az irodánk polcán is, de akkor kapjuk meg tőle a legtöbbet, ha magunk elé rakjuk egy jó nagy íróasztalra, a monitor jobb és bal oldalára, természetesen minden esetben tüskékre vagy állványra.

Yamaha NX-N500 aktív hangfal

Küllem és tudás

A Yamaha hosszú évek óta készít aktív monitorokat, ami értelemszerűen megmutatkozott az NX-N500-on is. Dobozát masszív MDF-ből készítették, mélyközép hangszórója pedig a Soavo típusból származó, PMD kónuszt tartalmazza. Mindössze annyiban tér el a hagyományos, stúdiókba szánt monitor hangfalaktól, hogy a hangszórók körüli csavarokat eltűntették és a hátoldalon nincsenek szobaakusztikai adottságokat kompenzáló kezelőszervek. Az összkép tiszta és rendezett, és távirányítót is kapunk hozzá.

Yamaha NX-N500 aktív hangfal hátlap

Napestig lehetne sorolni az extrákat, még Bluetooth vevő (és adó) funkciót is tartalmaz a kis hangfal, ugyanakkor érdemes digitálisan rákötnünk számítógépünket, mivel a benne lévő, ESS gyártmányú (ES9010K2M) DAC akár 384 kHz mintavételezésre is képes. Emellett natív, 5,6 MHz DSD folyamot is gond nélkül kezel. Természetesen, mielőtt nekiállnánk rázúdítani a számítógépünkön tárolt, audiofil zenegyűjteményüket, célszerű egy ASIO segédalkalmazást letöltenünk, utóbbi ingyenesen telepíthető a legtöbb Windows operációs rendszerre (természetesen a MAC szoftvereket is támogatja a hangfal).

Yamaha MusicCast

Az imént leírtakban sokoldalúnak tituláltuk az NX-N500-at, és az is - de leginkább hálózati extrák tekintetében. Aki otthoni médiaközpontjának részévé szeretné tenni, és/vagy a televízióra kötve, univerzális hangrendszernek használná, annak nem árt előtte összeszámolni, hogy fizikailag hány forráseszközt kötne rá a Yamaha aktív dobozaira. A fejegység hátoldalán lévő USB-B, optikai és analóg 3,5 mm-es sztereó Jack által mindösszesen három készüléket csatlakoztathatunk klasszikus, kábeles módon a hangfalhoz. Aki ennél több eszközt szeretne kihangosítani, annak érdemes inkább klasszikus hifi komponensekből rendszert építenie, mivel már a belépő/középkategóriás sztereó elektronikák is sokkal fogadóképesebbek ilyen téren. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy az NX-N500 nem rendelkezik mobileszközeink töltésére alkalmas, 5 V-os USB porttal és aktív mélysugárzó kimenettel, tehát a jövőbeni rendszerfejlesztést illetően vannak kötöttségei. De pont ez az aktív hangfalak lényege, hogy "önmagukban" megoldják a hangkeltés feladatát, mindenféle kiegészítő, rendszerünket bonyolító komponensek nélkül.

Hangminőség

Az NX-N500 sok esetben odafigyelt arra, hogy arányaiban megtartva közölje a hanginformációt, és ne váljon feleslegesen díszítetté, színezetté. Kis méreteiből fakadóan, folyamatos feszességgel kezelte a basszusokat. Nem tudtunk olyan zenét találni, ami portzajt okozott volna neki. Ha egy felvétel túl sok alacsony frekvenciás hangot tartalmazott, akkor inkább visszafogták magukat a kis aktív monitorok, és kevésbé mentek mélyre. A házibuli-jellegű, mellkas döngető ütemekhez nagyon fel kellett csavarnunk a hangerőt. Ezt a Daft Punk - Get Lucky közben megkíséreltük... mire már az irodai szék is remegni kezdett alattunk, addigra a monitorok károsan hangos üzembe léptek. Ekkora terhelés már árt a fülnek. Pozitív volt viszont megtapasztalni, hogy a fekete-fehér apróságok ilyen sokáig képesek elmerészkedni, ha hangnyomásra van szükség.

Yamaha NX-N500 aktív hangfal

A részletek kezelését kicsit félvállról, de ügyesen oldotta meg a rendszer. A hangszórók rengeteg effektust csak lazán, könnyedén kilövelltek magukból, afféle lényegre törő módon. Egy 24 bites jazz felvétel (Charlie Haden Quartet West - If I'm Lucky) hallgatása közben már az első másodpercben sikerült észrevenni, hogy a Yamaha a hangszereket el tudja különíteni, de szigorúan a saját kedve szerint. Szépen elhatárolódott az ének a vonósoktól és a nagybőgőtől, a seprűvel simogatott cintányér is diszkréten ki tudott rajzolódni, az összkép viszont egy láthatatlan háromszögbe került, onnan egy pillanatra sem mert kijjebb törni. Ez a sajátos térleképzés minden létező hanganyagnál megmaradt, minket speciel a legkevésbé sem zavart. Az NX-N500 diszkréten, fegyelmezetten ontotta magából a zenét anélkül, hogy dimenziókaput akart volna nyitni vagy a hátunkat borzolni.

Yamaha NX-N500 aktív hangfal

Az összkép nagyon jól sikerült. Nem nevezhető megdöbbentőnek vagy élvonalbelinek, de tény, hogy a Yamaha kis dobozai nagyon becsületesen teljesítettek akkor is, ha kicsit keményebb hajtást kaptak. Tetszett, hogy a magassugárzó hajlandó volt sok információt közölni anélkül, hogy karcossá vált volna. A fejlesztők kicentiztek egy ideális határértéket a közlékenység és lendületesség között, ami közeltéri monitorozás esetén gyakorlatilag bármilyen hanganyagot szépen, és árnyaltan megszólaltat. Mindazonáltal a MusicCast megléte és hallhatóan feszes, pörgős karakterük miatt mi inkább otthoni szórakozásra, mint effektív stúdiómunkálatokra javasoljuk ezeket a dobozkákat. Nem véletlen, hogy a hangfeldolgozásra szánt aktív monitorok megkülönböztetett szériában futnak, az NX-N500 inkább csak dizájnban próbál rájuk hasonlítani. Valójában őszintesége inkább "nyers modorosságnak" titulálható, de ez a gyakorlatba átültetve 10-ből 9 embernek tetszeni fog. Ügyesen elhitette velünk a fehér membrán és fekete dóm kettőse, hogy amit hallunk, az úgy kerek, ahogy van, annak ellenére, hogy mélységérzet és testesség terén már többet is kaptunk (természetesen a jóval drágább rendszerektől).

Végszó

A Yamaha NX-N500 egy okosan megépített, univerzálisan használható aktív monitor hangfal, mely a konzervatív stúdióvilágból kimerészkedett a nappaliba, vagy bármely átlagfelhasználó íróasztalára. Mi inkább utóbbit javasoljuk: szerintünk olyan környezetbe érdemes ilyen dobozkákat tenni, ahol legtöbbet a monitor előtt ülve tartózkodnak, de alkalmanként igény van nagyobb hangerőre is, bármilyen oknál fogva. Az NX-N500 teljesítmény és kivitel tekintetében is fegyelmezett, egységes összképet mutatott fel. Érdekes alternatíva, a hagyományos, kompakt hifi rendszerekkel szemben. Fő előnye, hogy megkímél minket a klasszikus készüléklánc (lejátszó, hangfal, hangfalkábel, erősítő, stb.) beszerzés okozta fejfájástól, és egy csomagban összeállítva már kulcsrakész hangot kapunk anélkül, hogy szégyenkeznünk kelljen. Mi több, még működő számítógép/lejátszó sem feltétlenül kell ahhoz, hogy szóra bírjuk a Yamaha kis hangfalait, mivel a MusicCast önmagában féltucatnyi hálózati extrát tesz a lehetséges források közé.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.