Új tápkábel a LessLoss kínálatában

2024. május 17., péntek, 01:35

LessLoss audio hifi kábel tápkábel hifi kábel audio kábel LessLoss kábel LessLoss tápkábel

C-MARC Stellar néven debütált az audiofil kábelspecialista LessLoss cég legújabb terméke. A korábban bemutatott C-MARC tápkábelek közül jelenleg ez tartalmazza a legtöbb vezetőanyagot. Kölcsönkaptunk egyet a KáCsa Audiótól, hogy kiderítsük, mitől különleges a litván cég újonca?

LessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar tápkábelLessLoss C-MARC Stellar és C-MARC Classic tápkábelek

Egyedülálló kivitel

A LessLoss különleges színfolt a high end nevek között, még a legtöbb egzotikus kábelspecialista céghez viszonyítva is. Talán az eddigi legnagyobb áttörése volt a mai napig egyedülálló struktúrára épülő C-MARC széria bevezetése, melyről három éve mi is írtunk. Korábbi cikkünkben ecseteltük a technológiát, ezért most csak dióhéjban foglaljuk össze: a Litze huzal működési elvét hasznosítja, de egyéni belső felépítéssel. Saját értelmezésünk szerint a bucking coil tekercsrendszer előnyét nyújtja. Zajkioltást végez, amire a C-MARC (common-mode auto-rejecting wire and cable) elnevezés ugyancsak utal. A kábelben minden egyes rézszál zománcozott és -180 fokos kriogén kezelést kap. Utóbbinak köszönhetően a fém molekulaszerkezete homogénné válik, illetve ahogy gyártója fogalmaz: "a (réz)kristályok feszültsége lecsökken". Mindez a kezeletlen rézhez képest jobb hangzást eredményez.

LessLoss C-MARC Stellar tápkábel

Számos tanulsággal zárult a korábbi ismerkedés, többek között azzal a visszatérő felismeréssel, hogy a hangminőség javítása bizonyos szint fölött hatványozódó mértékben dráguló mulatság. Azt is elérte a gyártó, hogy a C-MARC családon belül megfizethetőbb opciót teremtsen. Utóbbi volt a C-MARC Prime tápkábel, melyről ugyancsak írtunk, jelentősen kedvezőbb összegbe került a klasszikus kiadáshoz képest.

LessLoss C-MARC Stellar és C-MARC Classic tápkábelek

Stellar vs. Classic - miben más?

Louis Motek alapító és ügyvezető látott még potenciált a technológiában és úgy döntött, magasabbra emeli a mércét. A C-MARC Stellar majdnem ugyanolyan felépítésű, mint a Classic kiadás, de a belső és külső vezetőcsatornájába is sokkal több rézszálat helyeztek (a Classic teljes vezető keresztmetszete 14,137 mm2, a Stellar-é pedig 21,206 mm2). Másik kulcsmotívum, hogy az új csúcskábel csak a cég speciális Entropic Process bejáratást segítő metódusával igényelhető. A LessLoss nem sok konkrétumot közölt a beégetési folyamatról, azon kívül, hogy az említett procedúra 12 órával meghosszabbítja egy termék gyártási idejét és hogy sokkal gyorsabban elérhető általa a végleges, "bejáratott" hangkarakter.

LessLoss C-MARC Stellar tápkábel

Küllem

Louis Motek évtizedes tapasztalatot szerzett professzionális hangstúdióban, de muzsikuscsaládból származó egyénként maga is kivette a részét a zenélésből (tudomásunk szerint énekes és orgonista is volt). A LessLoss C-MARC Stellar külseje elsősorban nem a zenei, hanem ékszerész múltra világított rá, mert emberünk átmenetileg ilyen munkakört is betöltött New York-i életszakaszában. A tápkábel szemgyönyörködtető kivitelű, ami a magas árért cserébe elvárható. Az átlátszó házas IEC-C13 csatlakozók rálátást engedtek a bennük lévő érintkezőkre is, melyek japánból importált, aranyozott rézből készültek. A másik oldalon lévő, tellúr rézvezetős Schuko dugók az IeGO cég Dreamworks szériájából származnak (Ti2400M 8085CT-Gu). Élőben jól láthatóan vastagabb a Stellar, mint a Classic kiadás, de ahhoz képest, hogy milyen tetemes mennyiségű rézvezetőt tartalmaz, meglepően hajlékony.

LessLoss C-MARC Stellar tápkábel

Személyes tapasztalatok

A jelenlegi írás nem teszt, inkább bemutató, mivel azonban Magyarországra is érkezett LessLoss Stellar, szerfelett kíváncsiak voltunk rá, hogy mégis mit művel a hanggal. A KáCsa Audiótól kölcsönkaptuk, hogy nyugodt körülmények között, egy, a próbára összeállított hifi szettben is meggyőződjünk a "tudásáról". A gyors kísérletre KEF Reference Meta 1 hangfalakat (teszt hamarosan) és Mark Levinson No. 5805 integrált sztereó erősítőt toboroztunk. Forrásnak saját Reavon UBR-X200 és Naim
NDX 2
lejátszónkat illesztettük be, jelét koaxiális kábellel továbbítottuk az erősítő beépített D/A konverteréhez.

LessLoss C-MARC Stellar tápkábel

Kiindulási alapként IsoTek EVO3 Premier tápkábelt kapott a lejátszó és az erősítő is. Annak ellenére, hogy korábban saját meghallgatás útján döntöttünk megtartásuk mellett, az IsoTek kábelek alapvető problémát eredményeztek: nem különösebben ájultunk el a szett tudásától. Túlzás lett volna rossznak nevezni a hangot, de egyáltalán nem olyat kaptunk, amit a rendszer közel nyolcmillió forintos végösszegért elvártunk. Nem bontakozott ki a térhatás és a legtöbb hanginformáció egyértelműen a hangsugárzók tengelyéből érkezett.

LessLoss C-MARC Stellar tápkábel

A Stellar beillesztésével döbbenetes változáson ment át a hangszínpad. A középpont a hangdobozok közé helyezkedett el. A Tsuyoshi Yamamoto Trio - Caravan c. számát hallgatva gyorsabb és pontosabb volt a dob. A nagybőgő fantasztikus lecsengéssel, realizmussal játszott. Kialakult az illúzió, elhittük, hogy a zenészek a nappaliban játszanak. Amiben leginkább maga mögé utasította belépő/középkategóriás alternatívánkat a LessLoss, hogy megnövelte az intimitást és nyitottabb módon jelenítette meg a zenét.

Joe Satriani - Wind In The Trees c. művét hallgatva először az erősítő kapott LessLoss tápkábelt. A dobfelszerelés szélesebb térben jelent meg és az előadás könnyedebb, lazább dinamikai határokkal jött át. A gitár még nem vált le a hangdobozokról, de legalább nyitottabb, tisztább összképet kaptunk. Ezt követően a lejátszóba is bekerült egy Stellar kábel. Szerintünk a forrás nagyobb eltéréssel "reagált" a jobb minőségű tápkábelre, mint az erősítő. A basszusokban lévő árnyaltság, textúra ég és föld mértékben javult. A cintányérok kiszabadultak a hangfalakból. A lábdob könnyebb, de közben hegyesebb dinamikaváltással dolgozott. A kétoldalra kevert, hömpölygő gitáreffekt sokkal konkrétabb, észrevehetőbb módon jelent meg, mint a LessLoss nélküli állapotban.

LessLoss C-MARC Stellar tápkábel

Záró gondolatok

Bármilyen hifi kiegészítő tesztje során a legmeghatározóbb pillanat, amikor azt eltávolítjuk a rendszerből. Ha nincsen öt másodpercen belül megnevezhető, egyértelmű változás, valószínűleg a rendszer már nem reagál rá, vagy a hallgató nem tudja, hogy mire figyeljen. Utolsó opció, hogy maga a kiegészítő egyszerűen nem hatékony az adott szetthez. Ahányszor kivettük a LessLoss kábeleket és visszatettük az alapszintnek vélt alternatívákat, az énekhang visszamászott a hangfalakba.

A kiindulási pontra "visszalépve" továbbra is remekül átjöttek a hangulati elemek, de nem hallottuk a Mark Levinson és KEF kombináció legizgalmasabb, eleinte teljesen rejtett képességeit. A LessLoss C-MARC Stellar értelemszerűen ultra high end kategóriás szettekhez való, talán még a mi próbaláncunknál komolyabban is megállná helyét. Az eset tanulságaként annyit szűrtünk le, hogy hiába drágábbnál is drágább erősítő-hangfal kombináció, ha zajos áram hatására azok nem fedik fel valós tudásukat.

Valószínűleg sok olvasó fejében merül fel a kérdés, hogy vajon mennyire állja meg a helyét a LessLoss C-MARC Stellar, melynek kétméteres kiadása e sorok írásakor kb. 930 000 forint. Ráadásul kevesebb, mint féláron kapható kisebb testvére, a C-MARC Classic tápkábel, mely ugyancsak magas népszerűségnek örvend a cég honlapján lévő vásárlói kommentek alapján (és mi is ódákat zengtünk róla).

A zenehallgatás eleve szubjektív, még az árak figyelembevétele nélkül is, ezért szerintünk ebben a kategóriában (és bármelyikben) leginkább az a kérdés, hogy a leendő tulajdonos mit keres, milyen hangzást tűzött ki célul. Ha más termékkel nem sikerült elérni a kívánt élményt, akkor az eredmény beszéljen magáért. Cikkünk nem tartalmaz pontozást és mérleget, mert rendkívül nehéz olyan terméket mérlegelni, melynek beillesztése felér egy erősítő vagy lejátszó jobbra cserélésével. Előzetes egyeztetést követően a KáCsa Audió lehetőséget nyújt mindegyik LessLoss termék otthoni tesztelésére, érdemes élni vele!

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 931 000 Ft (2 m)
Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-220-9100

+36-30-884-1234

1164 Budapest, Rádió utca 1.

kacsa-audio.hu

LessLoss C-MARC Stellar tápkábel

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.