Triangle Comete 902 állványos hangfal teszt

2018. július 18., szerda, 05:10

Triangle audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Triangle hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Triangle hangfal teszt

Klasszikus hangulatot kelt a Triangle Comete 902, életteliséget ígér gyártója, miközben belépő kategóriás áron lehet hozzájutni. Újabb francia hangfalat hallgattunk!

Triangle Comete 902 hangfalTriangle Comete 902 hangfalTriangle Comete 902 hangfalTriangle Comete 902 hangfalTriangle Comete 902 hangfal csatlakozóTriangle Comete 902 hangfal csatlakozóTriangle Comete 902 hangfal csatlakozóTriangle Comete 902 hangfal keresztváltóTriangle Comete 902 hangfal kábelTriangle Comete 902 hangfal belsőTriangle Comete 902 hangdobozTriangle Comete 902 hangfal magassugárzóTriangle Comete 902 hangfal magassugárzóTriangle Comete 902 hangfal magassugárzóTriangle Comete 902 hangfal magassugárzóTriangle Comete 902 hangfal magassugárzóTriangle Comete 902 hangfal magassugárzóTriangle Comete 902 hangfal mélysugárzóTriangle Comete 902 hangfal mélysugárzóTriangle Comete 902 hangfal mélysugárzóTriangle Comete 902 hangfal mélysugárzó

Évtizedes látvány

A Triangle 35 évnyi tapasztalatát kellett, hogy kamatoztassa, aminek gátat szabott a megcélzott kedvező ár, de úgy tűnik, sikerrel jártak - a külsőt tekintve biztosan állíthatjuk, mivel a doboz a mellékelt előlapi takaróselyem levétele után a régi szép időket juttatja eszünkbe. Matt fekete előlap, kerekítés nélküli, éles szélű reflexnyílás (a két dobozon aszimmetrikusan elhelyezve), és 100 %-ban cellulóz papírból készült mélyközép hangszóró, ugyancsak vintage hangulatot keltő, hullámos peremmel.

Triangle Comete 902 hangfal

Ez a doboz a maga sötét arcával olyannyira diszkrét, hogy egy sötétebb médiaszobában már csak bekapcsolt telefonvakuval tudnánk megkeresni. Ekkor megcsillanna a TZ202 titán dóm magassugárzó elé helyezett, króm felületű terelő kúp, amely az előlap egyetlen dekoratív eleme.

Triangle Comete 902 hangfal magassugárzó

Akik a hifi készülékeket szobadíszként akarják használni, azoknak bizonyára egyhangú ez a dizájn, akik viszont becsülik a technológiát és szeretik a háttértörténeteket, azoknak bizonyára sokat mond ez a doboz. Nekünk akkor árult el még többet, amikor óvatosan belekukkantottunk.

Triangle Comete 902 hangfal belső

Lelkileg kiegyensúlyozott

A mélyközép hangszóró kosara alumínium, a magassugárzó mögött pedig jókora mágnes domborodik, de más részletek is ígéretesek. A doboz belsejét alaposan kibélelték hangelnyelő anyaggal, a keresztváltó pedig egyszerre igényes és primitív, alkatrészeit precízen szerelték fel.

Triangle Comete 902 hangfal keresztváltó

Ha egyvalamit kifogásolhatnánk, az a puritán reflexcső volna, de kb. 130 000 Ft-os pár-árért az összkép egyáltalán nem rossz. Kettős kábelezésre is lehetőséget nyújt, ami egyeseknek jó hír lehet, bár az inkább háromutas hangfalaknál okozhat javulást. A fotók picit megtéveszthetők lehetnek: ne feledjük, hogy a Comete 902 önmagában 40 cm magas, tehát nem olyan kompakt, mint mondjuk az Elara LN01, cserébe űrtartalma is nagyobb.

Triangle Comete 902 hangfal kábel

Hangminőség

Először 2x40 W teljesítményű Rotel erősítővel teszteltünk, majd átváltottunk egy majdnem kétszer erősebb BC Acoustique-ra. Érdemes volt feljebb lépni, mert a Comete meghálálta az energia többletet. A kisebb erősítővel nekünk nem volt elég teres a színpad, a dinamika is bizonytalan volt (pedig az általunk jól ismert kis Rotel egyik fő erőssége a dinamika). A kettős monó felépítésű erősítő vagy azért, mert felismerte a Triangle franciaságát, vagy csak mert magabiztosabban tudta hajtani, kihozta azt a kis extra lendületet basszusban és térhatásban, amire vártunk. Ennek ellenére a Comete 902 egyáltalán nem osztogatja bőkezűen az alsó frekvenciákat. Annyira nem is bántuk.

Triangle Comete 902 hangfal mélysugárzó

A doboz frekvenciaelosztása egész ügyes, ésszerű terhelésen (hangerőn) kerek egésznek tetsző módon ábrázolta a zenét. Ha feljebb tekertük a hangerőt, attól felélénkült a titán dóm magassugárzó és romlott a finom részletek felbontása. Szomszédbarát, kellemesen közepes meghajtás mellett viszont tetszett a középmagas frekvenciák őszinte, száraz ábrázolása és az az általános szerénység, amibe a basszusokat csomagolta.

Triangle Comete 902 hangfal mélysugárzó

Az énekhangokat szinte műfajtól függetlenül (akkor is, ha az Unkle - Restless és akkor is, ha Eliane Elias - I Thought About You szólt) kissé vékonyan jelentek meg, vékony fonalként igazította őket középre a két hangsugárzó. Ugyancsak zenei stílustól függetlenül stúdiószerű diszkréciót mutatott, nem vetette el a sulykot, hogy gazdagítson és nem is puhított, hogy elvegyen. Mindez alapján a maga árában tökéletes hangfalnak is titulálhatnánk. Hozzá kell tennünk viszont, hogy bizonyos kategóriára jellemző sajátosságokkal még meg kellett alkudnunk, például a tere nem volt eléggé nagy (mélyebb lett az erősítő cserétől, de széltében elég szűkös maradt). Valamint elektronikus zenéknél a picit száraz középmagas hangokat eleinte szokni kellett, velük együtt járt, hogy az éneket az akusztikus-énekes-jazz számoknál a vártnál mindig közelebb hozta/tolta a rendszer, és a finom részleteket inkább kicsit lesarkította. Az ár ismeretében mindezt el tudtuk fogadni.

Triangle Comete 902 hangfal magassugárzó

Megjegyzünk egy apró tanulságot is: a tesztelés elején a magas frekvenciás tagolás túl technikai és a zongora búgós, színezett volt. Valami nem stimmelt, kiderült, hogy elfelejtettük egy múltkori teszt után visszacserélni a fekete gyári tápkábelt. Visszakerült a készülék mögé egy kb. 25 000 Ft értékű hifi tápkábel, és máris picivel higgadtabb, rendezettebb lett az dinamika, kevésbé tolakodott az ének. Mindez bizonyos értelemben a hangsugárzót is dicséri, hiszen hallhatóan meg tudta mutatni, hogy az áram finomítására mi változott.

Triangle Comete 902 hangfal csatlakozó

Végszó

A belépő/középkategóriás hangsugárzóknál a dizájn, hang és ár hármasából valamelyik mindig kompromisszummal jár, jelen esetben a megjelenést kell elfogadni. Kicsit molett és magas doboz a Triangle Comete 902, de ha a külsőségektől eltekintünk, akkor univerzális és elfogadható, kerek egésznek tetsző hangkaraktert kapunk felesleges adalékok nélkül, amennyiben neki tetsző erősítővel társítjuk. Basszusban visszafogott, de kis szobában, moderált hangerő mellett ezt az igényes zenekedvelők nem valószínű, hogy hiányként fogják majd fel, ha pedig igen, akkor egy aktív mélysugárzó megoldja.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.