Tavaszi megújulás a Sony kínálatában

2013. április 15., hétfő, 20:40

Sony Sony TV Sony TV 2013 4K TV UHD TV Sony 4K Sony X9000 3D TV LED TV LCD TV fejhallgató fülhallgató NFC MBR-1 XBA-C10 beszámoló

Múlt héten egy budapesti sajtótájékoztató keretein belül megcsodálhattuk a Sony idei termékfelhozatalát. Az újdonságok egy részét már tavalyi IFA beszámolónkban is szóba hoztuk, de piacra kerülésük idén tavasszal aktuális. Egyebek mellett bemutatták a Sony első magyarországi forgalomban elérhető, UHD (avagy 4K) felbontású LCD tévéjét, de nem volt hiány hangfalszettekben, fejhallgatókban és kamerákban sem. Az idei slágernek egyértelműen az NFC technológia számít, mely a Sony elmondása szerint "egyetlen érintéses" zenelejátszást tesz lehetővé.

A Sony magyarországi képviselete ezúttal egy aranyos, otthoni pillanatképet tárt elénk. Mikor beléptünk a konferenciaterembe, a félhomályban is jól kivehető volt, amint a színpadon egy kislány ül, piros ruhában és egy képet néz. Vetített képet nézett az elé állított mobil vásznon. A klasszikus, "púpos diavetítő" (aki már e nélkül nőtt fel, feltétlenül guglizzon rá) képét rögzítették kamerával, és ezt vetítették vászonra a kamera beépített projektorával. Furfangos megoldás, és ha belegondolunk, okos is. A beépített projektor nem csak a kamerával felvett anyagokat képes kivetíteni, hanem HDMI bemenetének köszönhetően rengeteg egyéb készüléket (akár mobiltelefont vagy tabletet) is használhatunk forráseszközként.

Sony sajtótájékoztató 2013 UHD TV

Az előadás másik kiemelt témaköre a sokat emlegetett UHD felbontás volt. El is hozták magukkal a Sony magyarországi piacon is elérhető "ultra nagy felbontású" modelljét, a felskálázással és még számos extrával telezsúfolt X9000A típust. A csúcsmodell tévé paneljének két szélére mágneses folyadékkal töltött hangszórókat építettek, melyektől a készülék szokatlanul széles lett, ám a kép élessége ellensúlyozta a furcsa kinézetet.

Sony X9000A UHD TV

Ezen kívül ejtettek néhány szót a Triluminos színjavító eljárásról, mellyel bizonyos értelemben az egykor népszerű, Trinitron koncepciót szeretnék újraéleszteni. A technológia bemutatásához felvittek a színpadra két TV-t, egy Triluminos-szal felvértezett Sony-t és egy konkurens terméket, melynek márkajelzését a viták elkerülése érdekében eltakarták egy VERSENYTÁRS feliratú címkével. Mindkét kijelzőre párhuzamosan rákötötték a cég legfrissebb demonstrációs anyagát, persze a Sony élénkebb színeket produkált. Az egyetlen bökkenő, hogy a Sony TV és a "VERSENYTÁRS" egyaránt gyári beállításokkal, kalibráció nélkül lettek bemutatva, ezért elgondolkodtunk, hogyan is lenne ez jó. Ettől függetlenül örömmel tesztelnénk egy Triluminos-os készüléket!

A nagy kérdés az, hogy vajon miként történjen az összehasonlítás? A készülékek akkurátus módon, a szabványoknak megfelelőre bekalibrált állapota, ideális körülmények között, vagy a gyári állapot? Sokszor a gyári, alapbeállítás inkább tetszetős, mint színhelyes, hogy a boltokban a vásárlókat letaglózza a látvány. Ezért aztán kénytelenek vagyunk a valósághű kép érdekében, műszer segítségével finomhangolni a menü beállításait. Üzleti értelemben komoly érvek állnak eme gyakorlat mögött, azonban vásárlóként joggal várjuk el, hogy a gyári beállítás, amennyire csak lehetséges, a maximumot nyújtsa.

Sony sajtótájékoztató 2013 fejhallgatók

A rohamtempóban növekvő, mobil fejhallgatós piacon jó néhány gyártó képviseli magát, és a Sony sem kivétel. A sajtótájékoztatóra elhozták legújabb mobil füleseiket, melyekbe szintén belekerült a Sony egyérintéses technológiája. Az eljárást azért emlegetik "egyérintésesként", mert ahhoz, hogy a vezeték nélküli jelátvitelt aktiváljuk, csupán össze kell érintenünk a küldő felet - ami lehet mobiltelefon vagy tablet - a fogadó féllel (ami jelen esetben a Sony vezeték nélküli fejhallgatója). Hab a tortán, hogy az NFC, (azaz Near Field Communication) nem csak fejhallgatókban, hanem egyéb mobil hangrendszerekben és az új Sony televíziókban is megtalálható. Visszatérve a fejhallgatókra, megépítettségük jól tükrözi a felhasználók mai igényeit. Például az MDR-1RBT típus nem csak kívülről csinos, hanem viselése is kellemes, köszönhetően valódi bőrből készült, vastagon bélelt párnáinak, valamint vezeték nélkül, Bluetooth-alapú kapcsolatot létesít mobilkütyünkkel.

Sony MDR-1RBT Bluetooth fejhallgató

Létezik olyan modell is az MDR-1 sorozatban, melynél az aktív zajszűrésre többfokozatú kapcsolót találunk a fejhallgató oldalán. Az MDR-1RNC (melyet hamarosan tesztelni is fogunk) csak egy szelet a tortából, más kategóriákkal is kecsegtetett a Sony. Említést érdemelnek a sportolóknak szánt, vízálló NWZ-W273 fülhallgatók, vagy a vájtfüleknek számára ígéretes, armatúrás hangkeltővel felszerelt XBA-C10 füles.

A Sony legújabb termékei 2013 áprilisától már itthoni forgalomban is elérhetőek.

www.sony.hu

Sony NWZ-W273 vízálló sport fülhallgató

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.