Sonos vezeték nélküli multiroom rendszer

2013. május 27., hétfő, 14:30

Sonos audio hifi multiroom hangfal hangrendszer hangszóró Sonos multiroom Sonos PLAY multiroom hangrendszer Sonos hangrendszer Sonos hangfal hangfal teszt hangrendszer teszt Sonos teszt Sonos multiroom rendszer Sonos multiroom teszt Sonos

Ha azt írjuk, "többszobás hangrendszer telepítése", a vizuális típusú olvasók előtt megjelenik egy kisteherautó, tele szakemberekkel. Rengeteg kelléket cipelnek, több száz méternyi hangfalkábelt, nagy koffereket infravörös jeltovábbítókkal, és egyéb kimondhatatlan nevű szerszámmal telepakolva. Mára a digitális jelfeldolgozásnak és a vezeték nélküli rendszereknek köszönhetően ez a jelenség egyre ritkább. Ha csak azt szeretnénk, hogy az egész házban szóljon a zene, attól még nem kell szétverni a falat és kilométernyi kábelt behúzni. Ha intelligens hangosítást építenénk a házunkba, akár mi magunk "összerakhatjuk" azt. Szerkesztőink ezúttal a Sonos modern, felhasználóbarát multiroom rendszerét próbálták ki, mely a vártnál jóval több lehetőséget tárt eléjük.

Sonos multiroomSonos BridgeSonos Bridge és CONNECT ZP 90Sonos CONNECT ZP 90Sonos CONNECT ZP 90 hátlapSonos CONNECT ZP 120Sonos CONNECT ZP 120 hátlapSonos CONNECT ZP 120 hátlapSonos Bridge és PLAY3Sonos Bridge és PLAY3Sonos PLAY3Sonos PLAY5Sonos PLAY5Sonos PLAY5Sonos PLAY5Sonos PLAY5 hátlapSonos PLAY5Sonos controller iPad-reSonos PLAYBARSonos PLAYBARSonos PLAYBARSonos PLAYBARSonos PLAYBARSonos PLAYBARSonos PLAYBARSonos SUBSonos SUB és PLAY3Sonos SUB

Mitől lesz jó egy többszobás hangrendszer? Nézzünk egy általános esetet. Szeretünk zenét hallgatni, zenére ébredni, és szeretnénk, hogy a házunk bármely szobájában szóljon ugyanaz a zene anélkül, hogy egy tízkilós hangfalat hurcolunk magunkkal. A dolgozószobában is jó lenne hallgatni valami muzsikát, vagy a rádiót, ugyanakkor a konyhai sütögetéseket is megfűszerezhetnénk zenei aláfestéssel. Nem is beszélve a hétvégi házibulikról. Íme az első kérdés: mit tehetünk ilyenkor? Hatékony, ha mindegyik szobában elhelyezünk egy mikro-hifi rendszert? Jó megoldásnak tűnik. A forrásanyagot azonban mindegyikhez nekünk kell biztosítanunk, a gyerekek elcsenik a távvezérlőket, és mindenhova rohangálni kell, hogy lehalkítsuk, vagy hangosítsuk. Egyértelmű, hogy ez nem teljesen praktikus. A nappaliban jó ha van hifi, de az előszobába, a konyhába, a fürdőbe és a dolgozóba sokkal egyszerűbb megoldás is megfelel. Most pedig jöjjön a második kérdés: hogyan tudnánk mindezt központilag vezérelni? Ezek a problémák sokak fejében megfogalmazódnak, és a Sonos az ilyen esetekre lett kitalálva.

A Sonos egyik fontos jellemzője az egyszerűség. A többszobás rendszerek alapelve, hogy az otthonunkat zónákra osztjuk fel. Minden külön helyiség, ahol zenét akarunk hallgatni, egy zónának felel meg. Régebben, a kábelalapú multiroom rendszereknél, a szobák falába épített panelekre volt szükség, melyekről vezérelhettük a hangerőt és a lejátszást. Mindegyikből külön kábelt kellett kiépíteni a központi vezérlő egységig, ami nem kis munkával járt. A rendszert többnyire infravörös távvezérlőkkel irányíthattuk, vagy odasétálhattunk a fali kezelőkhöz. A Sonos egyszerűsége abból fakad, hogy a zónák vezeték nélkül, WiFi alapokon is képesek kommunikálni egymással. Zsinórmentesen zajlik a jeltovábbítás és a vezérlés is, a lakás bármely pontján elérhetjük a hálózatot. Hab a tortán, hogy távvezérlőnk akár a saját mobileszközünk (iPod, iOS/Android rendszerű okostelefon vagy tablet) is lehet. Ingyenesen letölthetjük a Sonos alkalmazását, és a család bármely tagja vezérelheti a rendszert.

Egy érintés mind felett

A SonosNET szoftveres kezelőfelületén logikusan és átgondoltan navigálhatunk, a mobileszközökre optimalizált verzió tényleg jó szabadságérzetet nyújt. A WiFi hálózat hatókörén belül bárhol előkaphatjuk okostelefonunkat, iPodunkat vagy Androidos kütyünket, kábelek és infravörös hullámok nélkül vezérelhetjük a komplett rendszert. A PC/MAC számítógépekre telepíthető program szintén megállja a helyét, amatőrök is gyorsan áttanulmányozhatják, hozzáférhetnek a legtöbb almenühöz. A szoftver kezdőképernyőjén megjelennek előttünk az aktív zónák, melyeket külön-külön és csoportba foglalva egyaránt kezelhetünk. Például a "Nappali" két koppintással összevonható a "Konyha" zónával, hogy mindkét helyiségben egyidejűleg szóljon ugyanaz a zene, míg a "Dolgozó" és "Fürdő" helyiségek csendben maradnak. Az sem akadály, hogy minden szobában más szóljon. Aztán ha kedvünk úgy tartja, például házibulik alkalmával a "Parti Mód" gombocska érintésével azonnal láncba kapcsolhatjuk az összes egységet és helyiséget. Csoportosított módban is külön-külön állíthatjuk a zónánkénti hangerőt, de a teljes rendszer arányos jelszintjét is szabályozhatjuk.

Sonos controller iPad-re

Felhők és rádiók

A zónákat tartalmazó képernyőről továbbhaladva, leggyakrabban a főmenüt fogjuk látogatni. Itt állíthatjuk be, hogy adott helyiségben vagy csoportban mi szóljon, és böngészhetünk különböző szolgáltatások közül. Utóbbiakból valószínűleg sokaknak fog tetszeni az ébresztő funkció; betáplálhatjuk, hogy milyen zenére szeretnénk ébredni, ami pl. a reggeli tornát vagy fürdőzést hangulatossá teszi. Ha kedvünk úgy tartja, internetrádiót is hallgathatunk: a műsorkínálatot a TuneIn kliense biztosítja, kb. 70 000 állomásának köszönhetően a világ legtöbb adójához hozzáférhetünk. Emellett felhő alapú zenei szolgáltatásokat is kapunk, melyek túlmutatnak a rádiózás határain. A Deezer és Aupeo kliensekkel azt is meghatározhatjuk, hogy milyen zenei műfajokat, előadókat szeretünk, ezután olyan muzsikákat kínál a rendszer, melyek ízlésünkhöz passzolnak. Az online zenék többnyire 96 és 192 kilobit/másodperc adatsűrűségűek, vagyis egyenlőek egy átlagos MP3 fájl hangminőségével. Ennek hallatán a legtöbb hifista nem fog repesni az örömtől, de a Sonos a vájtfülűeknek is tartogat meglepetést.

Ha a helyi hálózatunkhoz csatlakoztatunk egy hálózati merevlemezt (NAS) vagy a számítógépünkön megosztunk egy mappát, a rajta tárolt zenéket a Sonos érzékelni (szakszóval élve indexelni) fogja. A platform kellően erős ahhoz, hogy akár magas bitrátájú FLAC vagy Apple Lossless formátumokkal is megbirkózzon, és a digitális jelfeldolgozás miatt nincsen veszteség. Hifi készülékünk ugyanolyan minőségben dekódolhatja a Sonos-ról érkező zenét, ahogy azt a hálózatra eredetileg feltöltöttük. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az amerikai cégnek időbe tellett, míg rendszerük ilyen gördülékennyé vált. Például néhány évvel ezelőtt egyes installációk azonnal lefagytak, amint lossless zenét akartunk velük lejátszani. Egy-két hónapon belül érkezett egy szoftveres frissítés, mely orvosolta a rejtélyes megállásokat. Mára akár egy több ezer gigabyte-os hálózati merevlemezen is böngészhetünk szélsebesen a különféle albumok között. Az általunk kipróbált konfiguráción néha tapasztalhatunk hangyányi reccenéseket, de ilyen temérdek mennyiségű zene beolvasása még sok számítógépnek is próbatétel. És ne feledjük, a Sonos számítógép nélkül üzemel. Az online kapcsolat megköveteli, hogy alkalmanként, kb. félévente egyszer automatikusan frissítsük rendszerünket, ez nem csak a szoftver foltozgatásai miatt hasznos, hanem a folyamatosan bővülő szolgáltatások miatt is. Tehát a Sonos egy rugalmas, jól működő multiroom hálózatot biztosít, könnyen átlátható menürendszerrel. Egy negatívumot említhetnénk: hogy a menürendszert (még) nem lehet magyar nyelvűre állítani. Jóllehet, a legtöbbször használt parancsokhoz egyáltalán nem kell angol nyelvzseninek lennünk, a finombeállításokhoz azonban egyeseknek érdemes pár percre előkapni a google fordítót. Idáig felületesen vázoltuk, hogy milyen elven működik a Sonos és milyen szoftveres extrákat tartalmaz. Most kitérünk azokra a készülékekre, melyek a rendszer "Zónajátszóiként" funkcionálnak. Általuk működhet a rendszer, és valósul meg a szobánkénti zenelejátszás.

Sonos Bridge

Sonos Bridge

A Sonos legkisebb, egyben legegyszerűbb komponense a Bridge. Nem számít zónának, inkább segíti a többi zónalejátszó működését. Ez a lapos, cigarettásdoboznál alig nagyobb készülék, ahogy nevéből is sejthetjük, hidat képez az internet és a multiroom rendszerünk között. A Bridge nem rendelkezik audio csatlakozásokkal, mindössze egy dupla Ethernet portot találunk a hátulján. Ez a kütyü két esetben lehet praktikus, egyrészt, ha a hálózati routert egy zónával sem kötöttük össze kábelesen. Ilyenkor a Bridge lesz a "kapocs". Letehetjük a router közelébe és ő fogja sugározni minden Sonos komponensnek az információt. A másik eset, ha mondjuk vasbeton födém miatt gyenge a jelkapcsolat két zóna között. Ekkor a két eszköz közé iktatva a Bridge segít, hogy azok jele kábel nélkül is erős maradjon.

Sonos Bridge és CONNECT ZP 90

Sonos Connect, fedőneve ZP 90

A ZP 90 a Sonos legegyszerűbb zónalejátszója. Alkalmazása akkor célszerű, ha már van tőle függetlenül is üzemelő hangrendszerünk. A fogadó fél lehet mondjuk egy aktív hangfal, de akár házimozi erősítő is. A ZP 90 továbbítja erősítőnknek a vonalszintű jelet, így a zóna hangerejét és forrásanyagát a Sonos vezérli, míg hangrendszerünket nekünk külön kell irányítanunk. E komponens előnye, hogy szinte bármilyen meglévő hifi/házimozi rendszerbe azonnal integrálható, ugyanakkor kis helyet foglal.  Esetleges hátrányként említhető, hogy nem gyártják feketében. Ez csak azok számára lehet gond, akik már gondosan összeállítottak egy  fekete készülékekből álló rendszert, és nem hajlandóak eltűrni, hogy egy hófehér uzsidoboz bemerészkedjen a nappali műszaki szentélyébe. Az ilyen rendszerető felhasználók örömmel kihasználhatják a Sonos vezeték nélküli mivoltát, és a ZP 90-et elrejthetik akár teljesen láthatatlan helyekre is. Az előbb talán kicsit durván fogalmaztunk az "uzsidoboz" jelzővel, tény, hogy a Sonos zónajátszói műanyagból készültek, de polikarbonát burkolatuk valójában kellemes tapintású és igényesen kidolgozott.

Sonos CONNECT ZP 90 hátlap

Sonos AMP, avagy ZP 120

A ZP 120 tulajdonképpen egy ZP 90 és egy sztereó végfok összegyúrva. Ehhez a készülékhez nem kell külön erősítő, elég ha van egy pár passzív hangsugárzónk. Rákötjük őket, és máris van egy működő zónánk. A ZP 120 külalakja hasonlít 90-es kisöccsére, de csaknem kétszer nagyobb. 89x185x207 mm-es mérete miatt könnyen elrejthetjük akár egy szekrényben is. Utóbbi esetén felmerül a jogos kérdés: zárt helyen nem fog túlmelegedni? A ZP120 ilyen szempontból elég igénytelen, köszönhetően D-osztályú erősítésének. A technológia magas hatásfokából eredően nagy hangerőn sem melegszik túl a készülék. Azt a kevés hőt, amit termel, önmagában visszahűti az oldalán végigfutó, eloxált alumínium lemez. Az aktív mélysugárzó kimenet segítségével akár egy házibulira termett, 2.1 konstrukciót is felépíthetünk. Tehát a ZP 120 sok esetben ideális megoldás, előnye, hogy szinte bárhol (akár álmennyezetben is) elrejthetjük. Hátránya, hogy "csak" zónajátszóként működtethető, ezért nem tudjuk pl. tévénézéshez használni. Arra egy másik terméket találtak ki.

Sonos CONNECT ZP 120 hátlap

PLAYBAR

A Sonos idővel talált egy olyan megoldást, amellyel a házimozi felhasználók világába is betörhet. Ennek eredményeként üdvözölhettük tavaly a PLAYBAR nevű készüléket, avagy a soundbar-ba integrált zónajátszót. Formái rögtön sejtetik, hogy ezt az eszközt a televízió alá kell elhelyeznünk, és mint a legtöbb hangprojektor, ez is a képernyőn megjelenő tartalmak, műsorok hangosítására lett kitalálva. Hosszú testében összesen 9 darab hangszórót találunk, melyeknek mindegyikét diszkrét D-osztályú végerősítő hajtja. Erre a termékre most csak röviden térünk ki, mert egy korábbi híranyagunkban már tettünk róla említést. Surround érzetet önmagában nem képes generálni, viszont dekódolja a digitális bemeneteire érkező Dolby Digital illetve DTS anyagokat. Később építhetünk térhatású házimozi rendszert a PLAYBAR alapjaira, de ennek mikéntjére csak akkor tudunk pontos választ adni, ha a felhasználó a most következő komponenseket is ismeri.

Sonos PLAYBAR

Sonos PLAY:5

A PLAY:5 egy aktív hangsugárzóval egybeépített zónajátszó. Működése abban különbözik a PLAYBAR-tól, hogy nem használhatjuk önálló hangrendszerként, "csak" az alapvető Sonos szolgáltatásokat kínálja. Beüzemelése gyerekesen egyszerű: a konnektorba kell bekötnünk, és fél percen belül kapunk egy működő zónát, mely a méretéhez képest egész nagyot szól. Mind közül talán ez a legrugalmasabban használható Sonos komponens, kompakt, szinte bárhol elfér és mivel egydobozos megoldás, könnyen átvihetjük magunkkal egyik helyiségből a másikba. Utóbbi főleg kerti bulik esetén lehet előny. A PLAY:5 előlapi rácsa alatt 5 db hangszóró rejtőzik, a PLAYBAR-hoz hasonlóan mindegyiket külön digitális erősítő működteti. Mindehhez milyen hangzás társul? Jóllehet, hangminőségével nem fog letaglózni minden vájtfülűt, teljesítménye azonban meglepő. Testes hangjával gond nélkül tölt be nem csak kisebb hálószobákat, hanem akár polgári lakások nappaliját is. Karakterisztikája finomkodó, kissé puha, sztereó hangképe kimondottan nincsen, de gyakran kellemes részleteket jelenít meg. Nagyobb hangerőn csak kevés hallható torzítást produkál, hangzása lágy marad, szinte igényli, hogy keményen hajtsuk. Cipelését megkönnyíti a hátoldali, reflexnyílás, melyből nagy hangerőn intenzív légáramlatok törnek elő. A PLAY:5 kabinetje ugyanabból a remek minőségű polikarbonát műanyagból készül, mint az összes többi zónajátszóé, és végre nem csak fehér, hanem fekete színben is kapható.

Sonos PLAY5

Sonos Play:3 csak kisebb szobákba?

A PLAY:3 a PLAY:5 kisebb változata. Fémrácsa nem 5, hanem 3 db hangszórót rejt. Működtetése az 5-ös verzióval azonos. Mivel kisebb, ezért ott is elhelyezhetjük, ahol a nagyobb modellt nem lehet kihasználni. Tehát a PLAY:3 ideális megoldás lehet hálószobákba, konyhákba, és dolgozószobákba is. Van még egy hasznos tulajdonsága, ami benne és a PLAY:5-ben is megtalálható: ha kettőt tartunk belőle, egy gombnyomással összepárosíthatjuk. Így a lejátszandó kétcsatornás forrásanyag jobb- és baloldali információja külön-külön zónajátszón szólal meg. Ezzel kvázi dupla teljesítményre tehetünk szert, ami - figyelembe véve a PLAY:5 meggyőző teljesítményét - akár agresszívebb bulikra is elég teljesítményt jelent. A PLAY:5 és PLAY:3 funkcionalitása a PLAYBAR születésével kibővült: Ha otthonunkban van 2 db PLAY:5 vagy PLAY:3, akkor szinkronba állíthatjuk őket a PLAYBAR-ral, így házimozi háttérsugárzóvá alakítva őket.

Sonos Bridge és PLAY3

Sonos SUB - ha basszusból nem elég

Belseje 2 db egymással szembefordított - nem meglepő módon - D-osztályú erősítővel hajtott hangszórót rejt, tömege 16 kg, ugyanakkor a Sonos SUB nem foglal sok helyet. 402x158x380 mm-es méreteivel nem okoz gondot az elhelyezése, főleg, hogy igény szerint fektetve is használható. Zongoralakk fekete burkolatával szépen mutat, viszont takarítása körülményesebb, mint a többi zónajátszónak. A SUB párosítható a Sonos PLAY:3, PLAY:5 és PLAYBAR modellekkel, és a ZP 120-as modellel is. Dupla reflexnyílásának köszönhetően kiegyenlített és tiszta mélyeket produkál, karakterisztikáját nagyban javítja a beépített DSP, továbbá (attól függően, hogy melyik zónajátszóval párosítjuk) automata hangszínszabályzást végez magán. Kiállításokon és tesztkörnyezetben is volt már szerencsénk a Sonos mélysugárzójához, amikor saját "párjaival" hajtottuk, valóban meggyőzően szerepelt. Képes feldobni a rendszert minőségi basszusokkal, ettől jóval dinamikusabb és izgalmasabb lesz a zene vagy film, amit lejátszunk. Egyedüli hátrányaként a több mint kétszázezer forintos árát említhetnénk, de csak halkan, elvégre egy precízen megmunkált, vezeték nélkül szubládáról beszélünk.

Sonos SUB és PLAY3

Végszó

A Sonos multiroom rendszer legnagyobb előnyei közé tartozik a rugalmasság, a könnyű használat és a stabilitás. Hazánkban is egyre növekvő kíváncsiság övezi, egyre gyakrabban előfordul nem csak otthonokban, hanem szállodákban, szórakozóhelyeken is. Gyors elterjedését vélhetőleg visszafogja a viszonylag magas árfekvése, de tekintettel arra, hogy a konkurens megoldások mennyibe kerülnek, és hogy milyen szolgáltatásokat kapunk a Sonos által, összességében jó ár/érték aránnyal bír. Nem kell falat fúrni, sokkal könnyebb és gyorsabb az installáció, mint a kábelalapú rendszereknél, ugyanakkor a helyigény is minimális. Ez egy teljes értékű multiroom rendszer, a létező legmodernebb vezérelhetőséggel, szinte korlátok nélkül; egy Sonos hálózaton belül maximálisan 32 zónát menedzselhetünk. Ez a szám még többcsaládos lakóházakba is bőven elég. Mai írásunkat nem tesztnek, sokkal inkább összefoglaló, felületes bemutatónak szántuk, elvégre sokan pont valami ehhez hasonló megoldásról álmodnak. A Sonos rendszer részletes specifikációi és egyéb termékjellemzők a forgalmazó oldalán olvashatóak.

Iránytű

Forgalmazó:

Horn Distributon (HU) Kft.

+36-1-3470020

1191 Budapest, Ady Endre út 28.

hu.horn.eu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.