SMSL SU-6 DAC és SMSL SH-6 fejhallgató erősítő teszt

Minden lében két kanál

2022. július 1., péntek, 19:15

SMSL audio hifi DAC fejhallgató erősítő DA konverter SMSL DAC DSD DAC hifi DAC DAC teszt SMSL teszt fejhallgató erősítő teszt DA konverter teszt DSD DAC teszt SMSL DAC teszt SMSL fejhallgató erősítő

Az S.M.S.L duettje egy fejhallgató erősítőből és egy D/A konverterből áll. Funkcióikat tekintve jól felszereltek ahhoz képest, hogy még egy CD-toknál is kevesebb alapterületet követelnek. Külön-külön is kaphatók, de együtt sem kerülnek többe 150 000 forintnál. Új belépőkategóriás etalon, vagy túl szép, hogy igaz legyen?

SMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítőSMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő tesztSMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítőSMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő távirányítóSMSL SU-6 DAC távirányítóSMSL SU-6 DAC frontSMSL SU-6 DACSMSL SU-6 DACSMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő hátlapSMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő hátlapSMSL SU-6 DAC hátlapSMSL SU-6 DACSMSL SU-6 DACSMSL SH-6 fejhallgató erősítőSMSL SH-6 fejhallgató erősítőSMSL SH-6 fejhallgató erősítő hátlapSMSL SH-6 fejhallgató erősítő hátlap tápkábelSMSL SH-6 fejhallgató erősítő tápkábelSMSL SH-6 fejhallgató erősítő

Bevezető gondolatok

A kedvező árú hifi eszközöket gyártó S.M.S.L termékei egy éve folyamatos vendégei az AV-Online szerkesztőségnek. Ez a tizenkettedik honlapunkra kerülő cikk, amely a Shenzen Audio szárnyai alá tartozó gyártó termékével foglalkozik. Pontosabban termékeivel, hiszen az S.M.S.L SU-6 DAC és S.M.S.L SH-6 fejhallgató erősítő különálló eszközökként kaphatók. Viszont nehéz lenne tagadni, hogy gyártójuk egymás mellé szánja az azonos formatervre épülő készülékeket. Ez a teszt elsősorban arra fókuszál, hogy együtt, egymással használva milyen hangélményt nyújt az SMSL SU-6 és SMSL SH-6.

SMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő

E sorok írásakor a fejhallgató erősítő 58 000, a DAC 84 000 forintért kapható. Az árakból és az azokhoz társuló szolgáltatásokból kiindulva bizonyára nem sértő belépőszintűnek titulálni őket. Célközönségüknek tekinthetők azok a zenekedvelők, akik elsősorban fejhallgatón szeretnek zenét hallgatni és rendelkeznek 2-3 forráseszközzel. Utóbbi lehet számítógép, játékkonzol, vagy akár egy televízió.

SMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő hátlap

Lehetséges használati opciók

Ha kombinálva üzemelnek (ahogy ebben a tesztben is), akkor az SU-6 fogadhatja a forráseszközök digitális jelét és RCA hangkimenetén továbbíthatja az ES9038 Q2M chip által analógra konvertált jelet az S.M.S.L SH-6 fejhallgató erősítő számára.

SMSL SH-6 fejhallgató erősítő

Ha a leendő vásárló csak fejhallgató erősítőt akar, akkor a második opció: megvenni az SH-6-ot. Rádugható szinte bármire, aminek van analóg hangkimenete. De a hangélményt nagymértékben fogja befolyásolni, hogy mennyire kap jó jelet.

SMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő hátlap

Harmadik lehetőség: csak az SU-6-ot használni. Érdekesség, hogy a DAC jelszintje 99 fokozatban vezérelhető, tehát a hangereje szabályozható. Így az SU-6 önállóan is használható, mint D/A konverter és előerősítő. Egyedüli komponensként elég lehet azoknak, akik már rendelkeznek hangrendszerrel és pusztán egy 2-3 bemenetes, távvezérelhető DAC-ot akarnak.

SMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő teszt

Az SU-6 és SH-6 páros lehetővé teszi fejhallgató használatát, viszont az SH-6 rendelkezik analóg hangkimenettel, így szinte bármilyen sztereó hangrendszer (vagy aktív hangfal) is illeszthető hozzá. Az SH-6 átkapcsolható fejhallgató erősítő módból előerősítő üzemmódba. Tehát vagy az előlapi 6,3 mm-es Jack, vagy a hátsó RCA aljzatot lehet kimenetként használni. A két eszköz együtt így rugalmasabb jövőbeni használhatóságot eredményez.

SMSL SU-6 DAC

Küllem (S.M.S.L SU-6 DAC)

Az S.M.S.L SU-6 meglepően kicsi: 14 cm széles, 105 cm mély és 2,8 cm magas. Még egy nagyobb kabátzsebben is elférne. Kompaktságának előnye, hogy nem igényel sok helyet az íróasztal, vagy médiabútor sarkán. Megjelenése letisztult és a minőségérzet is jobb, mint fotók alapján sejteni lehetett. Készülékháza masszív érzetű, fémből készült, lekerekített sarkokkal. Az előlapi kijelző elegáns, hőkezelt üvegsáv mögül mutatja a kiválasztott forrást és az aktuális jelszintet (hangerőt). A főkapcsoló érintésre érzékeny.

SMSL SU-6 DAC hátlap

Az SU-6 hátsó oldalán kissé szűkösen, de hagyományos méretű kábelekkel jól hozzáférhetően sorakoznak a csatlakozók. Koaxiális, optikai és számítógépes kapcsolatra szolgáló USB-C bemenetek közül lehet választani, a kimenet aranyozott sztereó RCA. Az USB-C csatlakozó fölött található a vezeték nélküli jelfogadásért felelős, kisméretű Bluetooth antenna. Ezek után egy C 7 IEC (ismertebb nevén borotva vagy piskóta) tápaljzat és egy mechanikus főkapcsoló zárja a sort. Az eszköz apró gumitalpakon áll.

SMSL SU-6 DAC

Küllem (S.M.S.L SH-6 fejhallgató erősítő)

Az S.M.S.L SH-6 formája és mérete ugyanaz, mint az SU-6-é, ezért egymás mellett vagy egymás tetejére helyezve is harmonikus párost alkotnak. A fejhallgató erősítő nem érintésre érzékeny "gombot", hanem két billenőkapcsolót tartalmaz. Az egyikkel alacsony, vagy magas jelszint választható. A másik lefelé kikapcsolt, középre fejhallgató erősítő, felfelé pedig előerősítő üzemmódba állítja az elektronikát. Hangerőszabályzás egy kicsi, de igényes tekerőgombbal lehetséges.

SMSL SH-6 fejhallgató erősítő

Az SH-6 hátsó oldalán egy-egy pár RCA be- és kimenet található, mindkettő aranyozott. A tápkábel földelését egy sarus végű kábellel vezették ki annak köpenye alól. A földelősaru egy, a készülékházon lévő, kimondottan e célból odahelyezett csavarhoz rögzíthető. Az egyetlen részlet, amelyben számottevően eltér egymástól az SU-6 és SH-6, hogy utóbbin máshol található és erősebb fényű az állapotjelző LED. Utóbbi piros, fehér vagy zöld színnel világít kikapcsolt, fejhallgató erősítő vagy előerősítő üzemállapottól függően.

SMSL SH-6 fejhallgató erősítő hátlap

Használat közben

Az SU-6-hoz egy Loewe bild i.55 OLED tévét (optikai kábellel), egy Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszót (koaxiális kábellel) és egy Windows operációs rendszerű laptopot (USB kábellel) csatlakoztattunk. Utóbbihoz az S.M.S.L honlapjáról letölthető meghajtó programot kellett telepíteni. A beüzemelés gyorsan történt. Az SU-6 hátulján meglehetősen szűkösen, de még épphogy elfértek egymás mellett a hagyományos méretű kábelek. Akkor is, ha az összes digitális bemenetet kihasználtuk. Tetszett a D/A konverteren lévő, messziről is jól olvasható (és szükség esetén sötétíthető) kijelző.

SMSL SH-6 fejhallgató erősítő

A fejhallgató erősítő használata pofonegyszerű volt, a rajta lévő két billenőkapcsolóval rögtön bekapcsoltuk. A jelerősséget változtatgattuk alacsony és magas beállítás között. Utóbbira (legalábbis az SU-6 társaságában) nem igazán volt szükség, mivel az SH-6 még 300 ohmos Sennheiser HD 600 fejhallgatónkat is kifejezetten erősen tudta hajtani. Már akkor rendkívül magas hangerővel szólt a zene, amikor csak negyedállásig forgattuk az SH-6 potméterét. A precízebb vezérlés érdekében inkább lekapcsoltuk "alacsonyra" a jelszintet, még úgy is bőséges tartalékot biztosított a kis fejhallgató erősítő.

Hangminőség

Különféle zenei stílusok próbálgatása közben a Queens of The Stone Age - Lillabies To Paralise c. albumánál kötöttünk ki. Az UBR-X200-en elindított gyári CD jó dinamikával, határozott, eleven érzettel szólalt meg. A mélyközép és magashangok tömörebbek voltak a magasabb kategóriás (jóval drágább) eszközökhöz képest, de az összkép eleven, gazdag érzetet sugárzott.

SMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítő távirányító

A színpad vázolása kissé elnagyolt volt, de a középpont határozott fókusszal jelent meg. A QOTA CD után 96 kHz/24 bites fájlokra váltottunk, közéjük tartozott Cassandra Wilson - Red Guitar c. dala is. A magasabb mintavétel hatására egyértelműen rámutatott az SU-6-ban szunnyadó chip tudására. A halk részletek jobban kirajzolódtak és finomabb tónust kaptak a hangszerek, ugyanakkor végig megmaradt egy szilárd, húsos érzet, főleg a mélyhangokban. Tetszett, hogy a kissé digitális frekvencia kezelés ellenére nem vált túl szárazzá vagy harsánnyá az S.M.S.L készülékpárosa.

Próbaképpen néhány nagyzenekarral kísért Yuja Wang előadást is meghallgattunk, de azok atmoszféráját és mikro-dinamikus részleteit nem tudta olyan ügyesen visszaadni az SU-6. Rengeteg (sokkal drágább) DAC-on meghallgattuk már a művésznő Ravel c. albumát, ezért tudtuk, hogy a zongora tisztább, holografikusabb jelleggel is tud szólni.

Tovább ugorva Marcus Miller - Papa Was A Rolling Stone c. feldolgozásának 24 bites kiadására, kaptunk erőt, testet és az izmos basszus kifejezetten élvezetesnek hatott. A háttér mélységére nem került nagy hangsúly, viszont a "háttércsendek" kirajzolásában a vártnál ügyesebb volt az S.M.S.L páros. Ismét a közvetlen, energikus oldal tette szerethetővé a kis készülékeket.

SMSL SU-6 DAC

A tanulságos ismerkedés végére e szubjektív konklúzió fogalmazódott meg bennünk: az SU-6 és SH-6 kellemes, harmonikus párost alkotott, de univerzalitása és kedvező ár/érték aránya miatt az SH-6 önmagában is megért egy misét. Tudott még jobban szólni, ha az SU-6-nál jobb (cserébe drágább) DAC került elé.

Végszó

Az S.M.S.L SU-6 DAC és S.M.S.L SH-6 fejhallgató erősítő kedvező ár/érték arányú eszközök azoknak, akik egyszerűen csak élvezni szeretnék a zenét. Belépő kategóriás készülékek, nem céljuk a digitális jelekben lévő összes apró részlet maradéktalan kisajtolása. Általános lendülettel, határozottsággal és jóleső energiával jelenítik meg a hangokat.

Nekünk azért tetszett az SU-6, mert kis mérete ellenére a nála nagyobb DAC-ok funkcionalitását kínálta. A távvezérelhetőségnek köszönhetően hagyományos hifi rendszerbe is be lehetett illeszteni. Jól olvasható kijelzője által a kanapéról is kényelmes vezérelhetőséget adott. Ami esetleges kompromisszuma, hogy a részleteket nem bontotta ki teljes lazasággal és az atmoszféra, színpad mélység megjelenítése nem tartozott az erősségei közé.

Az SH-6 komoly teljesítményű fejhallgató erősítő, 300 ohmos füleseket is könnyedén meghajt. Pozitívumként lehetett elkönyvelni határozottságát és jó dinamika megjelenítő képességét. Azoknak is érdemes kipróbálni, akik meglévő, akár magasabb kategóriás sztereó eszközeiket szeretnék egy megfizethető, de jó ár/érték arányú fejhallgató erősítővel kiszolgálni. Ha esti zenehallgatásra kerül sor, vagy egyszerűen csak a szomszédok zavarása nélkül szeretné élvezni a műsort, akkor leendő tulajdonosának praktikus kis másodhegedűs lehet az SH-6.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.