Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató teszt

Hallójárataink tiszteletére

2018. augusztus 3., péntek, 13:50

Sennheiser MOMENTUM audio hifi fülhallgató Bluetooth fülhallgató Sennheiser fülhallgató Sennheiser MOMENTUM fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fülhallgató Sennheiser MOMENTUM Free

A Sennheiser egyik legújabb prémium fülhallgatója kicsi, könnyű, és a gyártó szerint minden olyan részlettel rendelkezik, amely egy ilyen kategóriájú fülesből nem hiányozhat, ez a MOMENTUM Free.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató kábelSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató tokSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató tokSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató tokSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató tokSennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató dobozSennheiser CapTune App

Küllem

A doboz kibontása után egy fekete-piros színekben pompázó fülhallgatót vehetünk kézbe. Az első dolog, ami rögtön szemet szúr, hogy a kábele indokolatlanul hosszú. Nyilvánvalóan ezzel akarták elérni, hogy mindenki számára kényelmes legyen, és senki se találhassa szűkösnek. Méretét, hosszát egy hátul elhelyezkedő csipesszel lehet állítani.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató kábel

A rozsdamentes acél hangszórókamra, annak kialakítása megérdemel pár szót. A krómozott részletekkel is ellátott kapszulák kissé tölcsérszerűek, a kábel pedig egy műanyag karikán lett elvezetve. Ezen kívül a végükre egy-egy mágnest helyeztek annak érdekében, hogy ha éppen nem szeretnénk zenét hallgatni, de magunkon hagynánk a fülest, akkor anélkül viselhessük, hogy az leesne. A MOMENTUM Free ára körülbelül 60 000 forint.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató

A füles jobboldalán helyezkedik el a vezérlőszerv: hangerő szabályozó- és a multifunkciós gombok. Ezen kívül egy kihajtható fülecske is van itt, amely alatt egy töltésre szolgáló micro USB bemenet található. A baloldalon az akkumulátor kapott helyet, amely egyensúlyozóként is funkcionál.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató tok

Megemlítendő még, hogy a csomag része egy csinos bőrtok, hogy fülesünket biztonságban tárolhassuk. Négy méretben mellékeltek szilikongyűrűket, amelyeket használat előtt érdemes végig próbálni.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A MOMENTUM Free meglehetősen könnyű, egész nap nyugodtan magunkon hagyhatjuk, mert biztos, hogy nem fog kényelmetlen érzést kiváltani. A stabilitását illetően viszont tapasztaltunk egy-két furcsaságot. Ahogy már említettük, a kábel meglepően hosszú. Mivel nekünk, a tesztelésben résztvevőknek nincs extrém széles vállunk, sem vastag nyakunk, ezért a kis csipesszel kisebbre vettük a kábel méretét. Ez viszont sajnos nem sokat segített, ugyanis az összehúzásnak köszönhetően a hátunk irányába húzott a füles, emiatt kevésbé volt stabil. Ezt fokozta az is, hogy maga a balansz sem kifejezetten megfelelő, mivel hajlamos a baloldalra, tehát az akkumulátor irányába elbilleni.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató

A szilikon illeszték viselése közben nem éreztünk teljes stabilitást, ezen kívül a rozsdamentes acél hangszórókamrák túlságosan kitüremkednek a fülből ami télen, sapkával lehet problémás. Amikor sétálás közben fújt a szél és belekapott a vállunkon nyugvó fülesbe, az megemelkedett és elkezdett hátrafelé csúszni, közben pedig maguk a dugók is ki akartak esni a fülünkből. Más kérdés viszont, hogy az irodában akár órákig is szívesen hallgattunk zenét, ugyanis hosszú idő után sem volt kényelmetlen, szorító, vagy nyomó érzés egyáltalán nem jelentkezett.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató

A füles Bluetooth 4.2-t használ. Első bekapcsolás után meg kell nyomnunk a multifunkciós gombot, hogy a telefonunk számára látható legyen a MOMENTUM Free, ez után pofon egyszerű párosítani őket. Előnye, hogy egyszerre két eszközzel is csatlakozni lehet rá. Mi például ugyanabban az időben párosítottuk laptoppal és telefonnal is, és miközben a előbbin videót néztünk, a bejövő hívást rögtön fogadni tudtuk a telefonunkról a fülhallgatón. A már használt eszközöket megjegyzi a füles, és ha azokon bekapcsolva van a Bluetooth, akkor automatikusan felcsatlakozik mindkettőre. A kapcsolat tartásával nem tapasztaltunk különösebb problémát, körülbelül 7-8 méter a hatótávolsága. Abban az esetben, ha túl messze mennénk a forrástól, és a fülhallgató már nem lenne képes tartani a jelet, akkor a beépített női hang többször elismétli nekünk, hogy az eszköz nem található.

A MOMENTUM Free körülbelül 6 óra folyamatos lejátszást tesz lehetővé, ami talán kevésnek tűnhet az árhoz képest. Kicsit fájlaltuk, hogy az eszköz merülése esetén a női hang körülbelül csak 15-20 perccel előtte szól, ami egy utazás során, ahol nincs lehetőségünk feltölteni, nem túl szerencsés.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató

A fülhallgatót a gyártó természetesen beépített mikrofonnal is ellátta. Többször is volt alkalmunk kipróbálni, egyszer például egy félórás interjút bonyolítottunk le vele, és ekkor nagyon jól jött, hiszen így zavartalanul tudtuk írni alanyunk válaszait, mivel a kezeink így szabadok maradtak. Szeles és túlságosan zajos környezetben, például metrón viszont már nem teljesített túl jól a mikrofon, ilyenkor a másik fél alig hallott belőlünk valamit, és inkább a telefonunk kézibeszélőjén kellett folytatnunk a beszélgetést.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A MOMENTUM Free zajszűrése jóindulattal inkább csak közepesnek mondható, amennyiben a gyári, gumis illesztéket vesszük alapul. Egy irodai környezetben minimálisan kizárhatjuk a segítségével munkatársaink zavaró csacsogását, ám tömegközlekedési eszközön már közel sem várhatjuk el tőle, hogy minden zavaró hangot megszüntessen.

A legtöbb Bluetooth alapú fül- vagy fejhallgatónál van okunk aggódni amiatt, hogy nem lesz elég jó hangélményben részünk. A MOMENTUM Free egy üde folt közöttük, mivel vezeték nélküli jelfogadása ellenére is kellemes hangot biztosít, amit könnyű megszeretni.

A basszusa ütős, megfelelő dinamikával látta el a fülest, és miközben a The White Stripes-től hallgattuk a Seven Nation Army-t, úgy éreztük, mintha egy rock zenekar költözött volna a fülünkbe, zúzós elektromos gitárral, erőteljes dobokkal. Hasonlóan nagyon jól szóltak a középső frekvenciák is, az énekes hangja és a hangszerek is meglepően jó ábrázolással jelentek meg, és maga a hang kiegyensúlyozottnak volt mondható.

Tehát a MOMENTUM Free áráért cserébe meglepően részletes, artikulált hangot kaphatunk, amelyet akár több órán keresztül is szívesen hallgattunk, hiszen nem vált fárasztóvá, másfél órányi zenehallgatás után is ugyanolyan élvezetesnek ítéltük meg, mint az első percben. A Spotify-on való zenehallgatás is teljesen élvezhető volt, és a tömörített számoknál is pozitív eredménnyel emelte ki a mély-, a középmagas-, és a magasfrekvenciákat. Ezen kívül több YouTube videót is végignéztünk vele mind telefonon, mind a laptopunkon, és egyiken sem tapasztaltunk ajakszinkron hibát. A Stranger Things Have Happened a Foo Fighters-től nagyon jól állt neki, a gitár pengetése kifejezetten élvezhetőnek hatott, bár hozzátesszük, hogy a mélyek sokkal hangsúlyosabbnak bizonyultak. Ugyanezt érzékelhetjük az akusztikus és a komolyzenei felvételeknél is, ami valószínűleg nem fogja mindenki tetszését elnyerni.

Sennheiser CapTune App

A Sennheiser alkalmazásával, a CapTune-nal - amely Androidra és iPhone-ra egyaránt letölthető - alakíthatunk valamennyire az általunk hallgatott zene hangján. Az alkalmazáson keresztül ugyanis van egy hangszínszabályozó, amelyet sávonként lehet állítani. Ezen kívül hangellenőrzés is található rajta, amely arra kéri a felhasználót, hogy döntse el, hogy az A vagy a B verzió tetszik-e neki jobban. Ezután elvileg az alkalmazás ehhez alkalmazkodva fogja állítani számunkra a hangszínt, így személyre szabhatjuk.

Sennheiser MOMENTUM Free Bluetooth fülhallgató

Záró gondolatok

A Sennheiser MOMENTUM Free legnagyobb erőssége a hangja, amely meleg, részletező, dinamikus. Leginkább azok fogják szeretni, akik a letisztult dizájnt kedvelik, és nem riadnak vissza a hangsúlyosabb basszusoktól sem. Sajnos a szilikongyűrű (amit persze opcionálisan le lehet váltani kevésbé csúszós, jobban szűrő változatra) és a stabilitás miatt maradt bennünk némi hiányérzet, de összességében szerettünk vele zenét hallgatni, ami fontos szempont.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.