Pro-Ject X2 - nehézsúlyú versenyző

2019. május 30., csütörtök, 16:05

Pro-Ject audio hifi vinyl bakelit lejátszó lemezjátszó analóg lemezjátszó vinyl lemezjátszó Pro-Ject lemezjátszó

A Pro-Ject mérnökei már a 90-es évek elején is az audiofil minőséget állították tervezési koncepciójuk középpontjába a méltán híres Pro-Ject 1 lemezjátszó megalkotásakor. A nagy előd modernizált változatáról, az X1-ről nemrég adtunk hírt, a vállalat azonban továbbment és még magasabbra tette a lécet. A Pro-Ject X2 kifejezetten azon audiofil zenebarátok számára készült, akik számára a hangminőség az első - a cég ígérete szerint kategóriájában verhetetlen modellt alkottak. Kíváncsian várjuk a tesztpéldányt, előzetesen azonban néhány szemelvényt közlünk a gyártó által közzétett hírből.

Pro-Ject X2 lemezjátszóPro-Ject X2 lemezjátszó Ortofon 2M Silver hangszedőPro-Ject X2 lemezjátszó hangkarPro-Ject X2 lemezjátszóPro-Ject X2 lemezjátszóPro-Ject X2 lemezjátszó motorPro-Ject X2 lemezjátszóPro-Ject X2 lemezjátszóPro-Ject X2 lemezjátszó

Nagytestvér

Bár a nemrég bemutatott Pro-Ject X1 lemezjátszó is homlokegyenest szembement a kor elvárásaival és így nem tartalmaz semmilyen, a mai trendeket követő, a vinyl-hang élvezete szempontjából nagyjából teljesen felesleges, sőt olykor kifejezetten kerülendő kiegészítőt. Gondolunk itt a vezeték nélküli kapcsolatokra, USB csatlakozóra, digitalizációs lehetőségre, rádióra és a többi hasonlóra. Viszont különösen nagy figyelmet fordítottak a felhasznált anyagok, alkatrészek minőségére és a tervezés során is kizárólag az árkategóriában elérhető legmagasabb hangminőség elérése volt a cél. Így az X2 az X1 koncepcióját követi, azonban mindenből többet kapunk: még kifinomultabb anyaghasználat, még gondosabb tervezés, még alaposabban kigondolt részletek - és magasabb kategóriás gyári hangszedő, ami egy Ortofon 2M Silver képében jelenik, mindössze 100 euró felár mellett a hangszedő nélküli változathoz képest.

Pro-Ject X2 lemezjátszó Ortofon 2M Silver hangszedő

Előrelépés

A Pro-Ject számos lemezjátszójában találunk egy darabból kialakított hangkart. Nincs ez máshogy az X2 esetében sem, hiszen így a cserélhető headshell-es megoldáshoz képest mérhetően kevesebb vibrációt közvetít. A 9 colos alumínium-karbon szendvicsszerkezetű hangkar ellensúlyának csillapításához TPE-t (termoplasztikus elasztomer) alkalmaztak, ami nagyobb nyúlás után is képes az eredeti formájára visszaállni és más anyagokkal összehasonlítva 50 %-kal jobb csillapítást ígér. Így hatékony megoldás a hangszedő-hangkar által keltett rezonanciák ellen. A hangkar tömege 13,5 g, míg túlnyúlása 188 mm, ennek következtében MC hangszedőkhöz is ideális választás lehet. Ugyanakkor az egy darabból kialakított hangkar nehézkesebbé teheti a hangszedők cseréjét, ez azonban a legtöbb felhasználó számára nem jelent problémát, hiszen azokat ideális esetben viszonylag ritkán tesszük meg. Így viszont minden beállítást a hangkaron kell elvégeznünk, amihez rendelkezésre is állnak a szokásosnak mondható helyeken lévő csavarok a hangkar és a test csatlakozásánál. Ezekkel az azimuth és VTA beállításokat módosíthatjuk.

Pro-Ject X2 lemezjátszó hangkar

Ház

A készülék egy több mint 2 kg tömegű és 30 mm vastagságú akriltányérral rendelkezik, ami ismét a rezonanciák csökkentésében játszik szerepet (kísérletező kedvű vinyl rajongóként szívesen kipróbálnánk achromattal kombinálva is).

A készülékház 50 mm vastagságú, nehéz MDF anyagból készült, melyet kívülről 8-rétegű lakkozás tesz kifejezetten esztétikussá, több színben is. (fehér, fekete, szatén és valódi fa kinézettel). Az állítható, szintén alumínium-TPE szendvics szerkezetű lábak segítségével pedig tökéletesen vízszintezhetjük készülékünket még akkor is, ha az hifi polcunkon nem lenne adott.

Pro-Ject X2 lemezjátszó

Meghajtás

A nemesacél szub-plattert elektronikusan vezérelt, precíziós motor hajtja meg szíjas megoldással. A szíjat az előbb említett tulajdonságai miatt szintén TPE anyagból készítették, így a nyávogás igen alacsony szinten marad, hosszabb távon is, mivel nyúlásra csak huzamos, sokévi használatot követően kell számítanunk.

A precíziós motor egy DC/AC táblán elektronikusan vezérelt, illetve az azt szabályzó áramkör folyamatosan a megfelelő feszültséget biztosítja számára. Így a sebességingadozás is elenyésző maradhat. A készülék sztenderd 33, 45 és 78-as fordulatszámon üzemel. A leggyakrabban használt 45-33 között egy egyszerű kapcsolóval válthatunk.

Pro-Ject X2 lemezjátszó motor

Hangszedő

A gyártó ajánlása ehhez a típushoz az Ortofon 2M Silver mozgómágneses hangszedő, melyet gyakorlatilag féláron kínálnak a lemezjátszóhoz. Ugyanakkor a futómű és a hangkar akár magasabb kategóriás hangszedőket is képes lehet kiszolgálni, illetve ha célunk a meglévő hangzás magasabb szintre emelése a karakter megtartása mellett, akkor érdemes meglévő hangszedőnket felhelyezni. Érdekes kísérlet ezen a szinten a különféle, de hasonló árkategóriájú hangszedők kipróbálása, egészen meglepő eltéréseket tapasztalhatunk hangzás tekintetében, ha az Ortofon mellett például Audio Technica, Benz-Micro vagy Goldring gyártmányokkal is próbálkozunk, ízlésünk szerint.

Pro-Ject X2 lemezjátszó

Kábel

A Pro-Ject saját, földelést is tartalmazó RCA kábelt kínál az X2-höz, méghozzá egy kifejezetten jó típust. Szükség is van rá, hiszen az olcsó RCA kábelek sokat ronthatnak a rendszer hangján. Különösen igaz ez a lemezjátszó és a phono egység közötti szakaszra, hiszen a jel szintje itt a legalacsonyabb. A magas minőségű Connect It E kábel a lemezjátszó gyári tartozéka, tapasztalatunk szerint is kifejezetten kellemes minőséget kínáló darabról van szó. Ugyanakkor a készülék árához mérten akár komolyabb kábelekkel is érdemes kipróbálni, akár külön földelőkábel használata mellett.

Pro-Ject X2 lemezjátszó

Árazás

A gyártó nem titkolt célja volt, hogy olyan árat alakítson ki, ami a kisebb költségkeretből gazdálkodó vinylbarátok számára is hozzáférhetővé teszi az Pro-Ject X2-t. Ennek megfelelően a készülék alapára hangszedő nélkül 999, míg hangszedővel 1099 eurótól indul.Ahogy már említettük, lelkesen várjuk hazai megjelenését, hogy akár egy összehasonlító teszt keretein belül is megtapasztalhassuk a Pro-Ject képességeit audiofil zenehallgatás szempontjából.

audiocentrum.hu

www.project-audio.com

Pro-Ject X2 lemezjátszó

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.