Nem első, annál fontosabb!

Panasonic DMC 3D1

2011. november 8., kedd, 07:40

fényképezőgép Panasonic 3D FullHD videó fotó

A Panasonic kilépett az elsőségnek járó rivaldafényből, lassan talán hátrahagyja papírmasé óriásait és ravasz fordulattal a racionalitás, sőt már-már svájci bicska barkácsolás felé fordul új 3D fényképezőgépével. Merész!

Miért fontos egy házimozi irányultságú lapnak egy fényképezőgép? Mert forrás nélkül nincs tartalom, mert 3D fotók és videók nélkül nincs szükség 3D tévékre és mert otthoni szórakoztatókomplexumunk talán legnemesebb feladata megőrzött emlékeink éltre keltése. Vagyis, mert a 3D tévé létének egyik oka a 3D házi videók és fotók megjelenítése.


Az elmúlt bő másfél évben a Panasonic nagy büszkesége két olyan 3D kiegészítő volt ami a maguk nemében nagyszerű fényképezőgépekből és videokamerákból varázsoltak igen limitált képességű eszközöket. Valóban megkaptuk a 3D, ám fájó kompromisszumok árán. A mostani lépés ennek a hozzáállásnak tökéletes ellentéte. Az alapeszköz egy igen jó, középkategóriás gép amiből többletalkatrész hozzáadásával 3D fényképezőgép és kamera lett egyszerre, kompromisszumok helyett teljes-értékűségre törekvéssel és rafinált szolgáltatásbővítéssel.

DMC 3D1

A fényképezőgép, ami reményeink szerint egy lavina indítója, alap specifikációiban tökéletesen illeszkedik napjaink kínálatába. Felbontása 12 megapixel ami józan egyensúlyt sejtet részletgazdagság és érzékenység között, tökéletesen tükrözve napjaink dicséretes trendjét amiben végre a képminőségért vívott harc váltja a korábbi megapixelek diktálta számháborút. A zoomátfogás 4x-es ami nem kimagasló, ám ennek a 3D-vel összefüggő technikai okai is vannak. A kezelés java 3,5 colos érintőképernyőn zajlik ami szintén a legújabb divatot követi. A fotós részleteket most végig sem járnánk, meghagyjuk ezt a FotoTV-nek.

Az izgalmas dolgok természetesen a 3D körül zajlanak

A 3D fotó felbontása 8megapixeles, a videó pedig függőlegesen osztott FullHD. Mind kettő jelentősen magasabb felbontás annál amit korábban a gyártó magasabb kategóriás gépei nyújtottak speciális 3D előtéttel vagy 3D objektívvel. Érdekes, de nem meglepő. Hiszen a DMC 3D1 egy kimondottan erre a célra épült, két teljes értékű optikai rendszerrel és érzékelővel felszerelt apróság, még a korábbi megoldások remek 2D eszközök voltak amiket utólag barkácsoltunk valmiféleképp 3D szerűvé.

Az eredmény nagy felbontású 3D fotó és HD (ketté osztott FullHD) videó.

Miben különbözik ez a többi hasonló terméktől?

Az első és legfontosabb különbség, hogy kompakt gépben kapjuk meg egyszerre a 3D fotót és videót. Eddig ezt külön kellett beszerezzük, és/vagy nagyobb méretű eszközben. A második jelentős különbség, hogy a kompakt méret ellenére teljes értékű 3D fényképezőgépet kapunk, ellentétben a 3D panoráma módot kínáló modellekkel. Hasonlót eddig csak a 3D úttörője, a Fuji kínált.

Összegezve, a 3D hirtelen elérhető és praktikus lett.

A bónusz

A Panasonic mindezek mellett sikeresen kiaknázza a két objektívben csillogó lehetőségeket 2D módban is. Vagyis vehetünk fel egyszerre videót és készíthetünk fotót. Nem hangzik elég forradalminak? Készíthetjük azokat eltérő látószöggel! Bizony a két optika függetlenül is zoomolhat! Ez pedig már használati értékké dagasztja a második optikához csatlakozó elektronika bekapcsolását. Ezért már érdemes egy picit többet elhasználni az akkumulátorból.

A kétely

Nehéz megmondani, hogy a piac hogyan fogadja majd az új gépet. Tény, hogy a számítógépek 99%-a továbbra nincs felkészülve a 3D fotók és videók kezelésére a 3D tv pedig nem lehet minden igényünkre megoldás. Ám ezzel a kihívással a 3D fotózás és videózás egésze kell megküzdjön, nem csak a Panasonic kis gépe.

Az is tény, hogy a két objektív jóval közelebb van egymáshoz mint az emberi szemek, ezzel csökkentve a térérzetet. Persze ennek jelentőségén is vitatkozhatunk. Hasonlóan közel van egymáshoz a két optikai tengelye a Sony és a JVC idén bevezetett amatőr 3D kameráinak is. A kialakítás előnye a könnyebb kezelhetőség, hátránya, hogy nagyobb távolságot kevéssé tud mélységében megmutatni.

Vélemény

A Panasonic korábbi két jelentősebb, amatőröknek szánt, 3D kísérletéről vitathatatlanul negatív véleményt fogalmaztunk meg többen is a szerkesztőségben. Azokon túlzottan is érezhető volt a sietség, a kényszerű improvizáció. Nagyok jelentőségűek voltak azok, de csap puszta létük által. Nagyságuk mögött nagy tartalom helyett nagy csalódás várt. Úgy álltak mint papírmasé szoprok amik mögé betekintve a mészkő helyett drót és újságpapír fogad.

Most, hogy ez már feledésbe merült, a Panasonic egy olyan kamerával rukkolt elő ami a legfontosabb kérdésekre példásan jó választ ad, miközben saját versenyképességét további ravasz húzásokkal turbózza, ezzel pedig talán a formátum egészét is egy kicsit a hátára veszi és előbbre viszi, közelebb az emberek szívéhez. Korábban féltem attól, hogy a konkurensek a Panasonic példáját követik, most pedig őszintén remélem, hogy a példa ragadós lesz! Csak így tovább!

www.panasonic.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.