Médiaszoba, értő füleknek

Vendégségben

2015. április 24., péntek, 15:05

DREAMCINEMA házimozi médiaszoba projektor hangfalszett házimoziszoba házimozi projektor Bowers hangfal házimozi hangfalszett high end házimozi

A DREAMCINEMA meghívására az elkövetkezendő hetekben több, teljesen kiépített média- és moziszobát is bemutathatunk. Ezek között az egyik első, egy tágas tetőtérben épült, karakteres médiaszoba, csúcskategóriás B&W hangrendszerrel, 4K projektorral, gitárral és rengeteg lemezzel.

A komplett házimozi és médiaszobákat illetve házautomatizálást is építő DREAMCINEMA bemutató házáról korábban már írtunk, de amit ott látunk az csupán a lehetőségek katalógusa. Sokkal érdekesebb egy-egy már elkészült projekt, ahol valós megrendelők igényeihez és egy-egy helyiség sajátosságaihoz igazodva kell egy jó mozi- vagy zeneszobát építeni.

Médiaszoba

A most bemutatásra kerülő médiaszoba ugyan csordultig van érdekes részletekkel, mégis a rendszer legizgalmasabb tulajdonsága nem egy-egy komponens, hanem a megrendelő. Ez a szoba ugyanis egy zenészé, aki nem pusztán remek hangot várt, hanem egy bizonyos hangzás megvalósítását kérte!

A helyszín

Médiaszobát sokféle helyiségben lehet építeni. Van, aki a garázs egy részét alakíttatja mozivá, akad, aki a nappalit tölti meg extra hanggal és van olyan is, aki a tetőtérben képzeli álmai zeneszobáját. Amit most meglátogattunk az utóbbi kategóriába tartozik, hiszen azt a tető szerkezete határolja, ám a mérete alapján, tágas nappalinak is beillene. A helyiség legmagasabb pontja eredetileg 3,5 méter volt, de még az átalakítás után is 2,8 m! Megjegyezzük, hogy hazánkban az átlagos lakószoba belmagassága ma 2,6-2,7 méter körüli!

Médiaszoba

Ha a klasszikus szobát egy téglatestként értelmezzük, akkor ez annak az átlósan, vízszintesen félbevágott változata. A tető eredeti vonala ugyanis az egyik fal tetejétől, egészen a padlóig fut. Biztosan van, aki ennek láttán bőszen vakargatná a fejét, hogy miként lesz ebből egy élhető, jó szoba és vannak, akik azonnal meglátják a lehetőséget. A DREAMCINEMA csapata lehetőséget látott, ami mind akusztikai mind berendezés szempontjából jól kihasználható.

A kivitelezés egyik első és leglátványosabb eleme a hangszigetelés, illetve az akusztikai átalakítás volt. Lényegében egy új szoba épült a helyiségben. Új, vízszintes mennyezet készült, ami felett jutott hely a motoros vászonnak és a légcserélő rendszernek. A tető tövébe egy új, függőleges falat húztak fel, ami mögött az elektromos rendszerek kaptak helyet. Ezek mellett, a meglévő falakkal párhuzamosan, gipszkarton táblákat helyeztek el, több rétegű favázzal és hangszigetelő töltettel. A szoba bejárata elé került egy apró előtér és még egy ajtó, ami kicsit olyan, mint egy zsilip, aminek elsődleges célja a hangszigetelés javítása.

Az új falak sem maradtak csupaszon. A nagyobb felületeket akusztikai panelek borítják és a megrendelő aranylemez gyűjteménye és számos más zenei ereklyéje is ide került.

Médiaszoba

Erőtől duzzadó rendszer

A rendszer legfeltűnőbb eleme alighanem a Bowers & Wilkins 800 Diamond hangfalpár. A B&W ikonikus formáját alighanem minden zenerajongó felismeri. A fekete gömbbe zárt, méretes kevlár középsugárzó és a csepp alakú testbe csomagolt, négy mágneses, gyémánt magassugárzó, no meg a hatalmas mélysugárzó membránok, és a dobozt hátulról átölelő ív, mind elárulják, hogy itt a gyártó legfelsőbb kategóriájával állunk szemben. Ez az a típus, amit ha egy boltban látunk, döbbenettel állunk előtte. Most azonban a tekintélyt parancsoló hangfalak közötti SolidTech Rack of Silence 4 állványokon, egy nem kevésbé döbbenetes rendszer áll. vagyis nem mélázunk sokáig a csúcs Bowerseken.

Médiaszoba

A méretes hangfalakat Classé processzorból és erősítőkből álló rendszer dolgoztatja. Az előfok és jelfeldolgozó szerepét az SSP-800HD kapta. Nem szeretnénk elmerülni a technikai részletekben, mert ez a kategória már nem a számháborúról szól, de amikor belelapozunk a katalógusba, ilyen adatokat találhatunk benne: "20 Hz-200 kHz <0,1 dB". A hatalmas 800 Diamond frontok meghajtásáról 2 db CA-M600 monoblokk gondoskodik, és hogy ezekről mit ír a gyártó a frekvenciatartomány rovatban? A 4 ohmon mérve 1200 watt leadására képes szörnyeteg a műszaki adatlap szerint 1 Hz-100 kHz között -3 dB-en belül marad! Eszelős!

Médiaszoba

A B&W HTM2 Diamond centersugárzót és a 804 Diamond háttérsugárzókat a Classé CA-5300 ötcsatornás végfok tölti meg erővel. A 47,7 kg-os elektronika akkor is képes öt csatornán, egyszerre 300 - 300 watt leadására, ha 8 Ohm impedanciával találkozik! Valóban hosszan mélázhatnánk a műszaki adatok felett. Ámuldozhatunk, vagy hitetlenkedhetünk, de ez mind mellékes, mert ha a rendszer megszólal, az adatlapok már nem számítanak.

Médiaszoba

Mondhatjuk, hogy kolosszális, de ez még messze nem minden! Hiába is áll gigászi erő a hatalmas 800 Diamond hangfalak mögött, a mélyhangokról külön rendszer gondoskodik. A levegőt, no meg a falakat, két darab, 15 colos membránnal ellátott, Bowers & Wilkins CT SW15 mélyláda rázza, a rájuk csatlakoztatott SA 1000 erősítők segítségével. Utóbbinak a nevéből talán már sikerült is kitalálni annak teljesítményét. Igen, 1000 wattal van dolgunk!

A teljesítmény, mint kihívás

Az eddig felsorolt teljesítményadatokat érdemes komolyan venni! Itt olyan erősítőkkel állunk szemben, amik már egy nyolcad hangerő mellett is 300-1300 wattot vesznek fel, darabonként. Ebben a rendszerben a megfelelő minőségű csatlakozók és kivitelezés nélkülözhetetlenek a stabil üzemeltetéshez. Ha ezt bárki egy olcsó, áruházi elosztón keresztül próbálná táplálni, abból egykettőre nagy baj lenne.

A nagy áramfelvétel miatt azonban akad még egy feladat, amit ilyenkor meg kell oldani, ez pedig a tápellátás stabilizálása! Egy átlagos otthonban, hasonló teljesítményű rendszerrel könnyű már mérhető feszültségingadozásokat okozni. Láttunk már olyat, hogy a számítógépre kötött szünetmentes tápegység vészjóslóan sípolt, amikor egy nagyobb házimozi rendszer megindult.  Ám ez nem minden! Sajnos a telepítés helyén, már a villanyórába belépő feszültség is csak 206-217 V között ingadozik, a névleges 230 helyett. Ez helyi adottság és a betápláló hálózat fejlesztése, vagyis az elektromos szolgáltató szándéka nélkül nem orvosolható. Így tényleg megkerülhetetlenné vált a komoly tápfeszültség generátorok telepítése. A DREAMCINEMA szakemberei erre a feladatra a PS Audio Power Plant 10 modellt választották. Bár ez a típus kifejezetten nagy teljesítményű a maga 1800 VA folyamatos terhelhetőségével, a Classé végfokok étvágya miatt ebből is kettő kellett.

Médiaszoba

A finom rész

Nem csak brutális teljesítményű, nagy áramerősséget könnyedén kezelő komponensekből áll a rendszer, hanem akadnak itt egészen kis feszültséggel és áramerősséggel működő részek is! A megrendelő az analóg zene nagy rajongója, aki komoly vinil (bakelit) gyűjteménnyel is rendelkezik. A mikrobarázdákban rejlő hangot egy SME20/12A lemezjátszó és a rá szerelt Van den Hul Colibri hangszedő fedi fel. A kisfeszültségű jelet a Soulution 751 phono elektronika alakítja szokványos, vonalszintű analóg jellé. A lemezjátszó és a hangszedő jelerősítője is külső tápegységről működik.

Médiaszoba - SME vynil lemezjátszó

Remek hanghoz jó kép is kell!

Az erősítők felett, a mennyezetben rejtőzködik egy Screen Research Supreme 2 motoros vászon. Ennek a felülete MultiPix 4K Grey 1.3, vagyis szürke ami a szokványos "fehér" vásznaknál jobb kontrasztot biztosít. Ez ha lesiklik, 280x158 cm felületet kínál a képnek. A vetítésről a Sony VPL-VW500ES projektora gondoskodik. Az UHD felbontású, 3D vetítő lelke 3 db SXRD panel, a fényereje 1700 lm, dinamikus kontrasztaránya pedig 200000:1. A digitális kép- és hanganyagok lejátszását egy Ayre Acoustics DX-5 végzi. Ez CD, DVD és Blu-ray korongok mellett az SACD lemezeket is kezeli és akár USB-ről is képes DSD dekódolásra.

Médiaszoba - Ayré Blu-ray lejátszó

A megrendelő személyisége is meghatározó

Ez a szoba nem csak azzal tükrözi a megrendelő karakterét, ami belekerült, de azzal is, ami nem. Itt nem csak a hagyományos lemezek sorakoznak polcokon, de a DVD és Blu-ray korongok is. Aki filmet szeretne nézni, az választhat egyet a polcról vagy az asztalról. A kék műanyag tokok teljesen természetes, mondhatni otthonos "rendszerben" hevernek a szoba különböző pontjain. Hiába fürkészi a szemünk a DREAMCINEMA által képviselt Kaleidescape termékeit, vagy akár egy NAS-t és Dune lejátszót. A tulajdonos ezeket nem kérte, mert nem rest a fotel és a lejátszó közötti pár lépést megtenni, és szívesen veszi kézbe nem csak a hanglemezek borítóját, de a filmek tokjait is.

Hiába imádjuk a kényelmet, amit a hálózatos rendszerek kínálnak, a megrendelő kívánsága előtt meg kell hajolnunk.

Médiaszoba

Mivel rendszerről beszélünk, nem megkerülhető a kábelezés kérdése. A szobában a legtöbb kábel a Kubala Sonsa Elation sorozatából került ki, vagyis az egzotikus gyártó csúcsmodelljeivel állunk szemben. Ez alól, csak a háttér csatornákhoz bekötött, Kubala Sosna Expression és a képátvitelre használt Nordost Blue Heaven HDMI kábel kivétel.

Kényelem és kiszolgálás

Az, hogy vendéglátónk szereti a lemezeket kézbe venni, még nem jelenti azt, hogy lemond a magasabb szintű kényelemről. A szoba legtöbb funkciója iPad-ról irányítható. A kisebb házimoziktól eltérően, itt nem külön alkalmazásból kell kezelni a lejátszót, az erősítőt és a világítást, hanem mindezek egyetlen képernyőn jelennek meg. Vagyis nem kell applikációk között böngészve babrálnunk. Miután elindítottuk a lejátszást, egyetlen mozdulattal elsötétíthetünk, vagy megváltoztathatjuk a dekorációs világítás színét. Mindezt a KNX szabványú házvezérlő rendszernek köszönhetjük, ami nem csak a már meglévő eszközöket képes kezelni, de tetszés szerint bővíthető újabb komponensekkel is.

A teszt alatt mi is kipróbáltuk a KNX vezérlést. Bár egy-egy pillantást vetettünk a rendszer műszaki hátterére, de ezúttal inkább a használati élményt vizsgáltuk. Az pedig példás! Tényleg egyszerű és átlátható a szoba irányítása, így azt akár gyermekre, akár a rendszert nem ismerős barátra is bátran rá bíznánk. Szó mi szó, szívesen használnánk mi is hasonlót!

Médiaszoba

A komfortossághoz persze nélkülözhetetlen a kényelmes fotel és ülőgarnitúra, amik jelen esetben a Cineak termékei közül kerültek ki. A központi helyre egy hűthető/fűthető Fortuny Nero típusú, motoros fotelt állítottak. Ez 3 db motorral képes egymástól függetlenül állítani a lábtámaszt, az ülőfelületet és a háttámlát is. Ennek két oldalán egy-egy Strato kanapé várja a vendégeket, barátokat és családtagokat. Ez utóbbinak érdekessége, hogy bár első pillantásra csak egyszerű kanapék, valójában motorosan dönthető hát- és lábtámaszt rejtegetnek a párnázat alatt. Az ide telepített ülőalkalmatosságok Elmosoft bőr kárpitozással és kontrasztvarrással is dicsekedhetnek, amitől egy kicsit még meggyőzőbbek.

Aki kíváncsi rá, hogy miben különbözik egy hétköznapi kanapé és egy mai, felsőkategóriás mozifotel, annak érdemes ellátogatnia a cineak.com oldalra. A rendelhető extrák listája megdöbbentően hosszú. A különböző kihajtható tálcák és asztallapok, a hűthető és fűthető pohártartók, USB töltők és lámpák mellett hűtés, fűtés és DBOX kompatibilitás is rendelhető. A huzat anyagok között pedig tucatnyi bőrből és vászonból választhatunk, a színekről nem is beszélve. Az ülőgarnitúra amúgy az átlagosnál keményebb, de ennek ellenére nagyon kényelmes.

Meghallgattuk

Persze, ha már itt jártunk, nem csak nézegettük, de meg is hallgattuk a rendszer hangját és megnéztük a vetített képet is.

Médiaszoba

Aki ismeri a Bowers & Wilkins karakterét, annak talán le sem kell írnunk, amit hallottunk. A mélyek kemények, ridegek és szigorúan ütnek, miközben mindenféle erőlködés nélkül futnak le a legalsóbb frekvenciákig is. A közepe határozott és rendkívül részletező, a magasa pedig közvetlen és energikus. Nagyon jól szól rock zenével és filmekkel, de egészen komolyat mutat jazz és klasszikus felvételekkel is. A középtartomány alsóbb rétegei nagyon jól megfogottak és a meghallgatás alatt többször is elégedetten nyugtázhattuk a rendszer egészének nyitottságát.

Akciófilmekkel a lövések ereje dominál, a lecsengés pedig, a szoba jó csillapításának köszönhetően, gyors. Így a térérzetünk is jobb. Az erő és a méret fogalma itt összemosódik. Sci-fi jelenetekkel a mélyhangok szinte szó szerint elsöprő ereje mellett is tökéletesen érthető és finoman artikulált maradt a párbeszéd, ami persze jelentős részben a HTM2 Diamond centersugárzó érdeme is. Bár talán szokatlan, de a hangnak mindenképpen javára válik, hogy a háttérben is álló hangfalakat találunk. Nem is akármilyet, hanem a 804 Diamond típust, amit azt hiszem, nagyon sokan elfogadnának fő hangfalként is.

Filmek közben voltak pillanatok, amikor úgy éreztük, a rendszer képes lenne óriásként eltaposni minket, máskor meg, mintha le akarná harapni a fejünket. Természetesen a képet is szemrevételeztük, de az a jellemző, amire talán a legtöbben kíváncsiak, vagyis a 4K, igazából nem mutatja meg magát. Legalábbis olyan értelemben nem, hogy a Blu-ray lemezekről lejátszott anyag nem ilyen felbontású. A kép részletgazdagsága ennek ellenére átlagon felüli, vagyis sikerült a Full HD-ból kihozni mindent, amit csak lehet. Persze ebben nem csak a vetítőnek jut komoly szerep, hanem a lejátszónak és a korrekt beállításoknak. A színek élethűek és szépek a kontraszt és fényerő pedig könnyen hozta azt, amit ebben a kategóriában elvárunk.

Médiaszoba

Az összbenyomás

Amit itt láttunk az nem a megszokott, moziszoba, pattogatott kukorica géppel és lézerkarddal, hanem multifunkciós tér, ahol a főszerep a zenének jut. Tovább lépve, határozottan látszik az is, hogy a megrendelő számára nem a high end világban divatos jazz a világ közepe. A Queen és Nirvana lemezek épp úgy árulkodnak a rock zene szeretetéről, mint a minőséget és erőt ötvöző Bowers & Wilkins/Classé rendszer. Itt bátran fel lehet tekerni a hangerőt! Arra azért kíváncsiak lettünk, milyen lehet a hangja ennek a temérdek, kiváló, high end készüléknek egy zenehallgatásra és házimozira ideális alakú és méretű, ám ugyanilyen professzionálisan kialakított helyiségben? Ahol a hangdobozok illő távolságban vannak mögöttük lévő faltól, állványtól és a hallgatótól is, kinek feje felett nem lóg vetítő és nem ferde a fal. Biztosan elfogynának dicsérő szavaink, kimerülne a szókincsünk.

A mozirendszeren érződik a minőség iránti elkötelezettség, egy a megszokottnál magasabb szintje. Akár az egyes komponenseit nézzük, akár abból indulunk ki, amit hallottunk, az egész  fantasztikus. A sarokba támasztott gitár, a lemezek sokasága és a frontok kiemelt szerepe azonban elárulja, hogy a tulajdonos igazi szerelme a zene.

A DREAMCINEMA által épített szobákat bemutató sorozatunk első részének ezzel végére is értünk. Következő állomásunk egy kifejezetten mozi céllal épült szoba lesz, valahol Magyarországon...

Iránytű

Rendszereszközök:

B&W 800 Diamond front hangfalak

B&W HTM2 Diamond centersugárzó

B&W 804 Diamond háttérsugárzók

B&W CT SW15 mélyládák (2 db)

B&W SA 1000 subwoofer végfok

Classé SSP-800HD előfok/processzor

Classé CA-M600 monoblokk

Classé CA-5300 multicsatornás végfok

SME20/12A vynil lemezjátszó

Van den Hul Colibri hangszedő

Solution 751 phono elektronika

Ayre Acoustics DX-5 CD/DVD/SACD/BD lejátszó

Sony VPL-VW500ES 4K 3D projektor

Screen Research Supreme 2 mennyezetbe építhető, motoros vászon (280x158 cm) - MultiPix 4K Grey 1.3

Kubala Sosna Elation XLR összekötő kábelek

Kubala Sosna Elation RCA összekötő kábel

Kubala Sosna Elation tápkábelek

Kubala Sosna Elation és Expression hangfalkábelek

SolidTech Rack of Silence 4 állványok

PS Audio Power Plant 10 tápszűrők (2 db)

Nordost Blue Heaven HDMI kábelek

Advance Acoustic WTX500 Bluetooth eszköz

KNX rendszer- és világítás vezérlés

CINEAK Fortuny Nero motoros fotel (ülésfűtés és hűtéssel)

CINEAK Strato ülőgarnitúra (2 db)

Kivitelezés:

DREAMCINEMA

+36-1-798-4963

+36-30-590-6564

1222 Budapest, Huszár utca 26.

www.dreamcinema.hu

 

Médiaszoba

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.