Mozirajongóktól mozirajongóknak

Dream Cinema bemutatás

2013. augusztus 16., péntek, 15:00

DREAMCINEMA Kaleidescape Digital Projection Screen Research Screen Innovations mozivászon házimozi házimozi projektor filmszínház bemutató szalon Dream Cinema DREAMCINEMA

A DREAMCINEMA "Nagy Mozi"-ként emlegetett helyisége olyasmi, amitől legtöbbünknek vidám vigyorgással esik le az álla.

Mielőtt a szoba leírásában elmerülne Kedves Olvasónk, javasolnánk, hogy vessen egy pár pillantást a képekre! A szoba egyszerűen gyönyörű. A hátsó traktusban az elektronikák egy külön géptérbe süllyesztve ülnek. Ide is bepillantottunk és a kábelezést korrekt rendezettségben találtuk, ami hasonlóan komplex rendszereknél minden, csak nem egyszerűen megvalósítható!

Dream Cinema

A szoba kivitelét kár is lenne szavakkal hosszasan taglalni. Igényes, maximalista "filmszínház", éppen, mint a képeken.

A kézi gyártású csúcskategóriás, kényelmes és roppant finom bőrrel, kontrasztvarrással bevont Cineak fotelekben 3 motor gondoskodik a kényelemről, külön-külön állítási lehetőséget kínálva az ülőfelületnek, a háttámlának és a fejtámasznak. A perforált ülőrész pedig akár fűtött vagy hűtött is lehet. Akárcsak a pohártartó! Az egész ülőalkalmatosságon viszont mégis az fogott meg minket leginkább, hogy ez végre nem egy hivalkodó, puffadó bőr ülőke, amire az ember óvatosan ül le, hanem nagyon is hívogató kis fészek. Igaz, hogy eddig fotelekkel nem foglalkoztunk, de most komolyan elgondolkoztunk, hogy talán mégis kellene. Ezeket például élvezet volna tesztelni.

Dream Cinema

Ha pedig már szóba esett a fotel és annak dőlése. Ha a fejtámlát és az ülést is hátra mozdítjuk, mintha csak egy nyugtató masszázst várnánk valakitől, a szemünk elé tárul a mennyezet csillagos égboltja, ami szokatlan módon kazettás kivitelű. Érdekes módon, ez még inkább ráerősít az illúzióra, már majdnem elhisszük neki, hogy a csillagos égbolt alatt ülünk és nem egy olyan házban amire épp intenzíven tűz a nap. Ez az élmény később is megvillant bennünk, amikor távozóban be kellett üljünk a 60 fokosra izzott autóba. Jobb lett volna bent maradni és megnézni pár filmet...

Dream Cinema

Elöl, a motoros függöny mögött rejtve, egy Deluxe bársony keretes, mikroperforált, Stewart Studiotek 130 G3, CineCurve vászon feszül, 350x149 cm méretben, vagyis 2,35:1 oldalaránnyal. A center- és frontsugárzók hangját is áteresztő vászon, amúgy THX Ultra, JK és ISF minősített, szóval nem éppen alapkategóriás. Igaz, erre szükség is van, mert a fényt egy Digital Projection HighLite 660 lövi rá. Nem vetíti, hanem lövi! Amit itt láttunk, arra leginkább ez a megfogalmazás illik. A projektor belsejében ugyanis, használattól függően, akár két lámpa is dolgozik, amik a vásznon megjelenő képet teljesen elvarázsolják. Mintha csak a legjobb plazmák valamelyikét néznénk. Persze, ha tényleg itt lenne mellette egy plazma, akkor lehet, hogy nem írnánk ezt, de az tény, hogy a kép kontrasztja és fényereje teljesen más, mint amit a vetített kép kapcsán megszokhattunk.

Dream Cinema

Természetesen a projektor előtt egy anamorf lencse is van, hogy a kép illeszkedjen a vászon arányaihoz. Ez a Prismasonic, távvezérelhető, motoros terméke, amihez a távirányító természetesen alaptartozék.

A hangot a vászon mögött és a falon lévő oszlopokban elrejtve, a MartinLogan Stealth Edge hangsugárzói szolgáltatják. Itt külön megemlítenénk, hogy az oszlopok hangfalselyem típusa is egyike a beszerezhető legjobbaknak, ami a hang összetételét nem változtatja, nem torzítja. A 7.2-es rendszerben a mélysugárzók szerepére a Paradigm Sub 15-ös modellek lettek befogva.

Az előfok és processzor szerepét az Anthem Statement D2v 3D látja el. A végfokok a center és háttér csatornákhoz Statement P5, a frontokhoz Statement P2 típusúak. A források között itt is megtaláljuk a UPC digitális dobozát, tartalékként egy Dune médialejátszót, ami jelen esetben egy Duo és még valamit, amitől őszintén leesett az állunk és amiről még egy külön cikkben be kell, számoljunk!

Dream Cinema

A Kaleidescape M700 Disc Vault és a Kaleidescape 1U server az a termék, ami számunkra legalább annyira fontos a DREAMCINEMA megítélésében, mint a látványos bemutatók. A házban mindenhol felbukkanó filmes relikviák mellett ez az, ami igazán a filmek iránti rajongásról árulkodik.

Miről is áradozunk ennyire? Egy olyan médiaszerverről, ami CD/DVD/Blu-ray gyűjteményünkre épít. Befogad akár 320 db korongot, majd azokat beolvassa, és saját szerverére bitről bitre bemásolja (vagy, ahogy a Kaleidescape hívja, "importálja"), ahonnan már villámgyors lesz a lejátszás, egyszerre akár kilenc készüléken. A legfejlettebb médiaszerverek szolgáltatásait nyújtja sőt, azt jócskán felül is múlja. A kezelőfelület intuitív és szemet gyönyörködtető. A válogatásban a borítóképeken kívül segít, hogy olyan információk alapján is választhatunk, mint például a műfaj, a rendező vagy egy-egy színész. A rendszer ötvözi a hálózatos lejátszás kényelmét és a Blu-ray lemezek kép- és hangminőségét. Nem is szeretnénk belemerülni abba, hogy ez miben különbözik a NAS alapú rendszerekben leggyakrabban fellelhető tartalmaktól!

Dream Cinema

Annyi biztos, hogy ide mindenképpen vissza fogunk még térni, hogy részletesebben is kipróbáljuk és bemutathassuk a Kaleidescape rendszerét és lejátszóit.

A DREAMCINEMA bemutató épületében persze nem csak a szobák érdekesek. Az új építésű házból természetesen nem maradt ki a fejlett házautomatizáció sem, ami árnyékolást, klímavezérlést, a mozi rendszerekkel való integrációt és még megannyi apróságot is magába foglal.

Nem feledhetjük, hogy ma már egy moziszoba megépítése nem csupán egyetlen helyiségről szól. Az szervesen illeszkedik a ház többi rendszeréhez, speciális hűtési vagy fűtési igényeivel, azzal hogy a házban felépítendő LAN hálózat egyik legfőbb csomópontja, a DLNA tartalmak legnagyobb forgalmat bonyolító fogyasztója és kiszolgálója. A ház egészének egyik legösszetettebb és sok esetben legtöbbet használt helyisége a moziszoba, vagy a nappali, amiben a mozi is van. Ezért aztán a cég szakemberei, ha kell, már az épület tervezésétől kezdve is képesek bekapcsolódni a munkába, vagy alkalmasint egy, már kész házba is tudnak fejlett szolgáltatásokat javasolni, remek képet, illetve hangot installálni. Minden csupán a megrendelő igényein múlik.

A DREAMCINEMA szalonjával még éppen csak elkezdtük az ismerkedést. Első nekifutásra még kicsit lekötötte a figyelmünket az a mellbevágó sokszínűség, amihez hasonlóval eddig nem nagyon találkoztunk. Mintha három külön, a legmagasabb igényeket is kielégíteni képes céget jártunk volna be. Mint oly sokszor, ezúttal is lehetne még oldalakon át mesélni az apróságokról. Ezt azonban most nem tesszük meg, mert tudjuk, fogunk mi még erre járni. Meg kell, még ismerjük a cég által forgalmazott márkákat és termékeket. A Digital Projection projektorai, a Screen Research és Screen Innovations vásznai, valamint a Kaleidescape mind olyan márkák, amikkel eddig nem volt módunk megismerkedni. Ezeket a DREAMCINEMA kínálja elsőként. Lesz még alkalmunk az érdekes részletekről beszámolni.

Persze nem kell kivárni a következő beszámolót. Akik már eldöntötték, hogy moziszobát szeretnének, vagy éppen még hezitálnak, akik egy "igazi" moziszobát szeretnének végre kipróbálni, akik a nappalijukba akarnak remek képet és hangot, bátran fordulhatnak a DREAMCINEMA szakembereihez. Minőségi AV eszközök között, gyönyörűen berendezett szobákat járva beszélhetik át terveiket, vágyaikat, kérdéseiket.

A DREAMCINEMA példaértékűt alkotott!

 

A cikk angolul is olvasható a következő oldalakon!

If you want to read this article in english language please turn a page!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.