Monitor Audio Bronze 6 álló hangfal teszt

Bronzba öntött dallamok

2018. november 12., hétfő, 16:55

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A rendkívül széles termékpalettával rendelkező Monitor Audio beszédes neveket adott néhány termékcsaládjának, hogy egyértelmű legyen az egymáshoz képesti minőségi besorolásuk. A platina-arany-ezüst-bronz vonalból a Bronze széria a legkedvezőbb árfekvésű. Tesztünkben ennek a termékcsoportnak a zászlóshajóját, az álló kivitelű Bronze 6 típust hallgattuk meg sztereó konfigurációban.

Monitor Audio Bronze 6 hangfalMonitor Audio Bronze 6 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfalMonitor Audio Bronze 6 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 6 hangfal basszreflex portMonitor Audio Bronze 6 hangfal hátlapMonitor Audio Bronze 6 hangfal hátlapMonitor Audio Bronze 6 hangfal csatlakozóMonitor Audio Bronze 6 hangfal csatlakozóMonitor Audio Bronze 6 hangfal talpMonitor Audio Bronze 6 hangfalMonitor Audio Bronze hangfalakMonitor Audio Bronze hangfalakMonitor Audio Bronze 6 hangfalszettMonitor Audio Bronze 6 hifi hangfal

Első felvonás: sztereó lánc

Az összesen hét típust magába foglaló Monitor Audio Bronze paletta elemeiből változatos teljesítményű sztereó és házimozi rendszerek építhetők ki. A nálunk vendégeskedő szett a két állódobozon kívül tartalmazott még egy center- és két dipól/bipól háttérsugárzót, valamint egy szubládát is. Azonban nem véletlenül hangsúlyoztuk a bevezetőben a sztereó hallgatási módot. Első körben a két álló hangfalat tettük próbára kétcsatornás elrendezésben, és majd egy későbbi tesztben térünk vissza a teljes 5.1 szett hangzásának bemutatására.

Monitor Audio Bronze hangfalak

Felépítés, technológia

A Bronze 6 egy két és félutas, négy hangszórós, basszreflex kivitelű állódoboz. Klasszikus hasáb alakzat, a szigorú mértani formákat egyedül az előlap kis ívben lekerekített függőleges élei enyhítik. A masszív ház 18 mm vastag, fóliával borított MDF-ből készült, erőteljes belső, keresztirányú merevítésekkel. A fóliák illesztése precíz, igényes kivitelezésű.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal

A színválaszték elég széles, a hangdobozok a következő variációkban kaphatóak: fekete tölgy (ez a változat járt nálunk), fehér kőris, barnában pedig dió és rózsafa. A több mint egy méter magas hangfalak stabilitását egy alulra felcsavarozható talp növeli, amely minden irányban túllóg rajtuk. A felszereléséhez szükséges csavarokat és imbusz kulcsot természetesen mellékelik. A padló és a hangdoboz közötti rezonanciák csillapítását/elcsatolását a talp aljába illeszthető - szintén tartozékként mellékelt - gumi tappancsok vagy fém tüskék biztosítják. Igényünk, illetve a szoba padlózatának anyaga szerint választhatjuk, hogy melyiket alkalmazzuk.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal talp

A védőselyem kerete mágnesekkel rögzül, így a frontoldalt nem csúfítják el a felerősítésre szolgáló furatok. A hátoldalon dupla terminálok találhatóak a kettős kábelezés/erősítés érdekében.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal csatlakozó

A hangfal érzékenysége átlagos (90 dB), az ajánlott erősítő teljesítmény 40-150 watt közötti, így előreláthatólag nem okoz neki gondot akár egy átlagosnál nagyobb nappali kellő hangerejű besugárzása sem. A teljes frekvenciamenet 35 Hz-30 kHz közé van specifikálva, ezek ugyancsak bizalomgerjesztő értékek, hogy nem egy sávhatárolt zenei produkciót fogunk hallani.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal magassugárzó

A felhasznált hangszórókészlet két típusból tevődik össze, a magas szekciót egy 25 mm-es aranyszínű dóm sugározza le, a közép és mély frekvenciákért pedig három egyforma, homorúan ívelt, porsapka nélküli membrános, 165 mm-es hangszóró felel. Közülük egy középsugárzó (a házon belül elkülönített kamrában helyezkedik el), kettő pedig mélysugárzó.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal mélysugárzó

A doboz két reflexnyílással rendelkezik, az előlapon és a hátoldalon egyaránt találunk egyet-egyet. A hangsugárzónak igény szerint csillapítható a mélyhang átvitele. Ehhez a reflexportba helyezhető, tartozék szivacsdugót lehet használni.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal basszreflex port

A két nyílás közül a hátsót célszerű lezárni - ha túl közel helyezzük el a hangdobozt a helyiség falához - és a frontoldalit szabadon hagyni.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal hátlap

A különböző gyártók hangdoboz konstrukcióinak áttekintésekor a legtöbb esetben belefutunk érdekes mozaikszavakba, melyek a cég által alkalmazott műszaki megoldásokra utalnak. Nincs ez másként a Monitor Audio esetén sem. A dómsugárzó, valamint a közép- és mélyhangszórók egyaránt C-CAM membránnal rendelkeznek. Ez a rövidítés a Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium kifejezést fedi. Ez egy speciális, többrétegű kompozit anyag. Előállítása során 50 mikron vastagságban visznek fel alumínium-oxid kerámia réteget egy alumínium/magnézium fémötvözetre. A technológia a repülőgépiparból származik, segítségével rendkívül kis tömegű, de nagy merevségű, ezáltal ideális akusztikai tulajdonságú membrán alapanyag gyártható.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal magassugárzó

A reflexnyílások kiképzése a HiVe II Port nevet viseli a nagysebességű levegőáramlásra utalva (High Velocity). A gyors levegőmozgásból adódóan a Bronze 6 erőteljes mélytartományt ígér, mindezt kiváló tranziens válaszidőkkel párosítva.

Meghallgatás

A hangfalak viszonylag távol lettek elhelyezve a faltól, így nem volt szükség a tartozék csillapító szivacs alkalmazására. A specifikációban szereplő 35 Hz-es alsó határfrekvencia, illetve a HiVe II port által ígért erőteljes basszus ellenőrzése céljából először Pege Aladár albuma került a lejátszóba. Az együttes tagjainak közös zenélésekor a hangzást uraló középtartomány, a domináns szaxofon játéka alatt is jól észlelhető volt a ritmus szekció stabil szubbasszus tartománya. A bőgő szólók alatt viszont még több erőre kapott a hangdoboz, nyugodt magabiztossággal formálta meg a hangszert. A húrok intenzív rezgése kézzelfogható anyagszerűséggel töltötte be a helyiséget, visszaigazolva a beígért gyors tranzienseket. Mindezt jól kontrolláltan, zavaró rezonanciáktól mentesen tette. Kulturáltan mellőzte azt az agresszivitást, amit egyesek a koppanásig feltekert mélyhangszín szabályzással forszíroznak ki a "minél-több-basszus-annál-jobb-hangzás" jegyében. A Bronze 6 az életszerűség és a nyers erő közötti tartományban határozottan az elsőt célozta meg a hangzásával.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal

Szokásos válogatás albumunkon főleg gitár kísérettel előadott számok szerepelnek (Allan Taylor, Mike Silver, Chris Jones). A két hangdoboz igyekezett minél több információt átadni a produkciókról. Nem csak önmagukban a zeneszámokat, hanem az előadást kísérő apró mozzanatokat is precízen tolmácsolták. A színpadot betöltő, széles vonásokkal megrajzolt, nyílt, transzparens ének mellett világosan észlelhető volt a szólista levegővétele, a gitárhúrokon végigcsúszó ujjak hangja. Dave Brubeck: It's a Raggy Waltz számával könnyed, vidám hangulatot varázsolt a nappaliba, a zongora határozott leütéseit a remek dinamika, a jó tranziensek tették életszerűvé. Bár a dob és a zongora párosa túlzottan széthúzódott a két hangfal irányába, de még így is megmaradt a színpad koherenciája, csak kisebb hangsúlyt kapott a középső harmad. Nagyobb hangerőn már nyersebbé vált a hangzás, és bár továbbra is jelen volt az elevenség és a dinamizmus, de a kellemes, hangulatos stílus jócskán elhalványodott.

Monitor Audio Bronze 6 hangfal mélysugárzó

Rockzenén nem tűnt kritikus problémának a nagyobb hangerőn tapasztalt jelenség. A markáns énekhangokat produkáló masszív középtartomány ebben az esetben is testes, ugyanakkor jól kézben tartott basszussal párosult. Benyomásaink alapján tesztalanyunk nem csak visszafogott akusztikus jazz-en, hanem zúzós rockon is remekül beválik, kiérdemelve az allrounder jelzőt (bár death metállal nem próbáltuk). Elektronikus műfajokban (Kraftwerk - The Man Machine, Presser Gábor - Electromantic) nem csak a mélytartomány energikusságát mutathatta meg, hanem a Gold C-CAM dóm is képességeit is. Ahogy korábban a basszus szegmens leképzésénél, a magas frekvenciák esetén sem a hallgatóság elkápráztatása volt a célja. Nem hozta azokat briliáns technikai praktikákat, melyeket már hallottunk néhány ribbon sugárzós hangdoboztól, de tiszta, jól kidolgozott, higgadt lecsengésű dallamok jellemezték. Lehetnek, akik nem találnák elég fényesnek és attraktívnak ezt a jellegű hangképet, de a harmonikus, karcosság és elmaszatolódás nélküli megszólalás hosszan hallgathatóvá teszi a Bronze 6-ot.

Végszó

Valamivel háromszázezer forint feletti árából adódóan (319 990 Ft/pár) a Monitor Audio Bronze 6 páros már túllép a belépő szinten, középkategóriás hangzást és kidolgozási minőséget vártunk el tőle. Ezt tisztességesen teljesítette is, kellemes zenehallgatással töltött órákat szerezve. Kivitelezése is igényes, nem igazán lehet belekötni (ezen az árszinten ne hiányoljuk a valódi fa furnérozást), egyedül a doboz stabilitását növelő talp helyett tudnánk egy komolyabb lábat elképzelni. Hangzásban a teljes tesztidőszak alatt szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.