Milyen USB töltőt érdemes venni?

Egyre többet használjuk őket, mégis veszélyesen keveset tudunk róluk!

2013. július 17., szerda, 14:05

USB kábel USB töltő USB USB táp Hama

Már szinte bármit feltölthetünk USB-ről. Telefont, zenelejátszót, vezeték nélküli fejhallgatót és még számtalan eszközt. Rutinosak is lehetnénk már az USB töltő választásban, mégis megvesszük azt, ami először elénk kerül. No de tényleg rosszul tesszük, ha az olcsót vesszük?

Hama USB töltőkolcsó töltőHama 106302Hama 106302Hama 104828Egyformának kell lennieHama 102005Hama 102006Hama 102008Hama 102007Hama 102009Hama 54186Hama 54186Hama 54187Hama 54186

Kezdjük mindjárt az alapokkal! Az USB töltés alapja a csatlakozásban található 5 V tápfeszültség, ami eredetileg 500 mA leadására, vagyis maximum 2,5 watt teljesítményre lett méretezve. Ez bőségesen elég az egereknek, pendrive-oknak és még ezernyi apró kütyünknek a táplálására. Sőt, akár egy kisebb kapacitású akkumulátor feltöltésére is alkalmas lehet. Az olyan nagy akkumulátorokhoz, amik egy tipikus okostelefonban vagy tablet belsejében vannak, viszont már nem praktikus az 500 mA. Egy teljes feltöltés akár egy egész napot is igénybe vehetne, ami persze cseppet sem vonzó, ezért aztán megjelentek az ennél többre is képes töltők. Nem csak úgy véletlenszerűen, a semmiből felbukkanva, hanem előzetes szabályok lefektetése után. Bizony, mielőtt megjelentek volna az 800, 1500 vagy éppen 2100 mA-es, USB csatlakozós töltők, az Apple, a Samsung, a Sony és még sokan mások, rengeteget dolgoztak azon, hogy ez a dolog valóban megbízhatóan és tartósan működhessen!

Majd jöttek az olcsó, egyre nagyobb áram leadására képes, egyre több kimenetű és ezek ellenére is, egyre olcsóbb töltők.

Miért kell foglakoznunk az olcsó töltőkkel?

Ezen sorok írója is vétkes egy olcsó töltő megvásárlásában. Alig 1500 Ft volt és magába foglalt 3 db szivargyújtó kimenetet és 2 db USB tápcsatlakozást. Ráadásul mindez egy nagy diszkont áruházlánc egyik boltjában, ahol az ember hajlamos elhinni, hogy ezt azért adják ennyire olcsón, mert ezzel akarnak rávenni, hogy náluk vegyem a kenyeret és tejet is. Talán még buknak is a kis töltő eladásán, én viszont nyerek. Tévedtem! Hiba volt elhinni és megvenni. A hiba azonban egy roppant érdekes tapasztalattal gazdagított!

olcsó töltő

A kocsiban többnyire telefonról szól a zene, az autórádió analóg bemenetén keresztül. Praktikus megoldás, főleg ha közben tölti is az ember az akkut. Amikor azonban a töltőt a telefonra dugtam, a hangban megjelent egy magas frekvenciás zúgás, zümmögés. Alig hallható, mégis kimondottan zavaró volt. Más tápokkal, mint például a Sony és Samsung telefonok gyári töltőivel, vagy a Hama kompakt, 800 mA-es típusával, ilyen gondok azonban nem jelentkeztek. A dolog annyira érdekes volt, hogy amikor a Hama LAN adaptereit teszteltük, azoknak a tápját is kipróbáltuk, megvizsgálva, hogy azok okoznak-e hasonló zajt. Nem okoztak.

Egyértelmű, hogy ezzel a töltővel valami baj van, de ez vajon általános?

Mi a baj az olcsó töltőkkel?

Az egyszerű kivitelű és gyenge minőségű töltők rettenetes problémáira nemrégiben Ken Shirriff blogja világított rá, mélyen elemezve azok veszélyeit.

Ken kíváncsiságból vett egy olcsó töltőt, majd szétszedte azt és alaposan kielemezte, amit talált. Mi most nem merülnénk el a részletekben, csupán néhány apróságot emelnénk ki.

Az első érdekes tapasztalat, hogy a belsejében, láthatóan több alkatrész hiányzott helyüket áthidalták, ami arra enged következtetni, hogy ugyanilyen alapszerkezetre egy fokkal "kevésbé gyenge" minőségű típus és felépíthető. Ez pedig a gyártók szokásairól árulkodik. Ugyanolyan külsővel, sőt akár megtévesztésig hasonló belsővel is kaphatunk elérő minőségű terméket!

A spórolás nem állt meg a viszonylag könnyen beazonosítható, kihagyott alkatrészeknél, még a transzformátor kettős szigetelését is egyszeresre cserélték. Talán apróságnak tűnik, de nem véletlen, hogy az USA és az Európai Unió is annyira szigorúan szabályozza az ilyen és ehhez hasonló dolgokat. Ezen a téren egyébként már évtizedekkel ezelőtt, a hazai szabályozás a nyugat-európaihoz hasonló, szigorú szabályokat állított fel, megelőzve a legtöbb keleti blokkhoz tartozó országot.

A legveszélyesebb azonban talán az, hogy a tápegység alaplapján a kis- és nagyfeszültségű területek közötti távolság az előírtnak a töredéke, néhol kevesebb, mint egy milliméter. Gondoljunk csak bele! Egy esetleg a gyártáskor bent maradt fém szilánk/forgács vagy egy csepp megszilárdult forrasztóón is képes lehet itt zárlatot okozni. Ez könnyen tönkre teheti a töltőre kötött telefonunkat vagy tabletünket, de akár áramütéshez is vezethet. Jogos a kérdés, hogy miért is maradna fémhulladék a kész adapterben! Nos, egy hanyag módon gyártott terméknél, minket semmi nem lepne meg...

Igaz, hogy a cikkben bemutatott töltő már alaposabb külső vizsgálat alapján is az olcsó vacak kategóriájába esik, de ennek fényében azért mégis érdemes extra mértékben óvatosnak lenni!

Milyen töltőt vegyünk?

A legolcsóbb helyett megbízhatót, márkásat válasszunk! Természetesen a legegyszerűbb egy gyári darab beszerzése, ezek viszont sokszor tényleg egy kicsit túlárazottnak tűnnek.

A második lehetőség egy olyan gyártó terméke, amely már hosszú ideje a piacon van és remélhetőleg még sokáig ott is lesz. Olyan, ami remélhetőleg nem kockáztatja a jó hírét egy gyenge minőségű termékkel.

Az egyik ilyen gyártó, amit már közelebbről is ismerünk: a Hama. A fentebb leírtak pedig különösen érdekessé teszik mindazt, amit a német cég központjában láttunk.

Egyformának kell lennie

Nem véletlen, hogy a Hama annyira szigorúan ellenőrzi a beszállítóit és a beérkező termékeket. Láthatjuk, hogy akár egy-egy apró alkatrész kihagyásával, vagy silányabb szigeteléssel is lehet spórolni. A Hama azonban nem engedi át a rendszerén az efféle kis trükköket. Nem enged a minőségből. Azzal pedig senki ne érveljen, hogy az olcsóbbá tett töltő is működik! A mérnökök nem pusztán passzióból tervezték bele azokat az alkatrészeket, írták elő a kétszeres szigetelést, vagy az alkatrészek közötti kellő távolságot. Ezeknek mind szerepük van a biztonságos működésben. Ha egy mérnök csapat azonos minőségű, de olcsóbban gyártható terméket tud tervezni, akkor azt meg is teszi!

Milyen típust válasszunk Samsung, Nokia vagy éppen Sony telefonhoz?

Sok USB töltő dicsekszik a "Made for iPhone" felirattal, ami tagadhatatlanul megkönnyíti azok dolgát, akik Apple termékükhöz keresnek valamit. Aki viszont egy Android vagy Windows telefonhoz vásárolna töltőt, az ritkán kap ilyen egyértelmű tájékoztatást. Szerencsére az iPhone vagy iPad ajánlással rendelkező töltő remekül ki fogja szolgálni a Samsung, Nokia, HTC, LG, ZTE, Huawei készülékeket. Persze ugyanez igaz fordítva is. Amire figyelnünk érdemes, az csak a töltőáram. Egy átlagos telefonhoz ma érdemes legalább 800 mA töltőáramú típust vennünk. Nagyon sok készülék már gyárilag is 1000 mA, vagyis 1 amperes táppal kerül a boltokba, ami már egy kicsivel gyorsabb töltést tesz lehetővé. A tabletek többsége azonban még az 1 amperes áramerősségű típusokkal is csak lassan tudja feltölteni magát, így ezekhez érdemes 1500, 2000 vagy akár 2100 mA-est választani. Az Apple iPad tartozékai 2100 mA (2,1 A) leadására képesek, a gyárilag megadott töltési időt is ilyenekel érhetjük el. Kisebb áramerősség esetén hosszabb ideig tart a művelet.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a telefonok többsége 1000 mA-es típussal tölt a leggyorsabban, a tabletek pedig 2000-2100 mA-es változattal. A kisebb áram lassabb töltődést eredményez, a nagyobb pedig többnyire semmi hasznot nem hoz, mivel maga a telefon vagy a tablet lekorlátozza a számára megfelelő szintre. Tehát az 1000 mA-re tervezett telefon a 2100 mA-es töltőről nem vesz fel többet 1000 mA-nél.

Összességében az USB-s töltők és telefonok komplikált és talán egy picit drága szerkezetek, cserébe viszont megbízhatóak és okosak, hogy ne kelljen annyit variálnunk a töltőkkel, hogy egyszerűbb legyen az életünk. 

A kábel is számít?

Természetesen a kábel is számít. Bár az iskolái fizikaórán a vezetékek ellenállását nullának tekintettük, a valóságban ez nagyon nem igaz. Ismét csak korábbi írásunkra utalva akár egy olcsó USB kábelen is múlhat, hogy a külső merevlemezünk elég áramot tud-e felvenni, vagy sem! Egy telefon, vagy tablet töltő esetében ez hosszabb ideig tartó töltést eredményezhet, akár egy nagyobb teljesítményű töltővel is.

Azt sem felejthetjük el, hogy ha rossz az érintkezés, akkor a töltőáram egy szűkkeresztmetszeten  halad keresztül, ami így könnyen felmelegedhet. Még rosszabb esetben, akár zárlat is lehet belőle, főleg ha a kábel nincsen rendesen szigetelve, illetve általában gyengébb minőségű és már egy kicsit meg van gyötörve, erőszakos kirántás, vagy túl szoros feltekercselés miatt. Ebből aztán sok minden kisülhet. Még akár füst és égett műanyag szag is. Teli vannak a különböző fórumok ilyen történetekkel.

Következtetés

Tény, hogy nyáron sok bosszúságot okozhat egy otthon, vagy épp a szállodában fejeltett töltő. Mégis, erre a rövid időre se akarjuk a legolcsóbb megoldással pótolni a drága USB tápot!

Hama 104828

Vegyünk megbízható, megfelelő teljesítményű töltőt és hozzá jó minőségű kábelt. Igaz, ettől nem lesz a telefonunk sem nagyobb, sem újabb, éppen csak működni fog. Tovább és megbízhatóbban.

Ajánlás

Gyorsan átfutva a Hama kínálatát, találtunk néhány érdekes terméket.

Hama 106302

Az első, az általunk már korábban kipróbált utazó töltő, a 106302. Ez akár 2,1 A leadására is képes, így iPad töltésére is használhatjuk. Apró érdekessége, hogy a villásdugója becsukható.

Hama 102008

A második érdekes termék a PICCO típusú töltőszett, ami öt színben kapható. Így lila, rózsaszín, kék, fehér és fekete közül választhatunk. A készlet tartalmaz egy hálózati és egy autós töltőt, valamint egy Micro USB kábelt.

A színes töltő nem csak azért jó, mert szebb, mint egy fekete kocka, hanem azért is, mert ennyivel is könnyebb lesz eldönteni a munkahelyen és otthon, hogy éppen ki nyúlta le a töltőnket egy pásztorórára.

Hama 54186

A termékeket válogatva azonban egy kis meglepetést is találtunk a Hama német honlapján, ugyanis éppen a cikk írásának napján jelentett be a monheimi cég egy új, 4 csatlakozós típust (54186 és 54187), ami egyszerre 2 db iPad és 2 db iPhone töltésére is képes. Ehhez a kimenetek 2,1 illetve 1 A áramot adnak le. A készülék külön értéke, hogy kivételesen nem egy falba, vagy elosztóba dugandó kis kocka. A töltő az áramot kábelen kapja, ami pedig a doboz talpában el is rejthető. Első ránézésre ez egy tökéletes otthoni töltő! Reméljük, hamarosan a boltokban elérhetővé válik.

Végül egy apró megjegyzés: A termékeket böngészve több kereskedő oldalán is láttuk, hogy "mA" vagyis milli Amper helyett "mAh"-t írtak. Ez utóbbi elírás! Sajnos a kereskedők néha kapkodnak és reflexből olyan rövidítést írnak fel amit az akkumulátoroknál megszoktak (mAh), de ettől senki ne riadjon meg! Az elírás mögött nincsen tartalmi különbség.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.