Megérkezett Budapestre az ELAC Concentro

2017. június 22., csütörtök, 17:35

ELAC Concentro audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal ELAC hangfal hangfal teszt high end hangfal ELAC high end hanfal

Betértünk az ELAC hazai márkaképviseletébe, hogy megnézzük a legújabb jövevényt, a csúcsmodellt, a Concentro-t. Igaz, nem ez az első találkozásunk, hiszen láttuk Münchenben, sőt egy kicsit hallgattuk is őket. No de egy budapesti házban, egy lakószobában egészen más élmény ilyesmivel összefutni, mint egy németországi rendezvényközpontban.

ELAC Concentro high end hangfal az Audiophile SzalonbanELAC Concentro high end hangfal az Audiophile SzalonbanELAC Concentro high end hangfal az Audiophile SzalonbanELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfal az Audiophile SzalonbanELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfalELAC Concentro high end hangfal

Az ELAC 2016-ban lett 90 éves. Ennek alkalmából több olyan terméket is bemutattak, ami nem pusztán az elmúlt évek kínálatának további fejlesztése, olyasmit, ami a hifi iránt érdeklődők egy részét meglephette. Ilyen volt a Miracord 90 lemezjátszó és a Discovery zeneszerver is. Effélét az ELAC eddig nem, vagy legalábbis már évtizedek óta nem kínált. A Concentro azonban más. Ez, bár messze az elmúlt évek legdrágább és legfejlettebb ELAC terméke, mégiscsak egy hangfal, ami a cég mindennap használt technológiáira és tudására alapoz. Itt nem a típus puszta léte a meglepő, hanem a benne rejlő műszaki tartalom, a kidolgozottság, ami a már eddig is magas szintről egy egészen exkluzív kategóriába lépett. No és ott van a forma, amitől az ELAC ismerőinek bizony leesett az álla, ugyanis a Concentro ovális alakú!

ELAC Concentro high end hangfal

Meglepő forma

Pár évvel ezelőtt, az ELAC kínálatát és ezzel a márka arculatát is a határozott, szögletes formák uralták. A legtöbb hangfal minden sarka 90°-os volt és alig volt egy-két ív a dobozokon. Persze az alumíniumból sajtolt oldalfalakon láthattunk pár ívet, de az előlap még ott is szögletes volt. Ám a Concentro egészen más. Itt keresve sem találunk 90°-os szöget bezáró felületeket. Még egyenes vonalat is csak a JET magassugárzó lamellái között láthatunk. Sík felületet pedig csak a doboz oldalán, a mélysugárzók körül fedezhetünk fel, ám még azok sem párhuzamosak!

ELAC Concentro high end hangfal az Audiophile Szalonban

Mondhatnánk, hogy a gyár szakított korábbi dizájn filozófiájával, de az igazság az, hogy ez a hatalmas, tojás szerű alak majdnem olyan szigorú és tekintélyt parancsoló, mint a márka többi típusa. Bár a monolit jellegű oszlopok helyett ezúttal egy modern szobrot kapunk, a vonalak határozottak. Szinte sugárzik a hangfalból, hogy annak tekintélyes súlya van. Ám ez nem csak vizuális élmény!

ELAC Concentro high end hangfal

Aki megpróbálja megmozdítani a Concentro-t, annak nagyon is valóssá, kézzelfoghatóvá válik, hogy a hangfal mennyire nehéz. Csak a tömör alumínium talp önmagában 25 kg, a hangfal egésze pedig 140 kg, ami még ebben a méret- és árkategóriában is rendkívüli. No és van még valami, ami egy kicsit szokatlan az ELAC-tól, ez pedig a szín és anyagválasztás. A közép- és magasfrekvenciás hangszórókat magába foglaló előlap ezüstszínű. A hatalmas elliptikus test felületét lakk fekete epoxy réteg borítja. A mélysugárzóknak keretet adó oldallapok pedig gyönyörűen lakkozott fából vannak. Persze rendelhető fehér változat, vagy bármely más szín. Egy csúcs terméknél a szín nem lehet akadály.

ELAC Concentro high end hangfal

Ismerős gyökerek

A Concentro az íves, sőt gömbölyded alakja ellenére, egyértelműen magán hordozza a márka jellegzetességeit. Így a magassugárzó JET, abból is az 5. generációnak egy külön, ehhez a hangfalhoz módosított változata. Ez az alkatrész a korábbinál szélesebb frekvenciatartományt tud lefedni, egészen 50 kHz-ig. Ehhez a típushoz már nem is kínálja külön kiegészítőként a 4 Pi sugárzót az ELAC, hiszen a Concentro már önmagában, kiegészítő hangszóró nélkül is képes 50 kHz-ig eljutni. Ráadásul, ahogyan más, csúcskategóriás ELAC-okban, úgy itt is változtathatjuk a magassugárzó előlaphoz viszonyított helyzetét. Pár centivel süllyeszthetjük, vagy előre tolhatjuk azt a hangdobozon belül. Ez a VX-JET technológia, ami abban segít, hogy a hangfalak elhelyezésétől függetlenül, a középtartományhoz a lehető legjobban tudják illeszteni a magasakat. A JET körüli csillogásból a német gyártót ismerők már azt is sejthetik, hogy az egy gyűrű középsugárzó. Egészen pontosan egy 70/140 mm-es AS-XR hangszóró. Ez alatt szorgoskodik a 220 mm átmérőjű, szintén AS-XR technológiás mélyközép hangszóró. Vagyis az ELAC-ra jellemző megoldások, mind itt vannak.

ELAC Concentro high end hangfal

Míg a JET magassugárzó hagyományosan jól terhelhetőnek számít, így ettől eleve bőséges, a 140 kilós hangfallal arányos hangot várhatunk, addig a két középsugárzó puszta méretével és persze az alumínium szendvics szerkezetével tesz számunkra hiteles ígéretet arra, hogy a Concentro nem csak méretében és súlyában, de erejében is nagy.

ELAC Concentro high end hangfal

A Concentro oldalain két-két 250 mm átmérőjű alumínium mélysugárzót is találunk. Tehát egy sztereó párban összesen 8 db 25 centis dolgozik! Ezeket pedig hangfalanként 2 db reflexcső segíti az egyenletesebb mélyhang reprodukcióban. Ez az a pont, amit sokan talán már dermedten olvasnak, hiszen ez a hangszórófelület egy kisebb klubban elegendő volna a zenekari hangosításra. No de ebben a kategóriában a legtöbben nem valamiféle basszusbombáról álmodoznak. Nos, mindenki megnyugodhat. Egyrészt, mert ahogyan azt már fentebb is írtuk, a közép- és magastartományról is hasonlóan potens hangszórókészlet gondoskodik, tehát az arányok rendben vannak. Másrészt nem kell félteni az ELAC mérnökeit, tudják jól, hogy mit és miért csinálnak. Ezt számunkra a hallottak is igazolták.

ELAC Concentro high end hangfal

Persze a nagyméretű hangfal és a beépített nagy hangszórókészlet komoly teljesítőképességet követel az erősítőtől: a gyártó 80-600 watt közöttit ajánl. Persze legalább ennyire fontos, hogy az adott erősítő, vagy erősítő készlet - hiszen akár kettős erősítést is használhatunk - az erő mellett komoly minőséget is fel tudjon mutatni, mert ezek a hangfalak garantáltan megmutatják a rájuk kötött elektronika minden gyengéjét. Ezt a feladatot az Audiophile Szalon csapata McIntosh, Dan D’Agostino, Audio Research, vagy akár Mastersound elektronikákkal, illetve akár ezek kombinációjával gond nélkül megoldja.

ELAC Concentro high end hangfal

Igen, meghallgattuk!

Mivel eszünk ágában sem volt a 140 kilós hangfalakat hazavinni, azokat csak az Audiophile Szalon emeleti szobájában hallgattuk meg. Tehát hagyományos teszttel most nem szolgálhatunk, de azt azért eláruljuk, hogy a Concentro hű maradt az ELAC hagyományaihoz. A hatalmas szerkezet karaktere azonnal ismerős volt. A szigorú, minden nüánszot feltáró, de határozott, kemény dinamikus hang már ismerős. Bár azt érezni, hogy ez most egy magasabb lépcsőfok. Különösen, ha felhangosítjuk a rendszert. No és itt jön elő a 8 db mélysugárzó előnye is. Ugyanis azok végtelen könnyedséggel, mindenféle nyomulás nélkül tették hozzá a saját részüket a zenéhez. Egy pillanatra sem vették át a főszerepet. Még akkor is a rendszer egészét hallottuk zenélni, amikor kifejezetten a mélyeket igyekeztünk előcsalogatni.

ELAC Concentro high end hangfal

Mint említettük, ez nem teszt. Már csak azért sem, mert ottjártunkkor a hangfalak még újak voltak, alig egy-két napi üzemidővel a hátuk mögött. Márpedig ezeknek, jól tudjuk, ennél sokkalta több idő kell, hogy igazán kinyíljanak, hogy a hangjuk a precíz és határozott karakter mellett megmutassa, mire képes a zenével, az érzelmek közvetítésével. Így aztán eredményhirdetés vagy értékelés helyett inkább azt mondjuk, hogy a kapuk nyitva állnak, a lehetőség ott van Dél-Pesten. Aki efféle, komoly presztízzsel és műszaki tartalommal felvértezett hangfalat keres, vagy csak szeretne belekóstolni, milyen is az ELAC tudásának legjava, az telefonáljon bátran az Audiophile Szalonba és kérjen időpontot. Megéri rászánni azt a pár órát.

ELAC Concentro high end hangfal az Audiophile Szalonban

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 60 000 euró/pár
Forgalmazó:

Audiophyl Kft.

www.audiophyl.net

Bemutatóterem:

Audiophile Szalon

+36-1-332-5545

+36-1-408-7042

+36-70-944-1551

1202 Budapest, Mártírok útja 145.

www.audiophile-szalon.hu

 

ELAC Concentro high end hangfal

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.