Magnat Signature 503 állványos hangfal teszt

2020. április 16., csütörtök, 10:45

Magnat audio hifi hangfal hangszóró Magnat hangfal hifi hangfal hangfal teszt Magnat teszt hifi hangfal teszt Magnat hangfal teszt

A német Magnat legújabb Signature termékcsaládja az audiofil zene és mozirajongókat célozza meg, akik az otthonukba olyan hangfalakat szeretnének vinni, amelyek elsősorban minőségükkel kérkednek, háttérbe szorítva a külső jegyek hivalkodását, mindezt elfogadható áron.

Magnat Signature 503 hangfalMagnat Signature 503 hangfal hátlapMagnat Signature 503 hangfal keresztváltóMagnat Signature 503 hangfal magassugárzóMagnat Signature 503 hangfal magassugárzóMagnat Signature 503 hangfal mélysugárzóMagnat Signature 503 hangfal hangszóróMagnat Signature 503 hangfal talpMagnat Signature 503 hangfalMagnat Signature 503 hangfal selyem

A Magnat Signature sorozatát egy híranyagunkban már bemutattuk a Kedves Olvasóknak, leírtuk, hogy rengeteg technikai újítás van a cég ezen modelljeiben, mindent bevetettek annak érdekében, hogy még bőven a megfizethető kategóriában igazi minőséget nyújtsanak. Most a legkisebb, Signature 503 típusú hangdobozait vettük górcső alá, de a személyes ismerkedést hadd előzze meg egy általános körbetekintés a családot illetően.

Magnat Signature 503 hangfal magassugárzó

A Magnat egyik fő szempontja a kiváló kivitelezés volt, amit visszafogottsággal párosítottak, hiszen a hangdobozok fekete és barna színben kaphatók. Ezzel visszakanyarodtak kissé a régimódi hangfalkészítés felé, ami nem jelent hátrányt, hiszen ezt a kétféle kivitelt tulajdonképpen bármilyen enteriőrben szívesen elnézegetjük úgy, hogy nem tereli el a figyelmünket. Sztereó és házimozi szettet is létrehozhatunk belőlük, hiszen a különböző méretű állványos és állódobozok mellett már mélynyomó is található a felhozatalban. Az egyik legszembetűnőbb megoldás, a dupla magassugárzó, ami szintén nem látványelem, bár annak sem utolsó. 30 mm-es dóm a központi darab, ami extra széles peremmel rendelkezik, így már alacsonyabb frekvencián képes a középtartományhoz csatlakozni. Kiegészítője a 20 mm-es szuper dóm, ami a minden irányba kiterjedő hangterjedés és az 50 kHz-ig terjedő frekvencia érdekében került kiválasztásra. Erős neodímium gyűrű mágnest alkalmaztak a jobb dinamika elérése érdekében, valamint a hangszórókat magába foglaló panel kialakítása a hang optimális eloszlását és terjedését segíti. Ezek együttese képes a Hi-Res szabvány teljesítésére, ami a nagyfelbontású hanganyagok méltó visszaadásának egyik alap kritériuma napjainkban.

Magnat Signature 503 hangfal magassugárzó

A Klippel-optimalizált 170 mm-es mélyközép hangszóró membránja impregnált papír, lengőtekercse szellőztetett, fémből készült kosara szintén. A hangszórót és annak dekorgyűrűjét hat darab csavarral rögzítették.

Magnat Signature 503 hangfal mélysugárzó

A hangdobozok alapanyaga MDF, a hangszórókat levehető védőszövet takarja, a mélytartományt a hátul található, Airflex elnevezésű reflexnyílás segíti. Még a kifogástalan kivitelezésű csatlakozóterminálnál is a visszafogottságot tapasztaltuk, hiszen nem került bevetésre a szokásos fekete és piros szín, egyszerűen a + és – jeleket használták. Kettős kábelezésre is lehetőségük van azoknak, akik ezt a megoldást preferálják.

Magnat Signature 503 hangfal hátlap

A Signature 503 91 dB érzékenységű, tehát nem igényli a nagy erősítő teljesítményt, de minden bizonnyal meghálálja azt. Impedanciája 4 Ohm, frekvencia-átvitele papíron 32 Hz-53 kHz-ig terjed, amiben némileg kételkedünk, terhelhetősége 100 W, ami akár 170-re is felszökhet. 204x365x282 mm-es méretei által tulajdonképpen egy könyvespolcra is elhelyezhetjük, azonban a maximumot biztosan egy állványon fogja nyújtani. Tömege nem jelenthető nagynak, hiszen alig haladja meg darabonként a 6 kg-ot, az említett két adat kombinációja révén viszont tényleg univerzális használatra lehet képes. A Signature 503 alján négy darab rezonanciát csillapító gumiláb biztosítja a stabilitást.

Magnat Signature 503 hangfal hangszóró

A Magnat legújabb, egyben legkisebb üdvöskéjét a megszokott, roppant stabil állványukra helyeztük, mögé combos elő-végfok párost, valamint csöves kimenetű CD-játszót kötöttünk, hangfalkábelből pedig többet is kipróbáltunk. A Signature 503 előadásáról elsősorban az jut eszünkbe, hogy nagyon kulturált.

Magnat Signature 503 hangfal selyem

George Michael jazz albumát helyeztünk be először, amit nagyon szeretünk végtelenül profi felvétele és előadása miatt, ráadásul a klubok hangulatát is visszaadja, bár picit sterilen. Az énekes a Magnat által is a rá jellemző kellemes és tiszta orgánumát hozta, ebben hiányt nem találtunk. A nagybőgő is természetes volt, de a valódi mélyhangokat nem találtuk, nesze neked 32 Hz. Kivehető volt az összes húr, ráadásul egymástól jól megkülönböztetően, de George Michael szólamainál a kellemes lebegés itt nem feltétlenül mondható erénynek. Mindenképpen szükségünk volt tehát a hátsó falak segítségére, amikor is a lekerekített nyílásokból továbbra is finom, de már jóval teltebb basszust kaptunk. Szerencsére nem kente szét a hangokat a tapétán, hanem egy nagyobb pontba gyűjtötte azokat, majd alátámasztotta az egészet. Volt még mindig egy pici hiányérzetünk, mégis végig hallgattuk a teljes albumot, nem okozott kihívást az, hogy belemerüljünk. Nagyon szép munka, csak egy kis piszok szerintünk kell ehhez a zenéhez.

Magnat Signature 503 hangfal talp

A dobozok maradtak fal közelben, zenében pedig maradtunk a jazznél, de kizárólag a zongorára összpontosítottuk Michel Petrucciani által. A sebességgel és a követéssel nem volt probléma, ahogyan a természetes zongorahangokkal sem. A francia előadóművész zsenialitását sikerült ide is átültetni, az apró nyögések is tiszták voltak, a csend pedig kézzelfogható. A taps a dalok végén kicsit bátortalanul indult ugyan, de gyorsan kiteljesedett, megtisztelve Petruccianit, mi mozdulatlanok maradtunk. Ebben az esetben is nagy volt a tér, picit tágasabb is talán a megszokottnál, de ez nem hisszük, hogy hátrányt jelentene.

Soha nem voltunk ellene a hirtelen váltásnak, de jelen esetben lehet, hogy nem érte meg nagyot ugrani. A Toto - Kingdom of Desire lemeze zeneileg kifogástalan, de sokszor árad belőle a mélabú, a hangszerek pedig öblösek, kicsit lejjebb vannak hangolva a megszokottnál. A Signature 503 mindent beleadott, de be kellett látnunk, hogy ez nem teljesen az ő világa. A hangerővel nem volt baj, ami ehhez a műfajhoz kell, viszont a vágy királysága helyett mi inkább egy párnán, vagy a felhős mennyországban éreztük magunkat. Ezek sem rosszak, de Toto most nem ezt akarta nyújtani. Háttérzeneként vagy szobahangerőn nem volt probléma, de ennél feljebb ne merészkedjünk ezen a műfajon, csalódás lehet belőle.

Magnat Signature 503 hangfal keresztváltó

Szimfonikus zenén újra magára talált a hangsugárzó, a komfortzóna itt már tapinthatóvá vált. Még az üstdobok is majdnem életnagyságban elevenedtek meg a szobánkban, valódi erővel párosítva, kristálytisztán. Igazán gyors volt a hegedűfutam, maximálisan követhető, sodró lendületű. A nagyzenekartól nem jött zavarba, pedig ekkora mérettől ez nem is lenne megbocsájthatatlan, mégis úgy oda tette magát, hogy nem tudtunk belekötni.

A gyártó által megadott alsó frekvencia értéket nem igazán éreztük a testünkben, a dupla magassugárzók hatását viszont mindvégig igen. Nagyon finom, légies és roppant precíz lett általa minden esetben az előadás, ami nagy hangerőn sem omlott össze. Összességében finomabb lelkületű és nagyobb volumenű felvételeken érzi jól magát, azokon a műfajakon, ahol kéne egy kis plusz energia, esetleg piszok, hiányérzettel kell számolnunk. A Magnat Signature 503 egy lelkes és lélekkel teli állványos hangdoboz, ami azoknak fog gondtalan órákat szerezni, akik a zenehallgatás végére is szeretnék a hajukat a fejükön tudni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.