Maestro: Music By Leonard Bernstein

2023. november 12., vasárnap, 21:25

zeneajánló lemezajánló zene ajánló CD-lemez

A Leonard Bernstein-ről szóló Maestro című filmhez a Deutsche Grammophon CD-n és bakeliten is megjelenteti a mű eredeti hangsávját. A hollywoodi szupersztár, Bradley Cooper rendezi és alakítja a legendás karmester-zeneszerzőt.

Maestro Music By Leonard Bernstein coverMaestro Music By Leonard Bernstein CDMaestro Music By Leonard Bernstein

A Maestro az élethez és a művészethez írt szerelmes levél, amely Leonard Bernstein és Felicia Montealegre Cohn Bernstein életre szóló kapcsolatát mutatja be. A Maestro lényegében a család és a szerelem érzelmileg epikus ábrázolása. A Deutsche Grammophon adja ki a film eredeti filmzene albumát, amely már széles körű kritikai elismerést váltott ki. Az album digitálisan 2023. november 17-én, CD-n és bakeliten pedig december 1-jén jelenik meg. Október 27-én jelent meg egy ízelítő hozzá, amely Mahler 2. szimfóniájának részletét tartalmazza Rosa Feola szoprán, Isabel Leonard mezzoszoprán, a Londoni Szimfonikus Kórus és az LSO közreműködésével, Cooper vezényletével. A Maestro az Egyesült Államokban november 22-én, az Egyesült Királyságban november 24-én, a világ többi részén pedig december 1-8 között kerül a mozikba, december 20-án pedig a Netflixre.

A Maestro rendezőjét és sztárját gyermekkora óta veszi körül és rabul ejti a klasszikus zene. "Számos opera és klasszikus album szólt a házunkban felnőtt koromban” - emlékezett vissza Bradley Cooper. „Órákig vezényeltem egy képzeletbeli zenekart a legjobb 8 éves tudásom szerint."

Cooper, aki Josh Singerrel együtt írta a Maestro-t, szorosan együttműködött Bernstein három gyermekével, Jamie-vel, Ninával és Alexanderrel a forgatásra való felkészülés során. Annak érdekében, hogy a férfi és a művész ábrázolása a lehető leghitelesebb legyen, elmerült a klasszikus világban, órákat töltött a New York-i Filharmonikusokkal és más zenekarokkal, és tanult Michael Tilson Thomas, Gustavo Dudamel és Yannick Nézet-Séguin karmesterektől. Utóbbi ezután segített Coopernek a forgatáson, nevezetesen az Ely székesegyházban, ahol Bernstein Mahler "Feltámadás" szimfóniájának híres felvételét mágikusan újrajátszották. Most azt reméli, hogy a filmzene arra ösztönzi majd a hallgatókat, hogy tovább kutassanak egy olyan ember után, akit a 20. század legbefolyásosabb zenészének tart.

Maestro Music By Leonard Bernstein

"Míg művészi teljesítménye besorolhatatlanná tette őt, szimfonikus zenekaroknak, Broadway-műsoroknak, filmeknek és balettnek komponált, folyamatosan küzdött a társadalom azon törekvésével, hogy kategorizálják, besorolják egyik vagy másik műfajba." mondja Yannick Nézet-Séguin.

Az album ezt a besorolhatatlan zenei karaktert tükrözi, olyan változatos művekből mutat be részleteket, mint a West Side Story, a Candide, az On the Town, a Mass, a Chichester Zsoltárok és a 2. és 3. szimfónia. Továbbá Beethoven, Mahler, Schumann és Walton zenéit is tartalmazza, amelyek Bernstein karrierjének és házasságának kulcsfontosságú pillanatait illusztrálják. Schumann "Manfred" nyitányával például mindössze 25 évesen debütált a New York-i Filharmonikusoknál, és az utolsó pillanatban beállt a gyengélkedő Bruno Walter mellé.

Yannick pályafutása során védte Bernstein műveit, felvételei között szerepelt a Philadelphia Orchestra mise lebilincselő interpretációja. A 125. évfordulón, a Deutsche Grammophonnál büszkék arra, hogy hozzájárulhattak Bernstein örökségének kialakításához, és a látnok Bradley Cooperrel együtt dolgozhattak, aki megmutatja, milyen kortárs, időtlen Bernstein zenéje és élettörténete. "Ez az album a filmesekkel való együttműködés iránti szenvedélyünket tükrözi, ahol a mozi és a klasszikus zene világát összehozzuk."

Maestro Music By Leonard Bernstein CD

A DG jelenleg újra kiad számos mérföldkőnek számító felvételt, amelyet Bernstein a Yellow Label-lel készített élete utolsó évtizedében. December 1-jén (digitálisan és 2 CD-n) jelenik meg a The Maestro - Very Best of Bernstein egy válogatásalbum, amely tökéletes bevezetést kínál munkásságába, míg Mahler II. szimfóniájának ikonikus felvétele a New York-i Filharmonikusokkal már elérhető. Bernstein munkája Mozart 35. "Haffner" és 41. "Jupiter" szimfóniájából, Mahler 5. szimfóniájából, valamint ugyanannak a zeneszerzőnek a Hatodik szimfóniájából és a Kindertotenliederből új Dolby Atmos remastered változatban jelennek meg november 3-án, december 24-én és december 2-án. Végül a kiadó megjelentet egy 10 albumos Digital Library A-Z-t, amely Bernstein teljes életművét mutatja be a Deutsche Grammophon & Decca kiadványaiból. Hat album már elérhető, a maradék négy pedig hetente jelenik meg november végéig. Együtt több mint 260 órányi kiváló Bernstein-felvételt tartalmaznak.

store.deutschegrammophon.com

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.