Klipsch The Fives aktív hangfal teszt

A soundbar gyilkos

2021. október 25., hétfő, 12:50

Klipsch audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal sztereó hangfal aktív hangfal Klipsch hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt Klipsch hangfal teszt hifi hangfal teszt Klipsch aktív hangfal

A The Fives ügyesen kombinál történelmi Klipsch motívumokat (bútorszerű megjelenés, régies, szövetrácsos előlap) modern szolgáltatásokkal (többféle digitális bemenet, Tractrix tölcséres titán dóm stb.). Az eredmény egy olyan aktív hangfalpár, amely könnyedén maga mögé utasít bármilyen 300 000 Ft alatti soundbar hangrendszert!

Egy kis vintage nem árthat

Sokak szívét megdobogtatják a régi készülékek és ezt a nosztalgikus vonzódást használja ki ügyesen a Klipsch The Fives. Első ránézésre régivágású hangfalpárnak tűnik, valójában mindent biztosít a szórakozáshoz, kompakt kivitelben. Mivel beépített erősítőt és D/A konvertert egyaránt tartalmaz, nem kell az elektronika beszerzésével és elhelyezésével külön bajlódni. Az összkép tehát egy olyan felhasználóbarát termék, ami jól néz ki és szükség esetén nagyot szól, már amennyire egy állványos méretű hangdoboztól elvárható.

Klipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfal távirányítóKlipsch The Fives aktív hangfal távirányítóKlipsch The Fives aktív hangfal távirányítóKlipsch The Fives aktív hangfal távirányítóKlipsch The Fives aktív hangfal távirányítóKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfal magassugárzóKlipsch The Fives aktív hangfal magassugárzóKlipsch The Fives aktív hangfal középsugárzóKlipsch The Fives aktív hangfal basszreflex portKlipsch The Fives aktív hangfal hátlapKlipsch The Fives aktív hangfal kábelKlipsch The Fives aktív hangfal kábelKlipsch The Fives aktív hangfal hátlapKlipsch The Fives aktív hangfal hátlapKlipsch The Fives aktív hangfal hátlapKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Fives aktív hangfal

A The Fives (kb. 310 000 Ft) tartalmaz analóg (Jack, phono RCA) és digitális (Bluetooth, USB) bemeneteket is. Ami leginkább elkülöníti vetélytársaitól (túl a Klipsch egyedi fejlesztésű hangszóróin), a HDMI ARC bemenet.

Klipsch The Fives aktív hangfal hátlap

A legtöbb otthoni zenehallgatásra szánt aktív hangfal általában optikai aljzatot szán a televíziókhoz való csatlakoztatásra. A HDMI azért jobb, mert nem kell az elektromos jelet fénnyé alakítani (majd vissza), ami elméletileg hangminőség veszteséget okoz. Másrészt a (CEC-kompatibilis) ARC funkciónak köszönhetően a televízió távvezérlőjének hangerőszabályzójára is reagálni fog a hangfal és a képmegjelenítő bekapcsolása a The Fives erősítőjét is felébreszti, így gördülékenyebb a felhasználói élmény.

Klipsch The Fives aktív hangfal hátlap

Küllem

Okos tulajdonságaik örvendetesek, de a The Fives hangfalak legmeghatározóbb tulajdonsága a megjelenésük. A 11,5 cm-es hosszúlöketű mélyközépsugárzót és Tractrix tölcsérbe ágyazott 2,5 cm-es titán dóm magassugárzót tartalmazó dobozokat furnér fedi.

Klipsch The Fives aktív hangfal magassugárzó

A doboz lényegesen kisebb méretekkel rendelkezik, mint a legtöbb hagyományos állványos hangfal. Ezeket az aktív hangfalakat is gondtalanul elhelyezhettük állványon (vagyis a referenciaként tartott IsoAcoustics vibrációcsökkentő talpainkon), de mivel a kompakt házimozi háttérsugárzók és klasszikus "könyvespolc" kategória közötti helyigényük van (kisebb alapterületet követelnek, mint például a Magnat Multi Monitor 220), probléma nélkül elhelyezhettük őket a teszteléshez használt 27" iMac két oldalára.

Klipsch The Fives aktív hangfal

Kedves gesztus a gyártó részéről, hogy kétféle (mágnesesen felhelyezhető) előlapi védőselymet is csomagoltak a hangfalhoz. Az egyik zsákvászonra hasonlító, krémszínű szövettel van fedve. A másik kockás textúrájú, vastagabb anyag, amiről nekünk a régi Videoton hangfalak jutottak eszünkbe. A két anyag egészen más arculatot kölcsönzött a kis hangfalaknak, de bármelyik esetében mosolyogtató nosztalgikus hatás uralkodott el rajtunk. Ha valakinek domináns látványt nyújtana a Klipsch masszív magassugárzó hullámvezetője, akkor az előlapok bármelyikével sokkal barátságosabb és visszafogottabb arculatot kölcsönözhet a hangfalaknak.

Klipsch The Fives aktív hangfal

A The Fives nem kimondottan olcsó és a gyártó ezt minőségi motívumokkal kompenzálta, mint például a furnérozás. A védőselymen lévő emblémát fémből készítették. Az aktív egység tetejébe épített vezérlő tárcsák anyaga is alumínium. Talpnak nem a szokásos kommersz, kétoldalú ragasztóval rögzítendő gumikorongokat csomagolták. A dobozok alját szinte teljes egészében parafával (vagy ahhoz nagyon hasonló, csúszásgátló anyaggal) vonták be.

Klipsch The Fives aktív hangfal

Az aktív egység hátulján lévő elektronikus panelbe olyan megfontoltan választott, mégis változatos csatlakozókiosztást alkalmaztak, amely analóg és digitális forráseszközzel rendelkezők igényeit egyaránt kielégítheti. Lemezjátszó-kompatibilis RCA aljzat és 3,5 mm-es Jack bemenet egyaránt rendelkezésre áll, épp úgy, mint a kategóriában szinte alapkövetelménynek számító aktív mélysugárzó kimenet. Digitális fronton vezeték nélküli Bluetooth kapcsolatot és optikai, valamint számítógépes USB-B bemenetet kínál a The Fives. Emellett egy ARC-kompatibilis HDMI aljzat is található rajta. Utóbbi mellé egy USB-A portot is építettek, de az elsősorban szervizes célt szolgál.

Klipsch The Fives aktív hangfal hátlap

Használat közben

A Klipsch The Fives tartozékai között találtunk egy világos és egy sötét színű pár előlapi védőrácsot. Kedves gesztus a gyártó részéről! A csomagolás tartalmaz még infravörös távvezérlőt és az alapszintű használathoz szükséges kábeleket (táp- és HDMI kábel, számítógépes USB A-B). Az aktív és passzív egységet egyedi, csavarozással rögzíthető négyeres, négyméteres hosszúságú vezetékkel lehet egymáshoz csatlakoztatni.

Klipsch The Fives aktív hangfal távirányító

A beüzemelés egyszerűen és gyorsan megtörtént. A felhasználói kézikönyv laikusok számára is érthető ábrákkal szemléltet minden szükséges lépést. Az aktív egységen kis kapcsolóval dönthettük el, hogy melyik oldal legyen a jobb/bal (praktikus, ha a konnektor/forráskészülék nem középen van). A The Fives-on nincs mechanikus ki/bekapcsoló gombo. A benne lévő elektronika automatikusan vezérli az üzemállapotot, ha bekapcsoltuk a HDMI-n csatlakoztatott televíziót, vagy megmozdítottuk a potmétert.

Klipsch The Fives aktív hangfal távirányító

A fentre helyezett forrásválasztót és jelszint vezérlőt (azaz hangerőszabályzót) íróasztal mellett könnyen elértük. Ha szemmagasságnál feljebb kerültek volna a dobozok, akkor problémás lett volna e kezelőszervek megközelítése. Persze minden fontosabb funkciót elérhettünk az infravörös távvezérlővel is. Az viszont picit zavart, hogy az állapotjelző LED is fentre került, ezért szemből nem kaptunk vizuális visszajelzést, tehát a kanapén ülve leginkább füllel győződhettünk meg arról, hogy a hangrendszer reagált-e a távvezérlőre. Ettől eltekintve a The Fives használata gyerekjáték volt.

Klipsch The Fives aktív hangfal

Megjegyzés: a hangrendszerben alapértelmezetten engedélyezett a "Dynamic Bass EQ" üzemmód, melynek célja, hogy kisebb terhelésen felerősítse a mélyhangokat. Így szinte mélyláda jellegű basszusok jönnek létre. Ha a jelenség zavarja a hallgatót, akkor a SUB feliratú gomb kb. 3 mp-ig tartó lenyomásával kikapcsolható az EQ.

Hangminőség

A Klipsch The Fives karaktere az energián, lendületen és lelkesedésen alapult. Magában hordozta a legnépszerűbb Klipsch állványos hangfalak sajátosságait (rámenős basszuskezelés, nagy hangmező, markáns, de még nem túl hegyes magas frekvenciák), ráadásul mélységérzet és sztereó középpont tekintetében még egy kicsit minket is meglepett. Előnyei közé lehet sorolni az ésszerű járatás melletti, felnőttes dinamika kezelését: kis terhelésen, alacsony hangerőn is meglepően tisztán, magabiztosan ábrázolt sok halkabb részletet is.

Klipsch The Fives aktív hangfal középsugárzó

A The Fives célja nem az, hogy őszintén az eredeti jelet jelenítse meg, hanem hogy a zenék hangulatát, energiáját minél lelkesebben adja vissza. Ehhez társult a Tractrix tölcsér által felnagyított hangszínpad. Sokszor olyan érzésünk volt, mintha a középső és magas frekvenciák lényegesen nagyobb hangrendszerből szólaltak volna meg. Ez különösen hasznos volt filmnézés során. A beszédsávot és a képen történő hangokat jobban középre irányították a hangfalak ahhoz képest, ahogy egy hagyományos, bármilyen egzotikus hullámvezetőt nélkülöző hangsugárzó esetében történt volna.

Klipsch The Fives aktív hangfal

A gazdag, izgalmas és nagy hangmező mellé társult a rámenősség miatti kompromisszum. Ha feljebb tekertük a potmétert, a Klipsch nem merte gyengének mutatni magát. Emiatt (de az egy kicsi, 20 négyzetméteres szoba atmoszférájához viszonyítva már nagyon magas hangnyomásnak számított) magasabb hangerőn kicsit keménykedő, öncélúan dübörgő basszusokat kaptunk, amelyek elszínezték és lefedték a magasabb hangokat. Másfelől az énekes (pl. Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem) darabok nem tartoztak erősségei közé. Ha nagybőgő is került a zenébe, akkor az ének realitásérzete máris csökkent, illetve a steril tisztaságú éneket nem tudta higgadtan átadni a The Fives, hiszen azon is kicsit szépíteni akart.

Klipsch The Fives aktív hangfal

Cserébe eszelősen jó élmény volt kedvenc rock, trip-hop vagy elektronikus műfajú zeneszámainkat vele hallgatni. A ZZ Top - Blue Jean Blues c. számot hallgatva az elektromos gitár nem a hangfalakból, hanem a televízió síkjából szólalt meg. A részletek szinte a fejünkre omlottak, miközben a dobkíséret feszesen, felfűtötten kísérte a zenét. Az ilyen és ehhez hasonló zenéket jóleső lazasággal jelenítette meg a Klipsch. A mélyhangok miatt jó tesztanyagnak számító Post Malone - Rockstar c. szám alatt olyan izmos basszust kaptunk, hogy berezonált alattunk a kanapé. Nem emlékeztünk rá, hogy 11,5 cm-es mélyhangszóróval rendelkező állványos hangfalból kaptunk-e valaha ennyire erős mélyhangokat.

Klipsch The Fives aktív hangfal

Alternatívák

A Kanto TUK hasonló összegért vásárolható meg, hangkaraktere finomabb és térképzése egészen más, az AMT magassugárzó miatt. Ugyanakkor a Kanto megjelenése inkább a modern minimalizmusra épül és HDMI bemenetet nem tartalmaz. Amennyiben olcsóbb opcióra lenne szükség, a Klipsch testvérmárkájának is titulálható Jamo (mindkét cég a VOXX International tulajdona) S 801 PM töredékáron, kb. 100 000 Ft-ért kapható. Sokkal kedvezőbb áráért cserébe teljesítmény, kivitel és szolgáltatások terén kisebb-nagyobb kompromisszumokat mutat fel a The Fives-hoz képest.

Végszó

A Klipsch The Fives kellemes multimédiás mindenes hangrendszer azoknak, akik a hangélményhez izgalmakat és hangulatot szeretnének párosítani. Utóbbi értendő a jól megszokott, Klipsch-szerűen felnagyított térre és a kellemes megjelenésű, vintage dizájnra. A The Fives több felhasználói tábort is kielégíthet. Tudása nem korlátozódik a számítógépes íróasztalokra, 2-3 méteres távolságból, nagy televíziók két oldalálra letéve is meglepően stabil sztereó középpontot biztosít. De jobb észben tartani, hogy nem erőssége az ének-centrikus jazz és szimfonikus zene, továbbá alsó frekvenciás bőkezűsége nagy terhelésen domináns keménykedésbe torkollhat. Viszont szerencsére bármikor kiegészíthető aktív mélyládával, ha még intenzívebb, ugyanakkor jobban kontrollált mélyhangokra lenne igény. Kellemes tapasztalatokat zsebeltünk be a kis aktív hangfalakkal, amelyek sok esetben elegánsabb, testesebb hangú megoldást jelentenek a klasszikus műanyag soundbar "csíkokkal" szemben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.