Klipsch RP-600M állványos hangfal teszt

Támad a hang!

2018. október 9., kedd, 10:00

Klipsch audio hifi hangfal Klipsch hangfal hifi hangfal hangfal teszt Klipsch hangfal teszt hifi hangfal teszt

A Klipsch korábban már nekünk is bebizonyította, hogy miként képes kicsiből nagyot kihozni. Az RP-600M viszont már számos tekintetben felülmúlja a kicsi fogalmát. Ezért nem finomkodtunk vele, alaposan meghajtottuk, hogy kiderüljön, kell-e a modern ízlésű zenekedvelőnek ennél is izmosabb állványos hangfal?

Kicsit több

A nagy(obb) neveknél mostanában megfigyelhető, hogy hűek maradnak magukhoz, de közben finomítanak termékeik bizonyos részletein azáltal, hogy még elemibb és egyértelműbb módon kézbesítsék a termék tudását és funkcióját. Ez érvényes az RP-600M esetében is. A Klipsch név hallatán amerikai, masszív kialakítású, kissé tekintélyparancsoló megjelenést várunk el és ez a hangfal éppen ilyen. Fotók alapján sokan azt gondolnák, hogy kis szobákba való kis játékszer, de a valóság rácáfol erre. A globálisan (és helytelenül) polchangfalnak nevezett kategóriát magasságban és mélységben is felülmúlja kicsivel, ezért elméletileg közepes szobákat is megtölthet hangjával.

Klipsch RP-600M hangfal

Az RP600M célja nem különbözik más, belépő-középkategóriás hangsugárzókétól: csak lehessen végre valamin zenét hallgatni a széles átlagnál jobb hangminőségben. Az öblös méret és az extrém (100/400 W hosszú/rövidtávú terhelhetőség olvasható a papíron) teherbírás és a 96 dB-es érzékenység arra enged következtetni, hogy az RP-600M nem csak a jó hang, hanem a hangos hang létrehozásában is megállja a helyét.

Klipsch RP-600M hangfal magassugárzó

Küllem

Régóta ismert motívumok köszönnek vissza a hangfalról, csak kicsit tovább finomítva. Az előlapon egyetlen csavar sem látható, mindet elrejtették a matt fényű előtétekkel. Az ún. lineáris felfüggesztésű (LTS), szellőztetett házas titán magassugárzót bizonyos szögből már nem is látjuk, annyira mélyre ágyazták a hibrid Tractrix tölcsér közepébe. Utóbbi ugyancsak frissített, immár lágy anyagú szilikon lapból formálják, a gyártó szerint így képesek egyenletes frekvenciamenetet biztosítani.

Klipsch RP-600M hangfal magassugárzó

A mélyközép hangszóró kerámia és fém elemekből készül, régóta meghatározó eleme a Reference Premiere sorozatnak. Némileg átszabták a hátsó basszreflex nyílást is, melynek középső része téglatest formájú, kívülről viszont a szélei kerekítettek, így tölcséressé válik, ez a régebbi Tractrix.

Klipsch RP-600M hangfal basszreflex nyílás

A gyártó szerint így kisebb a turbulencia, kevesebb a port-zaj. A hangfalon robusztus, kettős kábelezésre alkalmas kábel csatlakozó található.

Klipsch RP-600M hangfal hangszórók

A hangszórók környékét rézgyűrűk díszítik, a matt előlappal és a domború feliratokkal kiegészülve nem csak tekintélyparancsoló, hanem modern összképet kapunk. Az RP-600M fekete vagy dió színben vásárolható meg. Készít belőle zongoralakk-fekete külsejű változatot is a Klipsch, arról viszont nem tudunk, hogy itthon is kapható lesz-e.

Klipsch RP-600M hangfal mélysugárzó

Beüzemelés

A hangfalakat kb. 16 négyzetméteres helyiségben üzemeltük be. Ekkora szobába akkor érdemes tenni őket, ha hosszú távon sem kíván a tulajdonos mélyládát használni. Nekünk legalábbis közel mélyláda szintű energiák szabadultak fel a dobozokból. Egyébiránt a teszteléshez Pioneer Blu-ray lejátszót és Rotel RA-10 integrált sztereó erősítőt használtunk. A készülékeket AudioQuest NRG-Y2/3 tápkábellel csatlakoztattuk IsoTek EVO3 Polaris elosztóhoz. Hangfalkábelnek KáCsa FLW-25, összekötő kábelnek pedig AudioQuest Golden Gate volt alkalmazva. Természetesen a bejáratásra is szenteltünk néhány napot.

Klipsch RP-600M hangfal

A rendkívül magas érzékenység egyik velejárója, hogy egészen minimális jelszintre is élénken reagáltak a hangfalak. Alig kellett feltekernünk az erősítő potméterét ahhoz, hogy a részletek, az ének halkan, de jól érthetően kiszabaduljon. Még ilyen moderált járatás mellett is érzékelni lehetett valamennyit a feszes, határozott basszusból. Ezért azoknak is beválhat az RP-600M, akik gyakran hallgatnak halkan, háttérzenei szinten muzsikát. Más kérdés, hogy ha feljebb tekerjük a hangerőt, akkor szinte megvadul és teljesen más arcát mutatja meg.

Klipsch RP-600M hangfal

Hangminőség

Az a kategória, amelyet az RP-600M is képvisel, többnyire egyéni ízlés szerint hangolt frekvencia elosztást nyújt. Jelen esetben ez combos, robbanékonyan szétáradó basszust, könnyed, tiszta középső hangokat és érzékelhetően kiemelt magas frekvenciákat jelent. Hozzá kell tennünk, hogy a tölcsérből kiszökkenő frekvenciák, ha rendes minőségű zenével szolgáltuk ki rendszerünket, egyáltalán nem voltak bántó jellegűek. Viszont a fém színezettséget adott hozzájuk, ami a kényes fülű, akusztikus zene függő hallgatónak hamar feltűnhet.

Klipsch RP-600M hangfal hátlap

A bátran adagolt basszus és az élénken prezentált magas frekvenciák kettőse energikus, buzgó, élénk karakterrel ruházta fel az RP-600M-et. Eközben az énekhangok és sok más részlet középre lebegtetve szólalt meg, így a tisztaság és a szégyentelen szépítés különös ötvözetét kaptuk meg. A hangszereket kissé nagyvonalúan pakolta szét a sztereó színpadon, a bőgő pedig az extra basszuskezelés miatt kicsit döngően tudott csak megjelenni. Emiatt nem tudtunk elvonatkoztatni attól, hogy technikát hallgatunk. Az élőzene egyáltalán nem az RP-600M erőssége. Hip-hop, RNB és elektronikus irányok felé váltva viszont előnnyé vált a nagy lélegzetvételű, erős és testes basszus.

Klipsch RP-600M hangfal basszreflex nyílás

A Massive Attack - Angel c. számot elindítva döbbenetes erejű lökések szabadultak fel. Minél hangosabban hallgattuk, annál keményebb, monumentálisabb lett. A nem kevésbé elvetemült dinamikára épülő Trentemoller - Vamp hallgatásakor pontosan olyan fizikai érzetünk támadt, mintha a szomszéd szobában egy mélynyomó szólalt volna meg. Ezután más vizekre eveztünk és egy kis Dub FX következett. Itt a jobbról-balra áramló effektek megjelenítésével bebizonyosodott, hogy a Klipsch mer és tud játszani a térrel. A sort egy hard rock klasszikus, a Linkin Park - Numb zárta. Utóbbinál megkaptuk a zene sajátos, kemény és sötét hangulatát, de a háttérben lévő részleteket és sok látszólag észre nem vehető motívumot az RP-600M leginkább saját hangulata szerint adott vissza.

Klipsch RP-600M hangfal

Végszó

A Klipsch RP-600M olyan, mint a manapság ismert, kasszasiker akciófilmek. Pontosan azt adja, amire számítunk, és nem is csalódunk akkor, ha nem várunk többet. Mindent elkövet, hogy fellépése drámai, hatásos, robbanékony, ugyanakkor tartalmas legyen. A finom, részletező hangot keresőknek másik hangsugárzó után kell kutatnia, a fiatalos stílusúak viszont, akik imádják az elektronikus/dinamikus zenét és rendszeresen buliznak otthon, kincset érhet az ilyen hangfal.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.