Klipsch RP-6000F Dolby Atmos házimozi hangfalszett teszt

2020. július 24., péntek, 05:10

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangfalszett hangszóró hangfal teszt házimozi hangfalszett Klipsch hangfal házimozi hangfal teszt Klipsch hangfal teszt Dolby Atmos hangfal Dolby Atmos hangfalszett Dolby Atmos hangfal teszt

A Klipsch komoly múlttal rendelkezik, mi több, az egyik legelső hifi célra szánt hangfalak gyártása is e névhez fűződik. A tölcséres kialakítású magassugárzók kifejezetten védjegyükké váltak és biztosítják, hogy a hangsugárzók igen magas érzékenységgel bírjanak, így garantálva a dinamikus megszólalást. A legújabb házimozi trendeknek megfelelően a Klipsch is megjelentette Dolby Atmos térhangzást is támogató szettjeit, ezek közül próbáltuk ki az RP-6000F szériát.

Klipsch RP-6000F házimozi hangfalszettKlipsch RP-6000F házimozi hangfalszettKlipsch RP-6000F házimozi hangfalszettKlipsch RP-6000F Dolby Atmos házimozi hangfalszettKlipsch RP-6000F hangfalKlipsch RP-6000F hangfal hangszóróKlipsch RP-6000F hangfal hangszóróKlipsch RP-6000F hangfal hangszóróKlipsch RP-6000F hangfal magassugárzóKlipsch RP-6000F hangfal magassugárzóKlipsch RP-6000F hangfal mélysugárzóKlipsch RP-6000F hangfal hátlapKlipsch RP-6000F hangfal csatlakozóKlipsch Reference Premiere hornKlipsch RP-6000F hangfal talpKlipsch RP-500C centersugárzóKlipsch RP-500C centersugárzóKlipsch RP-500C centersugárzóKlipsch RP-500C centersugárzóKlipsch RP-500C centersugárzó hátlapKlipsch RP-500C centersugárzó basszreflex portKlipsch RP-402S háttérsugárzóKlipsch RP-402S háttérsugárzóKlipsch RP-402S háttérsugárzóKlipsch RP-402S háttérsugárzóKlipsch RP-402S háttérsugárzóKlipsch RP-402S háttérsugárzó hátlapKlipsch RP-500SA Atmos sugárzóKlipsch RP-500SA Atmos sugárzóKlipsch RP-500SA Atmos sugárzóKlipsch RP-500SA Atmos sugárzóKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch RP-500SA Atmos sugárzóKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyláda frontKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyládaKlipsch SPL-120 aktív mélyláda hangszóróKlipsch SPL-120 aktív mélyláda hátlapKlipsch WA-2 Wireless Subwoofer Kit vezeték nélküli szett

Bevezetés

A Dolby Atmos eszközök teszteléséhez értelemszerűen olyan rendszerre van és beltérre van szükség, amelyek támogatják a formátum lehetőségeit. Éppen ezért jelen esetben nem megszokott referencia rendszereink egyikével, hanem az Extreme Audio által összeállított Atmos demó rendszeren, és az erre a célra kialakított moziszobában hallgattuk meg a Klipsch RP-6000F házimozi hangfalszettet.

Klipsch RP-6000F Dolby Atmos házimozi hangfalszett

Az 5.1.2 szett a következő hangsugárzókból állt össze:

- RP-6000F frontsugárzók

- RP-500SA Atmos sugárzók

- RP-500C centersugárzó

- RP402S háttérsugárzók

- SPL-120 aktív mélyláda

Klipsch RP-6000F házimozi hangfalszett

Ez a szett akár nagyobb helyiségekben is megfelelő dinamikával és hangerővel képes megszólaltatni filmjeinket, így otthoni felhasználásra akár nagyobb moziszobák esetében is kifejezetten alkalmas.

Klipsch RP-6000F hangfal hangszóró

Mindegyik hangsugárzó kinézete a klasszikus Klipsch vonalat követi: rézbevonatú membrános mély- és mélyközép sugárzók, tölcséres kialakítású magassugárzók masszív, MDF lapokból készült dobozokban elhelyezve.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda

A meghallgatást Atmos képes Yamaha házimozi erősítő, valamint Atmos kompatibilis lejátszó egység támogatta, projektoros megjelenítés mellett.

Meghallgatás

Értelemszerűen leginkább a filmes, azon belül is az Atmos hangzásban rejlő lehetőségeket vizsgáltuk. A megfelelő minőségben rendelkezésre álló, Atmos hangzást is kihasználó Avengers Endgame-mel indítottunk. Mivel a filmet már láttuk, zavartalanul koncentrálhattunk a megszólalásra. Mindenekelőtt - audiofil énünket is bevonva - megállapítottuk, hogy az RP-6000F széria igencsak dinamikus megszólalást garantál.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda

A mélyek pregnánsak, pontosak voltak, bőségesen adagolta őket az SPL-120 mélynyomó is. A hangkép tiszta, kiegyensúlyozott volt, nem találtunk fedettséget vagy pontatlanságat. A magashangok kifejezetten Klipsch-esen szóltak, ami a tölcsérbe helyezett magassugárzók érdeme is. Ízlés kérdése, hogy ez tetszik-e avagy sem, viszont akciófilmekhez tökéletes.

Klipsch RP-6000F hangfal mélysugárzó

Ahogy a film kulcsjeleneteihez ugrottunk, megelevenedtek a hangok a térben. Nem fukarkodtak az Atmost is kihasználó hangokkal, valamint a Yamaha-Klipsch páros is nagyon pontosan helyezte el a különféle effekteket.

Klipsch RP-500SA Atmos sugárzó

Mivel az RP-500SA Atmos hangsugárzókat nem a frontsugárzók tetejére helyezték - ahogy egyébként a gyártó is javasolja - hanem a mennyezeten kerültek rögzítésre, még pontosabban jelentek meg a magassági hangok.

Klipsch RP-402S háttérsugárzó

A filmben kissé elmerülve, és nem kifejezetten a hangfalszett megszólalására koncentrálva egy idő után megszoktuk a felülről érkező hangokat. Ennek köszönhetően olyan érzésünk támat, mintha a filmben lennénk, de úgy, hogy annak kiterjedése minden irányban megjelenik. Hasonló az élmény, mintha egy auditórium közepén ülnénk, ahol minden irányból halljuk a különféle hangokat, zenét.

Klipsch RP-500C centersugárzó

A dinamika lenyűgöző volt: a különféle robbanások, speciális effektek elemi erővel törtek fel, valamint a viszonylag nagyméretű vetítővászon miatt a látott és hallott irányok mindig egyeztek, pontosak voltak. Mire gondolunk? Ha pl. egy űrhajó hátulról és felülről érkezett, akkor csukott szemmel is meg tudtuk határozni a mozgás irányát anélkül, hogy látnánk a képet. Azonban ha néztük a filmet is, akkor teljesen realisztikusan "éreztük" a megjelenő mozgásokat. Végre nem egy síkban közlekedtek repülők, űrhajók és minden egyéb: sokkal inkább abban a ténylegesen háromdimenziós térben, amit az Atmos rendszer nyújtott, szó szerint magasságot is közvetítve a hangban.

Megállapítottuk, hogy az RP-6000F Atmos rendszer kiválóan teljesít és plusz egy dimenziót ad hozzá az 5.1-es hanghoz.

Klipsch Reference Premiere horn

Lássuk - pontosabban halljuk - mit kínál koncertfelvételek esetében az RP-6000F rendszer! Erre a célra David Gilmour - Live in Pompeii felvételét indítottuk el. A kifejezetten magas minőségű, remek megszólalással bíró anyag hallgatása igazi koncertélmény volt, ami ráadásul valódi Atmos támogatást is kapott, azaz az Atmos sávok is külön kerültek rögzítésre. Így a térélmény teljes volt, az egész koncert három dimenzióban jelent meg. A megszólalás dinamikus, tiszta volt, megfelelő térbeli hangszer elhelyezésekkel. A hangszínpad nagy és széles, mélysége is megjelent, habár messze nem úgy, mint egy magasabb kategóriás sztereó rendszerrel. Ezért azonban bőséggel kárpótolt az Atmos megszólalás, ami valós, ráadásul plusz dimenzióban mozgó teret jelenített meg. A basszusok meggyőzően szóltak, de nem húzott mélybe a hangzás, sokkal inkább kiegyensúlyozott volt, fúvósok esetében a jellegzetes Klipsch hangzást is tetten érhettük, ízlés kérdése, hogy ez kinek mennyire tetszik.

Klipsch RP-6000F hangfal hangszóró

Összegzés

A Klipsch RP-6000F Atmos szériája igen meggyőző teljesítményt kínál kategóriájában. Egyaránt alkalmas filmnézésre és koncertfelvételek megjelenítésére is. Képességei kiaknázásához természetesen egyaránt szükséges Atmos képes házimozi erősítő, lejátszó - és felvétel. Szerencsére ma már egyre több film és koncertfelvétel jelenik meg Atmos sávokkal, így nem gond kiaknázni rendszerünk képességeit, ha az Atmos mellett döntünk. Mindenképpen érdemes azonban figyelmet fordítani a hangsugárzók elhelyezésére: ahogy írtuk is, a gyártói javaslattal szemben a mennyezetbe épített Atmos sugárzókkal hallgattuk meg az RP-6000F-et és elmondhatjuk, hogy kifejezetten meggyőző élményben volt részünk. Ennek megfelelően teret adhatunk egy kis kísérletezésnek elhelyezés tekintetében, hogy a számunkra leginkább kedvelt hangot kaphassuk meg rendszerünktől.

Összességében, árát is figyelembe véve kiváló teljesítményt nyújt a Klipsch RP-6000F Atmos rendszer, aminek meghallgatását mindenképpen ajánljuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.