Kitaro-Sayake

2021. november 6., szombat, 19:40

zene ajánló zeneajánló

A szintetizátor-varázslók kedvelői Vangelis és Jarre neve mellett biztosan ismerik a legendás Kitaro nevét is, aki ugyan szűkebb réteg igényeit próbálja kielégíteni, hiszen munkásságának évtizedei alatt mindig előtérbe helyezte a japán tradicionális zenekultúra gyökereit.

Kitaro SayakeKitaroKitaro

Pályafutása a középiskolában kezdődött, ahol megalapította az Albatross elnevezésű formációt, amivel rendezvényeken és klubokban léptek fel. Először gitáron játszott, aztán billentyűs lett, de megismerkedett a dobbal és a basszusgitárral is.

Az 1970-es évek elején csatlakozott a Far East Family Band nevű zenekarhoz, mellyel már külföldön is felléptek. Európai útjuk során ismerkedett meg Klaus Schulze-val is, a Tangerine Dream volt dobosával, aki producere volt az együttes két albumának is és adott néhány hasznos tanácsot Kitarónak, hogyan is használhatja még a szintetizátort.

Kitaro

Kitaro 1977-ben tért vissza Japánba, ekkor már szólistaként. Első két albuma, a new age mozgalom kultuszdarabjaivá vált, debütáló fellépése Sindzsukuban volt, Tokióban, ahol Kitaro a szintetizátorán 40 különböző hangszert szólaltatott meg.

A világsikert számára az 1985-ös, A Selyemút című NHK sorozat hozta meg, majd 1986-ban szerződést kötött a Geffen Records-szal, melynek köszönhetően lemezei a világ minden pontján megjelenhettek. Több zenésszel is dolgozott együtt, így Micky Harttal a Grateful Dead-ből és Jon Andersonnal a Yes-ből, pályafutása alatt pedig kétszer jelölték Grammy-díjra, melyet 1994-ben meg is nyert az Ég és föld című filmhez írt zenéjével, majd 2001-ben a Thinking of You című albumával.

A "Sayake" egy főcímdal, amit Kitaro a 2021 tavaszi Togakushi Fesztiválra komponált. A Nagano prefektúra hegyvidéki régiójában található Togakushi szentély Japán egyik legszentebb helye.

Évszázadokon keresztül sok hívő utazott az összes részéből ebbe a sintó szentélybe, hogy tisztelje ezt az egyedülálló ország itt található erőforrását. Hétévente a Togakushi szentély ad otthont a legnagyobb fesztiválnak, az idei ünnepség témája a "Sayake", amely a tisztasághoz való visszatérést figyeli meg a jelenlegi világjárvány mellett.

Kitaro

Kitaro, aki a sintó régióban őshonos, e kompozíció megalkotását és előadását kínálja a szent szertartáshoz. A Domo Records jóvoltából megjelent 4 perces dal nagyfelbontású formátumban érhető el a világhálón, aki pedig szeretne jobban megismerkedni a 68 éves művész életútjával, első lépésként talán megfelel, a tavalyi év elején megjelent válogatásalbuma, ami egyszerűen a Best of címet viseli.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.