Jamo S 801 PM aktív hangfal teszt

2019. szeptember 19., csütörtök, 06:25

Jamo audio hifi hangfal hangszóró aktív hangfal hangfal teszt hifi hangfal Jamo hangfal hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt Jamo hangfal teszt Jamo aktív hangfal

Korábban nekünk is szerencsénk volt a Jamo Studio sorozatának legkisebb állványos hangsugárzóját megismerni, most azonban a cég, némi átalakítást követően, új útjára indította, mégpedig az aktív hangfalak csapatában.

Jamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfal magassugárzóJamo S 801 PM aktív hangfal magassugárzóJamo S 801 PM aktív hangfal mélysugárzóJamo S 801 PM aktív hangfal mélysugárzóJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfal hátlapJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfal magassugárzóJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfal hátlapJamo S 801 PM aktív hangfal hátlapJamo S 801 PM aktív hangfal hátlapJamo S 801 PM aktív hangfal tartozékokJamo S 801 PM aktív hangfal távvezérlőJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfalJamo S 801 PM aktív hangfal

A Jamo S 801 PM egy igazán picike, állványos hangsugárzó, azonban mégsem hat törékenynek. A korábbi trendekkel ellenkezően itt a doboz nem hátrafelé szűkül, hanem kicsit gyarapodik, adva neki ezáltal egy kis divatos ívet. Az eredetiek fekete kőris és dió színben voltak kaphatók, jelen példányunk hófehér, csak a magánál a testnél kicsit keskenyebb alsó rész, ami lényegében talpnak szolgál, kapta meg a barna famintázatot. Kisegítésül azért elhelyeztek négy darab filcpöttyöt is a tapadás és a káros rezonanciák elvezetése érdekében.

Jamo S 801 PM aktív hangfal mélysugárzó

156x285x163 mm-es testébe kettő darab hangszórót építettek, ebből a mélyközép sugárzó 102 mm-es, könnyű és merev alumínium/polifiber kompozit membránnal, míg a magassugárzó egy 25 mm-es lágy dóm. Az utóbbi most is kapott a talapzattal egyező mintázatú hullámvezető tölcsért, ami amellett, hogy mutatós, még hatékony is lehet.

Jamo S 801 PM aktív hangfal magassugárzó

A frekvencia-átvitel 76 Hz-26 kHz közötti, az érzékenység 85 dB, az impedancia pedig 8 Ohm. Elég alacsony adatok, csoda ezek alapján, ha egyáltalán valami hang jön ki belőlük, de az biztos, hogy combosan kell meghajtani.

Jamo S 801 PM aktív hangfal hátlap

Pontosabban kellene, hiszen az S 801 PM aktív, tehát építettek bele egy digitális erősítőt, így csupán jelforrást igényel. Egyikük hátulján a már ismerős szimpla bemeneti terminál és az ovális basszreflex nyílás mellett ugyanis találunk még néhány dolgot. Az üzembehelyező gomb mellett helyezkedik el a mellékelt 24 voltos tápkábelhez tartozó aljzat, amit követ egy sztereó RCA bemenet, egy USB és egy optikai csatlakozó, amelyek segítségével televízióhoz, vagy akár PC-hez is köthetjük a Jamo-t, de maradt hely még egy SUB kimenetnek, valamint egy hangerő potméternek is.

Jamo S 801 PM aktív hangfal távvezérlő

Az egészhez jár még egy parányi távirányító is, amivel vezérelhetjük, némíthatjuk és kiemelhetjük a hangot, állíthatjuk a mélytartományt, léptethetjük a zeneszámokat, ha USB-ről történik a szolgáltatás, változtathatjuk a bemeneteket, és kikapcsolhatjuk a LED-et.

Jamo S 801 PM aktív hangfal

Igen, a fő egység frontoldalán a két hangszóró között kicsit eltolva, fekete körben találunk egy fényforrást, ami zölden, pirosan vagy ibolyaszínben világít, bemenettől függően, ha ezek egyikét nem kapja meg, akkor pedig villog. Tetszetős megoldás, főleg annak tükrében, hogy maga az S 801 PM már önmaga is elég jól mutat, főleg ebben a színösszeállításban. A dobozban találunk a táphoz háromféle cserélhető csatlakozót, így egyik szabvány sem gátolja meg a használatban, valamint egy hangfalkábelt, ami leginkább egyszerűségével vonja magára a figyelmünket.

Jamo S 801 PM aktív hangfal tartozékok

A Jamo S 801 PM hangfalakat először, már szokásunk szerint RCA kábellel kötöttük össze CD-játszónkkal, majd ezt követően váltottunk Bluetooth irányításra, majd következett a PC, ha már adatott az USB DAC. Ahogyan már említettük, mellékelnek hozzájuk, illetve közéjük ugyan hangfalkábelt, de az már ránézésre sem kecsegtet nagy reményekkel, ráadásul csak csupasz végeket kínál, ami ugye nem feltétlenül a legelőnyösebb. Első dolgunk volt tehát egy masszívabb darab beillesztése, aminek mindkét végén banándugó van, ha már egyszer a Jamo-k be tudják ezeket fogadni. Ildomos használni ezt a tulajdonképpeni tuning lehetőséget, biztosan jótékony hatással lesz a hangzásra, és nagy plusz befektetéssel sem jár az összesen egy darab, gyárilag szerelt kábel.

Jamo S 801 PM aktív hangfal

Első nekifutásra nem mondhatjuk azt, hogy levett a lábunkról, még ezzel a javítással sem. Parányi méretéhez képest nagyon nagy teret kaptunk, de ez eleve adottsága egy ekkora doboznak, bárki is készítse azt. Valami furcsa, ködszerű fátyol lengett körbe mindent, tehát a háromdimenziós hang csak félsiker, ez nagyon kevés az áldomáshoz. Állványokra helyeztük őket, rátoltuk a hátsó falra, hogy a mélyek kapjanak némi támogatást a reflexnyílás segítségével, de a helyzet csak némiképpen javult, elsősorban a közepek javára. Persze, vadonatúj, bejáratatlan termékekről van szó, de ebben a stádiumban is valamivel többet vártunk. Rendben, az eredeti 801-eseket eleve háttérsugárzónak tervezték, tehát nagyon nem is kell csodálkoznunk, de akkor mi is volt a célja a gyártónak azzal, hogy frontsugárzónak léptesse őket elő? A válasz roppant egyszerű. Ezt a méretet eleve polcsugárzóként definiálják, tehát nem volt más dolgunk, mint a könyveket kicsit átrendezve oda, tehát a helyükre tegyük azokat. Itt léphetett főszerepbe a Bluetooth vezérlés, így már kézzelfoghatóbbá vált a Jamo elképzelése. Persze, hosszú távú használatnál a CD-játszónkat is elhelyezhetjük a közelben, de az már egy picit fából vaskarika megoldás lenne.

Jamo S 801 PM aktív hangfal

Az S 801 PM alapvetően egy aktív Bluetooth hangsugárzó, specifikációiból adódóan szüksége van a fal mellett az oldalsó támogatásra is, nem kell szégyenkeznie érte. Elővettük a jópofa kis távvezérlőt, bemenetet választottunk, majd elindítottuk az első felvételt a mobilunkról. A tér kissé beszűkült, ami várható is volt, de a mélyek előtérbe kerültek, a közepek megerősödtek, a hangkép pedig kezdett egységessé válni. Nagyon hasznos dolog, hogy a már említett távvezérlővel is tudunk egy kicsit állítani a mélyhangokon, erre rásegíthetünk még loudnessel is, és akkor a mobilunk adta hangszínszabályozással nem is éltünk. Így már kezdett szórakoztatóvá válni a történet.

Jamo S 801 PM aktív hangfal

Elsősorban az elektronikus és könnyűzenéket "erőltettük", hiszen egy ilyen árfekvésű, és szolgáltatásokkal telepakolt terméktől nem várhatjuk el, hogy áriával olyan élvezetet nyújtson, hogy közben a kezünk automatikusan elinduljon vezénylést szimulálva, de a Jamo ezt a terméket nem is effélére szánta.

Jamo S 801 PM aktív hangfal

Szintetikus dalokkal és nagyobb hangerőnél, még így, egy polcba szorítva is szép teret rajzolt, tulajdonképpen körül ölelve a könyveket, megszórva a falat, még a mélyhangokból is jutott. Utóbbi esetében azért mellbevágást, szigorú lecsengést vagy teljes pontosságot ne várjunk el, az S 801 PM elsősorban szórakoztatni akar, a saját maga által is ismert hiányosságaival együtt. Lelkesen tette a dolgát, inkább mosolyt csalt az arcunkra, mintsem komolyan vegyük, és ez így is van rendjén. Színes, világos, fényes és üde egyéniség, sokszor túlzottan levegővel teli, és a határozottság sem tartozik minden esetben az erősségei közé, de ha az volt a Jamo tervezőinek a vágya, hogy egy élettel teli, bulizós darabot alkossanak, akkor ez sikerült. Nem ijedt meg némi Clapton-tól vagy Sheryl Crow-tól sem, ahogyan Lenny Kravitz gitárjára is boldogan torzított egyet ő is. Ahogyan már korábban említettük, külön mélynyomót is lehet csatlakoztatni hozzá, aminek minden bizonnyal érezhető a hatása. Általa valószínű, hogy visszavehetünk mind a távvezérlőn, mind a mobilunkon a hókuszpókuszokból, visszatér az eredeti tér - könyvespolcon persze csak részben - és egy sokkal egységesebb, univerzálisabb összeállítást kapunk, mivel a basszus már teljesen egy másik egység feladata lesz.

Jamo S 801 PM aktív hangfal

A Jamo S 801 új variánsa, az S 801 PM olyan, mint ahogyan kinéz. Divatos, laza, vidám és szórakoztató. Mindenképpen könyvespolcra, de minimum egy íróasztalra, közel a falhoz érdemes elhelyezni, az esetleg ajánlott mélyládából pedig elég egy kisebbet venni, amit a közelben el tudunk dugni, ahogyan a kábelét is. Hétköznapjaink szórakoztatására találták ki, ahol munka után pillanatok alatt mosolyt csal az arcunkra, de társasági összejöveteleknél is lehet vele vagánykodni.

Jamo S 801 PM aktív hangfal hátlap

Jópofa a bemenetválasztóhoz igazított három szín, egyszerűbben vezérelni már talán nem is lehetne, a hangja pedig némi kísérletezgetés után hozza azt a szintet, amit ebben az ársávban bőven elvárhatunk. Ha nem lenne szükség hozzá egy mélynyomóra, akkor azt is mondhatnánk, hogy keveset is kérnek érte, de talán így is. Kapunk egy divatos külsőt, jól összerakott MDF-házat, optikai és USB-DAC-ot, digitális erősítőt, SUB kimenetet, távvezérlőt, Bluetooth összeköttetést, és még hangfalkábelt is, és mindezt 100 ezer forintért. Ennyiért bizony a legtöbb esetben maximum egy erősítőt és távirányítót kapunk. Tényleg nem sokkal csúszott le az ajánlott vétel címről.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.