JAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszer teszt

2016. augusztus 10., szerda, 18:50

JAM audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth JAM Audio JAM hangfal JAM hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer hangfal teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Ha ár/érték arány alapján kellene rangsorolnunk a vezeték nélküli, akkumulátorral rendelkező Bluetooth hangrendszereket, akkor a dobogó valamelyik fokán kétségkívül a JAM Heavy Metal állna. Miért gondoljuk így? Cikkünkben részletesen megválaszoljuk!

JAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszerJAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszerJAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszerJAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszerJAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszerJAM Heavy Metal hangszóróJAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszerJAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszerJAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszer

Első benyomások, használat

Nehéz volt elhinni, hogy egy kb. 25 000 Ft értékű ezközt tartottunk a kezünkben, mert ennyire igényes kivitellel ebben az ármezőnyben még nem találkoztunk. A "mindenhol elférő" Bluetooth zenedobozok a fejhallgatókkal egyenértékű slágertémává nőttek, és mivel tucatnyit vendégül láttunk már ezek közül, a korábban tesztelt, drágább típusokhoz viszonyítva is korrekt a Heavy Metal (hivatalos nevén HXP-920) tálalása. Az egybefüggő oldallemez tényleg alumínium, beleértve a kezelőszerveket. Az előlapi védőrácsra nyomtatott embléma is kellően diszkrét, tehát nem is egy önmagát marketingelő eszközt akart nyújtani a JAM. Sehol nincsenek látható csavarfejek, az állapotjelző LED fénye nem bántó, és az akkumulátor kb. 2500 mAh kapacitása is jónak mondható. Függ a terheléstől és a lejátszott hanganyagtól is, de nekünk 50-70 %-os hangerővel fél napon keresztül képes volt üzemelni a Heavy Metal. A specifikáció szerint 8 órát bír egy feltöltéssel, ami így reálisnak mondható.

JAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszer

A készülékház kissé retrós, ugyanakkor elegáns formatervre épül. Talán csak mi rendelkezünk túl élénk fantáziával, de egyértelműen a nemrégiben bemutatott Sonus faber Sf 16 jutott róla eszünkbe, csak a szétnyíló karok nélkül. Az előlapot és a hátsó oldalt (melyre a passzív radiátorok kerültek) is lyukas rács borítja. Az USB port és az analóg sztereó Jack bemenet (melynek köszönhetően pl. televízió vagy laptop hangszóróként is használható) mellett egy parányi mikrofon is található, tehát telefonos kihangosítás funkciót is kapunk. Az alsó oldalra jókora csúszásgátló gumilemez került. Ez egyrészről megakadályozta, hogy asztalunk sarkáról lepottyanjon, másrészt durvább, egyenetlen felületen is el tudtuk helyezni a szép alumínium külső sérülése nélkül.

JAM Heavy Metal hangszóró

A hangszórókiosztás a manapság szokványossá vált, kettős aktív 40 mm-es, kiegészülve további két passzív radiátorral. Így hátrafele is történik hangszórás, ezáltal szobák sarkából, vagy falfelületek közelében a vártnál erősebb basszusokra számíthatunk. Ettől függetlenül nem ígér csodát a gyártó. A 100 Hz-től 18 kHz-ig terjedő frekvencia-tartomány talán nem hangzik bizakodóan, viszont reális, a kb. 20 x 6 x 6 cm méretet figyelembe véve. Ha már szóba hoztuk a száraz adatokat, az összteljesítmény 20 W. Így egy jobbfajta számítógépes hangfalpár erejére számíthatunk azzal az értelemszerű eltéréssel, hogy a JAM-et bárhol megszólaltathatjuk.

JAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszer

Az egyetlen hangyányi tényező, ami néha gondot jelenthet, hogy a tetőlapon lévő gombok kicsivel érzékenyebbek az átlagnál. Ezáltal ha például egy zsúfolt hátizsákba tesszük, szinte biztos, hogy véletlenül be fog kapcsolódni a JAM. Tesztidőszakunk alatt velünk is többször előfordult, hogy a táskánkba hetykén bedobott hangszóró váratlanul üdvözölt minket könnyed női, angolos akcentusával. Ennek kiküszöbölésére egy mechanikus billentyűzárt, vagy máshogyan kivitelezett klaviatúrát alkalmazhattak volna, de ez mindössze szőrszálhasogatás. Persze ha úgy döntünk, választhatunk francia, portugál, vagy spanyol nyelvek közül is. Igen, a Heavy Metal beszélni is tud, legalábbis ha ki illetve bekapcsoljuk, illetve párosítani akarjuk vele forráseszközünket, és a jelszint csúcsára érünk, olyankor néhány szóban reflektál ezekre. Nem teljesen ide tartozik, de kíváncsiak vagyunk, vajon lesz-e olyan mobil hangrendszer, ami magyarul is képes lesz beszélni hozzánk. Vagy esetleg nekiáll viccelődni.

JAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszer

Hangminőség

Tesztünk során pillanatok alatt megtalálta iPhone forráseszközünket a Heavy Metal és rögvest kapcsolatba lépett vele. Ekkor a női hang ismét megszólalt (paired), jó hangosan és érthetően, hogy a szoba másik végéből is hallani lehessen. A beszéd és énekhangok egyébként későbbiekben is tisztán, és az eszköz méreteihez képest testesen szólaltak meg.

JAM Heavy Metal Bluetooth hangrendszer

Ahogy a specifikáció alapján sejtettük, basszusból nem sokat kaptunk, ennek ellenére nem érdemes alábecsülni a teljesítményt. Ha sarokba, vagy íróasztal/szekrény tetejére helyeztük, olyankor alaposan meglódultak a JAM alsó frekvenciái. Tetszett, hogy nem akart mindenáron erőbajnok stílust nyújtani, fizikai határait mindvégig kisebb-nagyobb mértékben érzékeltette. Ettől függetlenül a hangszórás és felbontás is dicséretes volt. Referencia számaink (pl. Rosanne Cash - Feather's Not a Bird, Thievery Corporation - Exilio) meglepően artikuláltan és tisztán tudtak megszólalni, 80 % fölötti terhelésen sem váltak idegesítővé a passzív membránok mellékzajai. A töményebb, torzabb felvételekkel viszont nem szívesen tartotta meg önuralmát a hangrendszer. Pl. Seasick Steve - Summertime Boy c. dalát külső környezetben hallgatva automatikusan nagyobb hangnyomásra vágytunk, ezért maximumra állítottuk az iPhone csúszkáját. Ekkor a basszusok helyébe kásásan kongó hangeffektus lépett, amitől élvezhetetlenné vált a zene. Le kell szögeznünk, hogy Seasick Steve alapesetben is a "koszos" hangzást preferálja, mint a legtöbb amerikai veterán rocker általában. Mindenesetre a túlfűtött hard rock és társai 50 %, vagy köznyelven kellemesnek számító jelszinten marad szép a Heavy Metal tolmácsolásában. A tiszta, jazzes vagy elektronikus műfajokkal, sokkal barátságosabban bánt.

Tehát a basszus nem túl bivalyosan, de több ízben hallhatóvá vált, ezzel az erőtlen "szokolrádió" hatást elkerülhettük. A középső frekvenciák meglepően definiált, tagolt módon jelentek meg. A magas szekcióban már enyhén éreztük a Bluetooth általi jeltömörítést illetve az elektronika kissé digitális beleszólását, szűrő hatását, de ettől még háttérzenei célra, néhány fős beszélgetések, szolidabb bulik aláfestésére kifejezetten jól teljesített a Heavy Metal.

Végszó

Tesztelés után számunkra is egyértelművé vált, hogy a neten fellelhető pozitív visszajelzések nem megalapozatlanok. A JAM Audio Heavy Metal ugyanis olyan eszköz, amibe nehéz belekötni. A méretéhez, árához képest jól szól és szépen mutat, emellett praktikus is. Mi kell még egy ajánlott vétel cédulához? Szerintünk semmi.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.