iPhone 5 bejelentés

A pletykák igazak voltak

2012. szeptember 12., szerda, 23:45

iPhone iPhone 5 okostelefon okos telefon iPod nano iPod touch EarPod EarPod fülhallgató

Ahogyan azt mindenki várta, Tim Cook bemutatta az új iPhone 5-öt. Hónapok óta szivárogtak a képek az alkatrészekről, és bizony túlnyomó többségük teljesen hiteles volt. Vagyis az új készülék máris ismerős.

iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5iPhone 5

Szerkezetileg egy teljesen új készülékkel állunk szemben, ami gyártástechnológiában, formatervezésben és számtalan, a mindennapi használatban jelentős tulajdonságában is új és más. Vékonyabb, kevesebb mint 8 mm vastag, és 20%-kal könnyebb mint az elődje. Nagyobb kijelzőt kapott, ami már 16:9 arányú, amiben ezúttal az Apple követte a mások által diktált trendet. Az új felbontás 1136x640 képpont, a kijelző pedig teljesen egyesült az érintőpanellel, vagyis elvileg maguk a pixelek az érzékelők. Ennek az egyik eredménye a vékonyabb és jobb képminőséget adó szerkezet, a másik, hogy állítólag 40%-ot javult a színvisszaadás. Ez elvileg sRGB-nek megfelelő színtartományt jelent.

Ugyanakkor a készülék és a kijelző szélessége változatlan maradt,csak kicsivel lett magasabb, így a legtöbben továbbra is egy kézzel tudjuk majd használni. Megújult az egész formatervezés, és ezzel együtt elveszni látszik a végtelenségig letisztult forma, az úgymond ?zen? harmónia ami legutóbbi három modellt jellemezte. A hátlap ugyanis osztott lett, ezzel kicsit sportosabb, dekoráltabb külsőt szerezve, rajta a kamera, mikrofon és lámpa hármasa mintha sehová nem akarna igazodni. Hasonló eset Jobs idejében aligha történhetett volna meg.

 

Az új telefon már LTE kompatibilis is, bár ez Európában még csak 1-1 brit és német hálózaton lesz kihasználható. A WiFi is új lett, kétsávos n-es rendszerrel, ami elvileg 150 Mbit-es csatlakozást tesz lehetővé. Hasonló technikával egyébként a routerek 450 Mbit-et érhetnek el, persze több és nagyobb antenna, valamint nagyobb fogyasztás mellett.

A pletykák igazak voltak

Az új iPhone 5 elhozta az új dokkoló csatlakozót is, ami immár teljesen digitális és a Lightning Cable nevet kapta. A belőle nyerhető szolgáltatásokról és a vele kapcsolatos műszaki adatokról még nem rendelkezünk listával, de azt már tudjuk, hogy teljesen digitális lesz. Persze ez már nagyon időszerű volt, hiszen az eddig használt dokkoló csatlakozás már 9 éves, ami manapság matuzsálemi kornak számít. A nagyon nagy kérdés persze most az, hogy mi lesz a sok milliónyi dokkolóval ami az elmúlt években piacra került? Az egyik lehetséges megoldás az Apple saját adapter csatlakozója, ami a maga 30 dolláros árával nem éppen olcsó. Persze az igazi megoldás a vezeték nélküli átvitel, amiben már az előző iPhone is olyan szintre ért, hogy csak nagyon kevesen használták a dokkolást mint lehetőséget.

Az új csatlakozó természetesen kisebb és ami igazán különlegessé és (szégyen ezt leírni) másolásra érdemessé teszi az az, hogy megfordítható.

Az Apple fülesei is igyekeznek felnőni a konkurens termékekhez. Ennek jegyében az eddig sokat szidott kis fehér fülhallgatót egy teljesen újratervezett darab, az EarPod váltja. Igaz, ez nem néz ki annyira jól, de cserébe ergonomikusabb. Ráadásul a hangjáról is mindenféle csodákat állít az Apple. A szerkezet mindenesetre érdekes, a fülhallgató burkolata több irányba is nyitva van. Egyrészt nyitott a hangszóró mögötti légtér, amit elsőre mindjárt be is azonosíthatunk bass-reflex nyílásként. Másrészt azonban a membrán előtti tér is két irányba nyitott. Az egyik természetesen a hallójárat felé, a másik pedig a már megszokott irány, a membrán előtti felületen.

A képeket nézegetve egy olyan dizájn sejlik fel, ahol a megmozgatott levegőt csatornába terelik, hogy ezzel növeljék az amplitúdót, aminek elsősorban a mélyhangokra van nagyon jó hatása. Az, hogy a fül belseje felé nem csak egy irányított nyílás van, hanem azzal majdnem szemben egy hasonló méretű második is, alighanem membrán féloldalas terhelését igyekszik elhárítani. Ez pedig, bár az Apple úgy állítja be, mint valamiféle forradalmi megoldást, valójában olyan ősi trükk, amit egy középiskolás gyerek is elkövet, mindenféle külső segítség, és több éves kutató munka nélkül is.

Mindenesetre az tény, hogy az Apple szeret jó minőségű termékeket kínálni, így az új EarPod mindenképpen egy olyan termék amit ki kell próbálni, ellenőrizni kell a vele kapcsolatos rengeteg állítást és ígéretet.

Szeptember 28-tól itthon is kapható lesz az iPhone 5, ami Handrás legújabb szava járása szerint Pacek.

Megújult az iPod nano is, ami hosszúkásra nyúlt és teljesen új formaterv szerint épül. Első blikkre, mintha az Apple beleszeretett volna a Nokia színes Lumina készülékeibe. Természetesen az iPhone 5-ből, 4s-ből és a korábbi iPod touchból is összegyúrt egy új terméket az Apple, ami nem váltja le, csupán kiegészíti az eddigi touch modellek kínálatát. Ám az hazai iPod eladásokat ismerve, az okostelefonok mai piaci részesedése mellett, ezekkel már nem is foglalkozunk. Meghagyjuk az amerikaiaknak.

www.apple.com/hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.