HECO Ascada 2.0 aktív hangfal teszt

Kompakt mindenes

2017. december 4., hétfő, 18:10

HECO audio hifi hangfal hangszóró HECO hangfal hifi hangfal aktív hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt HECO hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

Sokan töltik szabadidejüket a tévé vagy számítógép monitor közelében, ezért egy csinos és egyúttal praktikus sztereó rendszer építésén gondolkoznak, de nem akarnak letérni a minimalizmus ösvényéről. Alighanem rájuk gondolt a HECO, amikor forgalomba helyezte Ascada 2.0 aktív hangfalait.

Az aktív hangfalak korábban főleg hangstúdiókban vagy számítógépasztalokon voltak megtalálhatók, elméleti előnyeiket azonban úgy tűnik, hogy a konzumer gyártók is egyre gyakrabban helyeslik. A HECO Ascada nem igényel külön erősítőt, hiszen a meghajtásért felelős elektronikát bele építették. Így letehetjük könyvespolcra vagy a tévé két oldalára, akár kicsit távolabb is a két dobozt, mondjuk 1,5-2 méter távolságra egymástól, így a szokásos soundbar eszközök és silány TV hangszórók után nyíltabb sztereó hangszórásra számíthatunk. A pusztán otthoni szórakozást szolgáló párból csak a jobboldali tartalmaz belső erősítőt, tehát csak erre a dobozra kell csatlakoztatnunk forráseszközünket és elektromos áramot, innen kapja majd a meghajtást a baloldali, passzív doboz.

HECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfal hátlapHECO Ascada 2.0 aktív hangfal távvezérlőHECO Ascada 2.0 hangszóróHECO Ascada 2.0 hangszóróHECO Ascada 2.0 aktív hangfal belsőHECO Ascada 2.0 aktív hangfal belsőHECO Ascada 2.0 aktív hangfal belsőHECO Ascada 2.0 aktív hangfal belsőHECO Ascada 2.0 aktív hangfalHECO Ascada 2.0 aktív hangfal

Küllem

Az Ascada 2.0 háza, dizájnos kialakítása ellenére a maga módján masszív. Kompakt, de az átlagnál picit szélesebb is. Az így kapott, kissé tömzsi alak azért jó, mert hagyományos hangfalállványokon vagy rezgéselnyelő talpakon is jól mutat. Doboza MDF-ből készült és különc módon megdöntötték, amitől némileg a high end hangsugárzókat juttatja eszünkbe. Oldalfalai enyhén kidomborodnak, azok illesztéseit nem rejtették el, az előlapi takaróselyem lábait fogadó gumibetétek ugyancsak láthatók, így az összkép mérsékelten érezteti, hogy tervezői az exkluzivitással mértékletesen bántak.

HECO Ascada 2.0 aktív hangfal

Teljesen szubjektív, hogy a formaterv kinek nyeri el tetszését, a fotelből ülve amúgy is csak két apró dobozkát fog látni használója. Nálunk a zongoralakk fekete verzió járt, de a minimalizmus híveinek rendelkezésre áll fényes fehér változat is.

HECO Ascada 2.0 aktív hangfal

Lényeges extrák

Az Ascada 2.0 szolgáltatásaiban hasonlít a manapság közkedvelt soundbar jellegű rendszerekhez. Helytakarékos kialakítása miatt nem bővelkedik csatlakozókkal, mégis kiszolgálja a széles közönség igényeit. Mik is ezek? Kezdésnek kapunk egy számítógépes kapcsolatra szolgáló USB csatlakozót és egy optikai bemenetet, így televízió, játékkonzol vagy set-top box is kihangosítható. Bluetooth hangrendszerként nevezi gyártója, mivel a mai divatnak megfelelően aptX vevő található benne, amely közel CD minőségű hangot tesz lehetővé, de csak ha a küldő fél is támogatja az említett kodeket.

HECO Ascada 2.0 aktív hangfal hátlap

Található a hátlapon egy másik USB port is, amihez csatlakoztathatjuk tölteni kívánt mobileszközeinket. Ezen kívül egy hagyományos RCA bemenet és egy aktív mélysugárzó kimenet tarkítja a hátoldalt, utóbbi előnyös és a doboz kis méretét elnézve bizonyos szituációkban szükség is lesz rá.

HECO Ascada 2.0 aktív hangfal

Beüzemelés, meghallgatás

A HECO Ascada 2.0 járatását, kipróbálását ún. hendikep szobánkban végeztük, ami egy kb. 16 négyzetméter alapterületű, átlagos akusztikájú helyiség, extra panelek és diffúzorok nélkül, épp olyan, mint a legtöbb hétköznapi lakás szobája. Forráseszköznek Windows 10 operációs rendszert futtató számítógépet és Sony LCD TV-t használtunk, előbbit USB, utóbbit optikai kábellel csatlakoztattuk. Néhány zeneszám erejéig a Bluetooth vevőt is kipróbáltuk, mivel azonban iPhone volt a vezeték nélküli küldő fél, nem volt mód az aptX kihasználására. Hogy analóg forráseszközzel is levizsgáztassuk (illetve, hogy ne csak saját belső DAC modulját füleljük), az Ascada 2.0 bemenetére Wolfson DA konverterrel rendelkező AK Jr mobil zenejátszót is csatlakoztattunk, jó minőségű (ADL) Jack RCA kábel használatával. A komplett készüléklánc IsoTek EVO3 Polaris tápelosztóról kapta az áramot, tápkábelből viszont mindenhez csak a gyárit használtuk.

HECO Ascada 2.0 aktív hangfal távvezérlő

A lábdoboktól nem vibráltak belső szerveink, ugyanakkor 50 Hz körül hallhatóan meglendült az Ascada, sokszor váratlan, lágy erőhullámmal lengte körül a felsőbb frekvenciákat. Mivel kétutas rendszerről és aránylag kis mélyközép hangszórókról beszélünk, meg kellett elégednünk nem igazán tagolt, ugyanakkor határozott basszussal, amit hallottunk a szoba legkülönbözőbb pontjain, még kisebb hangerőn is. Aki szereti az ambient/hip-hop jellegű zenéket és csak falhoz közel tudja elhelyezni a HECO dobozokat, ill. az ülőgarnitúrát, az hamar meg fog lepődni a rendszerből kiugró nagy erőtől.

HECO Ascada 2.0 aktív hangfal

Szórást illetően azt kaptuk, amit bármely belépő kategóriás passzív doboztól is elvártunk volna. Az énekhang egy nem túl konkrét, de kivehető burokban középre irányult, a zenészek pedig körülötte lappangtak egy nehezen megfogható közegből, nem kellően pontos irányítottsággal. A precízebb térábrázolást a drágább rendszerektől szokás megkapni, ezért ezt nem is könyveltük el negatívumként.

HECO Ascada 2.0 hangszóró

A rendszer jó dinamikát nyújtott kisebb és közepes hangerőn is, nagy terhelésnek viszont nem volt értelme kitenni. Ha kicsit is bátrabban (azaz jó hangosan) kezdtük járatni, akkor a magassugárzó hamar felvett egy hideg és metsző hangszínt. Ez a hiányosság másfelől azt is eredményezte, hogy az ének és a beszédhang kicsit élesebben, határozottabban jelent meg - nem csak zenéknél, hanem filmek nézésekor is. A Wonder Woman (2017) elején köszöntő monológ hallgatásakor Gal Gadot hangja tiszta volt és a fentebb említett, testes mélyek segítettek abban, hogy kicsit jobban szétterüljön a tévé körül. Az akciójelenetek a kissé egyszerű frekvencia tagolás ellenére is meg tudtak győzni, de nem akartak fölénk tornyosulni - nem ugrottunk ijedtünkben a kanapé mögé, de az extra impulzust szükség esetén megtoldhattuk volna egy mélyládával.

HECO Ascada 2.0 aktív hangfal

Végszó

A HECO Ascada 2.0 által nyújtott csomag elsősorban praktikussága miatt vonzó, hiszen nem kell külön erősítő elhelyezésével bajlódni. Cserébe pusztán annyi fejleszthetőséget kínál, hogy igény szerint kiegészíthető aktív mélysugárzóval. Kis alapterületű nappaliban vagy hálószobában, ha valaki a tévéje körül szeretne egy mindenes hangrendszert, annak az Ascada 2.0 működőképes alternatíva a szűkebb hangmezőt keltő, mélyládát mindenféleképpen igénylő soundbar rendszerekkel szemben. Mindazonáltal nem lépi túl a belépő kategória korlátait, ezért nem várható el tőle vérbeli hifi hang, multimédiás célokra (videojátékok, YouTube videók, alkalmi filmnézés, műsorok, internetrádió stb.) viszont gond nélkül bevethető, testes, dinamikus hangjának köszönhetően.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.