Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró teszt

2020. május 18., hétfő, 17:10

Harman Kardon HK Onyx audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal mobil hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt Harman Kardon hangfal

Ezek a Harman-os srácok megint kitaláltak valamit. Vagy inkább mégsem. Nehéz eldönteni. Az Onyx Studio 6 lehetne akár az AV-Online történetének eddigi legrövidebb cikke is, például: ugyanaz, mint a Studio 5 csak vízálló. Ennyi. Szerencsére nem csak ennyiről van szó, és ez nem is a mi stílusunk lenne, így kicsit bővebben mesélünk róla.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró hátlapHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró hátlapHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró hátlapHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóróHarman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró doboz

A láthatatlan fejlődés

A szemünkben a Harman (vagy Samsung) csoport Bluetooth hangszórói két jól összeállított csoportot alkotnak. A JBL a dögös hangást kedvelő "igénytelenebb" felhasználás mellett voksoló fiatalok bulis eszközei, melyeket leejthetnek, vízbe dobhatják, bringa kulacstartóba rakhatják és hasonló, nem túl diszkrét dolgot tehetnek velük minden különösebb következmény nélkül. Külsőre puritánabbak, funkcionálisak, de a hangzásuk mindemellett lenyűgöző tud lenni.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró

A másik oldalon ott vannak a Harman Kardon Bluetooth hangszórók, melyek sokkal inkább kifinomultak, elegánsak, abszolút az igényességet vették célba velük, lényegében egytől egyik szobadísznek mondhatjuk őket. Nem feltétlenül a hatásvadász dübörgő basszusok és üvöltő zenék eszközei, bár sem basszusban sem hangerőben nem teljesítenek rosszul, mégis mindezt megdöbbentő hangminőséggel párosítják a maguk kategóriájában.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró

A Harman Kardon Onyx Studio eddigi tagjai szinte a nagykövetei lettek ennek a filozófiának, és ahogy jelenlegi tesztalanyunk megmutatta, a korábbi modellek csak a kezdet voltak. Masszív megépítés, kompakt méretekhez képest döbbenetes erő, és mindenekfelett, minőség minden milliméterében. Az Onyx Studio 5 szakított a korábbi "úgyis csak az asztalon fog állni" dizájnnal, és sokkal praktikusabbá, mobilabbá varázsolták. Bár egy hetero férfi számára nem feltétlenül büszkén kézben hordós cucc ez a női retikülre emlékeztető forma, de a fogása, súlya és anyaghasználata már nem arra enged következtetni, hogy az lehetne.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró

Nem egy könnyű darab, közel 3 kg, erős szövet bevonattal és vaskos alumínium fogantyúval, de már IPX7-es tanúsítvánnyal ellátva, magyarul az Onyx Studio 6 is beállt a medencébe dobálható hangszórók sorába. Ezzel ez az első olyan Harman Bluetooth hangszóró, melyben ötvözték az eleganciát a strapabíróssággal, bár nem hisszük, hogy olyan sorsa lesz majd ezeknek, mint pl. egy JBL Charge-nak vagy JBL Xtreme-nek.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró hátlap

Ahogy említettük, külsőre lényegében tökéletesen megegyezik az elődjével, olyannyira, hogy még a színeik is azonosak, annyi eltéréssel, hogy az alumínium rész árnyalatain változtattak picit. A komolyabb eltérés, mely azonnal feltűnik, ha megfordítjuk, a gumilappal záródó csatlakozó egység, ami ugye alapvető dolog egy vízálló eszköznél. Ez alatt a jól ismert USB (szerviz) AUX (3,5 mm-es Jack) és a táp aljzat pihennek immáron tökéletes biztonságban a külső hatásoktól.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró

Az Onyx Studio 6 szövete alatt is lényegében ugyanaz a helyzet, mint az elődjénél. A hangszórókészlet teljesen megegyezik a Studio 5-ével, azaz egy 12 cm-es mélyközép-, egy 25 mm-es lágy dóm magassugárzó, valamint két ovális passzív radiátor (egy elöl, egy hátul). Érdekes, hogy bár alapvetően az aktív hangszórók száma csökkent pl. az Onyx Studio 4 vagy a Go + Play-hez képest, mégis komolyabb teljesítményű a hangszóró. Amikor tesztalanyunk burkolata alá pillantottunk, azért mégis találtunk néhány apró eltérést. Néhány feleslegesnek vélt műanyag rész kimaradt a fröccsöntés során, talán ez is magyarázhatja a 40 g fogyást, illetve az áramköri lapon több változást is felfedeztünk, többek között a módosított hűtőbordát. Ezek talán csak apróságok, de már ilyenekkel is javulást lehet elérni a hangzásban. Meglátjuk!

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró

Tudástár pro/kontra

Lényegében egy Bluetooth hangszórótól nem várunk el sokat, elvégre egyszerűek, mint a facsipesz, mégis van pár okos megoldás beléjük gyömöszölve. Egy időben például két forrás eszközzel irányíthatjuk az Onyx Studio 6-ot, de ez a maximum is egyben, amivel elbír. Ugyanez igaz arra is, ha még egy Onyx Studio van a közelében, ugyanis ezeket a BT gomb hosszú lenyomásával könnyedén párosíthatjuk és így máris megduplázhattuk a hangerőt. Szándékosan nem írtunk számot, ugyanis az Onyx Studio 5 ugyanúgy párosítható a 6-ossal, ellenben egy Studio 4 sajnos erre nem alkalmas. Ami nem túl pozitív, hogy korábban egy Go + Play például sztereóban volt párosítható egy másik Go + Play-jel míg az Onyx Studio csak monó felállásban képes ezt a funkciót ellátni, és nem is nagy számban, azaz csak 2 hangszórót kapcsolhatunk össze egyszerre. Az akkumulátor kapacitása átlagosnak mondható. A megtermett sörétes puska töltény méretű, 3280 mAh-s akkumulátor kb. 8 órányi működést ígér, ami tapasztalatunk szerint 1,5-2 és 10-12 óra között ingadozott hangerőtől függően, tehát átlagosan nézve reálisnak mondható adat. Még két negatív észrevételünk volt, mégpedig a Go Play-ben is alkalmazott kihangosító funkció, amit inkább tartunk fontosnak, mint a sztereó képességet, valamint az akksi töltöttségének skálás visszajelzőjét így csak egy db fehér vagy éppen pirosan villogó LED jelzi, hogy hogy áll. Ezek azért praktikus dolgok voltak, de hát ne bolygassuk a múltat, nem igaz?

Működés közben

Egy Bluetooth hangszóró beüzemelése napjainkban már egy fókának sem jelentene túl nagy kihívást, így erre nem is pazarolnánk a szót. Bekapcsolás, csatlakozás, kész. Akinek volt már Harman Kardon hangszórója, ismerősen csenghet a "bejelentkező" hang, de a Studio 6 ennél dallamnál teljesen mellőzi a mélyhangot, ami elsőre ijesztő volt, mint valami kínai gagyi vacak. Majd a zenehallgatás első másodpercében nyugodt sóhajjal ültünk le, hogy ez olyan messze van a kínai vackoktól, mint maga Kína tőlünk. A bejáratásra néhány napig összezártuk a Studio 6-ot a tabletünkkel, majd utána kezdtük komolyabban vizsgálni.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró

Első benyomásunk az volt, hogy az Onyx Studio 6 valóban fejlődött az elődökhöz viszonyítva. Nem is keveset. Méreteihez képest döbbenetesen telt és dinamikus hangzása volt, de ez még messze nem minden. Ha a közvetlen elődjét nézzük, finomabb és tisztább magastartományt, dominánsabb, részletesebb és testesebb közép frekvenciákat, és lényegében azonos mélyhangokat kaptunk a változtatásokkal. Ha a jóval drágább Go + Play-t vagy akár a JBL Boombox-ot nézzük, melyekből rendelkezésre állt egy-egy darab az összehasonlításhoz, már jóval komolyabb eltéréseket tapasztaltunk. Teljesítménye és térfogata miatt, 50 % feletti jelszinten győztek a nagyobb tesók, de az alatt mindenben a Studio 6 nyert. Igen, mindenben, még a basszusokban is. Alacsonyabb hangerőn egységesebb, teltebb, úgymond "minőségibb" hangzása volt az új Harman-nak. Talán az olyan elektronikus számoknál, mint a Yello - Limbo, Kollektiv Turmstrasse - Schwindelig vagy Booka Shade - Body Language nem volt olyan drámai a különbség, azonban ahogy énekes lépett a színpadra és valódi hangszerek kísérték, azonnal megmutatta, hogy miben nőtt túl az elődein. Mark Knopfler vagy Stevie Ray Vaughan gitárjátéka, Chris Botti fúvósa vagy kedvenc énekesnőink hangja olyan nyitottsággal és élettel szólaltak meg, ahogy ilyen értékű Bluetooth hangszóróból még soha nem hallottuk. Kifejezetten élvezetes volt rajta jazz, blues vagy könnyedebb rock zenéket hallgatni, és amíg maradtunk ezen a vonalon, szinte minden percben meglepett a hangzása. Ahogy az lenni szokott, sarkokhoz közelebb helyezve tudtunk még egy kis basszust "rácsalni" ha esetleg keveselltük, de alapvetően nem buli hangszórónak készült, ez érezhető volt. Ahogy 50-60 % felé emeltük a hangerőt, az Onyx Studio 6 kezdte elveszíteni az irányítást és hajlamossá vált szétesni a hangkép, ezért a méreteiből adódó korlátokat mindenképp érdemes tiszteletben tartani. Ezen kívül nem találtunk fogást a hangjában, de ami azt illeti, azon a néhány funkción kívül semmi másban sem. Igazi szobadísz bármelyik színében, nagyon jól szól, méretei és formája miatt könnyen hordozható, korrekt áron van és már vízálló is. Kell ennél több? Legfeljebb ebből kettő.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró

Alternatívák

Lassacskán átláthatatlan méretűvé duzzad a Bluetooth hangszórók kínálata, a Harman Kardon valahogy mégis könnyen, és nagyon okosan pozícionálta az Onyx Studio 6-ot. A legkomolyabb vetélytársai éppen a már említett családtagok közül kerülhetnek ki a JBL Xtreme 2, vagy ha a méret annyira nem fontos, egy JBL Boombox, vagy a Harman Kardon Go + Play személyében, melyek akár nagyobb teljesítményt ígérnek, bár hangminőségben alul maradnak. Ugyanez a helyzet a House of Marley Bag of Riddim 2-vel, amiben egy teljesen más stílus érvényesül, bődületes erővel, de anyag- és hangminőségben szintén az Onyx Studio 6-győzedelmeskedne. Másik oldalon, ha a minőséget vesszük alapul, hasonló árban remek ellenfél lehetne egy Bose SoundLink Revolve, de ott a teljesítményben, főleg a basszusok terén (méreteiből adódóan ez érthető) dobhatná be a törölközőt a konkurencia. Talán egy olyan vetélytárs fordult meg a kezeinkben, mely méretben, teljesítményben, anyag és hangminőségben is borsot törhetne az Onyx 6 orra alá, az a Vifa Oslo, de azt a minőségi fölényt sajnos meg is kell fizetni, méghozzá duplán. Tehát ár/érték arányban jelenleg nem igazán tudtunk minden tekintetben komoly kihívóra találni.

Harman Kardon Onyx Studio 6 Bluetooth hangszóró

Összegzés

Eddig egyszer sem csalódtunk Harman Kardon Bluetooth hangszóróban, az új Onyx Studio 6 pedig még inkább megerősített bennünket ebben. Sok mindent nem változtattak rajta az elődhöz képest, de az minimális fejlődést okozott a hangzásban, valamint az, hogy teljesen vízálló burkolatot kapott, elegendő lehet ahhoz, hogy azt mondjuk, igen, megéri az 5-ös után a váltás, vagy akár a kiegészítés is, hiszen, nagyon szépen elzenélgetnek kart karba öltve. Néhány korábban megszokott és hasznos funkciót mellőztek, de egyik sem nélkülözhetetlen. Ajánlani azoknak tudnánk tiszta szívből, akik leginkább otthoni (bár kint is nagyon szépen helytállt), igényesebb zenehallgatásra keresnek korrekt áron hangszórót, és nem feltétlenül house-t vagy drum and bass-t akarnak rajta bömböltetni, bár bizonyos szintig azok is nagyon jól szóltak rajta. A Harman Kardon Onyx Studio 6 véleményünk szerint maga a megfizethető (65 000 Ft) igényesség a Bluetooth hangszórók között. Imádtuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.