Audioengine S8 aktív mélyláda teszt

Felmentő sereg

2022. november 2., szerda, 19:05

Audioengine audio házimozi hangfal mélyláda szubláda subwoofer aktív mélyláda házimozi mélyláda Audioengine mélyláda Audioengine subwoofer hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt Audioengine mélyláda teszt

Az Audioengine hangfalak közül több is bemutatásra került korábban. A fizika miatt egyikkel sem sikerült mozis hatású, dübörgő basszusokat elérni, de ez a hiány bepótolható. Kipróbáltuk a cég S8 nevű aktív mélysugárzóját, amely az A5+ aktív hangfalakkal együtt bizonyíthatta be tudását.

Audioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyláda talpAudioengine S8 aktív mélyláda hangszóróAudioengine S8 aktív mélyláda hangszóróAudioengine S8 aktív mélyláda hangszóróAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyláda hátlapAudioengine S8 aktív mélyláda hátlapAudioengine S8 aktív mélyláda hátlapAudioengine S8 aktív mélyláda hátlapAudioengine S8 aktív mélyláda hátlapAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyládaAudioengine S8 aktív mélyláda

Bevezető gondolatok

Az Audioengine S8 doboza kompakt (mindegyik oldala 28,6 cm), így nem túl nagy ahhoz, hogy magára vonzza a figyelmet és ahhoz sem, hogy ormótlannak tűnjön bármelyik Audioengine hangfal mellett. Lefelé néző, 20 cm-es hangszórója az ígéret szerint 27 Hz-től induló frekvencia-átvitelre alkalmas, ami ekkora méret esetén reálisnak tűnő adat. A dobozba kívül-belül kerekített szélű reflexcsövet helyeztek, amely házimozis karaktert sugall (hangzásról bővebben a Hangminőség c. bekezdésben).

Audioengine S8 aktív mélyláda

A mélyláda lelke 125 wattos D osztályú erősítő, amelynek pillanatnyi csúcsteljesítménye 250 W. A vágási frekvencia 50 és 130 Hz között változtatható, emellett fáziskapcsoló és jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) segíti a beállítást. A hangszóró és a doboz fejlesztése házon belül történik, utóbbi 1,5 cm vastag MDF, vibrációcsökkentési okból kerekített szélekkel és sarkokkal. Mattfekete, vagy selyemfényű fehér színben, e sorok írásakor 193 000 forintért kapható az Audioengine S8.

Audioengine S8 aktív mélyláda

Küllem

A formaterv meglehetősen minimalista, első ránézésre egyesek unalmasnak tarthatják, viszont előnye, hogy diszkréten elhelyezhető sokféle lakókörnyezetben. Nem hívja fel önmagára a figyelmet, különösen a mattfekete kiadás. A méretéhez képest viszonylag nehéz, 13,6 kilós doboz masszív, vibrációcsökkentő kúpokon áll. Lefelé néző hangszórója a padlót használja, hogy azon szétterülve és onnan visszaverődve, gyorsabban terjedjen a basszusok. A markánsan lekerekített basszreflex nyílás aránylag nagynak tűnik, kívül és belül is műanyagból készült.

Audioengine S8 aktív mélyláda hangszóró

A membrán anyaga a klasszikus, levegőn szárított papír, a kosár sima, mezei, préselt fémlemez, a mágnese jókora és fémkupak van rajta, alighanem árnyékolás céljából. Ilyennel, sok évvel ezelőtt, a katódsugárcsöves televíziók korában találkoztunk rendszeresen. A merevítéssel kettéosztott doboz belsejét alaposan kibélelték, csak a reflexcső környékét hagyták szabadon, hogy akadálytalanul áramolhasson a levegő, ami a teszt során még másfél méter távolságból is gatyaszárat meglengető fuvallatként jelentkezett.

Audioengine S8 aktív mélyláda hátlap

Az erősítő elektronikája rendezett képet mutat, amit a szokatlanul nagy mennyiségben ráfolyatott ragasztóanyag ront el kissé. Természetesen nem véletlenül ömlött rá a kondenzátorokra és egyebekre a fehér trutyi, azzal próbálják hosszú távon, stabilan a helyükön tartani őket, így segítve a forrasztásokat. Ám ha netán mégis javítani kell, tutira csúnyákat fog mondani a szerviz műszerésze. Valamit, valamiért.

Audioengine S8 aktív mélyláda

Említést érdemel a hangszóró saruihoz csatlakozó vezeték, ami nem különleges, viszont tisztességes vastagságú, nem holmi cérnaféleség, amilyenekkel időnként találkoztunk ebben a műfajban.

Audioengine S8 aktív mélyláda

Hátul gondosan rögzített elektronikus panel tartalmazza a bemeneteket és vezérlőket. Sztereó RCA és 3,5 mm-es Jack bemenet is választható. A bemenetek alatt USB aljzat szolgál arra az esetre, ha vezeték nélkül, a W3 jeltovábbító használatával szeretnének jelet küldeni a mélysugárzónak. Így opcionálisan a W3 tápellátásáért felelhet az említett USB csatlakozó.

Audioengine S8 aktív mélyláda hátlap

A tápellátás piskóta csatlakozójú kábellel lehetséges (mások magnó vagy borotvakábelnek is hívják). A tápaljzat mellé főkapcsolót helyeztek, amennyiben teljes áramtalanítás szükséges.

Audioengine S8 aktív mélyláda hátlap

Használat közben

Az Audioengine S8 beüzemelése pillanatok alatt megtörtént. 2.1 hangrendszer részeként használtuk, a jelet biztosító fél egy pár Audioengine A5+ volt. Aki utóbbi tudására is kíváncsi, részletes cikkben olvashat róla hangfal tesztjeink között. Visszatérve aktuális tesztalanyunkra, a kábelek csatlakoztatásán és a jelszintek beállításán kívül nem volt különösebb teendő.

Audioengine S8 aktív mélyláda hangszóró

Kezdőknek nem árt tudni, hogy mint minden mélyláda, az S8 esetében is fontos az elhelyezés. Ha a szobában több ponton is elhelyezhető, akkor érdemes a pozíciókat végig próbálni. Néha pár centiméternyi elmozdítás is jelentősen megváltoztathatja a hallgatói pontban érzékelhető basszus erősségét, és ami talán fontosabb, az egyenletességét. Bekapcsolt módban a hátsó panelen állapotjelző LED világít, zöld fénnyel. Készenléti módba lépés után vörösre vált. Ez a kivitel nekünk szubjektíven jobban tetszik, mintha előre került volna a LED. Utóbbi esetén könnyen megzavarná a filmnézést, de így az S8 jól beolvadt környezetébe.

Audioengine S8 aktív mélyláda talp

Az elektronika tartalmaz automatikus jelérzékelő funkciót. Ha a forrás felől jelet kap, akkor automatikusan bekapcsolt üzemállapotba kerül a mélysugárzó, huzamosabb ideig tartó inaktivitás esetén pedig készenléti módba kapcsol.

Audioengine S8 aktív mélyláda

Hangminőség

Az Audioengine S8 meglepő hatékonysággal pótolta be azt a hiányérzetet, amit az A5+ hangfalpár önmagában okozott. Korábban 50 Hz alatt félszegen lehalkult a rendszer és hiányoztak a szobát betöltő, ütős basszusok. A mélysugárzó beillesztésével megérkeztek a mozis hatású effektusok. A meghallgatásra szánt, relatíve kis szoba azonnal megtöltődött mélyhangokkal. Drámai zenei aláfestések és robbanások közben többször is megremegett a kanapé karfája. A térérzet, atmoszféra is nagyobbnak érződött ahhoz képest, amit csak a két hangfal nyújtott magában. Méréseink nagyjából igazolták a gyári adatokat, 20 hertzen meg sem mukkant az S8, 25-ön már valami hallhatót is produkált, majd 31,5 Hz-en kezdett élni. Ám az igazi hangnyomása csak ennél magasabb frekvenciákon tört elő belőle, 40-en teljesedett ki. Erősen meghajtva némi portzaj zavarta füleinket, ezt a jelszint csökkentésével el tudtuk tüntetni, ám azzal értelemszerűen a hangerő is csorbát szenvedett.

Audioengine S8 aktív mélyláda

A La Casa de Papel (Nagy pénzrablás) c. sorozat 3. évadát A5+ és S8 tolmácsolásával néztük végig. A katonai járművek motorjának bőgése, a telepített robbanószerek detonációi és a zenei betétek is erőteljesen, nagy lendülettel jelentek meg. A cselekményben fellépő váratlan fordulatoknál sokszor egy rendkívül mély hangeffektust alkalmaztak a készítők. Ekkor még közepes terhelésen is olyan érzetet kaptunk, hogy a hangmező a mennyezetig ugrott. Az A5+ és S8 rugalmasan megfértek egymás mellett, masszívabb akciójelenetek során sem érződött úgy, hogy a mélyhangok elnyomnák a vonós hangszereket vagy a dialógust. Két hangfallal elsősorban a televízió körül jött létre hangmező. Tesztalanyunk bevonásával sikerült a kép körüli burok határait nagyobb mélységig kitolni, ami tágasabb térérzetet és magával ragadóbb filmélményt eredményezett.

Audioengine S8 aktív mélyláda

Zenehallgatás esetén a lábdob, nagybőgő vagy basszusgitár megjelenítése kissé pontatlannak bizonyult. Marcus Miller - Papa Was a Rollin' Stone c. darabját hallgatva a hangszerek testességét és a finomabb árnyalatokat nem eléggé precízen jelenítette meg az S8. Kissé lassú dinamika kezelésével vastagított érzetet tett hozzá a mélyhangokhoz, ami visszavett a realitásérzetből. Ami filmek és videójátékok során előnyére vált, elmélyült zenehallgatás esetén nem volt kamatoztatható, legalábbis vájtfülű megközelítéssel és klasszikus zenével. Elektronikus, pop, rap, hip hop vagy trap műfajok hallgatásakor kevésbé volt kirívó az S8 markáns jellege és kissé túláradó impulzusai. Akik elsősorban a könnyűzenei stílusokat részesítik előnyben és egyébként sem DSD gyűjtemény hallgatásra keresnek hangrendszert, azoknak elegendő lehet az Audioengine S8 tudása. Családi összejövetelek, kisebb házibulik során egyébként sem valószínű, hogy bárki a mélyhangok textúráját elemezné. Néhány újságírót leszámítva.

Audioengine S8 aktív mélyláda

Alternatívák

Aki több pontosságot és zeneiséget szeretne hasonló összegért, annak ajánlott a Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda teszt elolvasása. E sorok írásakor annyiba kerül, mint az Audioengine S8, viszont zárt, emiatt dallamosabb és részletesebb mélyhangok megszólaltatására alkalmas. Cserébe nem annyira erőteljes a karaktere, mellőzi azt a robbanékony stílust, ami mozifilmek nézésekor könnyebben elérhető az Audioengine társaságában.

Audioengine S8 aktív mélyláda

Végszó

Az Audioengine S8 ütős kis mélysugárzó multimédiás célokra: azoknak jelenthet arany középutat, akik vegyesen játszanak, filmeznek és alkalmanként könnyűzenét is hallgatnak. Általános felhasználás és ésszerű hangnyomásszint igény esetén sokféle szituációban megállja helyét. Megjelenése univerzális, de kerekített szélei által főleg Audioengine hangfalakkal alkot harmonikus partnert. Érthető módon, mert elsősorban saját hangsugárzóinak megtámogatására szánja a gyártó. Egy kis plusz dallamosságnak még örültünk volna, de az többnyire kétszer drágább reflexes mélysugárzóknál valósítható meg. Kellemes kiegészítő az S8, elsősorban azoknak, akik a robbanékony basszust részesítik előnyben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.