REL HT/1205 MKII aktív mélyláda teszt

Felemelő mélyhangok

2023. augusztus 26., szombat, 14:10

REL audio házimozi hangfal hangszóró mélyláda REL mélyláda REL hangfal aktív mélyláda hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt REL mélyláda teszt

Egyre többen szeretnének filmre, zenére (és alkalmanként játékra) egyaránt alkalmas kvalitásokat felmutató hangrendszert. A REL megújult HT sorozata házimozisok és zenekedvelők kegyeibe egyaránt igyekszik beférkőzni. Minek köszönheti töretlen népszerűségét a gyártó? A cikk végére garantáltan kiderül!

REL HT/1205 MKII aktív mélyládaREL HT/1205 MKII aktív mélyládaREL HT/1205 MKII aktív mélyláda hangszóróREL HT/1205 MKII aktív mélyládaREL HT/1205 MKII aktív mélyládaREL HT/1205 MKII aktív mélyládaREL HT/1205 MKII aktív mélyláda frontREL HT/1205 MKII aktív mélyláda front grillREL HT/1205 MKII aktív mélyládaREL HT/1205 MKII aktív mélyláda hátlapREL HT/1205 MKII aktív mélyláda hátlapREL HT/1205 MKII aktív mélyláda hátlapREL HT/1003 MKII HT/1205 MKII aktív mélyládaREL HT Air Wireless transmitter

Háttérinformációk

A REL több mint 3 évtizede kizárólag aktív mélysugárzókra fókuszál. Több széria található kínálatában, melyek csúcsát az ultra high end sztereós körökben közismert Reference Series képviseli. Alatta jönnek a Serie S, illetve Serie T/x modellek. Beszédes, hogy e termékcsaládok mindegyike komoly hírnévnek örvend igényes zenekedvelők, elhivatott hifi rendszer tulajdonosok szemében. A szimpátia fő oka a részletekre irányuló figyelem koncepciója. Néhány sorban saját honlapján is összefoglalta a REL, hogy milyen elvek és szempontok alapján terveznek meg minden egyes modellt.

A wales-i székhelyű cég több alkotása is bizonyított már az AV-Online szerkesztőségében. Közéjük tartozott az "észrevétlenül bivalyerős" REL S/5 és a minden téren monumentális REL 212SE is. Utóbbi 2020-ban a legjobb AV-Online által kipróbált hangsugárzók toplistájára is felkerült. Azonban nem mindenki engedhet meg magának milliós mélyládát. Ez a gyártó figyelmét sem kerülte el. Éppen ezért debütált a nemrég megújult, inkább filmrajongók igényeire optimalizált HT (Home Theatre) sorozat, a vállalat saját kínálatához viszonyítva jóval kedvezőbb áron kapható alternatíva.

REL HT/1003 MKII HT/1205 MKII aktív mélyláda

A névből is sejthető, hogy fő célközönségét házimozi élményre vágyók jelentik. A HT/1205 MKII e család középső tagja. Alatta létezik a HT/1003 MKII, főleg kisebb alapterületű szobákhoz. Fölötte pedig választható a HT/1510 Predator, melynek neve… nem túlzás. Kolosszális méretű mélyláda, melyből a maximalisták akár két háromdarabos tornyot is összeállíthatnak, összesen 6000 W RMS teljesítménnyel. De a legtöbben kevésbé domináns és megfizethetőbb eszközt keresnek. Ideje rátérni, hogy mit nyújt a REL HT/1205 MKII?

REL HT/1205 MKII aktív mélyláda hangszóró

Technikai jellemzők

A gyártó továbbra is hűen kitart a zárt kivitel mellett, tehát nincsen reflexnyílás, ami jó, mert nem kell csőzajtól tartani. Szinte REL védjegynek számít a kétős hangszórós kivitel (egy aktív és egy passzív). A HT/1205 "csak" egy darabbal rendelkezik, de annak 30 cm-es mérete sok hangerő-megszállott arcára mosolyt csalhat. Az egyedi fejlesztésű, acélkosaras CarbonGlas sugárzó membránanyaga üvegszál és szénszál, ami nemcsak frenetikusan jól néz ki, hanem a jobb hangzást is szolgálja. Mindez megközelítőleg 40 cm-es mélységű, magasságú és szélességű, masszív dobozban fészkel. Az emblémával díszített alumínium lábak hozzátesznek a nívóhoz és a vibráció csökkentéshez. Mi a helyzet odabent?

REL HT/1205 MKII aktív mélyláda hátlap

A legújabb fejlesztésű, 5. generációs NextGen D osztályú erősítő, található benne, mely kereken 500 wattot (RMS) biztosít. A MOSFET teljesítény modul eredetileg 800 W teljesítményre képes, tehát az 500 W meg se kottyan neki akkor sem, ha felhasználó egy Christopher Nolan/Hans Zimmer kombós filmmaratont kíván tartani. A titkos összetevőnek számító PerfectFilter ultragyors analóg szűrő áramkört sem felejtették el. Általa a gyártó leírása szerint teljes kapacitással kihasználható a hangszóró tudása, torzítás nélkül, de több valóságérzettel.

Beállítás

Az elektronikát tartalmazó hátsó oldalon egyértelmű jelölésekkel megtalálható minden beállítási lehetőség. A fáziskapcsolón kívül 30-200 Hz tartományban vezérelhető keresztváltás és jelszint vezérlőt (hangerő szabályzó) is tartalmaz. Ezek elforgatás közben határozott lépésekkel reagálnak. Precízen beállítható velük a kívánt hangnyomásszint és frekvenciahatár.

REL HT/1205 MKII aktív mélyláda hátlap

A REL HT/1205 MKII tartalmaz alacsony jelű sztereó RCA és .1/LFE bemenetet is. Így bármilyen PRE OUT kimenettel rendelkező előerősítő, sztereó erősítő, valamint soundbar és házimozi erősítő alkalmazható forrásnak. Az RCA aljzatpárok egyik fele kimenetként is alkalmazható. Hasznos funkció azoknak, akik több REL mélysugárzót szeretnének kábellel összefűzni.

REL HT/1205 MKII aktív mélyláda hátlap

Vezeték nélküli használat? Erre is évek óta ügyel a gyártó és a HT sorozatnál is kínál opciót azoknak, akik kábelmentesen szeretnék küldeni a jelet. Ehhez külön megvásárolható a REL saját fejlesztésű HT Air Wireless szettje, mely egy adó és egy vevő készülékből áll. A kettő doboz közötti jelátvitel digitális tömörítéstől mentesen, 5,8 GHz-es frekvencián történik. Hatóköre környezeti adottságoktól függően akár 15 méter is lehet, ami a legtöbb otthoni elrendezéshez elegendő.

REL HT Air Wireless transmitter

Esetleg hiányérzetet okozhat, hogy nincsen lehetőség telefonos alkalmazás alapú vezérlésre és különböző profilok tárolására. Ilyen tekintetben a HT/1205 megőrizte a gyártóra jellemző letisztult beállítási rutint. A viszonylagos hiányérzet könnyen elmulasztható, mivel a legtöbb házimozi erősítő eleve tartalmaz hangprofil létrehozás és mentés, illetve személyre szabható EQ funkciókat. Amit talán megérdemelne ilyen teljesítményű mélysugárzó, az XLR bemenet megléte. Utóbbit e szériában csak a HT/1510 Predator kínálja.

REL HT/1205 MKII aktív mélyláda

Hangminőség

A REL HT/1205 MKII hozta gyártója ígéretét: megőrizte a korábbi széria előnyeit, viszont dinamikában és terhelhetőségben egyértelműen fejlődött. A John Wick - 4. felvonás diszkós jelenetében profin ábrázolta a lüktető basszusokat. Tisztán, finom árnyalatokkal hallatszottak az elektronikus zenei ütemek, miközben Killa Harkan, a német gengszter aranyfogait villogtatva kártyázott Keanuval és több mellékszereplővel. Nemcsak ez a jelenet, hanem az összes robbanást, zenét, gépjárművet, ütést, puffanást tartalmazó hangeffektus meggyőző lendülettel és kontrollal jelent meg. Kontroll alatt a sebesség és megfogott jelleg értendő. Az átlagos mélysugárzók, különösen a basszreflexek döngésre, búgásra hajlamosak. Nem állítják meg a hangszórójukat időben, ami lustább és lassabb, elmosott hangokat eredményez. A HT/1205 MKII jól ábrázolta a táncklubos hangulatot, de azzal egyidőben a váratlan pisztolylövéseket is időben, villámgyorsan lekövette, teljesen eltérő erőszint megjelenítésével.

A John Wick csak a jéghegy csúcsa volt. Spielberg felejthetetlen háborús filmdrámája, a Save Private Ryan (Ryan közlegény megmentése) nyitójelenetében jobban megmutatta tudását a REL. A becsapódó lövedékek és véget nem érő robbanások, vízbe hulló katonák hangját is erőlködés nélkül ábrázolta. Különösen a 21 000 köbcentis motorral hajtott, Tigris harckocsi érkezésekor éreztük át a katonák aggodalmát. Az amerikaiak az iszonyatos tömegű géptől rázkódó földön, egy árokból meredtek a feléjük közeledő tankra. A REL nem hőkölt vissza a nagyobb terheléstől, így a háború és a roppantul masszív gép baljóssága elég hatásosan átjött. Beszippantó atmoszférát, megnövelt térérzetet generált, ami az első pillanattól kezdve meggyőzőbbé tette a filmet.

REL HT/1205 MKII aktív mélyláda front grill

A rock és trip hop elemeket keverő UNKLE - Restless sok basszust tartalmazó zeneszám, menő hangulattal. A REL segített megjeleníteni azokat a drámai morajlásokat, melyek James Lavelle védjegyét képezik. Kikapcsolás után, a HT/1205 MKII nélkül zsírszegényebb összkép maradt. Tetszett, hogy terheléstől függetlenül a mélysugárzó nem fedte el a többi hangfal részletességét. Önálló és diszkrét módon tette teljesebbé a zenét. Ezt a képességet jól örökölte a drágább REL szériáktól. A Restless és hasonló művek esetében kizárólag előnnyel járt.

A Bonobo - Live At Royal Albert 2022 koncertvideó nézésekor (megtekinthető YouTube-on is) kiválóan átjöttek a gazdag és energikus ütemek. A REL enyhén kerek és lágy tónusokat hozott elő, ami ehhez a zenei stílushoz remekül illeszkedett. Továbbra is tiszták maradtak a középső és magashangok, ugyanakkor a dús, térbeli értelemben jobban szétterjedő basszus óriási mértékben széttárta a hangmezőt. Mélyebb és nyíltabb hangzást sikerült elérni, ami jól kiegészítette a hangversenyterem látványát. Számos zeneszámnál feltűnt, hogy különösen a lábdob feszességét és testét növelte meg bámulatosan, ami rámutatott a PerfectFilter szűrő gyorsaságára.

Komolyzene és jazz esetében is segített a REL gazdagítani és dúsítani a legalsó mélyhang tónusokat. Cassandra Wilson - Red Guitar c. darabját hallgatva megmaradt az egységesség érzete, bár 80 Hz alatt a részletek kicsit vastagabb, kerekebb karakterrel egészültek ki. Mégsem volt jó kikapcsolni a mélysugárzót, mert visszatért a vérszegény, hűvösebb érzet.

REL HT/1205 MKII aktív mélyláda

Záró gondolatok

A meghallgatás során kialakult szubjektív benyomások alapján a REL HT/1205 MKII filmre és zenére is szépen teljesített, de utóbbiból különösen könnyűzenei vonalon (elektronikus, rock, pop, hip hop stb.) volt képes profi rejtőzködésre. Meg kell jegyezni, hogy a gyártó nem titkoltan, elsősorban házimozi rendszer tulajdonosoknak szánja. Ahhoz képest jócskán felülmúlta a sztereós elvárásokat. Szolgáltatások terén nem annyira bőkezű, mint egyes riválisai, de egyetlen szakszerű beállítást követően nem feltétlenül indokolt további tekergetés. Kis- és közepes méretű szobákba, álló és állványos hangsugárzók kiegészítésére egyaránt méltó darab, gazdag tonalitással és komoly teherbírással. Sztereó és házimozi rendszer tulajdonosok számára is nehezen kifogásolható hangú mélysugárzót hoztak létre a REL mérnökei. Erősen ajánlott a kipróbálása!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.