Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda teszt

2022. április 25., hétfő, 18:15

Magnat audio hifi házimozi mélyláda aktív mélyláda házimozi mélyláda Magnat mélyláda Magnat hangfal mélyláda teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt Magnat mélyláda teszt

Az átlagos magyar zeneszeretőnek az Omega hallatán elsőre a legendás zenekar jut eszébe, azután a görög ABC utolsó betűje, utána hosszú szünet. Ám a házimozi rajongók közül sokunkban a német Magnat is felbukkan, ugyanis jó néhány éve így nevezték el egyik sikert sikerre halmozó aktív szubláda szériájukat. Ezek közül egyet már volt szerencsénk kipróbálni, kellemes rá visszagondolni, emiatt örömmel vegyes izgatottsággal fogadtuk a legifjabb családtagot, a Magnat Omega CS 12 típusú mélyládát.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda frontMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda talpMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda talpMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda hátlapMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda hátlapMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda hátlapMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda távirányítóMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyládaMagnat Omega CS 12 aktív mélyláda

Amikor nem kis erőfeszítés után (nehéz, mint a dög, 24 kg) előbukkant dobozából, majd a karcoktól védő zsákból a Magnat Omega CS 12, elismerően mosolyogtunk. Ezt megelőzően láttunk róla fényképeket, ám a hús-vér fotómodellekkel ellentétben, vendégünk élőben, testközelből még vonzóbb látványt nyújt. Sokan ódzkodnak a fekete zongoralakk burkolattól, mondván nagyon meglátszik rajta a por, gyűjti az ujjlenyomatokat, sérülékeny, csillog és ilyenek. A tisztogatás egy arra specializált eszközzel pár mozdulat, fogdosni nem kell, simogatni sem, nem macska, a jelentős fényvisszaverő képesség csak akkor lehetne zavaró, ha közvetlenül az alacsonyra leengedett vetítővászon alá helyeznénk. Az nem kötelező, de ha mégis ott lenne a fülre és mérve legjobb helye, akkor ideiglenesen letakarható. Mindenre van megoldás, csak szándék és akarat kérdése.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

Visszatérve a lényegre, a Magnat Omega CS 12-re, kinézete és a kivitelezése egyaránt példás. A doboztest lecsapott sarkai egyedi, vagy legalábbis ritka megoldásnak számítanak, mindenkinek tetszett, aki látta. Kopogtatásra kissé kongó hanggal válaszol, találkoztunk már ennél merevebb szerkezettel is.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda front

Zárt konstrukció lévén - a mély és precíz basszus reprodukció érdekében - csekély a térfogata, külső méretei 385x400x465 mm-esek, így a 12 colos hangszóró az előlap jelentős részét elfoglalja. Abból egyáltalán nem emelkedik ki és a hangszórókosárból semmi nem látszik, pedig szívesen megszemléltük volna. Helyette a porsapka nélküli membránt csodáltuk, leginkább a gumiperemmel érintkező részét, ugyanis nem csak egymáshoz ragasztották azokat, hanem dupla varrás is erősíti a hosszantartó kapcsolatot.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

Mivel a hangszóró kosara rejtett, az azt rögzítő csavarok is, ezért a helyéről kiszerelni nem tudtuk, bármennyire szerettük volna. Ahogy már sok más alkalommal, a hátsó bejáratot céloztuk meg és az erősítő panelt emeltük ki a helyéről. Fél sikert értünk el; műanyag sapkájának eltávolítása után megcsodáltuk a wattok forrását, köztük a D osztály ellenére egészen tisztességes méretű trafókat, a jókora kondenzátorokat és az alumínium hűtőbordák seregét. Igen, van belőlük bőséggel, négy darab hatalmas és egy kicsi, plusz egy szintén alumínium lap is segédkezik a hőelvezetésben. Miután kigyönyörködtük magunkat az elektronikában, kíváncsiságunk a hangszóró felé irányult. Volna!

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

Egy MDF lap akadályozott minket ebben. Nem spóroltak a csavarokkal, 20 db tartotta a helyén a térelválasztó idomot, jó kis csuklógyakorlat volt a kitekerésük. Sajnos a rendelkezésünkre álló fúró/csavarozóval nem fértünk hozzájuk, kézimunkára kényszerültünk. Nem ünnepelhettük meg az abszolvált feladatot, mert egyrészt az a fránya farost lap sehogyan nem akarta elhagyni a szubládát, de ha sikerült volna megfejteni az ördöglakat titkát, a beragasztott vezeték még mindig a siker útjában állt volna.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

Szomorú szívvel visszatekertük a 20 db csavart és azokat is, amik az erősítő dobozát, valamint magát az egész panelt rögzítették. Jobb híján a Magnat honlapra hagyatkozunk, az ott fellelt információkat, adatokat osztjuk meg önökkel.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda hangszóró

A membrán hátuljáról készült fényképekről azt állapítottuk meg, hogy levegőn szárított papír, ami az egyik legrégebben alkalmazott anyag a nagy terhelhetőségű mélysugárzók világában. Kívülről nézve valami másra tippeltünk, a sima felületet eredményező bevonat megtévesztett minket. A kosár alumínium öntvény, csak 8 küllőből áll, így a légáramlást cseppet sem gátolja. A lengőcséve igencsak emberes, 75 mm átmérőjű, ezen még az 1100 wattos maximális teljesítmény ismeretében is meglepődtünk. A mágnesen sem spóroltak, 17 centis ferritgyűrűt láthatunk a fényképeken.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda hátlap

A hátlap letisztult, könnyű eligazodni rajta; egy vízszintes sorban helyezkednek el a kezelőszervek és csatlakozók. Balról jobbra: Volume, Power, Crossover, Phase, Bass Extension, 2 db RCA aljzat. utóbbiakból a fölső egyben LFE is. Némi magyarázatra szorul a Bass Extension szerepe: 35 hertzen végez legfeljebb 6 dB-es kiemelést, ezzel az alsó határérték is lejjebb megy.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda talp

A CS 12 talpai igazi különlegességek, a nevük is: Extended Surface Damper - 6 körcikkre osztott, 11,5 cm átmérőjű korongok, valamiféle gumiszerű anyagból készített felülettel. Nulla az esélye az elcsúszkálásra. Szintén figyelmet érdemel az előlap felső részének közepébe szerelt kijelző, ami mutatja az aktuális hangerőt 0-tól 40-ig skálázva.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda távirányító

A mellékelt távirányítóval szabályozhatjuk, olyankor megemelkedik a fényereje, majd pár másodperc múlva alapállapotra halványul. Örültünk volna annak, ha ez a kissé zavaró kvázi hangulatvilágítás teljesen kikapcsolható lenne, de nem az.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

A meghallgatás a szokott helyen, 22 négyzetméter alapterületű nappaliban zajlott, jelforrás szerepét Zidoo NEO S-re osztottuk, ami Marantz AV8801 processzorhoz kapcsolódott, a szubláda attól kapta a jeleket Nordost Bass Line kábelen keresztül.

Többhetes bejáratás után a tesztelést műszeres méréssel kezdtük, mert izgatta a fantáziánkat, hogy tényleg annyira alacsony frekvenciákat is meg tud-e szólaltatni a CS 12, amivel a specifikáció és a gyártói honlap dicsekszik. A válasz egy szó: igen! 20 hertzen mindössze 2-4 decibellel (a Bass Extension állásától függően) halkabb, mint 25-ön, ami ugyanolyan hangos volt, mint a 31,5 és a 40 hertzes mérőjel. Kiváló!

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

A The Incredible Hulk c. film ezerszer látott jelenetében a címszereplő fűre érkezése és ordítása megremegtette tesztalanyunk membránját, a következő perc temérdek lövésének hangja úgyszintén. Füleinkbe minden a megfelelő erővel és mélységgel érkezett, túlzásnak, elfolyó szubbasszusnak nyoma sem volt. A nagykaliberű géppuska akkorának mutatta magát, amekkora.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

A Valyrie következett, benne a szövetségesek repülőgépeit megsorozó légvédelmi gépágyúval. Basszreflex ládával hallottuk már durvábbnak, de mi a pontosságot és a megfogottságot többre értékeljük, ezért háromszor tekertünk vissza a jelenet elejére, annyira tetszett a produkció. Hol vannak már azok az idők, amikor indigót használtunk a sokszorosításhoz? Most jól jönne, mert csak ismételni tudjuk magunkat, Marcus Miller basszusgitár játéka, különösen az, amikor ütögeti a hangszer testét, nagyon beleillett az Omega CS 12 repertoárjába.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

Némi vadulás következett a San Andreas és a Blade Runner 2049 filmek néhány részletével. Zárt konstrukcióhoz képest hatalmas hangnyomásban volt részünk, a többi hangdobozzal hibátlan összhangban szólt a szubbasszus, a mögöttünk eldübörgő helikopter hallatán akár azt gondolhattuk volna, hogy a kanapé mögött is van egy mélyláda. Sztereó zenékből a szokásos; He Xiau Tan - Earth Drums nyitotta a sort, utána Hans Zimmer - Wheel of Fortune szerzeménye következett. Mindkettő igényli és meghálálja az erőteljesen mélyre menő hangsugárzókat, e tekintetben is csak dicsérni tudtuk az új Omega produkcióját.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

A Magnat Omega CS 12 méltó utódja az ugyanezt a családnevet viselő 10-20 évvel ezelőtti mélyládáknak. Kivitele példás, házimozis és hifis felállásban egyaránt nagyon jól teljesít, nem tudtunk semmiféle komoly negatívumot találni. A basszus fokozó sokkal hasznosabb, mint előzetesen feltételeztük, hatásosan javít a frekvencia-átvitelen, feltétlenül ajánljuk az alkalmazását.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

Sokadszorra állapítottuk meg, hogy az igazán feszes, pontos mélybasszushoz, amit leginkább a zárt ládáktól kaphatunk meg, szükséges legalább 500 igazi (RMS) watt, itt ennél picivel több áll rendelkezésre, nem beszélve az 1100 wattos csúcsértékről. Örültünk a távirányítónak, de még jobban lelkesedtünk volna egy applikációs beállíthatóságért, netán EQ-ért, amit egyes konkurensek ugyanennyi pénzért biztosítanak. Ezért Ajánlott Vétel címkével nem jutalmazzuk, de egy képzeletbeli tetszett pecsétet rányomunk a szintén képzeletbeli homlokára.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.