Fyne Audio F500 állványos hangfal teszt

Klasszikus felfrissülés

2019. április 10., szerda, 10:20

Fyne Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Fyne Audio hangfal Fyne Audio hangfal teszt

A Fyne Audio F500 továbblép a kisebb testvéreként ismert F301 határain, és másfajta hangot ad. Teljesebb, közvetlenebb, nyitottabb zenei élményre lehet számítani, melynek köszönhetően a kis F500 alaposan megszorongathatja vetélytársait.

Kicsiben nagyot?

A Fyne Audio F500 a nála kisebb 300-asokhoz képest többet ad azokból a mesterfogásokból, ill. technológiákból, melyeket a Tannoy cégből kivált veterán tervezők, sok-sok év alatt elsajátítottak vagy épp kifejlesztettek. Gondolunk itt a koncentrikus IsoFlare point source elven működő hangszóróra és a lefelé néző BassTrax diffúzorra. Előbbi közepében 2,5 cm-es, kompressziós kamrába ültetett titán dóm helyezkedik el, a mélyközép frekvenciás membránt pedig kombinált összetételű rostokból préselték.

Fyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfal hátlapFyne Audio F500 hangfal hátlapFyne Audio F500 hangfal hangszóróFyne Audio F500 hangfal hangszóróFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfal belsőFyne Audio F500 hangfal belsőFyne Audio F500 hangfal hangszóróFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfal BassTraxFyne Audio F500 hangfal BassTraxFyne Audio F500 hangfal BassTraxFyne Audio F500 hangfal

Nem nehéz észrevenni az egyedi talpat, mely a dobozba felfelé néző kúppal segít a mélyhangok elosztásában. Ez olyan szempontból okos döntés, hogy az első vagy hátsó reflexesektől eltérően nem csak egy irányban, hanem 360 fokban képes szétteríteni a hanghullámokat.

Fyne Audio F500 hangfal

Az így irányított légáramlás a hagyományos tölcséres reflexnyílással rendelkező dobozokhoz képest lényegesen nagyobb keresztmetszet változást kezel, ezáltal ahallható reflexzaj is lényegesen csökkenthető. Így elméletileg az F500 kevésbé kényes a faltávolságra, persze ettől még az alapvető szabályokat és az ideális, ún. hallgatói háromszöget érdemes betartani.

Fyne Audio F500 hangfal BassTrax

A dizájn egyértelműen Tannoy jellegű, de kiegészül a Fyne sajátos motívumaival is. Összességében a felhasznált anyagok és az arculat egyaránt igényességet sugallnak. Nekünk tetszett a sötét fába épített natúr alumínium kontrasztja és a redőkkel megoldott talp is.

Fyne Audio F500 hangfal

A hifi világában nem mindenkinek fontos a dizájn, attól még tény, hogy ezek által lesz egyedi (és mégse túl domináns) az F500 megjelenése. Extrái között védőrács és kettős kábelezési lehetőség is szerepel.

Fyne Audio F500 hangfal hátlap

Egyébként belekukkantottunk a hangfalakba, a belső fotókon megfigyelhető a doboz középső merevítése, amely praktikusan a hangszórókészletet is megtámasztja hátulról.

Fyne Audio F500 hangfal belső

Hangminőség

A hangfalakat 18 négyzetméteres szobában csatlakoztattuk Roksan CD-játszó/erősítő alapú hifi rendszerhez (a komplett lánc Neotech kábeleket kapott). Kvarchomokkal feltöltött és SoundCare tüskékkel szerelt B&W STAV 24 állványokon ültek, nagyon enyhén a fülünk irányába beforgatva.

Fyne Audio F500 hangfal

Már első bekapcsoláskor is lehorgonyzott figyelmünk a zenén, de azért adtunk pár napnyi járatást a hangfalaknak. Hamar bebizonyosodott, hogy az F500 karaktere kerülte az élességet, ezáltal a hosszú távon fárasztó hatást is. Kellemes, finom közlésmóddal szólaltatta meg referencia számainkat. Tapasztaltunk némi sajátosságot frekvencia ábrázolásában, de azt nem hibaként vagy zavaró jelenségként könyveltük el. Pozitív gondolatok ébredtek bennünk, mert volt benne egyfajta könnyedség és természetesség, amelyet ezidáig ebben a kategóriában nagyon ritkán tapasztaltunk.

Fyne Audio F500 hangfal hangszóró

Az alapvető fontosságú basszust nem olyan dobogó, puffanó módon közölte, mint más kedvező(bb) árú hangsugárzók. Szépen, könnyedén áramlottak a térben a mélyhangok, ugyanakkor a mi kis szobánkban nem éreztük őket kevésnek, nem sóvárogtunk mélyláda-alapú támogatásért. Persze az alacsony frekvenciák megjelenése olyan, mint az orosz rulett. Akár tízszer drágább hangfal is nyújthat borzalmas(nak tűnő) basszust akkor, ha a szoba geometriája, akusztikája vagy a pozícionálás nem megfelelő. Akárhogy is, ugyanebben a szobában már tucatnyi állványos hangfalat teszteltünk, és a kis Fyne viszonylag árnyalt, feszengés nélküli basszusa egyértelműen a jobbak közé tartozott.

Fyne Audio F500 hangfal

A középtartományt jóleső lazasággal közölte, széles színpadra szórva, de egyáltalán nem a hallgatóra tukmálva. Az attól magasabb frekvenciák nekünk diszkrétnek tűntek. A titán magassugárzóból érezni lehetett egészen leheletnyi hűvösséget. A fém hangszóróanyagok esetében előfordul, hogy kicsit kifényesítve, extra sziszegéssel mutatkoznak meg pl. a cintányér megszólalásakor. Ezúttal is picit érzékelhető egy kis plusz lelkesedés, vagy bután fogalmazva "susogás" az énekhangok mássalhangzóin, a fúvósokon és az ütős hangszereken, de egyáltalán nem bántotta fülünket még nagy terhelésen sem. Mindez a hangfal árát ismerve teljesen elhanyagolható szinten volt csak hallható. Az összkép, az F500 alapvető karaktere így is inkább lágy, "elnéző" maradt.

Fyne Audio F500 hangfal hangszóró

A sztereó színpad mélységére nem fektetett túl nagy figyelmet, ennek ellenére tudott jelenlét-érzetet és közvetlenséget nyújtani. A magyar Fusio Group jazz együttes HipDip c. számát hallgatva a dob uszályként libbent elő a térbe. Önálló rétegként viselkedett e hangszer, kidolgozott dinamikával és élvezetes zeneiséggel kísérték a többiek. Nem a rendszer hangyányi hiányosságaira, hanem a profi zenészekre irányult figyelmünk. A jól megragadott középpontnak köszönhetően a hangszerek nem lustultak bele a két hangfal közti síkba.

Fyne Audio F500 hangfal

Az unalomig ismert Sara K. - Stars c. számot is lejátszottuk, hiszen sok (hasonló és még sokkal magasabb kategóriájú) rendszeren hallgattuk már. Tudva azt, hogy egyes összeállításokon miként mutatkozott meg ez a zene, tisztában voltunk azzal, hogy az F500 kicsit felületesen bánt az apró, mikroszkopikus részletekkel. Mégis teljességérzettel jelenítette meg ezt a számot. Az éneket nem zárta pontosan középre, mégis természetesen, meggyőző módon tört ki felénk az énekesnő hangja. Joe Satriani - Wind In The Trees c. gitárjátékánál pedig félretettük a jegyzettömböt és átadtuk magunkat a zenének. Ennyire szépen, áramlóan, kerek egészként nagyon kevés hangfal volt képes eddig bemutatni ezt a számot.

Fyne Audio F500 hangfal

Végszó

Ha nem túl nagy szobába teszik, akkor a Fyne Audio F500 képes kerek, jóleső, nagy szórású és kellemes hangot nyújtani. Karakterében általános finomság érzékelhető és könnyen, meglepően hajtható, egész jól bírja a magasabb terhelést. Színpadja összefüggő és széles, dinamikában és zeneiségben a jóval drágább hangsugárzókat idézi. Középmagas frekvenciáiban érzékelhető egyfajta lágyság, cserébe viszont hosszútávon sem fárasztó hallgatni. Az összkép ezen az áron teljességgel elfogadható, sőt, példaértékű. Megérdemli, hogy Kiváló Terméknek nevezzük.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.