Focal Grande Utopia EM Evo és Stella Utopia EM Evo

2018. május 16., szerda, 23:10

Focal audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal Focal hangfal high end hangfal

A müncheni HIGH END 2018 kiállításon bemutatott Focal Grande Utopia EM Evo és Stella Utopia EM Evo küllemében és műszaki tartalmában is inkább csak frissítéseket tartalmaz, mint forradalmi újításokat. Vagyis a rendelkezésre álló, új technológiák és az aktuális divatnak megfelelő színek is bekerültek a kínálatba.

Focal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Grande Utopia EM Evo hangfalFocal Stealla Utopia EM Evo hangfalFocal Stealla Utopia EM Evo hangfalNaim Statement

Az új hangfalak végre átemeltek néhány apró újítást, a két éve bemutatott Sopra családból. Persze, amikor apró újításról beszélünk, az talán csalódást okozhat a Kedves Olvasónak, hiszen egy darabonként 90 000 eurós hangfal esetében nagy szavakat várunk, de a Grande Utopia előző generációja is egy roppant kifinomult modell volt, ami nem igényelt komoly változásokat. Éppen csak a ma már elérhető, új technológiák integrálására volt szükség, ami most meg is történt.

Focal Grande Utopia EM Evo hangfal

Tehát az új, harmadik generációs Grande Utopia és Stella Utopia immár magáénak tudhatja a Sopra-val bemutatkozó, hangolt súlyelosztású gumiperemeket és a Faraday gyűrűvel, egyedileg finomhangolt mágneseket is. Ezek mellett a hangdobozok is új, esztergált merevítő gyűrűket kaptak, amik a hangszórókosarak mögött stabilizálják a szerkezetet, valamint sor került az ilyenkor elmaradhatatlan általános finomhangolásra is. Tehát a hangfalak egészét, a hangszóróktól, a kábelezésen és keresztváltókon át, ismét átvizsgálták, a legapróbb módosítások eredményét is mérésekkel ellenőrizték, hogy az eredmény továbbra is, valóban referencia értékű legyen. Olyasmi, amihez lehet, és érdemes hasonlítani.

Focal Grande Utopia EM Evo hangfal

Mindezen technológiai frissítések mellett, megújult a színválaszték is, amibe bekerült a hamu Szürke, Fekete Lakk, Carrara Fehér, a British Racing Zöld, ami egy francia hangfal esetében talán furcsán hangzik. Illetve választható egy Kék Metál fényezés is, ami bár hivatalosan nem azonos a British Racing Green francia megfelelőjével, a Bleu de France árnyalattal, de közel esik hozzá.

Focal Grande Utopia EM Evo hangfal

A Grande Utopia EM Evo megőrizte tekintélyes méretét, az állítható dőlésű szegmensekkel, a nagy erőt és pontosságot adó, elektromágneses mélysugárzót, a Focal-ra jellemző berillium magassugárzót.

Focal Grande Utopia EM Evo hangfal

A Grande-t már a puszta, 2 métert meghaladó magassága és 265 kg tömege is jellemzi, de a mélyközép hangszóró 27 centis és a mélysugárzó 40 centiméteres átmérője is tekintélyt parancsoló értékek. A membránok természetesen mind a gyártóra jellemző, többrétegű, lézer-vágott darabok. A berillium magassugárzó alatt és felett dolgozó, 2 db középsugárzó átmérője is 16,5 cm, ami szintén nagynak, grande-nak számít. Az eredmény persze a méretekhez és a kilencvenezer euró/db árnak megfelelő. A hangfalak alsó frekvenciahatára, -3 dB tűrés mellett 18 Hz, -6dB mellett pedig 14 Hz. A felső határérték, szintén a -3dB szigorral mérve, 40 kHz. A névleges impedancia 8 Ohm, a legalacsonyabb érték pedig 3 Ohm. Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, akkor ebből már sejthető az is, hogy a komoly hangfalakhoz komoly erősítést érdemes társítani. A gyártói ajánlás szerint, 150-1500 W közötti teljesítmény az ajánlott, de akár azt is mondhatnánk, hogy a Naim Statement pont jó lesz hozzájuk.

Naim Statement

A Stella Utopia EM Evo közép- és magashangszórói a Grande modellével azonosak, ám a külön mélyközép- és mélysugárzó helyett, egy 33 cm átmérőjű, EM mélysugárzó került a doboz alsó szegmensébe. Az állítható dőlés, vagyis fókusz itt is rendelkezésre áll, ám a másfél méteres "kistestvér" alsó frekvenciahatára valamivel szerényebb, 3 dB-es tűréssel mérve, 22 Hz lett, ami még mindig, bőségesen a kolosszális, a hallgató állát leejtő kategória. Akadnak drága aktív mélyládák, amik nem képesek hasonlóra. A "mindössze" 170 kilós álló hangfalak teljesítmény igénye is kisebb, a Grande változaténál, csupán 100-1000 W.

Semmi kétség, a Stella is egy grandiózus darab!

Focal Stealla Utopia EM Evo hangfal

Az uszkve 29 millió forint/db árú Grande Utopia EM Evo, és a darabonként szerény 16 millió forintot érő Stella Utopia EM Evo modellek hazai premierjéről egyelőre nincsen hivatalos információ. Persze, ha megérkeznek, mi örömmel meghallgatjuk őket.

hu.horn.eu

www.focal.com

Focal Stealla Utopia EM Evo hangfal

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.